Deres a mese

Deres a mese

Fagyottak a nappalok és az éjszakák. A nap gyenge fénysugara jelenti az utolsó reményt a növények és az állatok számára így, tél idején. Már a madarak sem harsognak, az őzek nem hajszolódnak, a vaddisznók sem duruzsmolnak, de még a hattyúk szárnycsapkodása is alig hallatszik. A völgyre pára ül, a hegy mögött a Nap, a Hold a tó alatt, csak egy arc a sok közül. A Föld most kicsit megpihen. Megpihennek a fák, hallani lehet a csend hangjában, ahogy az utolsó levelek még vacognak a fa ágán. A száraz nád meghajlik a lágy, hideg szél hatására. A tó vize gőzölög, mintha utolsó fáradt leheletét fújná ki magából.

Régebben az ember nem gondolta volna, hogy télen pontyot lehet horogra csalni, de ez évről évre változik, mivel már jó pár éve nincs igazi tél. A modern technikának és a folyamatosan fejlődő csaliknak, etetőanyagoknak köszönhetően ma már télen is eredményesek lehetünk, ha jól alkalmazzuk azokat. A tavak nagy része fagyott állapotban, így nincs nagy választék. Most az egyik kedvenc bányatavamon fogok szerencsét próbálni és pár újdonságot kipróbálni.
Hogyan és mivel fogok horgászni?
A Haldorádó palettáján újdonságnak számító Top Method Feeder Spicy Krill etetőanyagot választottam. Azért is választottam ezt a kaját, mivel a bányatóban is található ehhez hasonló apró rákféle. A halak számára ez természetes táplálékot jelent, így jó eséllyel horogra tudjuk őket csalni. Amit az etetőanyagról tudni érdemes, hogy erősen sötétbarna tónusú, illetve büdös, fűszeres ízvilágot képvisel. A textúrája nagyon kifinomult, tökéletes a method kosaras horgászathoz. A Spicy Krill, azaz fűszeres apró rák sok fehérjét rejt a pontyok számára.
Nagyon örültem, amikor a gyermekkori kedvencem, a Vörös Démon Oldódó Lebegő Pellet megjelent felturbózott változatban. Ez a Vörös Démon Legend Pellet Wafter. E finom pontyfalatot alkalmaztam csalitüskés végszereléken. Én egyébként általánosan az új Legend Pellet termékcsaládból a Wafter változatot részesítettem előnyben. Vízbe érve szinte azonnal oldódni kezd, de nem kell megijedni, több órát lehet vele horgászni, akár egyetlen szemmel. A folyamatosan oldódó pellet amorf formájúvá válik, és a nagytestű, óvatos pontyok pont ezekért a nem szabályos falatokért vannak oda, hiszen ezekről kevésbé feltételezik, hogy csapda várja őket.
Az etetőanyagomat dúsítottam még Carp Syrus Fűszeres Vörös Máj ízfokozóval is. Ez a markáns és sűrű folyadék a mederfenéken szétterülve vonzó hatással lehet a kedvencekre.

Methodozásra fel!

Zimankós, fagyos idő fogadott a tavon. A levegő mozdulatlan, a légnyomás emelkedett, így az időjárás is nekünk kedvezett. Az első dobás után több mint 30 percet kellett várnom, mire a botspicc megmozdult. Nagy volt az öröm, mivel téli időszak végét járva nem mindenkinek adatik meg, hogy halat tartson a kezében.

Hatástalanítva fekszik a jóllakott, fiatal bajuszos!

Ő is a Legend Pellet Wafter Vörös Démon változatát választotta, ami Mangós Activator Spray-vel volt felturbózva.

Hideg vizek eredményes finomságai

A 6 hektáros és kb. 15 méter maximális mélységű bányatavat kevés horgász járja a tulaj elmondása alapján, mivel a horgászok nem tudnak halat fogni ebből a tóból. Az a pár horgász, aki idelátogat, azok is inkább a bojlis módszert választják. Véleményem szerint a kristálytiszta vízben nagyon óvatosak a halak, emiatt nagyon nehéz őket becsapni. A horgászatot nagy, 65 g-os method kosárral indítottam és 10-es Gardner Mugga horgokat használtam. Pár óra elteltével, az első hal után viszont már alig tudtam további kapást elérni. Megérzéseimre hallgattam, így biztos voltam benne, hogy a végszerelékeimet le kell finomítanom. Ez így is történt. A 65 g-os Long Cast Method kosaramat egy kisebb, 35 g-os kosárra cseréltem és a horgot is leváltottam Gamakatsu 8-as horgokra. Ezután kisméretű csalitüskén 12 mm-es Vörös Démon pelletet alkalmaztam, amit picit megfaragva használtam fel. A finomítás után 20 perc elteltével máris sorba köszöntek be a bányató lakói.

Hibátlan, vad nyurga mutatkozott a mélyből

„De jó is lenne a természetben élni, minden bajtól, kötöttségtől távol. Hallgatni a madarak éneklését, s elfelejteni mindent mi teherként hat ránk…"

Tökéletes akadást biztosít ez a kisméretű Gamakatsu horog

A megfogott ponty alsó ajkán tökéletesen látható volt, hogy a csalival felszippantott apró horog mennyire biztosan tud akadni, és itt szemléltetném azt is, hogy a több órát vízben oldódó Legend Pellettel még akár újabb halakat is meg lehet fogni. Ezek az élőlények voltaképpen nagy százalékban még horog szüzek. Ez a száj szinte sérülésmentes. A fárasztás során mutatott heves kirohanásaiból kiindulva ez a hal még biztos nem volt horgon.

„Csörren a cserfák csupasz ága, kegyetlen a hideg! Csikorgó tél van, s zordon éjjel, s a világ didereg. Gyémántmezőket lát az ember, amerre elhalad. A hókristályok ezre csillog, ropog a láb alatt."

Csendes a nap. Mínuszok járkálnak a levegőben, mint éjszakai lidércek a ködben. Jégmadarak tűnnek fel a víz szélén táplálékot keresve. Fagyosak a spiccek, fagyosak a damilok, már alig várják, hogy újra húzhassanak valami nagyot. Remény, hit járja át a testem, hátha valamit még sikerül elcsípnem. A botspicc komótosan, lassan, de elhajol, az orsó dobja is megindul. Egy laza bevágás a halnak, majd szívem lázban ég, hátha valami nagyobb akadt. Lassan közeledik a jószág a partszél felé, majd kissé megindul befelé. Már fárad az ellenfél, én pedig merítem is könnyedén. Íme, egy vadvízi „sodrófa"! Teste hosszú, sötét árnyalatú, akárcsak egy tengeralattjáró.

Akcióban a horgász és a felszerelés
Izmos, zömök teste megváltás a horgász szívének
Ezután egy újabb fogással büszkélkedhettem, ami a nap utolsó hala is volt egyben
Az utolsó pikkelyes is a Vörös Démon Legend Pellet Wafterre csábult el. Ég veled!

Sikeresnek bizonyult a methodos horgászatom. Összesen 7 pontyot sikerült megakasztanom. Szerencsém is volt, mivel két nagyobbacska ponttyal is megáldott a Teremtő. Az újdonságok is pozitívan hatottak a bányató lakóira. Télvíz idején nagyon odafigyelek a részletekre, hiszen sokszor ebben van a megoldás. Egy jó dobás, jó helyre, minőségi csalogatóanyagokkal már fél siker, azután már csak rajtad múlik, hogy feladod vagy odateszed magad, ha télen halat akarsz megszákolni. Minden horgásztársat buzdítok a vízpartra, nagy élmény a horgászat ilyentájt.

Vakító a hó, akácerdőn hósapka. Ágon jégcsapok. Nincs ott sem madárfészek, fák is tavaszt remélnek

Írta: Erdélyi Róbert
Fotók: Kertész Tibor, Erdélyi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.