Strapabíró szerkezetek

Strapabíró szerkezetek

Az elmúlt néhány hónapban Sipos Gábor, a Nevis teszthorgásza bemutatta, melyik botok alkalmasak versenyzésre vagy a modern method feeder technikához. Jó néhány ötletet és praktikát hallhattunk már tőle, azonban az orsókról még csak néhány szó esett. Éppen ezért kértem meg arra, hogy mutasson néhány olyan „tekerőt”, melyek kedvenc botjaink méltó társai lehetnek.

Döme Gábor: Először a Nevis Competition botot veséztük ki, így kérlek, avass be minket abba, hogy Te milyen orsót használsz ehhez a finom, keszeges pálcához?

Sipos Gábor: A karcsú bottesthez passzoló kisméretű, mégsem apró dobátmérővel rendelkező orsót, a Nevis Snipe-ot használom 40-es méretben. A leheletfinom keszeges versenyeken megdobált 15-35 méteres táv kényelmesen elérhető ezzel az orsóval.

Orsóim állandó harckészültségben vannak és bírják a strapát!

DG: Ránézésre nagyon szép kis szerkezet, de ismerlek már jó ideje és tudom, hogy ez számít a legkevesebbet nálad. Mit tud ez az orsó, amiért bizalmat szavaztál neki?

SG: Versenyeken a megbízhatóság az elsődleges szempont. Öt óra alatt akár több mint százszor dobom, majd húzom ki a végszerelékemet, mely nem megfelelő orsó esetén megviselheti a zsinórt. Gondolok itt annak hullámosodására, tekeredésére. A tökéletes zsinórprofilt ez a szerkezet akár több száz kitekerés után is képes biztosítani. A modern, hajszálpontos feederbotos horgászat elképzelhetetlen zsinórklipsz használata nélkül! Ebbe akasztjuk a főzsinórunkat, amely ennél az orsónál szépen lekerekített és rugós, biztosan nem vágja, sérti meg a damilt.

Remek finomszerelékes orsó a Nevis Snipe

DG: Keszeges versenyeken ritka vendég a ponty, de ha véletlenül belebotlunk egy bónuszhalba, azt meg kell fogni. Mennyire jön zavarba ez az orsó egy-egy nagyobb testű haltól?

SG: A pörgős, sokat dobálós versenyeken én csutkára behúzott fékkel horgászom, főleg ha a halak mérete nem indokolja a fék használatát. Ha azonban mégis nagy halat akasztok, gyorsan kell reagálnom nekem is és a féknek is! A feltűnően nagy fékerő-szabályzó megkönnyíti annak gyors lazítását. Egy-egy termetes hal próbára teheti a finomszereléket, de ennek az orsónak a precíz fékrendszere utolsó védvonalként támogatja a botot.

Tökéletes zsinórprofil
A gyors reagáláshoz szükséges a nagy fékcsillag!

DG: Az orsó termékleírásában nagyon sok olyan gyári adat szerepel, ami önmagában is imponáló. Használhatóság szempontjából azonban csak az tud nyilatkozni, aki használja is ezt a „tekerőt”!

SG: A funkcionalitás nálam mindennél fontosabb! A gyári adatok tájékoztató jellegűek, így csak ritkán veszek róluk tudomást. A Snipe orsóim már sok versenyt megjártak és sok hal van bennük, mégis kifogástalanul működnek. Egy-egy keszeges verseny után az orsóra rá sem lehet ismerni. Csupa földes, etetőanyagos massza az egész. Nincsenek kímélve, bírják a strapát, csak ez számít!

A velencei pálya nem kíméli az orsót sem. Az öt óra alatt felhordott „kosz” próbára teszi a legjobb szerkezeteket is

DG: Milyen zsinórt javasolsz erre az orsóra?

SG: A közeli horgászathoz 18-as, míg 25 méternél távolabbra 20-as főzsinórt használok. A sekély dobnak köszönhetően nem kell több száz métert rátekerni, és dobásnál is könnyebben pereg le a zsinór.

Ezekből a keszegekből kell fogni 60-80 darabot, ez azt jelenti, hogy legalább 120-szor kell bedobni és kicsévélni a végszereléket. Ez ám az igénybevétel!

DG: A versenyhorgászat mellett a method módszer az, ami közel áll a szívedhez, a Nevis Whisper és a Solution botok egyaránt alkalmasak ennek a modern pontyhorgász technikának az űzésére. Ezekre milyen orsót szoktál felszerelni?

SG: Habár szerkezetét tekintve a Snipe is alkalmas lenne a pontyhorgászatra, mégis inkább egy erősebb orsót nyúzok akkor, amikor pontyozni megyek. A Nevis Cayman Feeder 50-es méretben elválaszthatatlan a pontyos felszerelésemtől. Robusztus orsótest, megbízhatóság és erő jellemzi ezt a szerkezetet.

Erős szerkezet a pontyhorgászathoz = Nevis Cayman Feeder

DG: Első ránézésre feltűnik a széles, nagy átmérőjű dob. Használat közben milyen előnyöket jelent ez?

SG: Közép-távoli horgászathoz használom az ilyen típusú orsókat. A nagy átmérőjű dobról gyorsan és akadálymentesen tud leperegni a zsinór. Sokan gondolják, hogy ez csak a nagyon távoli horgászatnál előnyös, de ha simán szalad le a dobról a zsinór, az nemcsak a távolságot, de a pontosságot is nagymértékben növeli! A másik előny, amit a nagy dob szolgáltat, az a zsinór tekeredésének minimálisra csökkentése. Ha túl kicsi orsóval horgászunk, ráadásul sokat „nyúzzuk” a féket, akkor annyira megtekeredik a zsinór, hogy képes akár dobás közben is gubancot okozni.

A legnagyobb küzdelemben is számíthatok a Nevis orsóira

DG: Azt mondtad, hogy inkább pontyozáshoz használod ezt az orsót. Mi ennek az oka?

SG: A Cayman feeder orsó nem csak ránézésre vaskosabb, de nehezebb is, mint a Snipe. Ez nem is csoda, hiszen az óriási fémdob nem lehet könnyű. Így olyan horgászathoz használom ezeket, amikor nem kell állandóan kézben tartani a botot, de amikor szükség van az orsóra, akkor ellentmondást nem tűrve teszi a dolgát. Ráadásul 60-70 méternyi zsinórt gyorsan becsévélni csak ilyen szerkezetekkel lehet. Ezzel egy tekeréssel is sok zsinórt tudok visszanyerni, ráadásul így az állandó kontaktus fenntartása is könnyebb.

A precíz fékkel akár 20-as zsinórral is elbánhatunk a nagytestű halakkal

DG: Mennyi zsinór fér egy ilyen nagy dobra?

SG: Szerencsére a gyártók figyelmesek voltak és sekély dobbal látták el ezt az orsót is. 180- 200 méter 20-as főzsinór bőven elegendő egy dob megtöltéséhez. Ha nagy tömegű kosarakat akarok dobálni, akkor még a 22-es is felkerülhet rá, de annál vastagabb zsinórt már csak folyóvízen tennék fel.

DG: Rengeteg orsó kapható manapság, ami maradéktalanul képes kiszolgálni a feederezők igényeit. Mi az, amivel ezek az orsók mégis kitűnnek a versenytársak közül?

SG: Egyvalamivel biztosan, az pedig nem más, mint az ár/érték arány. Hasonló árfekvésben ilyen minőséget én még nem találtam! Aki nem szeretne egy kisebb vagyont kiadni orsóra, annak mindenképpen ajánlom ezeket. Viszonylag sok termékbemutató írást olvastam már, ám nehéz hiteles forrást találni. Amint azt a képeken látni lehet, én használom az orsóimat. Nem csak beszélek arról, hogy mit bírnak a gyártó szerint, hanem megbizonyosodom róla, mielőtt véleményt alkotnék. Ha ezek az orsók az én kezem alatt csak két évet kibírnak, akkor egy átlagos horgásznak 8-10 évig hű társai maradnak, ezt garantálom!

A jól összehangolt felszerelés jutalma

DG: Gábor, köszönöm, hogy hitelesen és nem túlmisztifikálva mutattad be a Nevis újdonságait. Kívánom, hogy a sokat szóljon a fékjük!

Írta és fotózta: Döme Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.