Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 19. rész – Methodos finomságok

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 19. rész – Methodos finomságok

Sipos Gábor kollégámmal a Préri-horgásztó nagy tavát szemeltük ki közös horgászatunk helyszínéül, amelyet az utóbbi években hazánk egyik legnépszerűbb method feederes tavaként tartanak számon. Nincs olyan hétvége, hogy ne rendeznének itt versenyt e módszer kedvelői számára.

A világ folyamatosan változik!
Pont 5 éve horgásztam és forgattam itt utoljára, sokat változtak azóta a dolgok… Ki hitte volna, hogy az általunk kitaposott ösvényre ilyen sokan lépnek rá?! Időközben hazánk legismertebb horgászai is beálltak a sorba és feederbotot ragadtak. De ami igazán feltűnő, hogy minden meghatározó hazai cég kínál és fejleszt már feeder horgászathoz, sőt kifejezetten method feeder horgászathoz eszközöket, csalikat és etetőanyagokat is. A sok jó horgász, a rengeteg neves cég tudása és tapasztalata összeadódva robbanásszerű fejlődést idézett elő. Ha visszatekintünk arra, hogy hol tartott a methodozás 5 éve, és hol tart most… elképesztő és szembetűnő a különbség!

Sipos Gábor kollégámmal a Préri-horgásztó nagy tavát szemeltük ki közös horgászatunk helyszínéül
Ez a tó hazánk egyik legnépszerűbb method feederes tava
Nem kellett sokat várni az első érdeklődőre
Meseszerű kezdés: első két dobás = kettő ponty!

A robbanásszerű fejlődéshez az is kellett, hogy a magyar horgászok egyre fogékonyabbak, bátran nyitnak már az új technikák felé. Szembetűnő, hogy az új módszereket befogadók (korosztálytól függetlenül) eredményessége drasztikusan megnőtt. Ők nagyon tájékozottak, képben vannak az új trendekkel, mindent megnéznek, majd amit hasznosnak vélnek, azt kipróbálják vagy továbbgondolják, beépítik saját módszerükbe. Őket nevezzük gondolkodó horgászoknak. Van egy másik csoport, akik meg folyamatosan „sírnak”, ők a leghangosabbak, nekik semmi sem jó, minden hasznos infó csupán reklám, mindenkinél jobban tudnak mindent… csak éppen halat nem fognak. Mindenki eldöntheti, hogy melyik csoportba akar tartozni! A gondolkodó, magukat folyamatosan képző horgászok rendkívül eredményesen horgásznak már most is. Egyértelműen ők a jövő nemzedéke, ők azok, akik sikeresen tudják majd használni azokat a termékeket is, amelyeket most kívánunk bemutatni, mert megértek rá!

Pro Method Pellet család 5 és 7 mm-es változatban…
… a finom method horgászatokhoz

2018-ban 3 új, kifejezetten a finom method feeder horgászathoz kifejlesztett csali újdonsággal lépünk piacra. Ezek a Pro Method Pelletek 5 és 7 mm-es kivitelben, valamint a SpéciMethod Ball termékcsalád.

Pro Method Pellet a finom method horgászathoz
Mivel a legtöbb method versenyen csak természetes alapú csalik használata engedélyezett, a Pro Method Pelletek tökéletesre csiszolása főként ezeken zajlott. Talán találkozhattak már az érdeklődők más gyártók palettáján is hasonlóval, de mi megpróbáltuk mindegyik apróbb-nagyobb hibáját kiküszöbölni és talán a legprofibb apró csalikat forgalomba hozni. Az első, amivel a leendő vevő találkozik: a csomagolás. 

10-ből 6 ember a Guru QM1 horgot jelölte meg a legnépszerűbb method horogként. Így számunkra nem volt kérdés, hogy ezekhez a horgokhoz kell tökéletes csalikat fejleszteni
Így viselkedik a vízben egy fogós method csali

Komoly dilemma volt, hogy mibe tegyük ezeket a kicsi csalikat, hogy frissek és rugalmasak maradjanak? A legjobbnak a Haldorádó Spéci termékek aromazáró dugóval ellátott tégelye bizonyult. Ez garantáltan légmentesen zár! Ha nem hagyjuk kupak nélkül a napon, hónapok múlva is tökéletes lesz a csali állaga, nem szárad ki. Fontos a csali mennyisége, szállíthatósága, átláthatósága. Nem hord már magával senki nagy csalis dobozokat, tégelyeket, mert egyszerűen nem kell sok még a legjobb csalikból sem. Talán erre a problémára is jó megoldást kínál ez a csomagolási mód, mert kicsi helyet foglal, mégis átlátható, könnyen kezelhető. Egy zsebben elfér a 6 különböző ízváltozat. Természetesen nem csak 6-os szettben, hanem külön-külön is megvásárolható mindegyik, ha egy-egy íz elfogyott.

A halfogás üteme a vártnál sokkal erősebb volt
A kíméletes bánásmód kijár a kisebb egyedeknek is
A termetesebb pontyok is beköszöntek
Szép páros! :)

A megfelelő csomagolás mellett nagyon sok időt szántunk a megfelelő állag és felhajtóerő kikísérletezésére is. Megkérdeztük vevőinket, hogy melyik a leggyakrabban használt, kedvenc method horguk? 10-ből 6 ember a Guru QM1 horgot jelölte meg. Ebből a 10-es és 12-es méretű, szakáll nélküli változatok a legnépszerűebbek. Így számunkra nem volt kérdés, hogy ezekhez a horgokhoz kell tökéletes csalit fejleszteni.

Ezt a két végszereléket használtam
Az utóbbi időben szinte csak a FINE (lényegesen vékonyabb) csalitüskét használom
Erre a csontkukac is feltűzhető
2 szem élő csonti + egy kicsi pellet csodákra képes!
Így várja a halakat

Mi a tökéletes csali definíciója?
Szerintünk az, amellyel sok halat lehet fogni. De ami manapság egyre gyakrabban szóba kerül, hogy a csali süllyedő (sinking), kikönnyített (wafter), vagy lebegő (pop-up) legyen? Nekünk egyértelműen azok a csalik váltak be, amelyek éppen csak annyira emelik meg a horgot, hogy az még a mederfenéken marad, így szinte súlytalanná válik. Ezek a csalik kerülnek a legkönnyebben a hal szájába, biztosítva a kiváló akadást is. Erre törekedtünk ezeknél is!

Elsőként kevéske Maximum Green etetőanyagot töltök a töltőszerszám alsó részébe, amelyre ráhelyezem a csalit…
… majd színültig töltöm Micro Method Feed Pellettel
Ebbe nyomom bele a kosarat
A vízbe érkezés után a finomszemcsés (zöld színű) etetőanyag „lerobban”, ezzel szabaddá teszi a csalit, majd az ízes pellet szemek biztos alapot nyújtanak a később érkező, termetesebb halaknak. Különösen ajánlott ez a megoldás sekély, erőteljesen áramló tavakban is!
A modern csalogatóanyagokból elképesztően kevés kell egy horgászatra

Van-e jelentősége a színeknek és ízeknek ezeknél a kicsi csaliknál?
Óriási jelentősége van, még zavaros vízben is! Ezért minden csalink kettő különböző színben kerül forgalomba, hogy legyen további variációs lehetőség. Az aromáknál is próbáltuk a számunkra legtöbb halat adókat kiválogatni. Így 6 nyerő ízben kaphatók: fokhagyma, ananász, eper, tintahal, kék fúzió és fagyos ponty.

A FINE CARP feeder rendkívül vékony és rugalmas
3 különböző erősségű: 0,75; 1,25; és 2 oz karbon spicc jár a botokhoz. Én az 1,25 oz-s spiccet használom a leggyakrabban
A Super Sensitive orsóval és főzsinórral tökéletes párost alkotnak
Élmény a horgászat minden perce…
… ezekkel az eszközökkel!

Miként lehet a legkönnyebben használni?
2-3 éve még sokan megkérdezték volna, hogyan kell ezt használni? Mióta a csalitüske mindennapos használati tárggyá vált, mindenki számára egyértelmű, hogy nincs ennél egyszerűbb segédeszköz, amelyre az ilyen picuri csalik is gond nélkül feltűzhetők. Az 5 mm átmérőjű Pro Method csalik a 7 mm-es normál vagy FINE csalitüskével alkotnak tökéletes párost, míg a 7 mm-es csalikat a 10 mm-es FINE csalitüskével lehet a legkönnyebben felkínálni.

SpéciMethod Ball a világ talán egyik legegyszerűbben használható method csalija!
Ez egy olyan aromában ázó, lebegő „műcsali”, amelyet kifejezetten a methodos pontyhorgászathoz fejlesztettünk
Minden ízváltozatban 2 különböző színű csali van
Horogbeakasztó füllel ellátott, pici method golyócska
A Guru QM1 10-es méretű horgához optimalizáltuk
A beakasztó fülecske lyukbősége is passzol a horoghoz
A „hajszálelőke” szárhossza is sok horgászat után alakult így ki
Tökéletes pozíció!

SpéciMethod Ball a világ talán egyik legegyszerűbben használható method csalija!
Azért látjuk azt is, hogy bármennyire fogékonyak és nyitottak a magyar horgászok az újra, azért nem mindenki tud még csalitüskés horogelőkét kötni. Persze ez sem gond, mert ilyet is kínálunk, illetve folyamatosan arra törekszünk, hogy egy módszer, egy csali, egy etetőanyag minél könnyebben használható legyen. E gondolatmenet alapján született a SpéciMethod Ball, a horogbeakasztó füllel ellátott pici method golyócska. Ennek átmérője 7 mm, és pont akkora a felhajtóereje, amely a 10-es Guru QM1 horgot ideális pozícióban tartja. Ennél a csalinál nincs szükség hajszálelőkére és csalitüskére sem, egyszerűen csak fel kell akasztani a horog öblébe. Zseniálisan egyszerű és nagyszerű csali!

A töltőszerszámba helyezve…
… és pellet szemekkel befedve rövid időn belül bevethető
A kosarat belenyomva…
… legyen az bármilyen fajta, és legyünk bármilyen ügyetlenek is…
… biztosan lehetünk benne, hogy ebben a csaliban SOHA nem tudunk kárt tenni!
Bevetésre kész finomság, amelynek közepében bújik meg a csali
Az új Fagyos Ponty Micro Method Feed Pelletért rajongtak a halak
Csábító eledel, közepén a legfinomabb falattal

Ugye attól sem kell félni, hogy dobás közben esetleg a horog öbléről lecsúszna, mert a method kosárban az etetőanyag kupac közepében utazik. Kioldódás közben abból kikandikál, így a hal könnyedén fel tudja szippantani. Egyébként minden apró részletre, így a beakasztó fül ideális hosszának kialakítására, a gyűrű méretére is sok időt szántunk. Ez a csali a népszerű SpéciCorn termékekhez hasonlóan tömény aromában ázik és minden ízváltozat itt is kettő különböző színben kerül forgalomba. A legfogósabb kevert ízekben kaphatók: ananász + banán, eper + méz, polip + tintahal, kék fúzió, fokhagyma és kagyló, fűszeres máj.

Újabb termetes hal Gábor horgán
A legnagyobb pontyok a SpéciMethod Ball csalira jöttek
Micsoda szépség!
A sokat látott öreg ponty sem tudott neki ellenállni
Rendkívül egyszerű és hatékony rendszer!

Ilyen könnyen használható method csali tudomásunk szerint még nincs a világon, biztosra vesszük, hogy ezzel azok a kételkedők is tesznek egy-egy próbát, akik eddig mindig valami kifogást kerestek, hogy miért nem próbálkoznak a methoddal. Annyira egyszerű és hatékony, hogy lehetetlen elhibázni, reményeink szerint sok új híve lesz a methodos pontyhorgászatnak! De ez a horgászokat segítő 2018-as újdonságainknak csupán egy része, a java csak ezután következik! Hamarosan azokat is részletesen bemutatjuk.

 

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.