Hasznos vízparti kiegészítők

Hasznos vízparti kiegészítők

Sokszor esik szó botokról, orsókról, végszerelékekről, azonban arról ritkán, hogyan is lehet gyorsan, egyszerűen felállítani egy komfortos feederes horgászállást. Pedig nem nagy ördöngösség, mindössze olyan kiegészítőkre van szükség, amelyek könnyen használhatóak és a lehető legegyszerűbben összerakhatóak, praktikusak. Ebben a cikkben bemutatok néhány olyan eszközt, amelyek nekem már beváltak.

A kényelmes horgászállás alapja egy stabil horgásszék, amelyet már többször is bemutattam, ez esetemben a Carp Academy Feeder Fotel, amelyre akár saját kiegészítőit is fel lehet szerelni, de ahogy most is, ki lehet egészíteni más eszközökkel is.

Egy jól felállított horgászállás már fél siker!

Ahhoz, hogy akár esőben is lehessen a szenvedélyünket űzni, érdemes egy horgászernyőt is beszerezni. Azonban sokan nem gondolnak arra, hogy az ernyőt valahogyan stabilizálni is kell, hiszen a szél könnyen kifordítja, ha nincs kellően mélyre szúrva, és ki ne járt volna már úgy, hogy a kemény talajba képtelenség volt ledöfni az ernyő szárát. Nos, az ilyen esetekre ajánlott beszerezni egy ernyőtartó leszúrót. A Nevis két modellt kínál: az egyik csavaros véggel és betekerését elősegítő fogantyúval van szerelve, míg a másik egy „taposóval” van ellátva. Ezeket még a legkeményebb talajban is stabilizálni lehet, és persze az ernyő szára pont illeszkedik beléjük.

A csavaros végű ernyőtartót a fogantyú segítségével könnyedén beletekerhetjük a legkeményebb talajba is
A taposóval ellátott ernyőtartó vasat saját testsúlyunkat felhasználva tudjuk a földbe döfni

Ha székünk már védve van, érdemes a következő lépésben a táskáink és csalogató anyagainkat elhelyezni. A Carp Academy Bivy Table pont akkora csalizótálca, amelyre methodozás során elfér a kevéske etetőanyag és a néhány doboz csali. Felszerelésünk védelme érdekében ajánlatos olyan horgásztáskákat használni, amelyek erősek, jól pakolhatóak. A Carp Academy Feeder Szerelékes Táska és a Carp Academy Pontyozó Szerelékes Táska olyan termékek, amelyeket már évek óta nyúzok, és még mindig tökéletesen használhatóak, egyben vannak.

Egy kényelmes csalizótálcával lényegesen könnyebb a munka

Amint a székünk környékén minden a helyére került, itt az ideje a horgászbotokról is gondoskodni. Feederezésnél a legáltalánosabb, hogy székre, ládára szerelhető feeder karra, tripodra vagy leszúró karóval, buzz barral kombinált bottartóra teszik a botokat. Ezek közül a legegyszerűbb lehetőség a leszúró karó. A Carp Academy teleszkópos leszúró nyele több méretben is kapható. Az elegáns, feketére festett fémötvözetből készült leszúró tartós darab, és mivel vékony, könnyedén döfhető akár mélyre is. Szabvány menetébe mindenféle bottartó fej beletekerhető csakúgy, mint a különböző kereszttartók. Ezekből nagyon sokféle méret és modell kapható. Nekem legjobban a 40 cm-es Carp Academy Triangle Buzz Bar vált be. Ez már kellő távolságra tartja el egymástól a két botot, akkor is, ha nagyobb méretű orsót használunk.

A Carp Academy leszúrók szabvány menetébe mindegyik kereszttartó rögzíthető
Egyes buzz bar típusokat teleszkóposan lehet állítani
Széles forma-…
… és méretválasztékban lehet buzz barokat találni
A Carp Academy Rod Pod szett egy csomagban tartalmaz két leszúrót és két kereszttartót

Vannak olyan kereszttartók is a Carp Academy kínálatában, amelyek nem fix méretűek, hanem állíthatóak, így egy mozdulattal alkalmazkodhatunk, ha horgászat közben, mondjuk, olyan botot kell ráhelyeznünk, amelyen nagyobb orsó van.

A Carp Academy Triangle Buzz Bar tökéletesen harmonizál a Nevis Feeder bottartó fejekkel

A kereszttartók mindegyikében szabvány menet van, így válogathatunk a több száz féle bottartó fej közül. A Nevis Feeder bottartó fej egy műanyag modell, amelyen zsinórvezető vájat van, így a damil véletlenül sem tud beleakadni, és ha szükséges, a hal kapás közben tudja húzni a nyeletőféket.

Hátsó bottartónak akkor célszerű ilyen gumis, szoros modellt választani, amikor kevésbé pörgős a horgászat, és a botvivős kapásoknál elkél a stabilitás

Hátsó bottartók között is bőven lehet válogatni, ha megnézzük a kínálatot, a szabvány villától egészen a gumisig. Ez utóbbi akkor jó választás, ha stabilizálni akarjuk a botokat. Ezekben ugyanis a botok nyele kicsit megszorul. Pörgős, sok kapásos pecákhoz ez nem való. Akkor kerül ez előtérbe, amikor ritkán van kapás, és azt általában jó hal okozza. Amikor nyeletőfékes kapások vannak, akkor jól jön, ha fixálva van a bot hátul is.

A Nevis nagyméretű alumínium tripodja egy igazán jó minőségű, egyszerűen összerakható, stabil szerkezet, ráadásul hordtáskával együtt kerül forgalomba

Mint említettem, a leszúró karós megoldás a legegyszerűbb módja annak, hogy felállítsuk a bottartónkat. Ez a mutatvány akkor dől meg, amikor nincs mibe beleszúrni az „ágast”, például, ha stégen horgászunk. Ekkor kerül képbe a tripod. A Nevis nagy tripodja egy olyan szerkezet, amelyben még a „legfinnyásabbak” sem tudnak belekötni. Többszörösen is teleszkópos a lába, és akár 150 centire is megemelhető. Hogy ebben a pózban se legyen instabil a bottartó, a lábak között található egy kampó, amelyre nehezék akasztható. A beépített vízszintező segít abban, hogy mindig optimális helyzetbe tegyük le a szerkezetet.

Elképesztően magasra lehet állítani ezt a bottartót anélkül, hogy csökkenne a stabilitás
A jól felépített horgászálláson semmi sincs útban, és még ernyő alól is kényelmes a fárasztás

Amikor ilyen sok bemutatott termék esetén joggal merül fel a kérdés az emberekben, hogy mégis, neki melyik válna be a legjobban? Nos, éppen azért van ilyen sokféle, mert mi magunk, horgászok is sokfélék vagyunk. Feleslegesen nincs értelme olyan felszereléseket venni, amelyek nem állnak a kezünkre. Olyat kell választani, ami a saját igényünket kielégíti, legyen akármilyen speciális, hiszen a horgászat akkor okoz igazán nagy örömet, ha azt magunkért tesszük!

Ha minden a helyén van, akkor a halak sem hagynak cserben minket

Szeretnél még többet megtudni? Tekintsd meg Sipos Gábor "Hasznos vízparti kiegészítők" c. filmjeit!


Írta: Sipos Gábor
Fotók: Simon Zoltán

 

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.