Kompromisszum

Kompromisszum

Számtalanszor nyaraltam a Balatonnál az elmúlt években, de horgászatra sosem volt alkalmam. Ennek oka, hogy kilátástalannak éreztem a halfogást egy ekkora vízen helyismeret és információk nélkül. Ám legutóbbi kirándulásunkkor láttam néhány pecást, akik még halat is fogtak olyan helyekről, amelyek bármelyik turista számára meghorgászhatóak. Idén júniusban mentük le kedvesemmel a magyar tengerhez egy hétvégére, és eldöntöttem: ha törik, ha szakad, én be fogok dobni a nyaralás alatt legalább egyszer! Végül is két estét töltöttünk horgászattal, nem is eredménytelenül. A következő írásomban arról lesz szó, mi az a minimális felszerelés és csalogatóanyag, amellyel eredményesek lehetünk, és még az „oldalborda” sem fog kidobni minket a kocsiból.

Egy szó, mint száz, a családi nyaralás alatti horgászat nem a férfin múlik. Gondoljunk csak bele, kinek a kedvese engedi meg, hogy a közös pihenést pecával töltsük. Erre egyetlen megoldás van, kompromisszumot kell kötni! Én mindössze egy estét kértem barátnőmtől (amiből végül kettő lett :)) arra, hogy két-három órát pecázhassak. Természetesen a 30 fokban a napok strandolással, lángos evéssel, bóklászással teltek, de este héttől kilencig enyém volt a pálya.

Ki tudja, mit rejt a végeláthatatlan víz

A legsarkalatosabb kérdés a Balatoni pecánál a helyszín kiválasztása. Szerencsés helyzetben voltam, mert ezúttal Balatonfüreden töltöttünk a szabadidőnket, és ez mindössze néhány kilométerre van Tihanytól. A tó félszigetén gyerekkoromban sokat pecáztam. Édesapám és cimborája gyakran jártak oda pontyozni. Én akkoriban még hol a snecikbe, hol pedig Péter bácsi pamut zoknijába akasztgattam a horgaimat, éppen ahová sikerült.

Kiépített horgászhelyek várják a pecásokat Tihanyban

Mindenesetre arra emlékeztem, hogy a tihanyi szabad strand utáni partszakaszon, a szépen megépített állásokon lehet pecázni. A gondot manapság inkább a parkolás okozza. Erre ingyenesen csak a már említett strandtól pár száz méterre található, erdő alatti kis parkolóban van lehetőség. Sajnos itt 10-12 autónál több nem fér el, úgyhogy sok esélyt nem adtam neki, hogy meg tudok ott állni.

Sajnos ingyenes és szabályos parkolásra csak kevés lehetőség van

Óriási szerencsémre azonban mindkét nap találtunk helyet, és ami még jobban meglepett, hogy a közelében szabad horgászállást is. Mindössze kb. száz métert kellett sétálni a felszereléssel, hogy végre újra a Balatonban horgászhassak.

Nagyon szép a környező part
Sokan járnak ide halat fogni

Apropó, felszerelés! Kompromisszumot ezzel kapcsolatban is kötni kell, hiszen a nyaralásra vitt ruhaneműk, matracok, strandcuccok, miegymás mellett túl sok hely már nem marad az autóban arra, hogy a horgászfelszerelést is betegyük. Éppen ezért nem árt visszavenni a horgászpakkunkból. Én mindössze két távdobó botot, két kisebb táskát, egy 10 literes fedeles vödröt, egy merítő nyelet, és egy gyorsan száradó, damilos merítőhálót vittem magammal. Etetőanyagot, csalit sem érdemes több kilót bepakolni. Két zacskó kaja, néhány doboz SpéciCorn és kétféle pellet alkotta mindössze a repertoárt. Egyértelmű, hogy ezzel a szortimenttel a testesebb halakat céloztam meg, mert ha keszeget szeretnénk fogni, akkor kellene valami élő csali, több etetőanyag, több felszerelés. Tegye fel az a kezét, akinek a felesége, kedvese engedné, hogy csontkukacot tegyen be a strandolós holmik közé. Ugye senki! Nos, akkor eldőlt, marad a keményebb peca a nyaralásra!

Egy vödör van, így vizet egyből a tóból kell venni, hogy bekeverhessem a kaját, no de ennyi kényelmetlenség még belefér

A Balaton hatalmas vízfelszínének csillogása, a messzi, teljesen elhomályosuló túloldal, a küszök fröcskölése és a sirályok rikácsolása olyan összetett élményhalmazt képez, amelyet nehéz feldolgozni. Néhány perc kellett, hogy egyáltalán a horgászatra tudtam volna gondolni.

Itt aztán van élet a vízen

390 és 420-as távdobó feedereket vittem magammal, amelyek lehetővé tették az 50 grammos Haldorádó Flat kosár 100-120 méterre történő bejuttatását is. Nem tudom szükség van-e a megadott horgászhelyen egyáltalán az ekkora dobásokra, de mivel több dőlőbóját is láttam betéve elég messzire, úgy gondolom, hogy nem árt nagy hatótávolságú botokkal készülni.

Ezen a tavon a legnagyobb dobásokkal is csak a szélvizeket érhetjük el
A végszerelék hozzávalói nem jelentenek újdonságot, csupán jó megoldást

Mint mindent, a csalogatóanyagokat sem bonyolítottam túl. Egy kétórás pecára mindössze fél zacskó Haldorádó Fluo Energy Ördögűzőt és fél kiló Haldorádó Vad Pontyot kevertem össze. Ez a mixtúra kellemes, tiszta, egyáltalán nem bántó aromával rendelkezik, és sok kukoricát tartalmaz, amely a helyi pontyok számára különösen csábító. E keverék másik nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül, nem szükséges sok idő ahhoz, hogy a szemcsék megszívják magukat.

Egyszerű keverék és szűk csaliválaszték

Kétféle csalival készültem, olyanokkal, amelyek minden tavon fogósak. Az egyik a Fokhagymás-Hal Oldódó-Lebegő Pellet, míg a másik egy naturális aromájú csali, a kukoricás SpéciCorn.

A method technika egyszerűsége és hatékonysága sikeressé teszi a mindössze pár órás horgászatokat is
Egyetlen szem SpéciCornnal végighorgásztam a két estét - azt hiszem, ez elég gazdaságosnak mondható

Nagy álmokat nem kergettem, nem számítottam nagy fogásokra. Természetesen mindent megtettem azért, hogy kapást kicsikarjak, de a halak nem voltak túl aktív partnerek ebben. Eltelt már majdnem egy óra, mikor első nap végre kapásom lett, méghozzá a pelletet húzta el valami! A bevágás érezhetően ült, termetes halat éreztem a horgon. Egyből felugrottam a sétányt övező betonperemre, magasra kényszerítve a halat, hogy elkerüljem az esetleges leakadásokat. Ezt az akrobatamutatványt a szemmel látható nagy kövek és azokon hemzsegő kagylók indokolták.

A horgászállás jóval a vízszint fölött van
Néha leleményesnek kell lenni, hogy kényelmesen helyezhessük el a botjainkat
Legalább egy feeder tripodot bele kell zsúfolni a csomagba, hogy biztonságosan lehessen a botokat letenni

Minden igyekezetem ellenére a halnak sikerült meglógnia! Már a szélében volt, láttam is a kettes forma pontyot, de beúszott egy szép nagy kő mögé és leverte magát a horogról! Érdekes módon nem voltam magam alatt, inkább örültem, hogy egyáltalán volt kapásom.

Ebből a küzdelemből a hal került ki győztesen
A második halat már megmerítettem
Termetes ezüstkárász vette fel a pelletet

Bedobtam, majd visszaültem a padra, élveztem a kellemes meleget az árnyékban, iszogattam a hideg üdítőcskémet és eszegettem a vacsorámat a kedvesemmel. Azt hiszem, erről szól igazán egy balatoni nyaralásos horgászat. Aznap este még volt egy szép, elhúzós kapásom, amelynek eredménye egy kiló körüli ezüstkárász lett, így végül nem maradt haltalan a peca.

Egy ilyen estén a legszebb, amit a horgásztól kérdezhet a párja: Kijövünk holnap is? :)
Másnap az esti kapás idejében aktívabbak lettek a halak
Ilyen keszegeket szinte bármikor lehet fogni

Ezzel tulajdonképpen le is zártam a napot, a továbbiakban már nem volt semmiféle kapásom. Nagyon jól éreztem magam, élveztem a horgászatot, a Balatont és persze a közös programot. Amolyan piknik jellegű volt az este, és még horgászhattam is. Kell ennél több? Nem, de barátnőmnek annyira megtetszett az esti piknikezés, hogy másnapra is kaptam még egy lehetőséget, amolyan ráadást! Aznap is fogtam néhány keszeget, megvacsoráztunk, iszogattunk az árnyékban és jól éreztük magunkat. Aki teheti, próbálja ki ezeket az esti balatoni pecákat, mert különleges élmény a magyar tengeren horgászni!

Naplementés dévér
Csodálatos hangulata van a balatoni naplementének
Lassan kigyúlnak a Balaton-part fényei, a pecának vége, irány a Tagore sétány!

Írta és fényképezte: Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.