Feederkosarak és végszerelékek útvesztőjében 2. rész - Speciális igényekhez hangolva

Feederkosarak és végszerelékek útvesztőjében 2. rész - Speciális igényekhez hangolva

A modern feederbotos horgászat eszközigénye folyamatosan változik. Ezekkel legtöbbször csak a nemzetközi versenyeken szembesülünk, hiszen a hazai igények nem mindig indokolják a változtatást. A tavalyi feeder VB-n találkoztam először két ismert angol márka termékeivel, amelyek az itthoni bevett szokásoktól eltérő anyagból készültek, és formailag is újdonsággal szolgáltak. Természetesen a fejlesztő munka itthon sem állt meg, így néhány saját innováció is bemutatásra kerül!

A külföldi versenyek komoly erőpróbát jelentenek, de a megszerzett tudás mindenért kárpótol!

Nisa Plastic Cage

Az Nisa Plastic Cage (műanyag ketrec) hasonlít leginkább az itthon elterjedt dróthálós kosarakhoz, de nevében egyértelműen megjelenik, hogy azoktól eltérően műanyag háló testesíti meg a kosarat. Ennek köszönhetően nem maradandóan deformálódik, nem hajlik el, és a rögzítő gumigyűrűnek hála még lágyabban is dobható, ami a modern, lendületes dobások kivitelezésében fontos.

Nisa Plastic Cage
Ez a Nisa kosár hasonlít leginkább az itthon megszokott kosarakhoz!

A műanyag hálónak fontos tulajdonsága még az is, hogy akadós terepen könnyebben ki lehet szabadítani, mint a fémből készült társait. Ennek oka, hogy a műanyag nem áll bele mereven az akadóba - legyen az fa, vagy kő -, hanem ellenállás esetén kicsit tud engedni a formájából, így jó eséllyel ki tudjuk azt rántani a fogságából.

A rögzítő gumigyűrű kellően erős ahhoz, hogy bírja a rendkívüli igénybevételt

Több méretben áll rendelkezésünkre a Plastic Cage, így minden körülményhez tudunk alkalmazkodni. A legkisebb, legkönnyebb kosárka a közeli, állóvízi horgászat kedvelt eszköze, míg a legnagyobb a maga 60 grammos tömegével folyóvízen, a nagyobb sodrásban is kitűnően használható. Fontos megemlíteni, hogy adott méreten belül, többféle súllyal ellátott kosarak is megtalálhatóak, így aztán az áramlási viszonyok, szél, vagy a meghorgászandó távolság sem akadályozhat minket abban, hogy az általunk preferált űrtartalmú kosarat használjuk! Ezt nevezem én profi megoldásnak!

Kedvelem a csúszó verseny végszereléket ezzel a kosárral kombinálni

Egyik kedvenc végszerelékem, melyhez ezt a kosarat szeretem használni, könnyen elkészíthető! Ezt lépésről lépésre be is mutatom a Döme Praktikák 8. epizódjában:

Nisa Plastic Open End

A másik érdekes kivitelezésű Nisa kosár a Plastic Open End nevet kapta. Ez lefordítva annyit jelent, hogy „végén nyitott”, ami tökéletesen fedi a valóságot, hiszen kézbe véve láthatjuk, hogy oldalt szinte teljesen zárt a kosár. Ez a modellt a mély állóvizek meghorgászására fejlesztették. Amikor arra van szükség, hogy a hosszú másodpercekig tartó süllyedés közben minimális etetőanyag ürüljön ki a kosárból, akkor van szükség erre a „cső” formára.

Nisa Plastic Open End
Eredményesen használtam ezt a kosarat világversenyen
Írországban, a komoly mélységek meghorgászásánál hasznos volt a zárt, csőszerű kosár

A gyors fenékre érést szolgálják a viszonylag nagy tömegű nehezékek, amelyek a kosár oldalán kaptak helyet. A zárt paláston mindössze néhány kicsi lukacska felel a kosár tartalmának „eláztatásáért”. Erre azért van szükség, hogy az esetlegesen gyorsan bekövetkező kapáskor se húzzuk szét a mederfenéken a kosárba ragadt csalogatóanyagot.

A kosár oldalán található kicsi lyukak elegendőek ahhoz, hogy az ezen beáramló víz fellazítsa az etetőanyagunkat

Remek találmány ez a kosár, ami minden elemében a precizitást tükrözi. Small, medium és large űrtartalmú méretekben kapható, de egy-egy méreten belül többféle súllyal ellátott modellek is megtalálhatók!

Erőgumival kombinált végszerelékkel igazán hatásos

Az általam javasolt szerelék főleg a nagyobb súlyú kosarakhoz és fenékhorgászatnál vált be, amely egy erőgumival kombinált csúszó végszerelék. Ezt elsőként a Versenytitkok 4. rész - A Partszéli Pontyhorgászat című filmemben láthatták. Akkor Szegeden pontyokra horgásztam egy hasonló, rugalmas gumival ellátott végszerelékkel:

Nisa Pole It Feeder

A harmadik profi Nisa kosár a Pole It Feeder, amelynek a neve arra enged következtetni, hogy rakós botos horgászat során is jól alkalmazható, ám megrögzött feederesként nekem teljesen más miatt tetszett meg!

Nisa Pole It Feeder
Rakós botos horgászatnál is használható ez a kosár, főleg az erősen áramló vizeken!

Sokat kísérletezgetek és próbálom a lehető legpontosabb horgászatot művelni, hiszen a siker egyik titka a sebészi alaposság. Amikor ezt a kosarat a karabinerembe akasztottam és elindítottam az első dobást, még nem számítottam arra, hogy az ezt követő 10, majd 20 csobbanás is ugyanazon a helyen fog történni! Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kosár alján a megszokottól pont ellentétesen, tehát a henger alsó peremére hajlítva helyezkedik el a nehezék. A kosár felfüggesztése a felső végén, tökéletesen középütt található, így egy olyan, szimmetrikus kosarat kaptunk, ami abszolút nem féloldalas, ezért repülés közben semmiféle szitáló mozgást nem végez, hanem nyílegyenesen repülve éri el a célt. Így válik tökéletessé ez a Nisa innováció!

Teljesen szimmetrikus a kosár, emiatt sebészi pontosságú horgászatot tesz lehetővé!

Egyetlenegy aggály merülhet fel a kosarat használók körében, hogy amikor ez mederfenékre érkezik, akkor hogyan tud hozzáférni a hal? A kosár szinte nyitott, elég ritkás a rács ahhoz, hogy a gyorsan bontó feeder kaják hamar ki tudjanak belőle oldódni. Egy személyes élménnyel zárnám e kosár bemutatóját: Ennek köszönhetem a 2014 augusztusában megrendezett Walterland Feeder kupa győzelmemet. A második fordulóban 109 db keszeget fogtam 17.180 gramm összsúlyban, amely jelen pillanatban pályarekord a velencei evezőspályán!

A velencei evezőspályán már szép sikereket értem el ezzel a speciális kosárral
109 db dévérkeszeg 5 óra alatt!
Az új pályarekordhoz a Pole It Feeder segített hozzá!

A Pole It Feeder három méretben kapható, a két kisebbik 32 grammos súllyal van ellátva, míg a legnagyobb a maga 40 grammjával már igen messzire is halálpontosan bevethető. Ehhez a kosárhoz a legjobban bevált végszerelékem egy teljesen gubancmentes változat, melynek lelke egy duplán, a főzsinórból sodort „merevítő”, mely egész egyszerűen nem hagyja az előkét visszacsapódni.

Ezt a végszereléket javaslom hozzá

Map Quick Change Cage Feeder

Az előbb említett Nisa termékek jól használhatóak a hétköznapi horgászatoknál is, de kifejezetten az élversenyzők számára készültek. Vannak azonban a leheletfinom horgászatot kedvelő sporttársak is, akik sokat keresték a speciálisan kisméretű in-line kosarakat. Nos, nem kell tovább keresgélniük, hiszen a Map Quick Change Cage Feeder kosár kifejezetten nekik készült.

Map Quick Change Cage Feeder

Már a nevéből is leszűrhető az, hogy gyors cserélésre alkalmas, hálós kosárról van szó. No de lássuk, hogyan is néz ez ki! A kosár egyik egyedi tulajdonsága, hogy a nehezék az egyik teljes oldalt elfoglalja, ami miatt mindig arra a felére fog fordulni. Így tehát a rácsos rész minden esetben fölfelé fog fordulni.

A nehezék a kosár egyik felén helyezkedik el, így biztos, hogy mindig a talpára esik

Mivel in-line kosárról van szó, rövid előkés horgászathoz ajánlom, elsősorban akkor, amikor a célhal a ponty! A quick change megnevezés azt jelenti, hogy a zsinórvezető csövecske és a kosár teste szétválasztható, így akár a végszerelék megbontása nélkül is változtatható a kalitka mérete. Praktikus megoldás!

Egyszerűen cserélgethetjük a különböző méretű rácsokat, így célszerű mindhárom méretet beszerezni

15, 20 és 30 grammos nehezékekkel ellátva, különböző méretben vásárolhatóak meg. Célszerű egyszerre mindhárom méretet beszerezni, hiszen variálhatóságuk miatt szinte minden helyzetre felkészítjük magunkat! Ehhez a kosárhoz a létező legegyszerűbb, rövid, alsó horgos végszereléket ajánlom.

Így néz ki a vízben egy rövid előkés szerelékkel kombinált Quick Change Cage kosár

Haldorádó Tufty Feeder

Természetesen nem kell mindig a szomszédba mennünk az innovációkért, hiszen mi magunk is törekszünk a kreatív megoldásokat előtérbe helyezni. A Tufty feeder kosarak a legújabb fejlesztésű Haldorádó termékek közé tartoznak, melynek alapjául az egyik legrégebbi, alap feederkosarunk, a Special Round kosár szolgált.

Haldorádó Tufty feeder az új családtag
Egymás mellé téve látni a hasonlóságot és a különbséget egyaránt! Utóbbiból jóval több van!

Egymás mellé helyezve azonban látványos a két kosár közötti különbség. Az első, szembetűnő formai újdonság az a trapéz alakú nehezék, ami a kosár alja felé szélesedik. Ezzel a kis módosítással a Tufty sokkal egyenesebben repül, mint akármelyik oldalnehezékes kosár. E különleges formájú ólom további jelentősége, hogy a mederfenéken sokkal stabilabban tartja meg a kosarat, mint az egyszerű „csík” ólom! Nem tud elgördülni, az áramlatoknak sokkal jobban ellenáll így a kosár. Ennek a remek tulajdonságának köszönhetően kisebb súlyú kosarakat használhatunk, akár 10 grammot is megspórolhatunk, amely persze így nem tűnik túlságosan soknak, de versenyszerű körülmények közepette, nagyon finoman, nagyon óvatosan kapó halak esetében minden gramm számít!

Versenyen minden apróságnak óriási jelentősége van, így a kosárnak is

A 2 mm-es lukbőség garantálja, hogy a kosár nem hagyja el félúton a tartalmát, hanem lejuttatja azt a fenékre. Hosszúságához képest átmérője látványosan nagy, ami a töltés folyamatát gyorsítja meg. Amit elsőre nem is mindig veszünk észre, az, hogy a Tufty minden eleme strapabíró kivitelű, egész egyszerűen nincs gyenge pontja azt eszköznek! A micro kivitel főleg akkor használatos, amikor kevés etetőanyag is elég az eredményes horgászathoz, vagy egész egyszerűen zavarja a halakat a hangosabb csobogás. E kisméretű változat 15 és 25 grammos nehezékkel ellátva készül.

Széles méretválasztékkal lépünk piacra az új Tufty feederrel

A micro méretnél hangyányit nagyobb a mini, amely 15, 25 és 35 grammos változatokban áll rendelkezésünkre, míg a medium 15, 25 és 35 grammos méretekben kapható, melyek közül a legnagyobbal már távolabbi dobások is könnyedén elérhetőek. A large méretű Tufty már tekintélyes mennyiségű etetőanyagot képes magában megtartani, aminek akkor van jelentősége, ha sok halat kell az etetésünkön megtartani. Ebben a méretben 25, 35 és 45 grammos nehezékkel ellátott formában kapható. Ez az a kosártípus, amely a profi versenyhorgászok legkifinomultabb igényeinek is maximálisan megfelel!

A Tufty feeder egyik szerelési alternatívája

A speciális igényekhez készült kosarakat bemutató cikk nem lenne teljes, ha nem mutatnánk be ebben folyóvízi kosarakat is! A Haldorádó Hard River Feeder kosarakat az igazán kemény folyóvizekre fejlesztettük ki. Ha túl nagy a távolság vagy kifejezetten erős a víz sodrása, akkor már csak a szögletes kosarak azok, amelyek felvehetik a versenyt a víz erejével. Hosszú évek óta használom én is, és sokan mások ezt a rendkívüli kosarat. Azonban a jót is lehet még jobbá tenni.

Folyóvizeken már jól bevált kosár a Haldorádó Hard River

A következőkben e termék továbbfejlesztett változatait mutatom be:

A Haldorádó Competition River és Barbel River a céltudatos folyóvízi horgászoknak készültek

Haldorádó Barbel River

Nagyon népszerűek a folyóvízi horgászok körében a Haldorádó Hard River kosarak. Ennek most két új, szinte minden igényt kielégítő változata került forgalomba 6-6 különböző méretben, egészen 200 grammig. Ezek közül az egyik a Haldorádó Barbel River, amely a Hard River alapjaira épül, de már „körmös” változatban, azaz kapott négy olyan csavart, amelyek segítségével még jobban kapaszkodik a mederfenéken. Egy kicsi egyenetlenség is elegendő ahhoz, hogy abban megkapaszkodva stabilizálja a végszereléket, sokkal nehezebben csúszik meg, mint hagyományos társai. Ez a megoldás egyébként lehetővé teszi még azt is, hogy könnyebb kosarat használjunk, akár 30 grammot is spórolhatunk, amely még pontosabb és könnyebb horgászatot biztosít, emellett kíméli felszerelésünket.

Ez a kosár a legkeményebb sodrásban is képes megállni
A márna horgászatának elengedhetetlen kelléke ez a kosár

Haldorádó Competition River

A csúcs folyóvízi kosarunk most a Haldorádó Competition River, amely egy 8 x 8 mm-es dróthálóból (kézzel!!!) készült mestermunka. A legfeltűnőbb része a 4 db „köröm”. Miért van erre szükség? Kapott négy olyan csavart, amely segítségével még jobban kapaszkodik a mederfenéken. Egy kicsi egyenetlenség is elegendő ahhoz, hogy abban megkapaszkodva stabilizálja a végszereléket, sokkal nehezebben csúszik meg, mint hagyományos társai.

A Competition kosár lyukbősége jóval nagyobb, mint az előbb említett kosárnak, ez is elősegíti a gyors horgászatot
Versenykörülmények között ilyen halakhoz segített már hozzá ez a kosár. De nem csak engem! A 2014. évi Haldorádó - Duna Feeder kupán a mezőny jó része már ilyen kosárral horgászott!

Az átlagosnál nagyobb a lyukbősége, és a vékonyabb háló anyag gyorsabb kioldódást biztosít. Hol és miért fontos ez? A versenyeken a legnagyobb „ellenség” az idő, ahol minden perc, minden másodperc számít! Egyáltalán nem mindegy, hogy a kosár tartalma 1 vagy 2 perc alatt oldódik ki. Ebből a kosárból még egy ragacsos, nedves etetőanyag is gyorsan kioldódik, lerövidítve a várható kapásidőt, ezért is kapta a „Competition”, azaz verseny megnevezést.

Bevált folyóvízi végszerelékem

Az ebben az írásban bemutatott termékek mindegyikét jómagam és a Haldorádó Feeder Team tagjai tesztelték és aktívan használják is. Ezt csak azért említem meg, mert versenyzés közben nincs lehetőség negatív következmények nélküli hibázásra, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a felszerelésünk bármely darabja ne tökéletesen működjön. Szóval, ha a mi igénybevételünket bírják ezek a kosarak, garantálom, hogy a hétköznapi horgászatok alatt sem okoznak csalódást!

Tekintsétek meg a feederkosarakat még részletesebben bemutató kisfilmemet!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Takács Péter, Csapi Károly, Nagy Gábor, Sipos Gábor, Kerekes Ernő
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.