Döme praktikák 13. rész - Zsinórklipsz evolúció

Döme praktikák 13. rész - Zsinórklipsz evolúció

A kiakasztott zsinórklipszes technika elterjedése sokszorosára növelte (talán elsőként) a feeder, majd bojlis nagyponty-horgászat hatékonyságát is. Olyan koncentrált, pontos horgászatot biztosít, amely e nélkül kivitelezhetetlen. Legyen szó 20 vagy akár 120 méterről, megfelelő felszereléssel és némi gyakorlással végszerelékünk (megközelítőleg) azonos helyen fog leesni. Miért fontos ez? Mert nem mindegy, hogy egy asztalnyi helyre koncentrálva vagy egy focipályányi területen kell a halakat horogra csalni!

Hogy honnan indult ez a zsinórbeakasztós horgászmódszer, bizonyára sokan tudják. Hogy merre tart, azt bizonyára kevesen, még mi sem. Azt viszont, hogy jelenleg hol áll, most közszemlére teszem! No de ahhoz, hogy megértsük, mekkora innováció az, amit be szeretnék mutatni, tudni kell, hogy miből fejlődött ide a technika. Jöjjön tehát egy kis történelemóra!

A főzsinór minden dobáskor ugyanott akad meg a klipszben, így a pontosság 100%-os!

Aki már hosszú ideje, netán évtizedek óta horgászik, az tudja, hogy a háromszög alakú, műanyagból készült klipszek csak járulékos alkatrészként funkcionáltak az orsók dobján. Csupán arra voltak hivatottak, hogy a végszerelék nélkül árválkodó főzsinórt beleakasszák vagy a bot összecsukása után odafogassák vele a szereléket. A horgászok leleményessége azonban nem ismer határokat, így felfedezték a kis műanyagdarabka más alkalmazhatóságát is, amely nem más, mint a pontos, azonos távolságra történő dobás. Végtelenül egyszerű a technika: bedobás után a fixálni kívánt helyen hagyva végszerelékünket a főzsinórt beleakasztjuk a klipszbe, és máris adott a pontos horgászat lehetősége. Legyen szó 20 méteres vagy 120 méteres dobásról, a pontosság jelentősen megnő, kis túlzással nem lehet hibázni ezzel a módszerrel!

A háromszög alakú klipsz ellátta eredeti funkcióját, de a kiakasztott zsinóros horgászatra nem volt igazán alkalmas

Mivel a műanyag kis háromszöget nem erre a célra tervezték, sok sérülést okozott a zsinóron, nem igazán tolerálta jól a folyamatos terhelést. A zsinór a beakasztás helyén folyamatosan sérült, gyengült, szálkásodott, míg végül el is szakadt! A merev műanyag klipsz néha még el is deformálódott a sok használat miatt, ezért egy idő után nem fogta kellő erősséggel a zsinórt.

Így néz ki egy rossz orsóklipsz által meggyötört főzsinór. Ennek a jelenségnek a vége általában szakadás lett…

Minden hátránya ellenére a pontos horgászat olyan eredményesnek bizonyult, hogy a növekvő igények előtt meghajolva a gyártók elkezdtek kifejezetten lekerekített, fémből készült, rugós klipszű orsókat gyártani. Ezek megreformálták a fenekező (főként feeder) horgászatot, és minden olyan orsó, ami nem rendelkezett ilyen hatékony „aprósággal”, háttérbe szorult, hiszen elavultnak számít az újdonságokkal szemben. A kezdeti hibák - mint a zsinór megnyomása, megnyúlása, kiszálkásodása - az új klipszeknek hála egy csapásra megszűntek. Mára a modern feeder és bojlis (nagyhalas) orsók mindegyike rendelkezik rugós klipsszel. Ezzel a témával elsőként 2010-ben foglalkoztam behatóbban a Döme praktikák 3. rész - Kiakasztott zsinórklipsszel című írásban és filmben. Mint látni fogjátok, sokat változott a világ azóta!

Lekerekített, fémből készült, rugós klipsz: a modern orsók elképzelhetetlenek nélküle!
Ez bizony már nem sérti a zsinórt, stabil és tartós

Az orsók fejlődésnek egyik jó példája nem más, mint a nevemmel fémjelzett Spro Team Feeder Special LCS 550M és Special 550M. Ezeket az orsókat a közepes és nagy távolságú horgászatokhoz fejlesztettük. Strapabíró modellek, melyeket már nagyon sok hazai és külföldi horgász használ nagy megelégedéssel. Ezek klipsze stabil, lekerekített, rugós, így a zsinórt biztosan nem sértik, funkciójukat tökéletesen ellátják!

A Spro Team Feeder orsóit a távoli, pontos horgászathoz fejlesztettük
Nagy dobások esetén a zsinór nyúlása kíméli a beklipszelt zsinórrészt, és időt is ad kapás esetén annak kiakasztására

Az egyetlen baj, amit a beakasztás ennél az orsónál is okozhat, az a megugró hal elleni védekezés hiánya! A nagy távolságra történő horgászatoknál ez kisebb probléma, hiszen a zsinór nyúlása ad nekünk néhány másodpercet arra, hogy kiszabadítsuk a beklipszelt zsinórt.

Nagy távolságból akár a zsinór kiszabadítása nélkül is kifáraszthatunk egy ekkora halat, hiszen a hosszú zsinór nyúlik annyit, amennyi elég a ponty kezdeti kirohanásainak megfékezéséhez

Ám ha ez is kevésnek bizonyul, mit tehetünk? A kapás utáni néhány másodpercben, mikor egy jobb hal nekilendült, két dolog marad:

  1. Kínkeservesen megpróbáljuk kiszabadítani a kerek kis pöcök alól a zsinórt…
  2. … vagy elmormolunk néhány imát és megpróbáljuk megfordítani a halat.

Ha egyik sem jött be, akkor (jobb esetben „csak”) horogelőke szakítás vagy horog kiakadás, kinyúlás történhet.

A partközeli horgászatoknál sok problémát okozott a beakasztott klipszes módszer. Valljuk meg őszintén, talán több kárt csináltunk vele, mint hasznot!

Mindez sokakat elriaszt a módszer rendkívüli eredményessége ellenére is, hogy beakasszák főzsinórjukat az orsóklipszbe, mondván „mi van, ha éppen életem hala akad a horogra?”. Hát, nagy valószínűséggel távozik…! Így joggal merül fel a kérdés, nincs ennek hatékonyabb, akár „önkioldó” változata? Örömmel tájékoztatom az érdeklődőket, hogy Angliában 3 éve már erre is van megoldás! A híres angol gyártó, a Wychwood orsói forradalmian új, világszabadalommal védett klipsszel rendelkeznek. Ezek nagy biztonsággal használhatók a pontos horgászat kivitelezéséhez, ám ha engedni kell a halnak, akkor azt a másodperc törtrésze alatt megteszik! Ez az úgy nevezett „ACS” (Auto Clip System).

Íme, a forradalmian új „ACS” rendszerű klipsz, mely a megszokottól eltérően két részből áll

Mit is jelent ez? A megszokottól eltérően a klipsz nem egy darabból áll, hanem két különálló részből tevődik össze. A felső rész egy fix, lekerekített, kiálló „pöcök”. Ez alá kell a zsinórt úgy rögzíteni, hogy az alsó, rúgós rész rá tudjon fogni. Ez az alsó, háromszög alakú kis lapka és a fix rész ugyanúgy stabilizálja zsinórunkat, mint a hagyományos kerek, rúgós klipszek. Dobás közben, nyitott felkapókar esetén a zsinór a dobbal - és persze a klipsszel is - 90 fokos szöget zár be. Ebben az állásban egyszerűen képtelenség, hogy a zsinór kiakadjon a helyéről, tehát a dobás garantáltan pontosan végrehajtható. Eddig semmi extra sincs a dologban, teljesen hagyományos módon használhatjuk az orsót.

A felső fix, és az alsó rugós rész közé kell becsíptetni a zsinórt. Dobás közben egyszerűen képtelenség, hogy a zsinór kiakadjon a helyéről!

A felkapókart lehajtva azonban a főzsinór szöge a klipszhez viszonyítva megváltozik, hiszen a zsinórvezető görgő eltartja a zsineget annyira a klipsztől, hogy az egész egyszerűen ki tud akadni a rögzítésből (megfelelően beállított főfék mellett), és már szalad is a hal után, akár nyeletőfék használata esetén is! Igen, ez nem tréfa! Az „ACS” rendszerrel rendelkező orsókat nyugodt szívvel használhatjuk beakasztott főzsinórral és nyeletőfékkel kombinálva is. Eddig ez elképzelhetetlen volt!

Lehajtott felkapókar esetén a zsinór ki tud akadni a két különálló klipszrész közül és szabaddá válik, ha a halnak engedni kell

Egyelőre két orsómárka (amelyeket tulajdonképpen egy gyártó készít), a Wychwood és a Map rendelkezik ilyen orsókkal. Íme, ezen orsók részletes bemutatója:

Wychwood Solace Compact Bigpit 55 QD

Első ránézésre ismerős lehet ez az orsó azoknak, akik tájékozottak a horgászatban. Igen, ránézésre teljesen olyan, mint a Spro Team Feeder, sőt nem csak a külső hasonlatos a már jól ismert orsóhoz, hanem mintegy kiindulási alapnak használta azt a Wychwood. Nagyon megtisztelő, hogy a nevemmel fémjelzett orsóban láttak még több fantáziát a gyártók. 55-ös méretben kapható a Solace első fékes verziója, ami önmagában azt jelzi, hogy pontyozó vagy „hard” feederes vonalra tervezték. Az orsó sima futását és könnyű tekerhetőségét a 11 + 1 golyóscsapágy maximálisan biztosítja. Az orsó 4,8:1 áttétellel működik, így igen gyorsan beszedhető vele a távolra bevetett készség is. Az orsón alumínium dob található, illetve egy alumínium pótdob is került a dobozba. A dobok elég nagy zsinórkapacitással bírnak. Ez azt jelenti, hogy 0,30-as zsinórból 450 méter, míg 0,25-ösből 510 méter fér rájuk. A precíz első fék minden eshetőségre fel van készülve, hiszen a gyorsfék-rendszerrel bármilyen intenzív ellenállásra hamar lehet reagálni. A szép kialakítású, matt fekete orsót praktikus hajtókarral látták el, az ugyanis egyetlen mozdulattal összecsukható és szétnyitható. A csapágyazott zsinórvezető görgő garantáltan nem csavarja a zsinórt, és azt precízen teszi a helyére. A dobokon természetesen a forradalmi újítású zsinórklipsz (ACS) kapott helyet!

A Wychwood Solace Compact Bigpit 55 QD egy első fékes, nagyméretű pontyozó orsó ACS zsinórklipsszel

Wychwood Solace Compact Bigpit 55 FS

Természetesen kapható a Solace nyeletőfékes verziója is. Ez az orsó is 11 + 1 csapággyal rendelkezik, akárcsak az előbb említett verzió. Az áttétel tekintetében sem különbözik a QD típustól.

A Solace nyeletőfékes változata is impozáns méretekkel bír, ideális választás a nagy pontyra horgászó bojlis és feederbotos horgászoknak. A világ első olyan nyeletőfékes orsója, amellyel a nyeletőféket is kihasználva lehet kiakasztott klipsszel pecázni!

A nyeletőfék teszi teljessé ezt a kiváló pontyozó orsót, hiszen az agresszív kapások lereagálásában nagyon hasznos, miközben a fárasztás során már a precíz első fékkel őrölhetjük fel a hal erejét. A hajtókar itt is bajonettzáras. Az „ACS” klipsz ugyanúgy működik akkor is, ha a nyeletőfék be van kapcsolva. Így aztán ez az első olyan nyeletőfékes orsó, amellyel a nyeletőféket is kihasználva lehet kiakasztott klipsszel pecázni! Nincs többé elszakadt előke, letépett, kinyújtott horog! Búcsút lehet mondani a vesztett halak miatti bosszankodásnak, mert ezzel az orsóval ez ismeretlen fogalommá válik!

Kísérteties a hasonlóság, nemde?

Fontos megemlíteni, hogy a Wychwood 55-ös méretű orsók dobja kompatibilis a Spro Team Feeder by Döme Gábor orsók dobjaival. Így aki nem szeretne megválni szeretett orsójától, de kipróbálná az ACS megnyerő tulajdonságait, annak is kínálunk megoldást!

Kapható Wychwood Solace pótdob külön is, mely nemcsak a gyári orsóihoz használható, hanem kompatibilis a Spro Team Feederekkel is!
Azok számára is van megoldásunk, akik nem szeretnék kedvenc orsóikat lecserélni, de szívesen kipróbálnák az ACS klipsz előnyeit! Íme, a Spro Team Feeder orsó egy Solace pótdobbal :)

Míg az előbb bemutatott orsókat kifejezetten a nagyponty-horgászoknak és a kemény feederezés híveinek fejlesztették, addig a következő két kis tekerő a finomszerelékes horgászok szerelmeseinek okozhat feledhetetlen perceket!

Map P4000 ACS Forward motion

Ez az orsó, amibe a matchbottal horgászók, finom feeder vagy feeder versenyhorgászatot kedvelők azonnal beleszeretnek! A 40-es méretű, fekete orsó minden kritériumnak megfelel, amit egy modern orsóval szemben támaszthatunk! A széles, 59 mm átmérőjű dob kifejezetten jól jön, ha a parttól távolabb kell horgászni. Két fém dobbal kerül forgalomba, amiket elláttak a modern ACS (Auto Clip System) technológiával, vagyis az önkioldó „okos” zsinórklipsszel. Dobás során biztosan tartja vissza a dobról lefutó zsinórt az adott helyen, ám ha halfárasztás során kell engedni, akkor a zsinórvezető görgő és a klipsz által bezárt szög miatt a zsinór azonnal kiszabadul (anélkül, hogy hozzá kellene nyúlni). Nincs több elszakadt előke, letépett, kinyújtott horog! Búcsút lehet mondani a vesztett halak miatti bosszankodásnak, mert ezzel az orsóval ez ismeretlen fogalommá válik, miközben a horgászat sebészi pontosságú marad! 0,23 mm méretű zsinórból mindössze 200 méternyi fér a sekély dobra, míg vékonyabb 0,17 mm-esből akár 300 métert is rácsévélhetünk. Az orsó tökéletesen sima futásáról a 9 + 1 csapágy gondoskodik, miközben a 6,0:1 áttétel rendkívüli gyorsaságot biztosít. Egy hajtókar-fordulattal ráadásul 91 cm zsinórt csévél fel! A sebesség ellenére sem lesz a zsinórprofil kúpos vagy homorú, mert a bivalyerős felkapókar végén található zsinórvezető görgő minden centiméternyi zsinórt a helyére tesz, és a kiváló dobemelő rendszer segítségével tökéletesen egyenletesen szétoszlat a dobon. Halfárasztás közben vesszük csak észre, hogy a mutatós fékcsillag egy hihetetlen precíz fékrendszert felügyel, amelynek hangolása gyerekjáték! A gyártók gondoltak azokra is, akik nem kedvelik a szimpla hajtókart, ezért minden dobozba csomagoltak egy dupla kart is, amely az igazán gyors reagálás záloga lehet. Egy szó, mint száz, ez a modell nem ismer kompromisszumot!

A finom match- és feederhorgászok kezébe való a MAP P4000-es

Map Carptek 4000 Fs

A finom pontyhorgászatot kedvelő feederezőknek készült speciális tulajdonságokkal rendelkező nyeletőfékes orsó. A 40-es méretű, fekete tekerő minden kritériumnak megfelel, amit egy modern orsóval szemben támaszthatunk! Két alumínium dobbal rendelkezik, melyek közül az egyik sekély, míg a másik mély. Az első nagyon praktikus akkor, amikor rövid feederbotokhoz használjuk, és nem kell messzire dobni. Mindkét dobot ellátták az ACS (Auto Clip System) technológiával, mely forradalmasította a pontos horgászat fogalmát! Ez nem más, mint egy „okos” zsinórklipsz. Dobás során biztosan tartja vissza a dobról lefutó zsinórt az adott helyen, ám ha halfárasztás során kell engedni, akkor a zsinórvezető görgő és a klipsz által bezárt szög miatt a zsinór azonnal kiszabadul (anélkül, hogy hozzá kellene nyúlni). Ugyanígy jár el az eszköz akkor is, ha a nyeletőfék be van kapcsolva. Így aztán ez az egyik első olyan nyeletőfékes orsó, amellyel a nyeletőféket is kihasználva lehet kiakasztott klipsszel pecázni! Nincs többé elszakadt előke, letépett, kinyújtott horog! Búcsút lehet mondani a vesztett halak miatti bosszankodásnak, mert ezzel az orsóval ez ismeretlen fogalommá válik! Az orsó tökéletesen sima futásáról a 8 + 1 csapágy gondoskodik, miközben az 5,0:1 áttétel megfelelő gyorsaságot biztosít. A mély dob zsinórkapacitása: 0,23 mm-es zsinórból 183 méternyit tudunk rátekerni, a vékonyabb, 0,17 mm-es zsinórból pedig akár 274 méternyit! A sekély dobra természetesen már jóval kevesebb zsinórt kell tekerni, 17-es zsinórból mindössze 110 méter elegendő a megtöltéséhez. A figyelmes gyártók kétféle hajtókart (szimpla, dupla) biztosítanak az orsóhoz, hogy a funkcionalitás mellett a kényelmet is kiszolgálják!

Partközeli pontyozáshoz és finom feederezéshez ideális választás a MAP Carptek 4000 nyeletőfékes orsó

Ahogy azt az elején ígértem, meg is mutattam, hol áll most az orsóklipsz fejlődése. Merre van tovább? Mi lesz a következő lépés? Nos, ezt még mi sem tudjuk, de higgyétek el, Ti lesztek az elsők, akikhez eljuttatjuk az újdonságokat, amint tudomást szerzünk róluk!

Íme, a zsinórklipsz evolúció három állomása

Ha az imént bemutatott orsókat, és az „ACS” rendszert működés közben is szeretnéd látni, akkor ajánlom figyelmedbe az itt látható filmet:

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Csapi Károly
Videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.