A Kacsás-tó meglepetése

A Kacsás-tó meglepetése

Elérkezettnek láttam a napot, hogy ismét horgászszenvedélyemnek hódoljak. A lakóhelyem közelében lévő, Tiszavasváriban található Kacsás-tó halait vettem célba. Sok felejthetetlen emléket okozott már számomra ez a vízterület, de a kapitális példány még várat magára. Ennek megfelelően gondoltam át a stratégiát, majd állítottam össze a felszerelést. A nap végére kellemes meglepetésben volt részem, amelyet egy váratlan „vendég” okozott számomra.

A tóra érkezve elfogott a nyugalom és azonnal úrrá lett rajtam a „horgászláz”. Az ide érkező vendégeket az egyeztetett igényeknek megfelelő ellátás mellett az alábbi képen látható, meghódítást nem tűrő vízterület fogadja.

A tó egy részlete, amely már önmagában kíváncsiságot ébreszt…

Természetesen a megfelelő horgászhely kiválasztását követően az etetőanyag bekeverése következett. Itt a nyár: ennek, valamint a tóban élő halak szokásainak megfelelően próbáltam meg összeválogatni az etetőanyagot és a csalit.

A bevetésre váró fogós keverékek, aroma és csali

E vízterületen az egyes horgászatok alkalmával a Mézes Pálinka és a Nagy Ponty etetőanyagok külön-külön meghozták a várt eredményt a pontyozás terén. Most pedig úgy döntöttem, hogy együtt fogom „bevetni” ezeket. Arra gondoltam, hogy a kellő eredmény elérése érdekében a hatékonyságot növelem a Mézes Pálinka Aroma Tuning hozzáadásával. Mindezekhez kevertem még 1 kg főtt kukoricát és egy kevéske csontkukacot. A végszerelék összeállításakor egyszerűségre törekedtem, így az szabadon csúszó gubancgátlós etetőkosarat követő gyorskapocsra Power Pro fonott előkére kötött Gamakatsu A1-Hard 6-os méretű horgot tettem, amelyre egy szem mézes és egy Haldorádó Tüzes Ponty Dip Tuningban áztatott kukoricát tűztem fel, amely így nézett ki:

Mézes és tüzes „törökbúza”

A Prémium Halibut etetőanyagot e horgászat alkalmával próbáltam ki először. Már a csomagolás kibontásakor éreztem, hogy különleges, átlagon felüli, minőségi etetőanyagot tartok a kezemben, melyet igazolt a kiáramló illatanyag és a finom szemcsézet is. Ehhez az etetőanyaghoz a 16 mm-es Halibut Tuning Pelletet választottam Gyümölcs Varázs ízesítésben. Magával ragadó gyümölcsös illattal rendelkezik ez a pellet, amely a gyerekkoromat idézte elő. A pelletet is az előbbiekben részletezett méretű horogra tettem.

Gyümölcs Varázs Dip és Aroma Tuning

A fentiekben részletezett csalikombinációkat az alábbi felszerelésekkel használtam. A tengerivel ellátott végszerelék Carp Expert 20-as monofil főzsinórra került. Az orsó 50-es méretű Okuma Longbow, amelyet nagy elégedettséggel használok kiemelkedő tulajdonságai miatt. A pálca egy Energo Team Black Spider nevezetű feederbot volt, ami medium heavy karakterisztikával rendelkezik.

A másik „versenyző” egy sokak által ismert Spro Special Pellet Feeder bot volt 420 cm-es méretben és heavy változatban, ehhez Balzer Syndicate Feeder 60-as méretű orsót használtam, amelyre 20-as Nevis Espirit monofil zsinórt csévéltem fonott dobóelőkét is alkalmazva. Ezt a felszerelést először nyílt alkalmam kipróbálni.

Magukért beszélnek

Ezt követően dobtam be, aztán kezdődhetett a reményekkel teli várakozás.

Horgászlátkép

Megjegyzem, hogy a döntött feeder buzz bar biztosítja a botok és spiccek közötti kellő távolságot mindemellett nagyon könnyű. A Haldorádó Safe Feeder Blue speciális bevonata kíméli a botokat, valamint megakadályozza azok leesését gyors, vehemens kapás esetén, illetve megakadályozza a botok vízbe húzását nem megfelelően beállított fék esetén.

Az egyik tólakó huligán is megjelent a színen, de garázdálkodás nélkül továbbállt

Hosszabb idő telt el mozdítás nélkül, aztán megjött az első kapás. Sikeresen horogra akadt az első dévérkeszeg. Ezt követték a falnánk és testes ezüstkárászok.

Az egyik szebb kárász szákolása

Kicsit elkeseredtem, de úgy vagyok vele, hogy aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Így hát tovább próbálkoztam. A kukoricás csali helyett trágyagiliszta és csontkukac kombinációja került fel a horogra Tüzes Ponty Dip Tuningba mártva. A bedobást követően rövid időn belül szép, egyenletes kapásra lettem figyelmes és bevágtam. Először azt hittem, hogy ha meg is akasztottam a halat, belement valamilyen víz alatti növényzetbe. Azonban rövid időn belül kiderült, hogy ez koránt sincs így. Lassan, de egyre határozottabban kezdett a számomra még ismeretlen hal az általa kívánt erővel és irányba úszni. Amint egy-két méterrel közelebb került, azonnal kirohant és kezdhettem elölről a folyamatot. Ez jó tíz percig így ment, és már sejtettem, hogy nem ponty akadt a horogra, de még mindig nem tudtam pontosan, „kivel” állok szemben. A bot medium heavy akciója ellenére kellően lágy, a hal minden mozgását megfelelően közvetíti, így most is kiválóan reagált a hal kirohanásaira, amelyhez elengedhetetlen segítséget biztosított a precízen állítható Okuma orsó első féke.

Távolabb…
… majd közelebb

Végül nem kis meglepetést okozva megmutatkozott az ellenfél, majd pár tiszteletkör és kirohanás után a szákba is került.

Bemutatkozás
Tiszteletkör
A szákolás utolsó mozzanata…
… parton a „váratlan vendég”
Életem első afrikai harcsájájával

Mit is mondhatnék a történetekre? Hiszen pontyot vártam, de egy 3,8 kg-os harcsa lett belőle annak ellenére, hogy igazi ponty csemegét kínáltam fel a helyi potykák részére. Sajnos pontyot ezt követően sem tudtam fogni, de ez nagyban betudható a szeszélyes időjárásnak, amely nem volt jó hatással a pontyok étvágyára. Mindezek ellenére ismét felejthetetlen élménnyel gazdagodtam, és amint említésre méltó akcióra kerül sor, ismét megírom.

Mindenkinek azt kívánom, hogy görbüljön, és ha másként nem, akkor minden esetben így végződjön a pontytalanság!

Szilágyi István (Sztivi007)
Fotók: Édesanyám és jómagam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.