Őszi feederezés az Öntöző-tavon

Őszi feederezés az Öntöző-tavon

A hidegebb idő közeledtével a halak táplálkozása is megváltozik. A víz hidegebb, a békés halak finomabban kapnak. Egyre kevesebben horgásznak a vízparton, azonban az igazi, vérbeli horgászok megpróbálják kihasználni azt a maradék kis időt, amit kedvenc szenvedélyük eltöltésére tudnak fordítani.

A horgászat helyszínéül az Ács közelében lévő Öntöző Horgásztavat választottam. A mindössze 1,5 hektáros tó rendkívül jó halállománnyal rendelkezik. A kapitális pontyok mellett nem ritkák a 10 kg-ot meghaladó amurok sem. Az átlagos vízmélység 1,5 m, a meder egyenetlen, agyagos.

Ködös hajnali vízpart

Az őszi időszakban óvatosabban kapnak a halak, azonban tartalékok felhalmozásával kell készülniük télre, ezért szinte egész nap táplálkoznak. Az etetőanyag is lassabban oldódik a hideg vízben, tehát olyan változatot kell választanunk, ami gyorsan kioldódik az etetőkosárból. A horgászatra egy zacskó Haldorádó Fluo Energy Ördögűző etetőanyagot hoztam magammal.

Etetőanyag és csali arzenál
A mandula és fokhagyma szokatlan párosítása kellemes marcipán illatú
A köd is kezdett eloszlani

A horgászatra két szerelést készítettem. Az egyikre egy 30 g-os Method Flat feeder kosár került, a közepes méretű Korum gyorskapcsos gyöngybe pedig egy 0,10 mm átmérőjű Haldorádó Braxx zsinórból készített előkét akasztottam, amire 10-es méretű Guru szakáll nélküli horgot kötöttem fel 10 mm hosszú csalitüskével. A másik szerelékre 25 g-os Haldorádó Pellet Feeder kosár és 10-es méretű előkerögzítő gyorskapocs került, a 18-as Nevis Vision flourocarbon előkezsinórra pedig 4-es méretű Gamakatsu G-Carp A1-es horgot kötöttem.

A szerelékek fő alkotóelemei
Az Ördögűző Fluo Essenciát nyomjuk az etetőanyagra…
… majd bele az egy szem fokhagymás SpéciCornt…
… rá az újabb réteg etetőanyagot, és mehet is a vízbe!
A szilikon hajszálelőkére 2 szem 12 mm-es Red Tuning mézes pálinkás pelletet fűztem fel

Az előkészületek végeztével és miután mindkét szerelék benn volt a vízben, nekiálltam reggelizni. Azonban hamar félbe kellett szakítanom, mert a methodos szereléken lévő fokhagymás SpéciCornra máris kapás érkezett. Az első jelentkező egy tenyeres ezüstkárász volt. Ezután fogtam még 8 kárászt ugyanezzel a módszerrel, miközben a pelletes szereléken mozdításom sem volt.

Botok beélesítve, jöhetnek a halak

Miután meguntam, hogy csak tenyeres kárászok veszik fel a gumikukoricát, taktikát váltottam. A 10 mm-es csalitüskére feltűztem egy 16 mm-es, édes ananász ízű oldódó fluo lebegő pelletet, amit édes ananász dipbe mártottam, hogy fokozzam a pontyok érdeklődését a csali iránt.

Végre ponty küzd a horgon
Megvan az első ponty
A csaliváltás eredménye…
… ahogy ez a gyönyörű, „sellőfarkú” kárász is
Jöhet a három kívánság

A Red Tuning mézes pálinkás pellettel mindössze két pontyot sikerült a horogra csalnom úgy, hogy a horgászat felén már túl voltam. A szilikon hajszálelőkére, ezért 2 szem 12 mm-es Magyar Betyár pelletet fűztem fel, amely erős fűszeres illatú csalizó pellet. Ezzel fogtam eddigi legnagyobb pontyomat, ezért bíztam benne, hogy talán itt is beválik ez a kolbászos íz.

Az első jelentkező a Magyar Betyár pelletre
Szákban a potyka
Black Carp
4,19 kg-os tőponty

Délután 3 felé járhatott az idő, amikor egyszer csak a bal oldali feederem nyeletőfékes orsója elkezdett „füstölni”. A bevágás után rögtön éreztem, hogy nagyobb hal akadt a horgomra. Körülbelül negyedórás fárasztást követően láttuk meg először a pontyot. Kemény 20 perces fárasztás után végre szákba tereltem az öreg nyurgát.

Szépen görbül a Nevis Ryder 390-es feeder
Nagy volt az öröm
7,67 kg-ot nyomott
A visszaengedés pillanatai

Szó szerint megkoronázta a horgászatomat ez a gyönyörű nyurgaponty. A methodos szerelékkel végezetül még fogtam egy tükröst. Összesen 7 db pontyot és 11 db kárászt fogtam. Megjegyzem, hogy a methodos szerelékkel inkább a kisebb méretű kárászokat és pontyokat csaltam a horogra, míg a szilikon hajszálelőkén felkínált pellettel a nagyobb pontyokat tudtam becsapni.

A kisebb halak ugyanúgy megérdemlik a kíméletes bánásmódot
A pénteki peca utolsó hala

Írta: Horváth Viktor (Vitya)
Fotók: Horváth Viktor és Horváth Vivien

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.