Feederbottal az Albári-tavon

Feederbottal az Albári-tavon

Ezúttal az Albári-tóra kísértem el Lapos Attila barátomat. A sekély és tiszta vizű egykori tőzegbánya halai más tavakhoz képest hatványozottan érzékenyek az időjárás viszontagságaira és a lehűlt vízre, ezért a hideg időszakban minden megfogott hal felértékelődik. Bíztunk a sikerben, de azt magunk sem gondoltuk volna, hogy a tó ilyen kegyes lesz hozzánk…

A helyszín: a Bojlis-tó
Az Albári-tó egy 3 tóból álló tórendszer, melyek közül mi a Bojlis-tavon foglaltunk helyet. Ez a víz az 1960-as években, tőzegkitermelés során keletkezett. Területe 18,5 ha, hossza pedig 1,5 km. Átlagmélysége 1,5-2 m körül mozog. Mivel elsősorban a bojlis horgászat igényeit hivatott kiszolgálni, 21 horgászállás található rajta, melyekhez egyenként kb. 0,6 ha horgászható vízfelület tartozik. A tavon kifejezetten egészséges és erőtől duzzadó a pontyállomány, de e mellett kiváló a dévér- és kárászállomány is. A sekély és tiszta vizű egykori tőzegbánya halai más tavakhoz képest hatványozottan érzékenyek az időjárás viszontagságaira és a lehűlt vízre, ezért a hideg időszakban minden megfogott hal felértékelődik. 

Az Albári Bojlis-tó

Etetőanyagok és csalik
A dévér horgászatához Attila 1 kg Haldorádó Gold Feeder Top1 Bream etetőanyagot kevert, melyhez 1 dl Haldorádó Aroma Tuning Nagy Dévér aromát adagolt, illetve 10 g Haldorádó Édesítőszert. A készre kevert és lerostált keverékhez egy bő marék Haldorádó Fluo Tricolor Morzsa került. A ponty horgászatához 1 kg Haldorádó Fluo Energy Ördögűző etetőanyagot, valamint 1 doboz Haldorádó Fluo Micro Method Feed Pelletet kevert Fekete Erő ízesítésben.

A használt csalogatóanyagok

A horgászat taktikája
A túlpartot övező nádas ezen a részen kb. 60-65 m-re található. Ennél valamelyest közelebb, a parttól 40-50 m-re található egy mélyebb árok, a horgászatot itt kezdte meg Attila. A hosszú előkés módszerrel és a keszeges etetőanyaggal alapozó etetés nélküli, lassú ütemű horgászattal indított, hiszen a lehűlt és letisztult sekély vízben a dévérkeszegek minden rendellenességre nagyon gyanakvóak. A távdobó bottal és method végszerelékkel a túlparti nádas előtt kereső horgászatot folytatott.

Az első dévérkeszeg a bedobástól számítva a 18. percben érkezett…
… melyet óramű pontossággal ugyanennyi idő után követte második…
… majd a harmadik társa

A használt felszerelés
A közelebbi, dévéres etetést Attila egy 3,6 m hosszú, medium karakterisztikájú feederbottal horgászta meg, melyre egy 40-es méretű első fékes orsó került. A főzsinór ez esetben 0,16 mm átmérőjű volt, melyhez 0,12 mm átmérőfű fonott dobóelőkét használt. A végszerelék lelke egy 35 g-os Haldorádó Long Cast Round Feeder etetőkosár volt, amely egy Haldorádó Biztonsági Kapcsos forgóval csatlakozott a szerelékre. Ezt egy Haldorádó Feeder Gyorskapocs Gyöngy ütköztette meg. Horogelőkének 70 cm hosszú, 0,14 mm vastagságú Haldorádó Visitort használt, amelyre 14-es meretű Gamakatsu 1810B típusú horgot kötött. A távdobáshoz egy Team Feeder Master Carp Long Cast 390 cm hosszú botot használt 55-ös méretű elsőfékes távdobó orsóval. A főzsinór ebben az esetben is 0,16 mm vastagságú volt, a fonott dobóelőke pedig 0,16 mm vastagságú. Ehhez a szerelékhez 30 g-os Haldorádó Method Flat Feeder etetőkosarat használt, amelyet egy Haldorádó Kúpos Gumiütköző és egy Haldorádó Előkerögzítő Gyorskapocs Gumitüskével ütköztetett meg. A vékony fonott előke hossza kb. 10 cm volt, melyre egy 12-es méretű Gamakatsu Team Feeder Strong Carp horog és egy 7 mm-es Haldorádó Csalitüske került.

A dévérkeszeg horgászatára használt végszerelék
A method végszerelék alkotóelemei
Kapásra várva
Hű segítőnk, Misi az ínyenc étkekről is gondoskodott

A halak egyértelműen a mélyebb árokban tartózkodtak és nagyon inaktívak voltak, ezt tükrözi az is, hogy a dévérkeszegek szinte óramű pontossággal minden dobásnál a végszerelék beérkezésétől számítva 16-18 perc eltelte után kaptak. Késő délután megérkeztek a pontyok is az etetésre. Az első nagytestű ponty még a finom, dévérre hangolt szerelékre érkezett, ezért sajnos a fárasztás alatt leakadt a horogról. Ezután Attila kicserélte a finom szereléket a jól bevált methodos pontyfogó szerelékre, amellyel a nap további részében még 2 nagytestű pontyot és egy dévérkeszeget sikerült kifognia. A lehűlt víz ellenére Attilának sikerült 6 db dévérkeszeget, 1 db kárászt és 2 db pontyot fognia, ami itt nagyon jó eredménynek számít. Hasonló élményeket kívánok nektek is!

Parton az újabb dévérkeszeg
A halaknak gyönyörű, sötét színezetük van
Egy duci, október végi kárász
Horgon az első ponty
A nap legnagyobb hala ez az egészséges, 11,28 kg-os tőponty volt
Röviddel utána megérkezett ez a gyönyörű színekben pompázó tükrös is
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.