Finomszerelékes feederezés nagy távolságban

Finomszerelékes feederezés nagy távolságban

„A finomszerelékes feederbotos horgászat az esetek nagy részében partszéli horgászatot jelent. Ennek oka, hogy egyrészt a lágy botokkal már nehéz nagy távolságba bejuttatni a kosarakat, másrészt a hengeres forma nem is repül túl jól, és szinte lehetetlen nagyot dobni vele. A normál táv, amit finomszerelékkel könnyedén meg lehet horgászni, az maximum 30-35 méter. Ezenfelül a hosszú előkés végszerelékkel már pontatlanná és nyűgössé válik a peca” - nos, a probléma, gondolom, mindenki számára ismert, így ezt az írást inkább a megoldásnak szenteltem.

Először is tisztázzuk, mit nevezünk ez esetben finom szereléknek. Ez a szerelék nagyban hasonlít azokra, amelyekkel versenyezni szoktunk. Lényege, hogy a kosár nem in-line, azaz valamiféle kapoccsal kell rögzítenünk azt a főzsinóron, ami csúszik. A hivatalos szabályzatban rögzítve van a minimális előkehossz is, de mivel ennek túl nagy jelentősége nincs hétvégi horgászatoknál, ezt hagyjuk is.

A Háziréti-tározó hajnali fényben is csodálatos látvány

A távoli finomszerelékes pecának alapvető feltétele, hogy alkalmas botot válasszunk. Olyat, amelyikkel kellően nagyot lehet lendíteni, ami gerinces, de a spicce elég lágy ahhoz, hogy a kisebb kapásokat is észre lehessen venni. Én a Nevis Solution Feeder botot használom 3,90 m-es hosszban. Ezzel jó párost alkot a Nevis Cayman Feeder orsó, melyre 20-as főzsinór került. Természetesen, ahogy a távoli pontyozásnál, ebben az esetben is használni kell fonott dobóelőkét. A 0,15 mm-es Power Pro elég erős ahhoz, hogy bírja a nagy lendítéseknél a zsinórra ható terhelést, és a sokadik dobás után sem fog elvékonyodni a spicc körüli szakasz.

A Nevis Solution 3,90 m-es bot kellően gerinces a távoli dobások kivitelezéséhez
A rugalmas bottest szinte „kilövi” a végszereléket

A végszerelék lelke, mint azt már említettem, egy olyan kapocs, amellyel kosarunkat a főzsinórra rögzíteni. A Haldorádó gyöngyös csúszó kapocs kiváló erre a célra. Ennek ütköztetését egy cérnaütköző kitűnően ellátja, ami elég ahhoz, hogy a hurok előtti csomón ne tudjon átszaladni a kapocs. A véghurok előtti 5-6 centit sodorhatjuk is, és akkor biztosan nem fog tekeredni a szerelékünk.

A fonott dobóelőkén tökéletesen csúszik az a gyöngyös kapocs, amelyre a kosarat lehet rögzíteni

Tipp: Ha a duplán sodort részt kicsit bekenjük pillanatragasztóval, akkor az megmerevedik, és garantáltan nem tud gubancolódni. Sokszor az ilyen kicsi dolgokon múlik a siker!

A duplán sodort, merevített rész miatt a gubancolódás minimálisra csökkenthető

Szándékosan hagytam a végére azokat a kosarakat, amelyek alkalmassá teszik végszerelékünket arra, hogy messzire dobhassunk vele. A Haldorádó Tufty Feeder kosár amolyan átmenetet képez a standard oldalkosár és a távdobó kosár között.

A Tufty Feeder kosár széles méretválasztékkal rendelkezik

A súly az egyik oldalán helyezkedik el, ám annak formája nem megszokott: trapéz alakú az ólom, amely a kosár alsó része felé szélesedik. Ennek az újításnak köszönhetően a kosár sokkal kiegyensúlyozottabban repül, nem kóvályog. Mivel a henger hossza és széle majdnem egyforma, a nehezék alakja és elhelyezkedése jobban dominál, mintha egy hosszú „testet” kéne repülés közben magával vonszolni.

A Tufty Feeder kosár széles formájának köszönhetően könnyebben és gyorsabban tölthető, mint a többi kosár
Két egyedi küllemű kosár

Szélcsendes időben a Tufty Feeder kosárral pontosan lehet akár 50-60 méterre is eldobni az előbb bemutatott felszereléssel. E típus másik előnye, hogy a rács nagyobb sűrűsége miatt az összes etetőanyagot leviszi a fenékre. Ha viszont feltámad a szél, célszerű egy másik kosarat elővenni a dobozból. Ez pedig nem más, mint a Nisa Pole-it Feeder kosár!

Három méretben kapható a Nisa Pole-it
A kosár felfüggesztése szimmetrikus súlyelosztást biztosít

E kosárnak két olyan tulajdonsága van, amely a távdobást segíti elő. Az egyik a henger alján, körkörösen elhelyezett nehezék, a másik pedig a kosártest tetején, a felső gyűrű kellős közepén elhelyezett felfüggesztési pont. E két tulajdonságnak köszönhetően a kosár még üresen is úgy repül, mint egy puskagolyó. Megtömve, kis gyakorlással is nagyon pontos horgászatot tesz lehetővé, még nagy távolságban is. Speciális formája miatt nagy szélben is jól dobható.

A Pole-it kosarat alulról kell megtölteni

Hol lehet eredményes ez a technika, és kinek ajánlom?

A távoli finomszerelékes horgászat olyan nagyobb tavakon hozhat eredményt, ahol a part közelében nehéz nagy mennyiségű halat fogni, de azoknak is jól jöhet ez a módszer, akik a horgászatra szánt időt maximálisan szeretik kihasználni.

Mozgalmas horgászatok hatékony technikája ez a módszer

Én legutóbb a Háziréti-tározón pecáztam igen jót e kosarak segítségével. Ez a víz híres a ponty- és bőséges keszegállományáról. Távoli pontyozás során szép pontyokat lehet fogni, de még annak is nehéz 5-6 kapásnál többet kicsikarni egy nap, aki céltudatosan ráül a pontyra. Ezzel szemben közeli, 30 méteres keszegezéssel akár 50 darab dévért is lehet zsákmányolni. Mindkét módszer kedvemre való, de olyan horgászatra vágytam, amely mozgalmas, ám termetesebb hal fogására is esélyt biztosít.

A dévérek már dorozsmásak, készülnek a nászra, de még intenzíven táplálkoznak

A kora tavaszi pecáknál megszokott változékony időjárás megnehezítette a dolgomat. A reggeli szélcsendben még kényelmesen meg tudtam dobni a kimért 50 méteres távolságot 35 grammos, médium méretű Tufty Feederrel, de később, a szeles időben bizony a 2 x 16 grammos, közepes méretű Pole-it kosárra kellett váltanom.

Hol esett, hol sütött a nap, hol tükörvíz volt, hol pedig erős szél. Ilyenkor nem egyszerű alkalmazkodni

Nem szeretem túlbonyolítani a horgászataimat, ezért csak egy kevés csontit adagoltam a Gold Feeder Top1 Bream és Secret Carp etetőanyagokból álló keverékbe. Fölösleges ennél jobban bonyolítani a dolgokat, ha csak egy könnyed horgászatra vágyunk. A horogra két szem csontit tűzögettem.

Egyszerű és hatékony keverék
A csali minden esetben két szem csontkukac volt
Az ilyen méretű dévérkeszegek jól elszórakoztattak egész nap

Ahogy vártam, a szép, 30-50 dekás keszegek hamar rátaláltak az etetésre és 4-5 percenként gazdára is talált a csalim. Nagyjából kétórányi horgászat után reményeim beigazolódtak, és egy 2 kiló körüli ponty is megdolgoztatott.

Ez bizony már jobb halnak ígérkezik!
Szákban az a bizonyos „hab a tortán”
Imádom, ha egy terv sikerül!

A 14-es előkével és 14-es méretű vékonyhúsú horoggal élvezet volt a fárasztás minden pillanata. Aki ilyen izgalmas percekre vágyik, annak szívből ajánlom ezt a fajta horgászatot, hiszen egyszerű, hatékony és roppant szórakoztató!

Hasonló kellemes szórakozást kívánok mindenkinek, aki kipróbálja ezt a technikát

A történet végére hagytam még két érdekes képet, amelyek úgy gondolom, nem hiányozhatnak egy hiteles cikkből, hiszen ezek is hozzátartoznak a horgászathoz.

Úgy tűnik, nem tudok elszakadni kedvenc módszeremtől! Ezt a komplett, beszakított Flat kosaras szereléket is kifogtam aznap!
Erre mondják, hogy, ha nincs ló, akkor jó a szamár is?
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.