Közös nevező – 1. rész

Közös nevező – 1. rész

Egyik este felhívott Putz Tomi barátom, mi lenne, ha elmennénk horgászni. Mivel épp egy izzasztó Országos Bajnokságot próbáltam kiheverni, nem terveztem pecát, de azzal a feltétellel belementem a dologba, hogy a lehető legegyszerűbb, legkényelmesebb módon próbáljuk meg becserkészni a halakat. Mivel nagy meleget jósoltak a horgászat napjára is, Tamás is minimális energia-befektetéssel járó, szórakoztató horgászatot tervezett, így gyorsan közös nevezőre jutottunk.

Mikor kinyitottuk a kocsi ajtaját a Szolnok határában fekvő Millér Horgásztó partján, arcon csapott minket a meleg. Még alig volt 8 óra, de a nap máris olyan forróságot csinált, mintha egy aszalógépben lennénk. Mire behúztuk a felszereléseinket a kiválasztott helyre, igencsak izzadtunk, így elsődleges célunk az volt, hogy mihamarabb összeállítsuk a felszerelésünket és „belakjuk” horgászállásunkat.

Gyakran horgászunk együtt Tomival, holott stílusunk teljesen eltérő, most mégis közös nevezőre jutottunk, ami ez esetben az egyszerűség volt

Mielőtt azonban nagyon belemélyednénk a horgásznap történéseibe, részletezem, hogy milyen módszerrel is terveztük a horgászatot. Aznapi technikáink kiválasztását nemcsak az egyszerűség ösztönözte, hanem az is, hogy olyan dolgokat mutathassunk be, amelyeket a legtöbben használnak. Akármilyen széles is – az internetnek hála – a rálátás a különböző technikákra, nagyon sokan az egyszerű, hatékony, gyors pecákat kedvelik a legjobban. Pont azt, amit aznap mi is gyakoroltunk. Nem terveztünk nagyhal-fogást, nem akartuk a tó legnagyobb halát megfogni, sőt az sem szerepelt a terveink közt, hogy 100 darab pontyot matracra fektessünk. Egész egyszerűen jól akartuk magunkat érezni és néhány pontyot fogni. Az alábbiakban értelemszerűen az én kedvenc módszeremet fogom bemutatni, míg a következő epizódban Tamás is megteszi majd a sajátjával ugyanezt.

Ezt a mozdulatot szerettük volna minél többször átélni

Felszerelés
A felszerelésünk összeállítását még otthon elvégeztük, így félig-meddig felszerelt botokkal érkeztünk. Természetesen nem egyforma összeállítással érkeztünk, ugyanis Tomi a távolabbi keresőhorgászatot preferálja a hétköznapi horgászatok során, míg én inkább amolyan statikus módszert terveztem aznapra. 

Én a by Döme Team Feeder Power Fighter MH botjaimat állítottam csatasorba
Tomi itt is a „nagypuskákat” vette elő

Ez annyit jelent, hogy kiakasztott klipsszel egy helyre dobálva próbáltam amolyan hevenyészett etetést kialakítani. Az én választott távolságom olyan 60 méter lehetett, amit by Döme Team Feeder Power Fighter 360 MH és 390 MH botjaimmal kényelmesen meg lehet horgászni. A botokhoz illő by Döme Team Feeder Carp Fighter LCS 6000 orsókra 0,20 mm-es by Döme Team Feeder Long Cast Line került 18-as Haldorádó Braxx Long Cast dobóelőkével.

Végszerelék
A Feeder Complete 30 grammos kivitelben jelentette végszerelékem fő elemét. Azért szeretem ezt az egyszerű kosarat, mert a szereléket egyetlen kötéssel össze lehet állítani. A Clinch-csomó után nincs más teendő, mint a forgó másik végébe egy előkét belehurkolni, és már kész is. Én annyit módosítottam ezen, hogy nem a saját magam által kötött horogelőkéket használtam, hanem átsétáltam Tomihoz és a horgokkal szépen telikötött dobozkájából választottam egyet. Hiába, no! A közös horgászatoknak nem csak az az előnye, hogy van kivel beszélgetni!

Végszerelékem alkotóelemei
Tomi inkább „töltögetett” aznap
A két végszerelékben az a közös, hogy mindkettőt egyetlen kötéssel el lehet készíteni. Ezeknél egyszerűbbet nehéz találni!
Reggel még csak reméltük, hogy nagy lesz a forgalom a matracban

Etetőanyag, Csali
Akármennyire is „laza” egy horgászat, a csalogatóanyagok kiválasztására és bekeverése érdemes időt szánni. Olyan etetőanyagokat választottunk, amelyek a nyári meleg és a lassan hűlő vízben is hatékonyak.

Igazi nyári pontycsemegék

A csalogatóanyagom gerincét a Tüzes Ponty - Pellet Pack Turbo adta. Ennek a felét önmagában használtam, míg a másik felét hozzákevertem a Fluo Energy - Chilis Tintahal és Brutal Liver egyvelegéhez. Ebből egy nagyon tartalmas csalogatóanyag kerekedett, amely biztosan helyben tartja a pontyokat, és ha esetleg van nagy hal a vízben, az is szívesen ropogtatja a pelletszemeket.

A Pellet Pack távcsali hatását főként a Pellet Juice adja
A ragasztópor, mikropelletek, a Pellet Juice és a megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával ilyen kezelhető ragasztott pelletet kapunk, amelyet könnyedén kosárba lehet tömni
A ritka bordázatú Pellet Feeder kosarak alkalmasak leginkább a ragasztott pellet bejuttatásához
A Chilis Tintahal és a Brutal Liver jól harmonizálnak egymással
Fél-fél zacskó etetőanyag és a Pellet Pack Turbo fele összekeverve bőven elegendő egy egész napos, kétbotos horgászatra

Természetesen a csalis táskámat mindenhová magammal viszem, és hazudnék, ha azt mondanám, neki merek vágni egyetlen csalival a horgászatnak. Mindig próbálok többféle pelletet, de egy-két órányi horgászat után már körvonalazódik, hogy melyik is az aznapi favorit. Ilyenkor a többi doboz szép lassan visszakerül a helyére, csak egy marad a tálcán. Ezen a napon ez a Hybrid Method Pellet - Chilis Tintahal volt. Annak érdekében, hogy a csalimat „kiemeljem” az etetésen lévő pelletszemek és etetőanyag szemcsék közül, minden bedobás előtt befújtam Method Spray - Chilis Tintahal adalékkal. Ennek köszönhetően a kapások a csobbanástól számított néhány percen belül bekövetkeztek.

A Chilis Tintahal Hybrid Method Pellet a legegyszerűbben csalitüske segítségével kínálható fel
A Method Spray nagyban meggyorsítja a kapás kialakulását
Volt, hogy bedobástól számítva 5 percen belül már húzta is!
A MH pálcákkal élmény volt minden hal fárasztása
Ez ám az aktív pihenés!
Formás tőponty
Természetesen a 35 Celsius-fokban túl sok időt nem szabad a halak fotózásával eltölteni, mert nagyon megviseli őket a meleg! Minél előbb engedjük vissza őket!

A horgászat menete
Két lehetőség van az ismeretlen tavak meghorgászására. Az egyik, hogy keresőhorgászattal próbálunk meg eredményesnek lenni, míg a másik, hogy bízunk csalogatóanyagunk erejében, választunk egy távot és oda készítünk egy kis alapozó etetést. Ez a módszer rizikósabb, mint az összevissza dobálás, de az átlagos méretű pontyokkal telirakott tavakon ezzel sem lehet nagyot hibázni. Én kb. 60 méterre akasztottam ki az orsóm klipszét, majd ide dobtam 5 kosárnyi ragasztott pelletet. A 390-es botot nem akasztottam ki, hanem az etetés környékét pásztázva igyekeztem halat fogni.

Alapozó etetéssel kezdtem, igaz, csak 5-öt dobtam
Mikor az utolsó etetőgombócot bedobtam, Tomi már halat merített!
A következő részben Tamás is részletesen bemutatja, hogyan csinálja

Horgászat
Az idei nyár finoman szólva is brutális volt. Hosszan tartó, nagyon forró hőhullámok váltották egymást, amelyek megnehezítették a horgászok dolgát. Gyerekkorom óta sokat tartózkodom a vízparton, így ritka az, amikor bármilyen időjárási körülmény két vállra fektet, de manapság már én is érzem, hogy vannak korlátaim. A nagyon erős UV sugárzás és a fülledt meleg képes néhány óra alatt kiszívni az összes erejét még olyannak is, aki egyébként bírja a napot és a védelemért is mindent megtesz. Több liternyi hideg ásványvíz kellett ahhoz, hogy Tomival kibírjuk az egész napos horgászatot, mert a meleg mellett a halak sem kíméltek minket, hiszen folyamatosan, felváltva húzgálták el a spicceket. 

Tulajdonképpen egész nap görbültek a botok, nem mondom, hogy nem fáradtunk el a nap végére
Tomit is szépen megsütötte nap, majdnem úgy számolta, hogy többet fogott, mint én, pedig 20-20-ra én nyertem!

A végletekig leegyszerűsített technikák sokszor sokkal hatékonyabbak, mint az agyonbonyolított módszerek, ahol az ember képes elveszni a részletek tengerében. Nos, itt ilyen problémám nekem nem volt. A jó csali megtalálása után az egész úgy megy, mintha mindig is ezt csinálná az ember. Csalizás, töltés, bedobás. Kapás, fárasztás, szákolás! Erről szól az a fajta horgászat, amelyet ezen a napon űztünk. Szinte teljesen kikapcsol, mert egyszerűen nincs idő bármin is gondolkodni, mindig történik valami. Ha aktív pihenésről van szó, akkor nekem valahogy ez a kép ugrik be.

Mindegy, mekkora, mindegy, mennyi jön, mindegy, hogy többet fogunk-e a szomszédunknál, a lényeg, hogy örüljünk minden vízparton töltött percnek!

Írta: Sipos Gábor
Képek: Putz Tamás, Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.