Közös nevező – 2. rész

Közös nevező – 2. rész

Akik ismernek, tudják, hogy nagyon szeretem a kihívásokat és a nagy célkitűzéseket, de a horgászatban bizony nem kell minden vízparti látogatásnak világmegváltó célt adni, néha jólesik csak úgy lazítani és „lógatni” egy kicsit. Az már csak hab a tortán, ha ezt jó társaságban teheti az ember, ráadásul a lazítás részét a halak mozgalmassá is teszik! Épp egy ilyen horgászatra invitáltam Sipit, akitől az előző részben láthattátok az ő kedvelt módszerének részleteit. Ha kíváncsi vagy, hogyan folytatódott a könnyed nyári peca és érdekel néhány hatékony praktika a kereső pontyhorgászathoz, tarts velünk ma is!

Egyszerű, távoli keresőhorgászat

A horgászhelyünk kínálta lehetőségeket átgondolva úgy egyeztünk meg, hogy míg Sipi maga elé, kb. 60 méteres távolságban fog horgászni egy pelletes alapozó etetésen, addig én a távoli keresőhorgászatot próbálgatom a nap során. Ahogy megérkeztünk a vízpartra és a tikkasztó melegben felpakoltuk felszereléseinket a kis behúzó kocsikra, mindketten csak arra tudtunk gondolni, hogy muszáj innunk valami hideget! Ilyenkor látszik igazán, mennyire értékesek lehetnek az egyszerű dolgok is, hiszen úgy örültünk egy-egy üveg párás falú mentes ásványvíznek a hűtőből, mintha varázselixír lett volna… :-) Eközben vendéglátónkkal, Király Kristóffal beszélgettünk, akitől sikerült megtudnom, hogy a kinézett helyük előtt, a vízben kb. 100 méterre található kis stég remek haltartó hely, ezért érdemes annak közelébe dobni. Ez tökéletes célpontot kínált a taktikámhoz, így a rövidebb botommal a vízi placc vonalába horgásztam, hosszabbikkal pedig azon több-kevesebb méterrel túldobva, eltérő, oldalsó szakaszokon.

Millér-tavi horgászatunk során én a távdobó keresőhorgászat taktikájával próbálkoztam
Ez igen jó választásnak bizonyult, mert gyakran fáraszthattam szép halakat

Felszerelés összeállítása

Nem készültem célzottan sem óriás halakra, sem rekord dobásokra, de nem volt kérdéses, hogy erre a horgászatra kedvenc Master Carp Pro Long Cast felszerelésemet viszem magammal. Ez ideális volt a kigondolt módszerhez, illetve nagyon kedvelem is ennek darabjait, hisz jól kézre állnak, mindig szívesen horgászom velük és számomra ez a legfontosabb!

1. felszerelés
Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 3,90 Long Cast
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 4500
Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában
2. felszerelés
Bot: By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 4,20 Long Cast
Orsó: By Döme TEAM FEEDER Long Cast 5500
Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Long Cast Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában
Végszerelék
Az egyik legkedveltebb, s egyben legegyszerűbb technika keresőhorgászathoz a method módszer. Ezt lehet kedvelni vagy kerülni, de eredményességét látva nem vonható kétségbe a hatékonysága, ezért aznap én erre alapoztam. Két Long Cast Method Feederes szortimentet szereltem a botjaimra, azonos összeállításban.

Végtelenül egyszerű, kiválóan működő Long Cast Method Feeder végszerelék távoli keresőhorgászathoz

Csalogatóanyagok kiválasztása:

Mivel én nem készítettem alapozó etetést, olyan etetőanyagot kerestem kosaras keverék gyanánt, ami kellően tartalmas, egyszerű, mégis komplex és persze aromája révén tökéletesen illik a meleg vízben való nyári vagy épp kora-őszi horgászathoz. Esetemben ez a Chilis Tintahal Fluo Micro Method Feed Pellet volt, amiből összesen egyetlen dobozra volt szükségem az egész napi horgászathoz! Noha nem keveset dobtam – a halak szerencsére aktívak voltak – a töltőszerszámos method kosaras módszerrel épp csak akkora micropellet mennyiség jutott be dobásonként a horog köré, amire szükség volt ahhoz, hogy felkeltsem a közelben tartózkodó pontyok figyelmét. Ez az egyszerű pellet mix 1,5 mm-es, bordó színű pelletekből áll, amiknek szárazon is jól érezhető az intenzív fűszeres, csípős illata, viszont hogy ezt erőteljesebbé tegyem és markánsabb ízekkel fokozzam a hatást, a pelletek nedvesítésekor plusz Chilis Tintahal Fluo Flavor aromát is adtam hozzájuk.

Az egész napi horgászatomhoz elegendő volt egy doboz Chilis Tintahal Fluo Micro Method Feed Pellet, némi ízazonos Fluo Flavor aromával tuningolva
A pelletek nedvesítéséhez elsőként kb. 1 dl vizet mértem egy kis tégelybe, majd ehhez ugyanennyi Chilis Tintahal Fluo Flavor aromát öntöttem
Ezt alaposan összekevertem, majd a doboznyi száraz pelletre öntöttem a folyadékot
A pelletszemek percek alatt magukba szívják a nedvességet, s ezzel az értékes íz- és illatanyagokat
A Micro Method Feed Pelletek egyik előnye, hogy nagyon hamar elkészíthetők: amint a pelletek megdagadtak, rögvest kosárba tölthetők és készen állnak a horgászatra
A Long Cast Method Feeder kosár töltéséhez elsőként a csalit helyezzük a töltőszerszám megfelelő pontjára
Ezután a töltőforma kapacitását kihasználva fedjük be micropelletekkel, majd felülről préseljük bele a kosarat
Íme, a csípős finomságokkal tökéletesen megtöltött Long Cast Method Feeder kosár

Többféle csalit kipróbáltam a horgászat elején, különböző méretű, színű és aromájú pelleteket tűztem csalitüskére, és több olyan is volt, amivel sikerült halat fognom, viszont amire láthatóan a leggyorsabban reagáltak a halak, az a Tüzes Ponty Oldódó Fluo Lebegő Pellet volt. Szeretek kísérletezni az ízek kombinálásával, de többször tapasztalom, hogy az aktuális etetőanyaggal valamelyest harmonizáló csalik jobban működnek. Ez a Millér Horgásztavon is így történt. A Tüzes Ponty dobozkából a nagyobb átmérőjű, 16 mm-es pelleteket használtam, melynek megvolt az az előnye, hogy egy szem csalival több pontyot is meg tudtam fogni. Amíg ezek a szúrós szagú, fluo piros pelletek túlságosan szét nem oldódtak vagy el nem vesztek fárasztás közben, nyugodt szívvel töltöttem őket újra a method kosarakba, majd dobtam vissza egy újabb éhes pontyóért!

Mindkettőnk számára az etetőanyagokkal harmonizáló chilis-fűszeres-halas ízvilágú lebegő pelletek voltak a horgászat legeredményesebb csalijai
A 16 mm-es Tüzes Ponty Oldódó Fluo Lebegő Pelleteket 10 mm-es csalitüskére tűztem, amin tökéletesen felkínálható
Szinte minden esetben gyorsabban megérkezett a kapás, ha bedobás előtt egy kis adag Fluo Essencia aromát nyomtam a micropelletekre és a csalira
Amíg ezek a szúrós szagú, fluo piros pelletek túlságosan szét nem oldódtak vagy el nem vesztek fárasztás közben, nyugodt szívvel töltöttem őket újra a method kosarakba, így egy szem Tüzes Ponty pellettel több pontyot is meg tudtam fogni

Könnyed nyári pontyozás a Millér Horgásztavon

A felszerelések behordása után hamar elkészültünk a szereléssel és a horgászállásaink felépítésével, Mire a végszerelékeim rögzültek a botokon, tökéletes állagúra érett az előkészített Fluo Micro Method Feed Pellet, így rögtön repülhettek is az első dobások. Sipi nekilátott az alapozó etetése készítéséhez, eközben én titkon már azt reméltem, hogy el is tekeri valami az egyik spiccemet, amíg ezzel foglalkozik.

Szép környezetben horgászhattunk, és a kapásokra sem kellett sokat várni
Harcias pontyok élnek a tóban

Alig dobott egyet-kettőt mellettem, s magam is meglepődtem, amikor a rövidebbik botom szépen görbülni kezdett. Nagyon széles vigyor ült az arcomra, amikor bevágás után pontyot éreztem a horog végén, próbáltam is minél finomabban fárasztani, nehogy leakadjon és „valaki véletlenül” megjegyezze, hogy ez természetesen nem számított. :-) Pár perc múlva sikeresen meríthettem egy virgonc kis tükröst, amit egy gyors fotó után hamar útjára is engedtem.

Megvan az első ponty!
Nem óriási méretű és nem is extra hal, mégis nagyon örültem neki!
Minden akciónk ezzel a mozzanattal végződött

Szerencsére nagyon pozitívan folytatódott és telt a nap szinte egésze, mert a pontyok továbbra is étvágyuknál voltak és aktívan táplálkoztak. Hol Sipinél, hol nálam húzta el egy szép hal a horgot. A bedobások után 15-20 percnél sosem kellett többet várnunk az újabb akcióra, de jellemzőbb volt, hogy 5-10 percen belül megérkezett a kapás. Sőt, nem volt ritka az sem, hogy mindkettőnknek egyszerre jelentkezett hala!

Sipi is folyamatosan munkában volt, egymás után fárasztotta a potykákat
Gyakran partra sem került a hal, a szák fölött megszabadítottuk a horogtól és gyorsan útjára engedtük
Remek szórakozásban és pörgős horgászatban volt részünk
Mindjárt megvan…
Újabb gyönyörű ponty a szákban!
Egy szebb forma Millér-tavi töves
Ússz szabadon!

A kapások gyakoriságától függetlenül mindvégig ügyeltünk arra, hogy egyetlen hal se töltsön felesleges időt a forró levegőn, minden példányt a lehető legrövidebb időn belül visszahelyeztünk a vízbe. Az ehhez hasonló nyári napokon nem csak a mi szervezetünknek megterhelő a meleg, a halak számára egyenesen végzetes is lehet!

A halak kisebb méretük ellenére igen erősen küzdöttek, még élménydúsabbá téve a napunkat
Szájában messziről árulkodik a csali, aminek nem tudott ellenállni
Nem volt ritka esemény, hogy egyszerre fárasztottuk a pontyokat

Amit ettől a horgászattól reméltünk, az maximálisan teljesült, hiszen jó időben, friss levegőn tölthettük az időnket és sok gyönyörű pontyocskát foghattunk. Ezek egyike sem volt nagy vagy extra példány, és az sem igazán érdekelt minket, hogy melyikünk fog több halat – végül abban maradtunk, hogy nyertem 20-20-ra… :-) –, hiszen a lényeg az volt, hogy jól érezzük magunkat! Ha Ti is kedvet kaptatok egy hasonlóan szórakoztató, egyszerű pecához, és az időjárás engedi, próbáljátok ki a bemutatott praktikák bármelyikét és látogassatok el a Millér Horgásztóra!

Nem kellenek se nagy tervek, se nagy halak ahhoz, hogy örömünket leljük a horgászatban, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a vízparton!

[s]Írta: Putz Tamás
Fotók: Sipos Gábor, Putz Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.