Method praktikák Galgahévízen

Method praktikák Galgahévízen

Szeretem a kihívásokat, akárcsak a változatosságot, ezért igyekszem mindig újabb és újabb lehetőségeket keresni, amikkel tapasztalatokat, élményeket gyűjthetek, s ezekkel Nektek is hasznos információkat adhatok át. Ezúttal a Galgahévízi-víztározót vettem célba, ahová egy egyszerű, őszi pontyos method peca céljával érkeztem. Ennek megfelelően a most következő írásomban olyan töltögetős praktikák kerülnek előtérbe, amik a kisebb halsűrűségű, egyesületi tavakon is szép eredményeket hozhatnak.

A tóval való ismeretségem egész régre nyúlik vissza, már gyermekként elhoztak ide Édesapámék pecázni, viszont az akkori tapasztalatlan kis fejemnek még gyakran be kellett érnie csupán a tó környezeti adottságainak szépségeivel. Jó pár év kihagyás után az igazi fordulópont 2012-ben következett, amikor egy hideg októberi éjszakán sikerült megfognom azt a gyönyörű pontyot, ami a maga 12,57 kilogrammjával évekig tórekordnak számított itt. Még most is beleborzongok, ha annak a több mint 1 méter hosszú, érintetlen nyurgapontynak a fárasztására gondolok! :-) A horgászatról anno készítettem egy komplett beszámolót, melyet ide kattintva olvashattok!

Galgahévízi hajnal, ide érdemes korán érkezni!
Az ősz nyomai a vízparton…
… és a vízben egyaránt megmutatták magukat

Azóta nem jártam Galgán, nem tudtam, milyen irányba változtak a dolgok (ha változtak), ezért idén ősszel elérkezettnek láttam az időt az emlékek frissítésére, és hát kíváncsi is voltam, miként jönnek be a pontyfogással kapcsolatos elképzeléseim.

Időjárás és vízhőmérsékleti adatok
A nyakunkon lévő ősz már a vízparton és a víz alatt is éreztette a hatásást, azonban az időjárással aznap nagyobb szerencsém nem is lehetett volna. A víz hőmérséklete a part menti sekély részeken 10-12 Celsius-fok volt, így azt gondolom, hogy a mederben sem lehetett több kb. 14-nél. A levegő azonban jóval kellemesebb volt ennél, ahogy a nap egyre magasabbra került az égbolton, úgy melegítette fel, egészen 22 fokig. A légnyomás szinte stagnált, 1011 és 1012 hPa között változott.

Felszerelés összeállítása:
Két különféle felszerelést raktam össze erre a method pecára. A rövidebb távú, etetésen történő horgászathoz egy Pro Method Feeder 3,90-es Heavy botot rajta egy Carp Fighter LCS 6000-es orsóval, míg a nagyobb távolságú, vagyis kereső horgászathoz az ehhez leginkább alkalmas Team Feeder Master Carp Pro 4,20 Long Cast botomat késztettem elő a hozzá illő Long Cast LCS 5500-as orsóval. Alkalmazkodva a letisztuló, őszi vízhez, mindkét orsó dobjára egységesen 20-as Super Sensitive monofil főzsinórok kerültek szintén 20-as Braxx Long Cast fonott dobóelőkékkel.

Két különféle felszerelést raktam össze erre a method pecára
Carp Fighter LCS 6000 és Long Cast LCS 5500 páros került a pálcákra, egységesen Super Sensitive monofil főzsinórral feltöltve

1. felszerelés
Bot: By Döme Team Feeder Pro Method Feeder 3,90 H
Orsó: By Döme Team Feeder Carp Fighter LCS 6000
Zsinór: By Döme Team Feeder Super Sensitive Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában
Végszerelék: A rövidebbik bottal tehát az etetésre dobáltam egy 55 grammos, XL-es Vario Method Feeder kosaras végszerelékkel. Ebbe egy 12 centis, 12-es Braxx Pro zsinórból kötött előke került, ugyancsak 12-es Gardner Covert Mugga horoggal és 10-es Fine Csalitüskével.

2. felszerelés
Bot: By Döme Team Feeder Master Carp Pro 4,20 Long Cast
Orsó: By Döme Team Feeder Long Cast LCS 5500
Zsinór: By Döme Team Feeder Super Sensitive Line 0,20 mm + Haldorádó Braxx Long Cast 0,20 mm a bot kétszeres hosszában
Végszerelék: A távdobó végszerelék egy szintén 55 grammos, XL-es, de Long Cast Method Feeder kosár volt, felette egy L-es gumiütközővel, alatta pedig egy Guru Speed Bead gyorskapoccsal. A horogelőke teljes mértékben megegyezett az előző végszerelékével, viszont ennél a horog méretét, illetve a csalitüskét a csali méretéhez igazodva olykor nagyobbra cseréltem.

A rövidebbik boton egy Vario Method Feeder, míg a hosszabbikon egy Long Cast Method Feeder végszereléket használtam

Csalogatóanyagok kiválasztása
Az etetőanyag, amivel erre a horgászatra készültem, az egyik jól bevált őszi receptem, amit nagyon szeretek használni az ilyen kisebb halsűrűségű, egyesületi vizeken, mert jól és viszonylag gyorsan reagálnak rá a pontyok. E keverék alapját két fő összetevő adja, mindkettő a Ready Method etetőanyag szériába tartozik. Az egyik a csokis-narancsos Brauni, mely egy 4 évszakos kaja, a másik pedig úgymond az igazi hideg vízi komponens, a Winter, aminek erőteljes és kellemes, cseresznyés-pálinkás jellege van, illetve valós alkoholtartalma, ami jelen esetben válik igazán fontossá! Ehhez még két további adalékot is tettem. A színes kis finom szemcsék nem mások, mint a Record Carp Kék Fúzió Stick Mix, valamint a Szuper Színes Micro Pellet. Ezek nem csak látványosabbá, figyelemfelkeltőbbé, hanem tartalmasabbá és sokkal csábítóbbá is teszik a komplett etetőanyagot. Maga az elkészítés pont velük kezdődik. Elsőként ezekből 200-200 grammot kimértem egy kis edénybe, ezt jól összekevertem és leöntöttem némi SpéciAdditive Kukoricatejjel. Szépen eloszlattam rajta, aztán félretettem, hogy álljon egy kicsit, s ezek a darabos, nagy szemcsék jól magukba tudják szívni az értékes folyadékot. Ezután következhetett az etetőanyag rostálása, ami mind a Brauninál, mind pedig a Winternél külön-külön megtörtént. A Ready Method családra általánosan jellemző, hogy kész, komplett, előre bekevert etetőanyagokból áll, amikkel nem kell csinálni semmi mást ahhoz, hogy jó legyen az állaguk, csak a rostálásra van szükség! A homogenizálás után összekevertem őket és végül az időközben szépen megduzzadt Stick Mix - Micro Pellet összeállítást hozzáborítottam, eloszlattam, így máris elkészült!

Édes-színes-pálinkás őszi recept egyesületi tavak pontyaihoz:

  • 1 csg Ready Method Brauni etetőanyag
  • 1 csg Ready Method Winter etetőanyag
  • 200 g Record Carp Stick Mix - Kék Fúzió
  • 200 g Micro Pellet - Szuper Színes Ponty
  • 120 ml SpéciAdditive Kukoricatej
 

Fogós összeállítás a kisebb halsűrűségű, egyesületi tavakra
A keverék nagyszemcséjű alkotóelemeinek a SpéciAdditive Kukoricatej ad különleges ízt és aromát
Fontos előkészítő lépés a Ready Method etetőanyagok rostálása, csak ezután kevertem össze őket
Bevetésre vár a hideg vízi pontycsemege

A csalik sikeressége kapcsán egyszerű volt a nap végén levonni a következtetéseket, mivel elsősorban az élénk színű, lebegő, pontosabban finoman kikönnyített csalik voltak igazán fogósak. Ezek közül is az első számú favorit a 7 mm-es fokhagymás Pro Method Pellet volt narancssárga színben. Ebből kettőt fűztem fel keresztben egy 10-es Fine Csalitüskére, illetve 12-es Gardner Mugga horoggal kínáltam fel, ami optimális mértékben balanszírozta. Ugyanezzel a módszerrel a második helyezett versenyző az Epres-Mézes BlendeX Pop Up csali volt Method méretben, a harmadik pedig a Chilis Fahéjas Oldódó Fluo Lebegő Pellet, melyből 12-es és 16-os méretűt egyaránt használtam, de ezeket már eggyel nagyobb, 10-es Mugga horoggal. Összességében ezek az édes, valamint édes-fűszeres ízek voltak az igazán nyerők, az élénk színeken belül pedig még érdekességként érdemes megjegyezni, hogy csak a fluo narancssárga és ez a narancssárgás-citromsárgás árnyalat volt az, ami gazdára talált a halaknál – ebben az őszi, letisztult vízben ezek tetszettek nekik!

Ezen a napon az élénk színű, édes és édes-fűszeres csalik voltak a nyerők
Mindegyikben közös volt, hogy finomam balanszírozva kínáltam fel őket
A 7 mm-es fokhagymás Pro Method Pellet adta a legtöbb halat

Methodos őszi pontyportya Galgahévízen
Szerencsére mindössze félórányira lakom a horgászvíztől, ezért reggel már egész korán a vízparton voltam. Akkor kelt fel a nap, még javában gőzölgött a vízfelszín, én pedig igyekeztem minél hamarabb a felszereléseket a helyükre rakni. Hamar bekevertem az etetőanyagot és készítettem egy jó alapozó etetést, nagyjából 50-60 méteres távolságra, kiakasztott zsinórklipsszel, Pellet Feeder kosárral. Az egyik botommal a nap során folyamatosan ezt a távolságot horgásztam, a másikkal pedig kb. ennek a dupláját: igyekszem különféle irányokban bentebb is keresni a halakat.

Galgahévízi panoráma – ha az embert nem is ugrasztják fel 5 percenként a kapások, már ebben jó érzés gyönyörködni
Bármelyik pillanatban görbülhetnek! Vajon melyik lesz az első?
A nap szép lassan kúszott fölfelé, ám egy ideig még csak a mögöttem húzódó erdő takarásában ontotta sugarait
Az első kapásra szerencsére nem kellett sokat várni
Ez a helyes kis tükörponty húzta el az első bevetett csalimat az etetésről
Soha rosszabb kezdést!
Természetesen szabadon úszhatott tovább

Alig dobtam vissza az előző hal után, éppen a másik botomat tervezgettem újracsalizni, de még mielőtt erre sor kerülhetett volna, a visszarepített Pro Method csalit máris eltekerte a következő jelentkező, ami szintén egy ponty volt! Ahhoz képest, hogy reggel milyen csípős, hűvös volt a levegő, nagyon kellemes lett az idő, ahogy a nap a hátam mögötti erdő fölé kúszott, ez pedig a halakat is megélénkítette!

Hamarosan megérkezett az újabb kapás, majd a szákolás
Egy szép, formás kis tőponty a matracon, ami ugyanarra a csalira csábult el, mint előző, tükrös társa
Nem egy óriás, de itt nem is ez a lényeg!
A következő favorit csalinak az Epres-Mézes BlendeX Pop Up bizonyult
Gyönyörű színekben pompázó, őszi töves
Nagyon szép őszi időben és környezetben várhatták spicceim a kapást
A nap legharciasabb hala a távolra bevetett Long Cast Method Feeder kosaras végszereléket húzta el
Nagyon élvezetes horgászat alakult ki, sorra érkeztek a halak
Egy újabb potyó a kézben, szépen növekedett a létszám
A fagyos éjszakák egyre gyakoribbak, nem sokáig őrzi már zöld színét a vízparti növényzet
Ilyen szép pontyok lakják legnagyobb számban a Galgahévízi-víztározót
Egy igazi meglepetés vendég a délutánban, ez a szép kis amurifjonc is elcsábult a Chilis Fahéj Oldódó Fluo Lebegő Pelletre
Viszlát, Galga, köszönöm az újabb élményeket!

Összegzés:
A horgászatot egészen napnyugtáig kihúztam, már alaposan fogyóban voltak a fények, amikor a felszereléseimet összepakoltam és elindultam a parkolóba a kocsiért. A tapasztalatokat összegezve arról nem esett még szó, hogy melyik technika, az etetésen való peca, vagy a keresőhorgászat volt eredményesebb. Nos, ezúttal egyértelműen az előbbi működött jobban. Azt gondolom, hogy egy nagyon szép őszi napot zárhattunk, gyönyörű környezetben tölthettük és szerencsére sok szép ponttyal, így a ma bemutatott praktikákat bátran merem ajánlani, hogy próbáljátok ki Ti is és remélem, hogy titeket is legalább ilyen sikerekhez segít majd hozzá az ősz folyamán, vagy akár a jövő év tavaszán, a felmelegedő vizekben! Horgászatra fel!

A horgászatról készítettünk egy kisfilmet is, ami még látványosabban mutatja be az eseményeket, részleteket. Érdemes megtekinteni, jó szórakozást kívánok hozzá!

Fotók: Császár Bence, Putz Tamás
Videó: Császár Bence, Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.