Horogkötési tanácsadó a FermentX Nagyhal Csali eredményes használatához

Horogkötési tanácsadó a FermentX Nagyhal Csali eredményes használatához

A horgászok egyre inkább kezdik felismerni az apró technikai részletek jelentőségét a feederbotos horgászat különféle szegmenseiben. Ilyen például a végszerelékek összeállítása és a csalik felkínálási módjai, melyeknél különösen fontos a precizitás. A legfogósabb, legjobb minőségű csalogatóanyagok sem működnek rendesen a megfelelő módszer alkalmazása nélkül. Ezt pedig időről időre igazolják az eredmények. No de mi van akkor, ha valaki fogékony egy új csali használatára, ámde nem tud, vagy nem akar fúrással, fűzéssel és egyéb kiegészítő procedúrákkal bajlódni minden csalizás során? Számukra is létezik tökéletes megoldás!

A különféle pellet csalik napjainkban abszolút uralkodó pozíciót töltenek be a feederbotos horgászok kelléktárában. Alig találni olyan horgászt, akinek ne lapulna a táskájában legalább egy dobozzal, vagy ne próbált volna már ki valamilyen típust. Ahogy ezek a csalik robbanásszerűen fejlődnek és különlegesebbnél különlegesebb pelletek jelennek meg, úgy alakul ki egyre több csalizási praktika is hozzájuk. Mai írásom egy olyan technikát mutat be, mely a nagyméretű, kemény állagú pelletekkel való horgászat során nyújt gyors és hasznos segítséget, így ideális a FermentX Nagyhal Csalikhoz!

Szelektív Nagyhal Csali, nem csak nyári vizekre!

A pelletekhez hasonlóan a tejsavas erjesztésű anyagok térhódítása nem véletlen, hiszen az utóbbi évek során töretlenül bizonyították létjogosultságukat a ponty és amur horgászata során. Belőlük kiindulva ezzel a pellettel egy olyan egyedi csalit alkottunk, amely a fermentált keverékek fogósságát a legtökéletesebb összhangban ötvözi egy szelektív nagyhal-csalival. Az új csali szinte minden szempontból eltér a korábbi pelletjeinktől, azonban egyvalamiből ezúttal sem engedtünk: kizárólag olyan terméket tárunk a nagyközönség elé, melynek eredményességéről sokszor, sokféleképpen megbizonyosodtunk! Ez a csali egyfajta átmenet a pellet és a bojli között, ezért stílszerűen a FermentX Nagyhal Csali nevet kapta. Tekintélyes mérete és a kemény állaga miatt kifejezetten alkalmas a nagyhalas horgászathoz. Egy ilyen méretű falattal nem tudnak megbirkózni az apróhalak, nem tudják beforgatni a szájukba, valamint keménységének, tömörségének köszönhetően egészen biztos, hogy nem tudják szétcsipkedni, lefaragni sem, ezért huzamosabb időn keresztül fejtheti ki csábító hatását és megvárhatja a később horgunk közelébe érkező termetes halakat. További hasznos tulajdonsága, hogy oldódik, ezért a vízbe érkezés pillanatától folyamatosan attraktív marad, az utolsó pillanatban is éppúgy ontja magából a hívogató szín-, íz- és illatanyagokat, mint amikor bedobtuk. Fontos különbség azonban, hogy oldódási ideje lényegesen hosszabb, mint elődeié. Felszíne folyamatosan puhul, változik, miközben a belseje kőkemény marad. A víz hőmérsékletétől függően 5-7 óra alatt oldódik fel, de nehezen elképzelhető, hogy addig (ha van a környéken hal) érintetlen maradjon.

A FermentX Nagyhal Csalik az év minden időszakában kiváló lehetőséget kínálnak a ponty- és amurhorgászatra. Megfelelően használva valós szelektív hatás érhető el velük!

Ahogy az palettánkon megszokottá vált, az összes korábbi fogós FermentX etetőanyaghoz kínálunk azonos ízű csalizó pelletet. Jelenleg 6 különböző ízváltozatban - Tejsavas Ananász, Tejsavas Betainos, Tejsavas Édes Fűszeres, Tejsavas Nagy Ponty, Tejsavas Nagy Amur és Tejsavas Mézes Pálinka - kerül forgalomba.

Mikor érdemes használni? A tapasztalatok azt mutatják, hogy amíg a tejsavas etetőanyagok a már felmelegedett vizekben igazán hatékonyak, addig az új - 100%-ban természetes alapú - csalik egész évben eredményesen használhatók, főként a ponty és amur szelektív horgászata során.

Szilikon karikával kombinált hajszálelőkés horogkötés

A horgok kötésének számtalan módja ismeretes. A modern végszerelékek egyik legnépszerűbb és sok esetben leghatékonyabb típusa a hajszálelőkés horogelőke. Erre általában egy egyszerű fűzőtű segítségével könnyedén felhelyezhetjük a kiválasztott csalijainkat, azonban sok esetben a pellet tömör és kemény, ezért fúrást igényel a csalizáshoz. Ez alapvetően egy egyszerűen kivitelezhető eljárás, viszont mindenképpen egy plusz folyamat plusz eszköz igényével. Részben emiatt sok horgász nem tud, vagy nem akar ezzel időt tölteni minden csalizás során, de olyan visszajelzéssel is találkoztunk, miszerint a fúró egyszerűen nem állt kézre használójának és még egy vékony fejátmérőjű, jó minőségű típust használva is szétrepedtek a pelletek fúrás közben.

Ezeket a megnövelt méretű, kemény pelleteket eredetileg hajszelelőkén való csalizáshoz ajánlottuk…
… azonban rá kellett jönnünk, hogy ez sok horgász számára problémát okoz a módszerhez szükséges fúrás miatt

A félreértések elkerülése végett: nem azt szeretném sugallni, hogy emiatt el kell hagyni a hajszálelőkés csalizási módszert, ha valaki a FermentX Nagyhal Csalival akar horgászni, hisz a fenti jelenség lényegesen ritkább, mint hogy sikeresen hajszálelőkére kerül a csali. Fontos azonban, hogy azok a horgászok se maradjanak hatékony megoldás nélkül, akiknek nem vált be a fúrás. Az előke, melyet a következőkben megismerhettek, a hajszálelőke és a szilikon karika tökéletes kombinációja. A nagyméretű csali kiesik a horog síkjából, ezáltal a horoghegy minden esetben biztosan akad, a rugalmas szilikon karika pedig a csalit garantáltan stabilan tartja.

Az előke elkészítéséhez az alábbi hozzávalók szükségesek:

  • Haldorádó Braxx Pro 0,14 mm süllyedő fonott zsinór
  • Gardner Covert Wide Gape Talon Tip horog 6-os méretben
  • Gardner Covert Silicone Tubing XT Green 0,5 mm szilikon cső
  • Stonfo Szilikon karika 10 mm
  • Fonott zsinór vágására alkalmas, éles olló, csappantyús fűzőtű, hurokkötő, csomófeszítő

Az előke elkészítése igazán egyszerű, mindössze néhány alapvető kellék szükséges hozzá

Lássuk lépésről lépésre, miként készül a „Nagyhal Csalis horogelőke”!

A művelet a horog zsinórra fűzésével kezdődik, ezt a horogöböl irányából kell megtennünk
Egy olló segítségével vágjunk le egy kb. 4-5 mm-es darabkát a szilikon csőből…
…majd ezt is fűzzük fel a fonott előkezsinórra
Kezdetben erre a három elemre van szükségünk
A szilikon csövet húzzuk feljebb a zsinóron és szorosan fektessük a mutatóujjunkra!
Ha stabilan megállt, a felette lévő horgot fordítsuk fejjel lefelé…
… és vezessük át a szilikon csövön, kiemelten ügyelve arra, hogy a csövecskében feszülő fonott zsinórt véletlenül se sértsük meg a horog hegyével!
Ha jól csináltuk, a szilikon cső szépen felkerül a horog szárára, ahol szabadon beállíthatjuk a helyzetét. Akkor ideális, ha a csövecske közepe épp a horogheggyel van egy vonalban
Tépjünk le egy szilikon karikát a gyűjtőjéről…
… majd szúrjunk át egy fűzőtűt a kis horogakasztó fülén
A fűzőtű kampójába akasszuk bele zsinór szabad végét, ami a horog alatt fut ki, majd hajtsuk le a tű csappantyúját
Húzzuk vissza a zsinórt a szilikon karika kis fülén
A karika rögzítését egy hagyományos clinch csomóval oldjuk meg, amihez elsőként fektessük párhuzamosan a szilikon fül két oldalán lévő zsinórszálat…
… majd a szabad zsinórt tekerjük át 5 ismétléssel a másik száron
A menetek alján létrejött apró fülön bújtassuk át a zsinórvéget
Ezután óvatosan húzzuk meg a főzsinórt, hogy a csomó megfelelően rögzüljön! Fontos, hogy inkább több kisebb lassú húzással érjük el a megfelelő stabilitást, mert a hirtelen rángató mozdulatok hatására - ritkán - elszakadhat a szilikon fül
Végül vágjuk le a csomó felesleges zsinórvégét
Íme, felkerült a szilikon karika a horgunk alá
A karika horogtól való távolságát minden esetben precízen kimérem, ez akkor tökéletes, ha a clinch csomó felső része átlósan a horogöböl aljáig ér
Ezzel kb. 2,2-2,3 centiméterre kalibráljuk a hajszálelőke hosszát
Következő lépésként egy csomómentes kötéssel rögzítsük a horgot a főzsinóron
Én összesen 5 menetet szoktam lefelé tekerni, majd kettőt vissza, így 7 menet fogja a szárat
Nagyjából 15-20 - kinek mennyire van szüksége… - centiméterrel feljebb vágjuk el a főzsinórt…
… és a végét bújtassuk át a horog fülén, hátulról a horogöböl felé
Húzzuk meg jó alaposan, s ezzel rögzítettük is a horgunkat!
A következő teendő a horogelőke hosszának a kimérése. Ehhez számomra a 12 cm-es méret vált be legjobban az évek során
Ha beállítottuk a pontos méretet, hajtsuk vissza a zsinór végét közvetlenül a mérőszalag végénél
Keresztezzük egymáson a duplán vett zsinórszálakat…
… majd fűzőtű segítségével készítsünk egy duplán hurkolt végfület
Mielőtt ezt meghúznánk, helyezzük rá a végfület egy hurokkötőre
Ezzel könnyedén beállíthatunk egy egységes, kisméretű végfület
Elsőként húzzuk le a végfület a hurokkötő rövidebbik száráról, majd húzzuk meg a kisebb zsinórszálat
Utolsó mozzanatként akasszuk az elkészült végfület egy csomófeszítőbe, és néhány határozott húzással bizonyosodjunk meg róla, hogy minden kötésünk stabil és biztonságos
Nincs más dolgunk, mint levágni a csomó felesleges zsinórrészét
Íme, elkészült a tökéletes méretű, szilikon karikával kombinált hajszálelőkés horogelőke!
Jöhet a csalizás!
A rugalmas szilikon karikát akár a többszörösére is kinyújthatjuk, ezáltal könnyedén ráhúzhatjuk a pelletre
A rugalmas anyag nemcsak a felhelyezést könnyíti meg, de a csali stabilitásáról is gondoskodik, mivel folyamatosan szorítja a hengeres felület minden pontját. Garantáltan nem fog kiesni dobás közben, és a kisebb halak sem tudják kipiszkálni a helyéről!
Kísérletezzünk bátran a különböző FermentX Nagyhal Csalikkal, a tökéletes csalizási módszer már a birtokunkban van!
Egyszerű, gyors és hatékony. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, hogy pórbálja ki ezt a praktikát!

El is készültünk a szilikon karikás előkénkkel, melyet már csak fel kell akasztanunk egy végszerelékre és bedobnunk a vízbe. Az előke elkészítése minimális gyakorlattal sem tart tovább 5-6 percnél, ezért bárki számára egyszerű, gyors és hatékony megoldást kínál. Jó kísérletezést és eredményes használatot kívánok vele Mindenkinek!

A precízen elkészített előkével és a megfelelő csalival nem maradhat el az eredmény!

Írta: Putz Tamás
Fotók: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.