Áprilisi pontyeső!

Áprilisi pontyeső!

2 éve ismerkedtem meg a feederbotos horgászattal és ennek köszönhetően a Haldorádó termékekkel. Sajnos tavaly nem volt lehetőségem kipróbálni ezeket a termékeket, de a tél beálltával szorgalmasan nekiláttam a csalik beszerzésének. Elég szép mennyiségre sikerült szert tennem. Elhatároztam, hogy az idei első horgászaton, ahogy nálunk feloldják a tilalmat, bevetem ezeket a „csodacsalikat”. Szeretek ismeretlen csalikat tesztelni és erre végre lehetőségem is nyílt! Hogy mindez milyen eredménnyel zárult? Az írásból kiderül!

Nos, az elején kezdve az egészet azzal nyitnék, hogy a tó, ahol a tesztemet terveztem az az egyesületi tó, ahol tag vagyok. Erről a tóról tudni kell, hogy sajnos még folyik rajta a bányászat. Körülbelül 13-15 hektáros, átlagmélysége 4-8 méter között van, de vannak 25 méteres mélységek is. Nem éppen egy könnyen horgászható víz, de nekem épp ezért tetszik, ezért ejtett rabul. Hogy miért is írtam le ezeket? Sok hozzászólást láttam az oldalon, sok embertől hallottam, hogy ezekkel a csalikkal az intenzíven telepített tavakon könnyű halat fogni, mert szinte üres horoggal is lehet akasztani… ami persze nem igaz, de mégis könnyebb „kifogásokat” keresni, mint a benne fekvő munkát elismerni. Ezért is gondoltam arra, hogy megpróbálom megcáfolni ezt a „téveszmét”!

Ha nem bányásznak, a tó vize kristálytiszta. Nekem nagyon tetszik kiszámíthatatlansága, nehéz meghorgászhatósága

Sokat tűnődtem, hogy milyen etetőanyagot használjak, milyen csalikat vessek be? Édeset, fűszereset, büdöset? Mivel arra készültem, hogy tesztelni fogok, mindenből megpróbáltam vinni magammal. Vesztenivalóm nem volt! Délutánra sikerült is leérnem a tóra. Összeszereltem a botokat, bekevertem az etetőanyagokat. Választásom a Pelletes Feketére és a Ponty Pirosra esett Vörös Démon Aroma Tuninggal megturbózva. Egy nagyon kevés halas apró pelletet és csemegekukoricát kevertem még hozzájuk. A csontit elhagytam, mert itt a kárász rááll, és én pontyot szerettem volna fogni.

A kiszemelt etetőanyagok bekeverésre várva
A bőség zavarában és nagy izgalmamban ezek kerültek a táskámba

Az ördögkonyha-munkálatok befejeztével nekiláttam a csalizásnak. Egyik szerelékemre a Pelletes Fekete etetőanyagból gyúrtam, mellé Magyar Betyár Oldódó pelletet fűztem pár szem csontival kívánatosabbá téve. A másik „fegyveremet” Vörös Démon kukoricával töltöttem és Ponty Piros etető került a kosárba. A becélzott horgászterület a parttól pár méterre egy nádas mellé esett. Itt körülbelül 1,5-2 méteres a vízmélység, és a nap egész délután ide sütött. Bíztam benne, hogy a sekélyebb és melegebb vízben lesznek a tesztalanyok. Megérzésem helyessége be is bizonyosodott, mert mielőtt bedobtam a szereléket, 1-2 halacska meg is mutatta magát. A horgokat bevetettem, a damilokat kispannoltam és rámeredtem a spiccvégekre. Nagy reményekkel vártam az első jelentkezőt, és míg vártam fejben le is játszottam pár fárasztást.

A bevetésen lévő pálcák

Egy kicsit kitérek a felszerelésemre. A botok Spro Precision 360 MH pálcák. Nagyon szeretem őket. A hal minden mozdulatát érezni velük. A fárasztás örök élmény ezekkel a botokkal. A damil az egyiken 20-as Carp Expert Fluo, a másikon 18-as Nevis zsinór van. Előkének (igaz, feederboton nem hagyományos, de én szeretem ezt a fajta szereléket) mindkét botra egy 90 cm-es ólombetétes előke került. A 20 grammos csepp feederkosarakat biztonsági ólomkapoccsal tettem fel. A horgom Gamakatsu F22, 12-es méretben. Ezt a horgot most próbáltam ki először, de nagyon megtetszett. Tökéletesen akadt, a halnak szinte esélye sem volt a menekülésre.

Az első pikkelyes szépség, neki a Magyar Betyár Oldódó pellet tetszett meg

Az első dobásoknál feltett csalik közül a kukorica nem bizonyult fogósnak, ezért úgy határoztam, teszek fel a Nagy Ponty Oldódó Pelletből és kicsit ellenállhatatlanabbá téve beleforgatom Magyar Betyár Feeder Pordipbe. Nagyon úgy kezdett kinézni, hogy ez a csalikombináció lesz a nyerő, mert ahogy bedobtam, még a botot se volt időm letenni, szinte már húzta is! Ez így ment kb. 2 órán keresztül!

Pihenésre nem volt idő. Neki már a Nagy Ponty Oldódó Pellet tetszett inkább

Maximum 20-25 percenként jelentkeztek a kapások, aminek köszönhetően a nap végére 7 pontyot és 1 kárászt sikerült a szákba terelgetnem. A halak súlya 2 és 4 kg között mozgott. Természetesen ezek a halak még mindig a tavunkban úszkálnak és nődögélnek tovább, hogy a többi horgásznak is felejthetetlen horgászélményeket nyújtsanak majd. Miután besötétedett, egyre kevesebb volt a kapásom, na meg már otthon is vártak rám, ezért összepakolásztam és elindultam hazafelé. Kifele sétálva a tóról már a következő horgászatomon járt az agyam.

Egy gyönyörű tükrös társaságában, aki a tóban nődögél még és várja, hogy újból megküzdjön egy horgásszal

Mivel csalizzak, milyen etetőanyagot keverjek össze, más helyet is próbáljak meghorgászni? Csak úgy kavarogtak bennem a gondolatok. Otthon páromnak elmesélve a parton történteket elégedetten zártam a napomat és nagyon örültem, hogy az idényemet ilyen szép fogásokkal sikerült indítanom.

Nagy Ponty Oldódó Pellet Magyar Betyár Pordipbe öltöztetve. Így is nagyon fogós volt!

Úgy gondolom, hogy mivel nem egy túltelepített bértavon horgásztam és nyugodtan mondhatjuk, hogy nem is egy könnyű tavon, ezek a csalik itt is maximálisan beváltották a hozzájuk fűzött reményeimet és bebizonyították fogósságukat. Ennek köszönhetően biztos vagyok benne, hogy még több terméket tesztelni fogok ezen a tavon. Összegezve a napomat szép eredménnyel zártam. Többféle csalit vittem, de mikor a Nagy Ponty Oldódó Pelletre kapás kapást ért, a másik botomat ki is vettem, mert eggyel is elég mozgalmas horgászatom volt. A többi csali majd egy másik horgászat alkalmával kerül sorra.

Mindenkinek sok hasonló élményt kívánok, görbüljön! :-)

Nagy Miklós Zsolt (Mike51)
Fotók: Mike51

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.