Hagyományos vs. method

Hagyományos vs. method

Február 23-át írtuk, és akadt végre egy kis szabadidőm a horgászatra. Sajnos az égiek nem kegyelmeztek az időjárás szempontjából, mivel igen hideg és mellé esős idő volt. Lassan kezdem már megszokni, hogy amikor lemegyek, mindig vagy viharos erejű széllökések várnak, vagy eső és hideg. Ilyenkor általában nemcsak a halakért, de az elemekkel is meg kell küzdeni. Cikkemben szeretném megmutatni, hogy az időjárás viszontagságai ellenére ilyenkor is eredményesek lehetünk és egyben megversenyeztettem a hagyományos etetőanyagot, csalit és végszereléket az általam használt Haldorádó termékekkel és method végszerelékkel.

A horgászhelynek választott víz Szabó Ferenc Csanytelek szélén található halastava volt. A tórendszer három részből áll, van egy kisebb tó és kettő nagyobb. Mi a legkisebbet választottuk a gazda tanácsai ellenére, mivel az egész tavat át tudtuk pásztázni. Véleménye szerint idén még nem horgásztak ezen a helyen, és nem is etették még őket, hogy mozogjanak és táplálkozzanak, de az én tapasztalataim szerint ilyenkor is keresi a táplálékot a hal, csak a megfelelő helyre kell dobni a megfelelő időben.

A nagyobbik tó, közepén egy sziget található
A horgászhely

Leültem a tó jobb szélére, barátom pedig a balhoz, én szórtam a szemben lévő jobb sarkához egy pár marék pelletet és pár gombóc etetőanyagot, ide vetettem be az egyik végszerelékem, a másikkal kereső horgászatot végeztem. Utóbbival kezdetben a középső részt dobáltam, később a szemben lévő nádas elejét.

Etetőanyagok és csalik, amiket használtam (a csontira végül nem volt szükség
Az egyik jól bevált csali- és etetőkombinációm

Egyik orsóm dobjára Carp Maxx zsinórt csévéltem 20-as méretben, az orsó pedig Nevis Feeder Master 5000, tettem fonott dobóelőkét, hogy ilyen kis távolságnál se sérüljön a zsinór, ez pedig 12-es Braxx Long Cast zsinór volt. A 40 grammos kosarat súllyal ütköztettem meg felül, alá pedig egy gumiütközőt és egy forgókapcsot tettem, a végére pedig végfület kötöttem. Ennél egyszerűbb method szerelék aligha van. A horog Gamakatsu G1-103 10-es méret, az előkém pedig 10-es fonott volt, a megszokottból. A kiválasztott bot pedig 420-as Pellet Feeder volt.

A másik orsómra 22-es Carbotex zsinórt tettem ugyanezzel a szereléssel, csak fonott dobóelőke nélkül. A bot egy Maver 360-as volt, ami 60-120 grammos dobósúllyal rendelkezett.

Kapásra várva
Ki se tudott oldódni az etetőanyag
Többször előfordult, hogy mindkettőn egyszerre volt kapásom

Az első halam, egy dévérkeszeg, a bedobást követően 4 percre jelentkezett. Nem erre vártam, de úgy gondoltam, kezdésnek ő is megteszi. Látszik, hogy a Fekete Erő és a hozzá illő aroma pillanatok alatt magához vonzza a környéken tartózkodó halakat, igazán sikeresek lehetünk vele a hideg vízben. Miután visszadobtam, 3 percre rá újabb kapásom volt a sarki etetésen. Így is ment egy darabig, sorra jöttek a keszegek. Amikor már 40 perce egyfolytában húztam őket, az egyik visszaengedése után azon a végszereléken, amit a középső nádas elé vetettem be, egy erőteljes húzós kapás görbítette meg a Spro Pellet Feeder spiccét. Még szerencse, hogy időben odaértem, pár másodpercen múlott, hogy a vízben landoljon.

Nagy halnak ígérkezik
Igencsak elment oldalra

Ez a hal a part szélében lefordult, pedig igencsak füstöltette az orsómat, legalább 10 kilósra tippeltem. Sajnos elment. A tó közepe tájáról jött, a nádfaltól kb. 1 méterre, nem is gondoltam volna, hogy ilyen hidegben is a szélén táplálkoznak. Az elvesztett hal ellenére nem csüggedtem, mivel úgy éreztem, a mai nap tartogat még számomra meglepetéseket. Barátom mindkét botjával kereső horgászatot végzett, viszont csak egy keszeget sikerült fognia, amíg én a szerelékemmel már sok keszeget segítettem partra és egy nagyobb pontyot sikerült akasztanom. Csalija eddig mézes kukorica és csonti volt. A pontyakasztás után ő is elkezdte az egyik botjával célba venni a nádas sarkát, én pedig folytattam a dévérek fogását. Eddig a method módszer sokkal jobban teljesített. Az elkövetkezendő 1 órában sorra jöttek a kis mohók, már nem is számoltam őket, ám egyszer csak a nád előtti boton kisebb piszkálások jelentkeztek. Azt hittem, ez is apró lesz, mert csak bele-belehúzott, de miután berántottam neki, igen nagy ellenállást éreztem. Kb. 8 perces fárasztás után a partra is segítettem egy gyönyörű tükröst.

Idei legnagyobb halam
6 kiló körüli példány
A másik botom is elfüstölt!

Fotózás közben a másik botomon erőteljesebb kapásom volt. Barátom erre igencsak mérges lett és azt mondta: „Lassan rádobok a kosaradra, tőled max. 1 méterre horgászom, mégis a te szerelésed húzza.”…

Amíg Levente szépen, kíméletesen visszaengedte a halat, én fárasztottam. Ez lényegesen erősebb volt, mint a másik, és hosszabb ideig is tartott a fárasztása. Egyszer kitört oldalra, elment a tó másik széléig. Szerencsére Levi kivette addig a szerelékeit, így nyugodtan fáraszthattam a halat. A fárasztás a hideg víz ellenére kb. 20 percig tartott, mert nem akartam erőltetni. Közel 15 percbe telt, mire megláttam, hogy mit fárasztok. Nagyon megörültem, mivel egy gyönyörű nyurga volt.

Hibátlan akadás a száj szélébe
Másodjára is megdöntöttem az idei rekordomat

Szegény cimborámat megölte az irigység, mert neki nem jöttek a halak, én meg már közel jártam a 20-hoz és két szép ponttyal is gyarapodott az aznapi fogásom. Ezt követően felajánlottam neki, hogy próbálja ki az én etetőmet és a gumikukoricát. Le is cserélte a csalit, és rá 15 percre meg is fogta idei első pontyát, ami 3 kg grammot nyomott.

Gyönyörű, hibátlan pikkelyes

Az utolsó fogást követően már nagyon fáztunk, és az eső is eleredt, ezért elindultunk haza. Az 5 órás horgászaton szerintem 20 db-nál több keszeget és 2 pontyot fogtam. Mindig váltogattam az etetőanyagot, de legjobbnak jelenleg a Fekete Erő és a Mega Citrom bizonyult. A csalim csak édes ananászos gumikukorica volt. Ez az egy kellett a halaknak, se a minibojli, se semmi más.

Sokan azt mondják, hogy ilyen, úgymond „kádban” könnyű halat fogni, de szerintem nem mindegy, hogy mennyit. Lehet, hogy én se fogtam sok kapitális halat, de sok kapásom volt és két szép példányt is sikerült megfogni. A barátom velem ellentétben 4 óra alatt 2 halat fogott a hagyományos szerelékkel. Ha nem próbálja ki az én csalimat és etetőmet, valószínűleg csak egy keszeg lett volna az aznapi eredménye. Úgy gondolom, bebizonyítottam, hogy mégsem olyan könnyű sok halat fogni. A következő részben egy igazi vadvízi írással fogok jelentkezni vagy a Tisza folyóról, vagy az Atkai-holtágról írok, ahol kipróbálom kedvenc Haldorádó termékeimet.

Köszönöm a Haldorádónak a minőségi termékeket, amik minden időben meghozzák az eredményt, még ha a pontyok nem is annyira aktívak! Idén is mindig sikerült szép fogásokkal zárnom eddigi horgászataimat és úgy érzem, mindig ki tudtam hozni a maximum az adott helyből.

Kopasz Miklós

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.