Versenyláda praktikák a feederbotos horgászatban

Versenyláda praktikák a feederbotos horgászatban

Aki versenyzésre adja a fejét, előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a jó eredmény elérésének egyik fontos eleme a gyorsaság. A gyorsaság egyik legnagyobb ellensége pedig a kényelem. Hogyan lehetünk gyorsabbak? A válasz egyszerű. Úgy, hogy horgászat közben minden szükséges eszköz és csali elérhető távolságban van, magyarán körbevesz minket. Nem véletlen, hogy rangos horgászversenyeken csak elvétve találkozunk kényelmes horgászfotellel vagy horgászszékkel. A gyorsaság egyik legfontosabb biztosítéka a megfelelő kiegészítőkkel felszerelt versenyláda!

Amikor egy horgász elhatározza, hogy horgászszékét versenyládára cseréli, számtalan kérdés fogalmazódik meg benne. Milyen ládát vegyen? Milyen szempontok szerint válasszon? Milyen kiegészítőket vásároljon hozzá és azokat hogyan helyezze el? Ebben a kérdéskörben szeretnék azoknak segíteni, akik most tervezik megvásárolni első versenyládájukat, vagy már megvásárolták, de még nem sikerült felszerelni megfelelő kiegészítőkkel.

Versenyeken, illetve horgászataim alkalmával gyakran keresnek meg és kérnek tanácsot a horgászok azzal kapcsolatban, hogy milyen versenyládát vásároljanak, mik azok a szempontok, amiket a vásárlás során szem előtt kell tartani, illetve mik azok a kiegészítők, melyek elengedhetetlenek a versenyláda adta lehetőségek maximális kihasználásához. Ezekre a kérdésekre nagyon nehéz egyértelmű választ adni, hisz tudjuk, hogy minden horgásznak megvannak a maga beidegződései, megszokásai, melyen nagyon nehéz és nem is biztos, hogy szabad változtatni. Véleményem szerint versenyládára való váltáskor érdemes azt úgy kialakítani, hogy a már megszokott horgászállásunkat próbáljuk meg átültetni az új bázisunkba.

Mielőtt megvásároltam első versenyládámat, én is nagyon sokat töprengtem azon, hogy mi lenne a jó választás. Szerencsés helyzetben voltam, mert a versenyeken lehetőségem nyílt megnézni, esetenként kipróbálni más versenyzők ládáit, így szép lassan körvonalazódtak az elvárásaim. Három fő kritérium alapján kezdtem el mustrálni a kínálatot. A legfontosabb szempont a láda mérete volt. Az információgyűjtés során nagyon sok olyan ládát próbáltam ki, ami nekem túlságosan alacsony volt, ezért kifejezetten kényelmetlennek tűnt, úgy éreztem, hogy a térdeim a nyakamban vannak. Persze a jobb minőségű ládákhoz a gyártó biztosít kiegészítő modulokat, amivel növelhető az ülésmagasság, de én olyan ládát szerettem volna, aminek fő elemeit nem kell toldozni-foldozni, hanem már a vásárláskor megfelel az igényeimnek.

A másik fő szempont a láda fachjainak kihasználhatósága volt. Szerettem volna az évek során felhalmozott rengeteg aprócikket rendszerezve tárolni úgy, hogy ha verseny közben bármire szükségem lenne, akkor azt késedelem nélkül megtaláljam, ne kelljen turkálni, keresgélni.

A harmadik nagyon fontos szempont az volt, hogy a láda „önjáró” legyen, tehát tartozzon hozzá kerék szett. Azokon a tavakon, ahol a horgászhelyet nem lehet gépkocsival megközelíteni, gyakori eset, hogy „elfogynak” a felszerelés könnyebb bejuttatására szolgáló kézikocsik. Versenyeken ez hatványozottan igaz. Emlékszem, régebben csak azért érkeztünk kb. 1 órával korábban a versenyek helyszínére, hogy megkaparinthassunk 1-1 kézikocsit és ne kézben kelljen becipelni a kevésnek egyáltalán nem mondható felszelésünket.

A kerék szett felszerelésével a láda praktikus kézikocsivá változik…
… melynek segítségével könnyedén eljuttathatjuk a teljes felszerelésünket a tó legtávolabbi zugába is

Mivel korábban a DAIWA termékeknek szavaztam bizalmat, a láda kiválasztásakor is elsősorban az említett márka palettájáról szemezgettem. A kínálatban szereplő összes ládát megnéztem, végül a Daiwa Tournament 400 Seat Box mellett döntöttem. Az általam támasztott kritériumok mindegyikének megfelelt, a formatervezés pedig egyenesen elvarázsolt. A vásárlást követően számtalan kérdés merült fel bennem a kiegészítők vonatkozásában. Milyen tálcát, etetőanyag- és csalitartót, bottartó fejeket stb. vegyek? Mindezt hogyan helyezzem el, hogy lenne a legpraktikusabb? Szerencsére nem volt szemtanúja annak, ahogy otthon a nappali közepén felállított ládán üldögélek és a fenti kérdésekre próbálom megtalálni a választ. :) Az első és számomra a legfontosabb kiegészítő a feederkar a megfelelő bottartó fejjel és nyéltartóval. Nagyon sok típust kipróbáltam, végül egy 50 cm széles, szivacsos bottartó fej jelentette a megoldást.

A széles, szivacsos bottartó fejeken kettő, de akár három felszerelt bot is kényelmesen elfér

Ez a bottartó fej alkalmas arra, hogy kettő, de akár 3 db botot is kényelmesen el tudunk helyezni rajta. Hogy miért van erre szükség? A versenyeken általában több botot használok, így amíg az egyik be van dobva, a másikat a bottartó állványra helyezve kényelmesen fel tudom csalizni.

Míg az egyik botot csalizom, a másik már bedobva várja az „érdeklődőket”

Ennek a kényelemnek azonban időnként a versenyszabályok gátat szabnak. Előfordul, hogy a versenyszabályzatban szerepel a következő kitétel: „A versenyző köteles tartalékbotjait úgy elhelyezni, hogy az ne keltse kétbotos horgászat látszatát”. A „botpörgetésről” semmiképp sem akartam lemondani, mert a versenyeken rengeteg időt lehet ezzel a módszerrel nyerni, ehhez viszont a botnak találnom kellett egy praktikus tároló helyet. A problémára a Preston Off Box Rod Support bottartó jelentette a megoldást. Ebből rögtön 2 db-ot helyeztem a ládám első lábaira.

Ez a kiegészítő egyrészt a tartalék bot kényelmes csalizását teszi lehetővé…
… anélkül, hogy kétbotos horgászat látszatát keltené…
… másrészt alkalmas arra is, hogy horogszabadításkor kényelmesen és biztonságosan tartsa botunkat, legyen szó kisebb keszegről…
… vagy akár termetesebb pontyról, amit horogszabadításkor már illik pontymatracra fektetni. A felszerelésemet ilyenkor sem kell a földre - rosszabb esetben a sárba - fektetni, hanem biztonságosan elhelyezhetem a bottartóban

Régen, a horgászataim során mindig volt nálam egy kisebb asztal, amin a csalis táskát, illetve egyéb dolgokat tartottam. Erről semmiképp sem akartam lemondani, így fontosnak tartottam, hogy a ládámon legyen egy nagyobb méretű tálca, melyre bármit el tudok helyezni.

Egy nagyobb méretű tálca praktikus kiegészítő a versenyládán. Azon szinte bármit kényelmesen el tudunk helyezni, és ha szükség van rá, csak egy karnyújtásnyira lesz tőlünk

Fontosnak tartom, hogy az etetőanyagot olyan edényben tudjam tárolni, mely valamelyest megvédi a gyors kiszáradástól vagy az eső okozta elázástól. Erre a célra a fedeles etetőanyag-tartót láttam a legjobb megoldásnak, mely kivehető edénnyel rendelkezik.

A fedeles etetőanyag-tartó megvédi az etetőanyagunkat a gyors kiszáradástól…
… lezárt fedéllel pedig akár tálcaként is használható

Már szinte minden versenyen alapkövetelmény a minimum 2,5-3 méter hosszú haltartó használata. Én a Daiwa Tournament Carp Keepnet haltartó szákot választottam 3 méter hosszban. A haltartó előnyös tulajdonsága, hogy könnyű, gyorsan szárad és olyan szövetből készült, melybe garantáltan nem akad bele a pontyok bognártüskéje.

A Daiwa Tournament Carp Keepnet haltartó impozáns megjelenése mellett számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik

Az élő anyag, az egyéb csalik és az alternatív etetőanyag szelektív tárolására a Daiwa Bait Boxot választottam, mely különböző méretű, kivehető tároló dobozokkal rendelkezik. Ezeket akár horgászat közben is könnyen és gyorsan tudom cserélgetni, így mindig az a csali van kéznél, amire a legnagyobb szükség van.

A Bait Box számos lehetőséget biztosít arra, hogy a szükséges csalik mindig kéznél legyenek

A kézmosó tálat úgy gondolom, nem kell külön magyaráznom. Aki úgy érzi, hogy szüksége van rá, szerezzen be egyet. Én mindenképp javaslom a használatát.

A kézmosó tálka is elmaradhatatlan kelléke egy jól felszerelt állásnak

Nyáron, a tűző napon az élő csalik sajnos hamar „feldobják a talpukat”, ha nem helyezzük árnyékos helyre. Erre nyújt megoldást a csaliernyő. Lehetőleg olyat válasszunk, ami nem zavar minket a horgászatban: fontos, hogy használata mellett is kényelmesen tudjunk csalizni és a dobásokat se akadályozza.

A csaliernyő a kánikulában életmentő lehet az élő csalik számára

Én személy szerint nem szeretem, így viszonylag ritkán is használom, mégis megemlítem az ernyőt. Remekül véd az időjárás viszontagságaitól, legyen szó esőről vagy a nyári nap perzselő sugarairól. Hátránya viszont, hogy rendkívüli módon akadályozza a pörgős horgászatot. Egy kiadós zápor esetén természetesen én is előkapom a botzsákomból.

A nagy ernyő zavar a horgászatban, de ha leszakad az ég, mindenképpen szükség lesz rá

A legtöbb versenyző nem egy bottal ül le versenyezni, hanem több botot is készenlétbe helyez. Ezeknek a botoknak pedig szükséges kialakítani egy olyan biztonságos tároló helyet, ami szükség esetén azonnal hozzáférhetővé és a ládán ülve is elérhetővé teszi botjainkat.

A ládára szerelhető top szett tartó…
… az állítható lábú top szett tartóval remekül megoldja ezt a feladatot

A felsorolt kiegészítők véleményem szerint rendkívül hasznosak és praktikusak lehetnek a versenyláda használata során. Fontos megjegyeznem, hogy a fent bemutatott kiegészítők típusa és a ládán való elrendezése kizárólag az én meglátásaimat tükrözik, saját ízlésem és megszokásaim alapján alakítottam ki ezt a rendszert. Egyáltalán nem biztos, hogy ez az összeállítás mindenkinek megfelel. Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyformán felszerelt láda sem. Jelenleg számtalan kiegészítő van forgalomban, így mindenki kedvére válogathat közülük, hogy végül olyan bázist alakítson ki magának, ami számára a legkényelmesebb és legpraktikusabb.

Mindenki a saját igénye szerint állítja össze, választja ki a kiegészítők sorát. Nekem ez az összeállítás volt be a legjobban!

Írta: Sipos József (sjocofeeder)
Fotó: Németh István, Oláh Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.