A kora tavasz erdőcsendje

A kora tavasz erdőcsendje

Az utolsó levelek is lehullottak a fákról, az utolsó fagyok is hamar elszálltak a táj felett. Igen, hajnal van megint. Csend van! Megjelenik a nap első sugara, ami kettétöri a sötétség álarcát. Hallani a vaddisznók duruzsolását az erdő mélyén, ahogy az őzek heves vágtáját is. A madarak üdvözlik gyönyörű hangjukkal a reggelt. A víz gőzölög, kileheli téli álmát. Megkezdődik egy újabb reggel a halak üldözésével.

Felvidéken veszem célba a kedvenceimet. Alsóhatáron, az erdő közepén találtam rá egy csodálatos tóra, amit az itteniek csak „patkónak” emlegetnek. Ez a tó egykor egy kis folyó volt, mely nem más, mint a Fekete-víz.

Az ilyen hely könnyedén rabul ejti a horgász szívét

Szépsége mellett elsősorban azért vettem célba ezt a helyet, mert gyönyörű, kagylófaló pontyok élnek benne. Elhatároztam, hogy kereső horgászatot fogok folytatni, mivel hideg vízben a halak még nem nagyon aktívak. Ilyenkor én keresem őket, és nem ők engem.

Pár gondolat a felszerelésemről
Az elsőszámú felszerelésem egy By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 390 Long Cast feederbot, ami nagyon rugalmas, de hihetetlenül strapabíró. A ráhelyezett Long Cast 5500 orsó tökéletes kiegészítő hozzá. Az orsóra By Döme TEAM FEEDER Long Cast 0,22 mm-es méretű damilt csévéltem fel, amihez dobóelőkét is kötöttem. Ez Haldorádó Braxx Long Cast volt 20-as méretben. Ezek összessége kiváló a nagypontyos pecához.

Távolban is könnyedén

A második pálcámat csak nehéztüzérségnek hívom. Hogy miért? Egy folyóvízi botról beszélünk, amit egyaránt használok folyókon és tavakon is. Nagyon határozott bot, masszív és erős, hű társa az Okuma Custom Black orsónak. Ezzel a párossal akármekkora hal akadjon a horogra, magabiztosan vehetjük fel vele a küzdelmet! Erre az orsóra is szintén By Döme TEAM FEEDER Long Cast 0,22 mm-es damilt tekertem fel.

Egy igazi nagyágyú
Long Cast Method Feeder kosár 8 cm-es előkével, aminek végen egy 10-es Gardner Mugga található, 10-es csalitüskével

Sokat gondolkodtam az etetőanyag összeállításán, mivel a nagyobb testű halak itt már nagyon rafináltan táplálkoznak, és a víz is még hideg, nem egész 5 Celsius-fokos. A Gold Feeder Champion Corn névre hallgató etetőanyagnál tettem le voksomat, mivel ez vízbe csobbanva szemrevaló felhőt képez, így a halak is nagyobb eséllyel felfigyelnek rá. Azonban nem is ez a tulajdonsága, hanem az intenzív, naturális kukorica íze, illata fogott meg leginkább, amit még némi TripleX Carp Syrup aromával, valamint mikro pellettel dúsítottam.

Fogós csalogatóanyagok előkészítve!
Tornádó? TripleX? Oldódó Édes Ananász? Vajon melyik lesz a nyerő?

Ejtsünk pár szót ezekről a „csodaszerekről“!
Volt pár alkalom, mikor a reggelimet vagy valami más fontos dolgot otthon hagytam, de az Fluo Oldódó Lebegő Édes Ananász Pelletet még soha, mivel ez a kedvenc csalim és a leghatásosabb is! Fontos a megfelelő felkínálási mód, ez a pellet egy 10-es Gardner Mugga horgon felkínálva kiválóan csalja horogra a halakat.

Kicsit megfaragva… Számomra így még fogósabb ez a csali!

Az újdonságok közül itt van még a BlendeX TripleX Pop Up. Egy igazi különlegesség ez, hiszen 3 különböző ízvariáció van jelen a kis golyóban, s ennek köszönhetően ellenállhatatlan falat a pontyok számára.

Minőségből a kevés is elég! Végül BlendeX Serummal, azon belül is a Polip és Tintahal ízű változattal spékeltem meg a megtöltött kosarat

A reggeli órákban sikerült pár nagyobb kárászt fognom, de pontyra utaló jel még nem mutatkozott. Fél óra elteltével szerencsére továbbálltak a kárászok, így meg is jelentek az első húzósabb kapások. Nagyon örültem az első pontyomnak! Bár nem volt kapitális példány, aki a kicsit nem becsüli, az nagyot nem érdemli! :-)

Színpompás, napfényben ragyogó bajuszos

Ragyogó napsütésben lehetett részem, így a sekélyebb részeken próbálkoztam, azt gyanítottam, hogy kiúsztak a halak a partszélbe. Soron következő dobásomat hamarosan egy vehemens kapás akciója követte. A hideg víz ellenére ennek a vad pontynak mintha meg sem kottyant volna az erős felszerelés és a fárasztás. Pár perc után partra segítettem a delikvenst, ami elnyerte nálam eddigi idei szépségdíjat.

Egy gyönyörű spanyolmintás a kézben
Kagylóropogtató porszívó

Ez volt ám az igazi harc! Egy csodás őslakos hal ebből a gyönyörű tóból. Jól látni a száján, hogy élete során mennyi kagylópadot felforgatott.
Végezetül megosztok egy szép emléket. Sok próbálkozás után ősszel sikerült itt megakasztanom a tó királyát, ami egy igazi sodrófa-forma nyurgaponty volt. A teste aranyló és izomtól duzzadó. Azt gondolom, hogy erre bizony érdemes volt várni, és kitartónak lenni. A türelem előbb-utóbb meghozza a sikert, bízzatok benne!
A megfogott halak természetesen tisztelettudó bánásmódban részesültek és visszakerültek élőhelyükre, így másnak is adott az esély, hogy megfoghassák ezeket a gyönyörű példányokat.

Vadvízi szörnyeteg

Írta: Erdélyi Róbert
Fotók: Csóka Marián, Erdélyi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.