A BABOHE horgásztó titka

A BABOHE horgásztó titka

Mi, Magyarországon élő emberek és horgászok szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis rengeteg vízterület áll a rendelkezésünkre, ahol kedvenc hobbinknak hódolhatunk. Számos folyó, holtág, tó és víztározó várja az elszánt vagy épp a kikapcsolódni vágyó horgászokat. Szinte nincs olyan település, aminek a határában ne lenne legalább egy intenzíven telepített víz. A horgászok nagy része szívesen keresi fel a nagynevű horgászparadicsomokat, akár több 100 kilométert is utazva ezért, viszont gyakorta a környékbeli vízterületekről nem is vesznek tudomást, vagy épp nem is tudják, hogy léteznek. Egy ilyen, kevésbé ismert vízterületet szeretnék most bemutatni egy sikeres horgásznap beszámolója keretében…

Elsősorban azokat a vízterületeket részesítem előnyben, ahol reális esély kínálkozik a nagytestű halak, főként a pontyok megfogására. Ha a saját technikámat és stílusomat szeretném behatárolni, azt mondanám, hogy nagyhalas feeder horgász vagyok. Persze ez nem minden helyzetre igaz, és nem is szeretem magam ennyire beskatulyázni, de a finomszerelékes nagyhal-horgászat a gyengém, az egyszer biztos. Több kiváló tó is van a környéken, ahol hódolhatok e szenvedélyemnek. Az egyik ilyen a BABOHE horgásztó, ismertebb nevén a Baktói Bojlis tó. Ez a víz lakhelyem, Hódmezővásárhely és Szeged között található, a 47-es főútról lefordulva (tábla jelzi) közelíthető meg. Nem is egy, hanem két tó van itt, egy 3,5 és egy 3 hektáros. Jellegét tekintve mindkettő bányató. 2005-ben adták át e tavakat, amik az eltelt 10 év alatt tökéletesen halasított, igazi nagyhalas vízzé fejlődtek. Rengeteg kapitális ponty és amur él ezekben a tavakban, de mellettük megtalálhatók a keszegfélék és a kárász is. Mindkét tó egész évben látogatható, mikor nincs befagyva. A kiváló halasítás ellenére gyakorta előfordulhat, hogy kapás vagy épp komolyabb fogás nélkül úszunk meg egy-egy itt eltöltött napot, ugyanis a nagytestű halak nagyon rafináltak és kifinomultak lettek az évek alatt. Hosszú évek óta horgászom ezen a vízterületen, az ezen időszak alatt gyűjtött tapasztalataimat szeretném megosztani most veletek, azokat a praktikákat, amik garantáltan sikerre vezetnek ezen a tavon. Erre a horgászatra március első felében került sor, amikor az éjszakai gyenge fagyok még éreztették, hogy nem múlt el a tél.

Kora reggel a tópartra érve -1,5 fok fogadott, minden tiszta deres volt

A kora tavaszi horgászatokra jellemző, hogy éjjel gyakorta fagy, de napközben a napon akár 20 fok is lehet. Ez az időjárás megzavarja a halakat is. Horgászatom helyszínének a nagyobb tavat választottam, annak is az úgynevezett „öböl” részét. Ezen a helyen összeszűkül a tó, véleményem szerint ez az egyik legjobb haltartó hely.

A 63-as hely, ahol gyakran horgászom
A felkelő Nap sugarai már a vízparton fogadtak

A nagy tó durván 2/3-a, a tó elejétől az öbölig horgászható, az ezen túl eső részre belépni és ott horgászni tilos. Tapasztalataim alapján ezen a „védett” részen szívesen tartózkodnak a halak, itt ugyanis senki sem háborgatja őket. Tehát a horgászhelyemet a „védett” részhez legközelebb eső helyen választottam ki, bízva benne, hogy az ott tartózkodó nagy, öreg pontyokból is sikerül megfognom egyet-kettőt. A bevezetőben a szemfüleseknek már feltűnhetett, hogy nem említettem, hogy ragadozó hal élne a tóban. Ez nem véletlen, ugyanis ebben a tóban egyetlen egy ragadozó hal sincs. Véleményem szerint ez nagyon nagy hiba, ugyanis a sok év alatt rendkívüli módon elszaporodtak az apró testű halak. Rengeteg apró kárász, keszeg és kisméretű ponty található benne. Ezek a kisméretű pontyok általában 0,5-1 kg köztiek és rendkívül mohók, nagyon nehéz szelektálni őket… De nem lehetetlen! Úgy gondolom, ezen a tavon egyértelműen ez a kulcs egy jó eredmény eléréséhez. A szelektálásnak rengeteg módja van, az első és talán a legfontosabb az etetés. Az általam e napon használt igazi nagyhalas keverék a következőkből állt: 1 kg Pelletes Fekete, 1 zacskó Top Method Feeder Maximum Green… Itt meg is állok egy pillanatra. Nem horgásztam még olyan intenzíven telepített tavon, ahol ezzel a keverékkel ne tudtam volna kiemelkedő eredményt elérni, legyen a víz akár 5, akár 20 fokos. Ez egy olyan tökéletesen működő keverék, ami garantáltan megállja a helyét bármelyik tavon, és mindig segít kiválogatni a nagyját. Ehhez a keverékhez hozzáadtam még egy-egy bő marék Micro Pelletet Method Green és Fekete Tintahal ízesítésben. Ezek halas alapúak, az emberi orr számára rendkívül kellemetlen szagúak, ám tökéletesen illenek a hallisztes etetéshez. Aki veszi a bátorságot, hogy megkóstolja őket, sós ízt érez majd. A hideg, lehűlt és lassan felmelegedő vízben rendkívül jól terjed a zöld borsos aroma, ezért a keveréket egy teljes flakon Top Method Flavor Green Pepper aromával tettem még vonzóbbá a halak számára. Ez gyakorlatilag egy tömény betain koncentrátum erős zöld borsos aromával kombinálva, ami nagyon jól hat a pontyok receptoraira a hideg időben.

Nagyhalas etetőanyag-keverékem, amivel remekül lehet szelektálni

Egy jó etetőanyag-keverék lényegét egyértelműen az összetevők adják, viszont jó alapanyagból is lehet „rosszat” főzni, így vegyük át részletesen, hogy is készül el ez a nagyhalas összeállítás:

Első lépés, hogy a Pelletes Feketét egy kis lyukú törőszitán keresztül öntsük a vödörbe…
A törőszitán fent maradnak a darabos szemcsék, pelletek, amikre most nincs szükség…
Ezután jöhet a Maximum Green etetőanyag
Jó alaposan keverjük össze még szárazon
Ha jól csináltunk mindent, egy homogén, zöldesfekete, szinte por állagú, hallisztes keveréket kapunk
Ezután jöhet a kétféle halas Micro Pellet…
… egy marék Method Green…
… és egy marék Fekete Tintahal ízesítésben… (fontos, hogy ennél az egy-egy maréknál több ne kerüljön bele, mert nem fog összeállni a keverékünk)
Egy újabb alapos keverés után…
… jöhet a folyékony aroma, ami megsokszorozza keverékünk csalogatóhatását
Mehet rá a teljes flakon aroma…
Kevés vízzel tökéletes állagúra keverjük, ezután következik a pihentetés…15-20 percre állni hagyjuk
A pihentetési idő alatt tökéletesen megszívja magát minden szemcse, jöhet az áttörés...
Egy kis lyukú törőszitán legalább kétszer törjük át a legjobb állag eléréséhez
A törőszitán fent maradnak a Micro Pelletek, ezeket az áttörés után öntsük vissza a keverékbe és keverjük el alaposan
Ha tökéletesen csináltunk mindent, egy nagyon jól tapadó, mégis nagyon agresszíven „nyitó” keveréket kapunk…teljesen homogén, így a vízbe éréskor azonnal „felrobban”, viszont a darabos szemcséknek köszönhetően a később odaérkező nagytestű pontyok is találnak benne finom falatokat

Szokásomhoz híven ezen a napon is method technikával horgásztam. Két kedvenc, 3,90 m-es Spro Royal Carp feeder botomat vittem magammal, amik tökéletesek a modern method horgászathoz (is).

Kedvenc felszerelésem
Egy ilyen felszereléssel nem lehet hibázni, Döme Gábor áldása ül a boton
Az előttem elterülő vízfelület, jobbra a kis öböl, ezt horgásztam meg a nap folyamán

A szokásos reggeli kipakolás, a felszerelések összeállítása és az etetőanyag bekeverése után botjaim már a kapást várták.

Minden a helyén, szívmelengető élmény egy horgász számára ez a kép

Egyértelműen a tó nagy halait szerettem volna kiválogatni, bár tisztában voltam vele, hogy ez 100%-osan nem fog sikerülni. Az első jelentkező hamar meg is érkezett, bár nem egy kapitális egyeddel volt dolgom.

A nap első hala és az a méret, amiből rengeteg van itt
Rövid idő után követte egy hasonló méretű koi ponty is, belőlük is él néhány a tóban

A szelektálás érdekében lebegő csalikat nem is használtam, igyekeztem nagyméretű, süllyedő csalikkal és nagyobb méretű horgokkal szelektálni, de erről essék szó majd később…

Termetesebb hal a horgomon - bár érződött, hogy nem a tórekord ponty lesz…
Egy átlag méretű ponty, kb. 2 kg lehetett, ritka ez a méret a tóban

A kistestű pontyok és kárászok a délelőtti órákban elég intenzíven táplálkoztak, jó párat sikerült megfogni belőlük, majd egy kis kapásszünet következett.

Gyakorta megfigyelhető ezen a tavon, hogy a halak és főleg a nagytestű pontyok nem bent a mederben, hanem sokkal inkább a parthoz közel, mindössze attól néhány méterre tartózkodnak. Ennek egyik oka lehet, hogy a parti rész is nagyon mély és valószínűleg nagy mennyiségű természetes táplálékot találnak ott a halak. Az egyik végszerelékemet egész nap a mederbe, míg a másikat a túl part széléhez közel dobtam be.

A kora délutáni kapásszünetet egy nagyon intenzív, húzós kapás szakította félbe, ami a „parti” végszerelékemre érkezett.

Ez bizony nagy hal, megállt a bot a kezemben…
A bot görbülete is jelzi, hogy megérkezett az a hal, amire vártam
Megérezve a part közelségét, hatalmas erővel tört vissza
Ismét sikerült a parti zónába kényszerítenem…
… és meg is pillanthattam: egy hatalmas tükrös
Kihasználva a hal fáradtságát mehetett is alá a szák, amibe alig fért bele
Végre matracon a nagy ponty, a szájában tökéletesen kivehető a csali, ami nem más, mint nagy kedvencem, a Carp Bonbon Black Squid ízesítésben
Eljött az igazság pillanata, a hal pontos súlya, 8,48 kg
Gyönyörű tükrös lett a kemény, kitartó munka eredménye
Sokszor elhangzik, de a legnagyobb élmény számomra visszaadni a szabadságát

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy azokat a csalogatóanyagokat és technikát, amivel ezen a napon horgásztam, nem most használtam itt először. Ezek már régi, bevált praktikák, amik most is eredményesek voltak. Minden esetben törekszem az egyszerűségre, nem volt ez másként ebben az esetben sem… A végszerelék lelke egy 30 g-os Method Flat Feeder kosár volt, amit egy gyorskapcsos gyöngy követett, ebbe akasztottam bele a pontosan 8 cm hosszúságú horogelőkét, amire egy Gardner Mugga 10-es méretű horgot kötöttem egy 10 mm-es csalitüskével.

Nagyhalas, csalitüskés, method végszerelékem
A csalitüskére könnyedén feltűzhető a Carp Bonbon…

Felmerül a kérdés, hogy ehhez a nagyméretű csalihoz miért nem a nagyobb, 15 mm-es csalitüskét használom. Ennek oka, hogy a 10 mm-es is tökéletesen megtartja, így felesleges a nagyobb méretűvel az egyébként is nehéz, süllyedő csalit még jobban lesúlyozni.

A felcsalizott végszerelék
A kosarat előbb csak a bordákig töltjük etetőanyaggal…
… majd a kosár közepére mehet a „titkos” és elmaradhatatlan, sűrű Fluo aroma…
… amibe belehelyezzük a felcsalizott horgot…
… majd még egy réteg etetőanyaggal fedjük be, és a tetejére ismét mehet az aroma

Az így felkínált csali ritkán maradt érintetlen. A délutáni órák sem teltek unalmasan, az addigi stratégiát követve sikerült még egy-két szép halat a szákba terelnem.

Egy újabb átlagos ponty, ami ezen a tavon a sok apróság mellett igazán nagy élmény
Azért az apróságokból sem volt hiány délután sem
A nap búcsúpontya, a sokadik ekkora méretű hal

A nap folyamán két olyan csali volt, amivel valamennyire tudtam szelektálni a pontyokat: a Carp Bonbon Black Squid és Green Pepper ízesítésben. Ezekkel a csalikkal a kárászokat és a keszegeket teljesen sikerült elkerülnöm és a nagy ponty mellett több szebbet is sikerült fognom velük. A csalik mellett óriási jelentősége volt a pluszban használt Fluo Essencia Ördögűző fantázianevű aromának. Ezzel a kapások szinte minden esetben megérkeztek és lényegesen gyorsabban, mint aroma nélkül. Fogóssága megkérdőjelezhetetlen volt ezen a napon.

A nap folyamán bevált, sikeres csalogatóanyagok… a Fluo Essencia aroma egyetlen bedobásnál sem maradhatott el

A végéhez közeledő horgásznapon elégedetten dőltem hátra fotelomban: sikeres nap volt ez számomra, tökéletesen működött minden, amit előre elterveztem, és - ami ennél is fontosabb - egyetlen halvesztésem sem volt.

A Nap hamarosan lebukik a horizonton, ideje megkezdeni a pakolást

Számomra a horgászfelszerelésem, a botok, orsók és a különböző kiegészítők rendkívül fontosak, nagyon nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy szállítás közben garantáltan ne sérüljenek és minden horgászatra épen és egészben érjenek oda. Az összepakolásra legalább akkora hangsúlyt fektetek, mint mikor reggel összeállítom a felszerelésemet.

Kedvenc horgászbotom, az értéke számomra felbecsülhetetlen, szeretném, ha hosszú évek múlva is hű társam lenne a vízparton…
Rend a lelke mindennek: a három tagot szépen egymás mellé fektetem…
… majd gondosan ellenőrzöm, hogy minden gyűrű a megfelelő pozícióba álljon, esetleg megnézem, sérült-e a nap folyamán
Ezután három helyen rögzítem botrögzítő pánt segítségével a tagokat. Természetesen a gyűrűvédő sapka sem maradhat el
A botzsákba így helyezve biztosak lehetünk benne, hogy kedvenc felszerelésünk épségben fog megérkezni minden horgászatra

A BABOHE-tavi horgászatok sikere egyértelműen a szelektáláson múlik. Ha sikerül elkerülni az apróságokat, hatalmas élményekben lehet része az idelátogató horgászoknak. Ha a környéken jártok és kedvet kaptatok egy itteni horgászathoz, bátran tegyetek egy próbát, az általam bemutatott technikát alkalmazva a siker szinte garantált.

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Libor Erika, Borbiró Ádám

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.