Pálinkás pontyozás

Pálinkás pontyozás

Pálinka? Kevés olyan magyar ember van, aki ne szeretné ezt az italt. Mint kiderült, kedvenc pikkelyeseink is hasonló véleményen vannak. A hideg, 13-15 Celsius-fokos vízben bizony nekik is jólesett egy kis lélekmelegítő. Törődésemet rengeteg kapással és feledhetetlen fárasztásokkal hálálták meg. A halak kapókedvét már csak az én jó kedvem múlta felül, hiszen ilyen nem hétköznapi horgászatban ritkán van része az embernek. Ha felkeltettem érdeklődéseteket, olvassátok el élménybeszámolómat! Garantálom, hogy szép halakban gyönyörködhettek majd!

Egynapos horgászatom helyszínéül Szentes város határában található Antal-tavat választottam.

Szentes Csongrád megye északi részén található, gyönyörű dél-alföldi város

A tó egy átlagos paraméterekkel bíró horgászvíz. Mélysége 1,5-2,5 m között váltakozik, legnagyobb szélessége 70 m. Akadók a meg nem közelíthető partszakasz mentén találhatók (a képen pirossal jelölve).

A tó ,,L” alakú és a zölddel jelölt partszakaszról lehet meghorgászni

Nem ez volt az első alkalom, hogy itt horgásztam. 2010 novemberében már szerencsét próbáltam ezen a tavon, de akkor „sikerült” kapás nélkül megúsznom a horgászatot. Mivel akkor közvetlenül mellettem fárasztottak ki és szákoltak meg egy 9 kg körüli busát, rögtön megfogadtam, hogy ide még visszatérek.

Fogadalmamat betartottam és április 14-én reggel fél nyolckor két segítőm társaságában megérkeztem a tóhoz. Az időjárás nagyon kedvező volt, 20-22 Celsius-fokos hőmérséklet, enyhe szél és napsütés. A tógazdától megtudtam, hogy nagyon eszik a hal, és hogy a helyválasztásnak nincs nagy jelentősége, mivel a tó egész területén fogtak pontyot. Alig vártam, hogy elkezdjem…

Minden horgászatomat azzal kezdem, hogy markerúszó és tapogató ólom segítségével feltérképezem az előttem elterülő vízterületet. Egy, a parttól 40-45 m távolságra található, átlagosan 1,75 m mély, akadómentes területet horgásztam meg. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért lenne pont itt a hal? A kagylópad miatt! Az Antal-tóban élő pontyok egyik fő tápláléka a kagyló, ezért kerestem én is egy kagylópadot. Mint később kiderült, ez jó döntésnek bizonyult!

Horgászhelyem a tó legszélesebb részénél volt, a pirossal jelölt helyen

A kagylópad szélét horgásztam meg, ide lőttem be alapozó etetésemet is. Ez a 40-45 m csúzlival még kényelmesen megetethető volt. Alapozó etetésemhez 1 kg Haldorádó Nagy Ponty etetőanyagot és fél üveg Haldorádó Nagy Ponty folyékony aromát használtam fel. Miután végeztem az alapozással, elkezdtem a kipakolást, a felszerelés összeállítását, valamint bekevertem az etetőkosárba szánt etetőanyagot, ami egy doboz Nagy Ponty ízesítésű Haldorádó Pellet Pack volt. Miután a „tábor” elkészült, kezdődhetett a horgászat.

Szeretem a kényelmet és azt, ha minden kéznél van
A Haldorádó Nagy Ponty etetőanyag 100%-ban igazodik a nagy pontyok ízléséhez
Számomra ETALON a Haldorádó Pellet Pack bármilyen ízben

Szerelékeim elkészítésénél mindig az egyszerűségre törekszem. Meggyőződésem, hogy minél egyszerűbb valami, annál kisebb a meghibásodás esélye. Végszerelékem alkotóelemei:

  • bordás etetőkosár (30 g)
  • Carp Academy kwik-change kapocs
  • Sufix Feeder Braid (0,12 mm) fonott előkezsinór
  • Gamakatsu G-Carp method hook (6-os méret)

Szerelékem alkotóelemei: cél az egyszerűség!
Vékony és erős
Gamakatsu G-Carp method hook (6-os méret)

Sokat gondolkodtam azon, milyen csali kerüljön a horog mellé. Meglebegtessem, vagy feküdjön a fenéken? Csupa olyan kérdés, amire célszerű a lehető leggyorsabban választ találni, mivel egy egynapos horgászatnál minden perc drága! Megfogadva Béla bácsi (a halőr) tanácsát, a különböző ízesítésű kukoricákra helyeztem a hangsúlyt. Az már egyéni szerencsémen múlott, hogy rögtön a nyerő ízre esett a választásom. A Haldorádó méz & barackpálinka ízesítésű csemegekukorica verhetetlennek bizonyult ezen a napon. Három szem kukorica került a hajszálelőkére, amiket egy szem Haldorádó Vörös Démon Hybrid lebegő pellettel emeltem el a fenékről. Horgászataim során előszeretettel alkalmazom a különböző dipeket, és ez most sem volt másképp! A kész kukoricafüzért Haldorádó Vörös Démon folyékony dipbe mártottam.

Ezen a napon verhetetlenek voltak!
Vörös Démon folyékony dippel vált teljessé a csali
Ponty legyen a talpán, aki ellen tud állni ennek a falatnak!

Tábor kész, szerelék összeállítva és a csali felfűzve! Végszerelékemet pontosan az etetés közepébe juttatva vártam a kapást, ami szinte azonnal jelentkezett. A bedobást követően 10 perccel már el is húzta a kukoricafüzért egy hal. A bevágás után éreztem, ponty van a horgon! A fárasztás nem tartott sokáig. Pár perc, és a parton volt a kis ponty.

Kezdésnek nem rossz, de bíztam benne, hogy lesz még nagyobb is!

Mint említettem, két segítőm társaságában érkeztem meg a tóhoz. A képen látható kis hölgy, Gabriella unokahúgom volt közülük az egyik, akinek segítsége nélkül bizony lehet, nem ment volna minden zökkenőmentesen! Másik segítőm Gergő unokaöcsém volt, aki a cikkben látható képeket készítette és a szákolásban is sokat segített.

A hal visszaengedését követően folytatódott a horgászat. Nem kellett sokat várni és egy újabb, az előzőnél jóval erősebb kapás rázta meg a tripodot. A bevágást követően éreztem, hogy ez már nem apróság. Tízperces fárasztást követően sikerült megszákolni újabb pontyomat.

Gyönyörű, egészséges tőponty, súlya: 5,25 kg

Miután a hal visszakerült éltető elemébe, már nem volt időm újracsalizni, mivel a másik boton egy rendkívül erős kapás jelentkezett. A bevágás után kezdődött a harc. Negyedórás küzdelmet követően sikerült partra terelni az újabb pontyot. Hihetetlen erővel küzdött végig a horgon, és még a parton is csak két-három perces birkózás után sikerült megnyugtatni.

Csodálatos aranyszínben pompázó nyurgaponty, súlya: 6,00 kg

Mint később kiderült, ez volt a horgászat legnagyobb hala. Visszaengedése után egy kis szünet következett.

Kapásra várva…
Tudom, hogy ott vannak!

Közel egy óra elteltével érkezett az újabb jelentkező egy kis bőrponty személyében. Méretéhez képest igen nagy erővel küzdött.

Kistestű bőrponty, súlya: 2,1 kg

Összesen kilenc pontyot sikerült fognom. Ennek az eredménynek köszönhetően aznap én fogtam a legtöbb halat és a 6 kg-os nyurgapontyommal az aznapi tórekordot is én tartottam.

Az általam használt felszerelésről még nem esett szó. Aznap két feederbotot használtam:

  • SPRO Pellet Feeder by Döme Gábor (MH, 3,90 m)
  • SPRO Pellet Feeder by Döme Gábor (H, 4,20 m)

Mindkét botra ugyanaz az orsó került:

  • SPRO Incognito PRO 965 ICT

Az orsó dobját NEVIS Navy Feeder (0,20 mm) monofil zsinórral töltöttem fel és Power PRO fonott dobóelőkét használtam (0,15 mm). A felszerelés minden egyes tagja kitűnőre vizsgázott. A botok erősek, ugyanakkor rugalmasak. Az orsók fékje hibátlanul működött, és a NEVIS zsinór is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Tökéletes triót alkot a bot, az orsó és a zsinór

A kíváncsiak kedvéért leírom, hogy marker készségemet egy NEVIS Winner Surf bot (200 g) és egy Nevis Feeder Master 5000 orsó alkotta.

Összegezve ezt a tavaszi horgászatot, úgy gondolom, hogy nem hétköznapi élményekben volt részem. Csodálatos idő és környezet, kilenc ponty és jókedv jellemezte a horgászatot. Természetesen minden halat a visszaengedés előtt gondosan megvizsgáltam és horog ütötte sebeiket lefertőtlenítettem. Remélem, sikerült mindenkiben egy kis vágyat keltenem az iránt, hogy meglátogassa ezt a gyönyörű vizet és eltöltsön itt akár több napot is. Mindenkinek hasonló élményekben gazdag és eredményes horgászatot kívánok!

Írta: Kádár Tamás (xxtomasz1)
Felhasznált források: http://www.haldorado.hu/
http://maps.google.hu/
http://www.google.hu/imghp?tbm=isch&source=og&sa=N&hl=hu&tab=li
Saját készítésű fotók

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.