FermentX-szel nagy halakra

FermentX-szel nagy halakra

Dübörög a nyár, melegek a vizek, és aki csak teheti, horgászni megy. Sőt, ebben az időszakban a legtöbben nemcsak egy fél napra mennek a vízpartra, hanem akár egy egész hétvégére. Ezeknek a kirándulásoknak két célja van. Az egyik, hogy a természetben pihenhessük ki a mozgalmas hétköznapokat, míg a másik, hogy a hosszú idejű horgászat lehetőséget nyújtson a hőn áhított nagy hal megfogására. Putz Tamás barátommal mi is e két cél miatt látogattunk el a Zsámbék közelében található Gyermelyi-horgásztóra, ám szeretjük összekötni a kellemest a hasznossal, így e 24 órás horgászat során bemutatkozik egy olyan csali is, amelyre a céltudatos nagyhal-horgászok már régóta várnak, a FermentX Nagyhal Csali!

A Gyermelyi-tó nem ismeretlen számomra. Ez a legendás víz az a hely, ahol a pontyhorgászat alapjait tanultam. A 90-es években ugyanis néhány szezon erejéig Édesapámmal tagok voltunk itt, és olyan feledhetetlen pecák emléke él még ma is bennem, amelyek hatására akkoriban már eldöntöttem, hogy egyszer még visszatérek ide és revánsot veszek az akkor engem még csúnyán megtréfáló nagy halakon. A 16 hektáros tározó régebben kedvelt horgászhely volt, virágkorában a parton csak kora hajnalban lehetett helyet találni. Mára megannyi jól telepített horgászvíz várja a pecásokat a régióban, így a tóra nehezedő nyomás alábbhagyott, de a legendás halállománya miatt még ma is közkedvelt horgász-célpont. A vízről az Interneten túl sok mindent nem lehet találni, ám a „keresőbe” beütve a nevét, azért néhány információt össze lehet vadászni, amelyek alapján hamar képbe lehet kerülni a tó kapcsán. A tározó egyébként Budapesttől sincs túl messze. Az útvonal: az M1-es autópályáról a Herceghalom/Zsámbék lehajtónál kell lekanyarodni, majd a Zsámbék - Szomor útvonalon tovább kell haladni Bajna felé egyenesen. A gyermelyi elágazást elhagyva jobbra le kell kanyarodni Kablásmajor (Gyermelyi-horgásztó) felé, innen műút vezet a tóig.

A horgászhelyeket csak gyalog lehet megközelíteni, úgyhogy elkél az „utánfutó”
A tó hátsó részén választottunk horgászállást

Ezen a tavon az egyik legelterjedtebb módszer volt anno, sőt még most is, az úgynevezett „fagyis” technika. Ennek a lényege, hogy a kukoricát lefagyasztják egy szívószállal vagy bármilyen csővel a közepén, majd ezt a főzsinórra húzva dobják be a végszereléket. E módszer fogósságát a horog köré közvetlenül bejuttatott koncentrált etetés adta. Szép pontyokat és amurokat fogtunk így mi is régebben, ám ahogy mindent, ezt a technikát is utolérte a modernizáció.

A Spomb remek segítség, ha nagy mennyiségű szemes anyagot kell bejuttatni

Ha nem is annyira koncentráltan, mint a „fagyi”, de ezt az elvet követve mi is terveztünk etetést, sőt kiadós etetést juttattunk a vízbe. Az alapozást egy nagyméretű Spombbal végeztük, amellyel a 70 méteres távot könnyedén meg lehet dobni. Persze ehhez megfelelő botra is szükség van. Mi ezt egy Nevis Legacy Spod 390 4,5-5 lbs bottal oldottuk meg, amely simán bírta ezt a fajta megterhelést.

Ehhez már bot is kell ám!

Alapozó etetésünk összetételét is a helyi szokásokhoz igazodva alakítottuk ki, így a növényi eredetű csalogatóanyagok kerültek előtérbe. A pontyok mellett termetes amurok is lakják a tavat, és mivel a víz is már kellemesen meleg, tejsavas erjesztésű magvak képezték etetésünk alapját. A Tejsavas családból a 4X Magmixet választottuk, amely egy komplex keverék: kukoricát, búzát, repcét és tigrismogyorót tartalmaz. Aki ismer, tudja jól, hogy mindennél jobban szeretek amurra horgászni. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a tejsavas magvak mellé egy olyan csalogatóanyagot is teszünk, amely kifejezetten e nagyra növő növényevő kedvence.

Az alapozó etetés a Tejsavas 4X Magmixből és Hidegen sajtolt tökmag pelletből állt

Ez a Hidegen sajtolt tökmag pellet, amely a tökmagolaj kinyerésének mellékterméke, és hamarosan új tagja lesz a Haldorádó adalékanyag családnak! A zacskóban különböző méretű rudacskákban található meg ez az eledel, amelynek naturális illata, aromája, és finom tökmag íze a torpedóknak ellenállhatatlan. Ráadásul ez a csalogatóanyag sokkal lassabban oldódik, mint például a Hidegen sajtolt kukoricacsíra pellet, így hatásosabb a nagytestű halak horgászatakor. Vízbe érve a külső rétege elkezd dagadni, miközben a pellet közepe kemény marad. Vízhőfoktól függően akár 1,5 óráig is egyben marad.

Ilyen, különböző hosszúságú rudacskákban készül a Hidegen sajtolt tökmag pellet
A vízben hamar elkezd oldódni és dagadni…
… ugyanakkor a közepe sokáig egyben marad!

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis, mennyit érdemes etetni? Nos, mivel mi 24 óra horgászatot terveztünk, az első etetés során 2 zacskó Tejsavas 4X Magmix és 2 zacskó Hidegen sajtolt tökmag pellet került a vízbe. A halak táplálkozásnak intenzitásától függően, később állapítottuk meg a ráetetés ütemét. A nappali órák a vártnál csendesebben teltek, így nem éreztük szükségét a dobálásnak, csak a szürkületi órákban álltunk neki megalapozni az éjszakát, amikor is a reggeli mennyiséget ismét bejuttattuk az etetésre.

Az egyik tölti, a másik dobja…
… nagy mennyiséget bejuttatni még így is csigalassú munka
Cél a szemben lévő legmagasabb fa, amit éjszaka is jól lehet majd látni!

Ha már az alapozó kaja tejsavas erjesztésű magvakból állt, célszerű a felcsalizott horog mellé, a kosárba is valamilyen fermentált keveréket tömni. Mi a FermentX család két új tagját, az Tejsavas Ananász és a Tejsavas Nagy Amur változatokat vittük magunkkal. A tejsavas alaptól eltekintve ezek merőben eltérnek egymástól, hiszen az előbbi egy sárga, édeskés aromájú keverék, addig a másik egy zöld, fokhagyma - sás - lucerna aromájú, naturális jellegű csalogatóanyag.

A FermentX Tejsavas Ananász és Tejsavas Nagy Amur remek meleg vízi csalogatóanyagok

Nem kérdés, hogy a hajszálelőkére ízben azonos FermentX Oldódó Pelletek kerültek, méghozzá egy szem SpéciCorn Megával kikönnyítve. Ez a kombináció a gyors, intenzív horgászatok nyerő csalija, olyankor érdemes használni, ha félóránál többet nem kell a kapásra várni. Ezért választottuk mi is ezt a horgászatunk elején, mert viszonylag sűrűn dobáltunk annak érdekében, hogy menjen be bőven az aromás etetőanyagból minél több, és az etetésre tévedő halak is szokják a folyamatos csobogást.

A FermentX Oldódó Pellet és a SpéciCorn Mega remek meleg vízi csali
Napközben, a változó időjárási viszonyok közt ez a csali volt a befutó
Az özönvízszerű eső gyakran előforduló nyári jelenség, bár ettől még kellemetlen tud lenni
Így utólag jó visszanézni ezeket a képeket, mert nem mindennapi képződményeket láthattunk, még ha akkor ez nem is tűnt fel
Ilyet azért nem mindennap látni!

Az éjszaka folyamán viszont már nem láttuk értelmét a sűrű dobálózásnak, inkább a nyugalmasabb horgászatot részesítettük előnyben. Ahogy a tapasztalt sporik is tartják, a „jó halat ki kell ülni” alapon olyan csalit fűztünk a hajszálelőkére, amely gond nélkül elvan a vízben akár több órán keresztül is, ráadásul mérete miatt csak a nagytestű halak képesek azt bekebelezni. Ez az új termék, a FermentX Nagyhal Csali.

Ez azért már egy termetes falat

Ez a nagyméretű, kemény, hordó formájú csali anyagát tekintve átmenet a pellet és a bojli közt. A vízbe érve azonnal oldódni kezd, a külső rétege lassan felpuhul, miközben a mag kőkemény marad, így nagyon tartós. A víz hőfokától függően akár 5-7 órát is kibír a hajszálelőkén! Nagy mérete ellenére nem egy súlyos termékről van szó, hanem egy igen jól balanszírozható csaliról, amelyet egy szem SpéciCorn Mega vagy SpéciTiger kellőképpen kikönnyít.

Ahogy minden FermentX termék, ez is 6 ízben kerül forgalomba

Ahogy a FermentX család többi tagja, ez is 6 ízben kerül forgalomba: Tejsavas Ananász, Tejsavas Betainos, Tejsavas Édes Fűszeres, Tejsavas Mézes Pálinka, Tejsavas Nagy Amur és Tejsavas Nagy Ponty.

A FermentX Nagyhal Csali fúrást igényel
A furaton már könnyen átszúrható a fűzőtű
SpéciCorn Megával kikönnyíthető még ez a termetes falat is
A vízben a csali folyamatosan oldódik, miközben a magja akár 5-7 órán át is kemény marad!

Használatát tekintve is eltér kisebb társától, ugyanis ez nem furattal a közepén kerül forgalomba. Egy kisméretű bojlifúróval kell átfúrni, majd egy fűzőtű segítségével lehet a hajszálelőkére segíteni. Használatánál figyelembe kell venni nagy méretét, és ennek megfelelően kell megválasztani a horgot, valamint a csali-horog távolságot!

A Nagyhal Csali akkor is állja a sarat, ha sokat kell várni a kapásra
Általában a halak visszahozzák a csalit, mielőtt az szétoldódna
Tomi éjszakai vendége is megkívánta a „nagy falatot”
A kirándulás legnagyobb amurját is a Nagyhal Csalinak köszönhetjük

Ahogy a csalinak, úgy a felszerelésnek is kicsit más igénybevételnek kell megfelelnie a nagyhalas horgászatokkor, mint általában. Mi a tározó nagy pontyait és amurjait, a Team Feeder Master Carp Long Cast botok 3,90 és 4,20 méteres változataival vettük célba. A rövidebbikkel az etetést, míg a hosszabbal annak környékét horgásztuk meg. Ezek a botok távdobásra születtek, ám mi nem ezen erény miatt választottuk őket a túrára, hanem átlag fölötti rugalmasságuk és teherbíró képességük miatt. A rugalmas bottest a nagy halakkal történő viaskodás közben volt hasznos, míg a terhelhetőség a nagyméretű gombócok pontos dobásakor.

A Long Cast botokkal a nagyobb súlyú gombócok is könnyedén és pontosan eldobhatóak
A túra legnagyobb hala a távolabbra bevetett horgot vette fel, méltó ellenfele volt a 4,20-as Long Castnak
Hibátlan gyermelyi tőponty
E hal érdekessége az volt, hogy két hosszabb bajsza több „nyúlvánnyal” is rendelkezett

A botok mellett az orsók is a by Döme Team Feeder Master Carp Long Cast család tagjai voltak 4500 és 5500-as méretekben. Ezeknek gyorsféke az amurok hirtelen kirohanásaikor voltak nagy hasznunkra. Nagy előny, hogy minimális mozdulattal akár teljesen ki lehet lazítani a féket, így a szélében megbokrosodó torpedók szabadon roboghattak!

Egy kis eső meg sem kottyan a Long Cast orsóknak
Fárasztás közben egy kicsi hiba is végzetes lehet, így a horgásznak és a felszerelésnek összhangban kell lennie
Egy ilyen fordulás és kirohanás a fék letapadására hajlamos orsóknál általában halvesztéssel jár
Éjszakai pillanatkép
Szerencsére az éjjel ez volt a gyakoribb, Tomi itt éppen az egyik amurját engedi vissza, vigyázva, nehogy az megsérüljön a kövek közt

A főzsinór mindkét orsón 0,22 mm-es Haldorádó Pellet Line volt, míg fonott dobóelőkének mindkét esetben 0,20 mm-es Braxx Long Cast zsinórt használtunk. Különböző végszerelékeket alkalmaztunk az etetést meghorgászó és a kereső boton. Előbbire Pellet Feeder Complete kosár került, míg a másikra Pellet Feeder kosár, amely Haldorádó Feeder Gyorskapocs Gyöngyben ütközött meg. A kereső bottal gyakran dobtuk 20-25 méterrel is túl az etetést, így a vezetőszár már szükséges volt a végszerelék gubancmentes és pontos bejuttatásához. A horogelőke mindkét esetben 16-os Braxx Pro volt, amelyre a kisebb csali esetén 8-as, míg a Nagyhal Csali esetében 6-os méretű Gamakatsu Specialist RX Barbless horog került.

A végszerelék minden elemének megbízhatónak kell lennie, különben a fotózkodás helyett bosszankodás lesz az eredmény
A FermentX Nagyhal Csalinál figyelni kell arra, hogy a nagyméretű csali elég messzire el legyen engedve a hajszálelőkén a horogtól, nehogy megakadályozza annak akadását!
A csalikombináció és a horog harmóniában van, hiszen nincs olyan tényező, amely negatívan befolyásolhatná az akadást

A tapasztalt horgászok tudják jól, hogy, egy horgászat akkor tekinthető sikeresnek, ha a végére minden „összeáll”, minden harmonikusan működik. Akik most készülnek hosszabb túrára, esetleg egy egész hétvégén át tartó horgászatra, azok dolgát a fentebb olvasható információk nagyban megkönnyítik majd.

A horgászatról készült film bővelkedik az izgalmas fárasztásokban…
… és páratlanul szép felvételekben, így érdemes végignézni!

A nagyhalas technikánkat bemutató filmben az összes értékes tudnivaló mellett látványos felvételek és izgalmas fárasztások is bőven akadnak. Jó szórakozást kívánok hozzá, és legalább ennyire sikeres kirándulást kívánok mindenkinek!

Írta: Sipos Gábor
Videó és képek: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.