Pelletes Feketét mindenkinek!

Pelletes Feketét mindenkinek!

Szeptember végét írjuk, időjárásunk szeszélyesebb, frontosabb, hűvösebb… Beköszöntött az ősz, rövidülnek a nappalok, ennek ellenére egy egész napos horgászatot terveztem a kedvenc horgászvizemen, a mezőhegyesi Fekete-tavon. Konkrét célokkal érkeztem, melyek megvalósításához magammal hoztam kedvenc feederbotjaimat, csalogatóanyagnak pedig a Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyagot választottam erre a napra. Sikerült-e megvalósítani a kitűzött céljaimat? Ha tovább olvasol, a cikk végén minden kiderül!

Horgászatom napján az időjárás rendkívül kegyes volt hozzám, hajnalban a hőmérséklet 8 Celsius-fok körül alakult, de a meteorológusok délutánra akár 25 fokot is jósoltak. Mint a bevezetőben már írtam, ismét kedvenc horgászvizemet választottam. Azt hiszem, minden igényt kielégítő vízről van szó, szép számmal élnek itt 10-15, sőt 20 kg feletti pontyok, amurok is.

5 óra 40 perckor elsőként érkeztem meg a tóra. Teljes sötétség fogadott, ennek ellenére elfoglaltam az általam tökéletesnek vélt horgászhelyet, majd összeszereltem feederbotjaimat. A mai horgászaton elsősorban pontyot, pontyokat szerettem volna fogni.

Különleges varázsa van, amikor a fák mögül lassan előbújik a Nap. Megigéző látvány, ezért is imádok hajnalban horgászni

Miután a felszerelés készen állt a horgászatra, következett az etetőanyag összeállítása. Igazából nem bonyolítottam túl, a mai horgászatra 2 kg Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyagot hoztam magammal, amiből kezdésnek 1 kg-ot kevertem be 1 doboz csemegekukoricával. Korábbi tapasztalataimra támaszkodva egy apró trükköt alkalmaztam a csalizásra szánt csemegekukoricával. 20-25 szemet előző este beáztattam Haldorádó Tuning Mézes Pálinka aromába. Ez némiképp ellentmondásos a halas-büdös jellegű etetőanyaghoz képest, de a nap végére kiderül, mennyire válik be.

Haldorádó Pelletes Fekete - vele szerettem volna nagy sikert elérni a halaknál…
A már kész, bekevert etetőanyag

Alapozó etetéshez mindössze 10 gombócot gyúrtam, amit koncentráltan kis területre juttattam be a vízbe csúzlival. Taktikám az volt, hogy a további etetőanyagot viszonylag sűrű, pontos dobásokkal juttatom be etetőkosárral.

Az alapozó etetésre szánt 10 etetőgombóc
Gyors és pontos etetés után végre kezdődhetett a horgászat

Ezúttal is két „szokásos” feederbotos felszerelésemet hoztam magammal:

Shimano Alivio BX 3,96 m heavy feederbot

Shimano Baitrunner ST 6000 RA orsó

0,22 mm-es Spro Carp Feeder damil

Spro Agressive Carp by Döme Gábor 3,60 m medium feederbot

Spro Hardliner LCS Pro 10500 orsó

0,20 mm-es Spro Carp Feeder damil

A két különböző erősségű feederen két eltérő végszereléket alkalmaztam, ezeket a következő ábrákkal szemléltetem:

Heavy feederen használt végszerelékem
Medium feederen használt végszerelékem

A gondos előkészületek után 6 óra 20 perckor végre sikerült megkezdeni a horgászatot, ekkor már mindkét végszerelék bevetve várta a halak érdeklődését.

Etetésem a bal oldali nádcsomó bal oldalán alakítottam ki, nagyjából 35 méterre
Szinte szuggeráltam a spicceket, hogy húzza el valami…

A bedobástól számítva nagyjából 20 perc telt el, amikor a medium feederen óvatos, húzós kapás jelentkezett. Bevágást követően azonnal éreztem, hogy megérkezett a nap első pontya.

Megérte szuggerálni a spicceket… :)
A nap első hala ez a szép, 2 kg körüli tőponty lett, szerencsémre nem kellett rá sokat várni

Elégedetten dobtam vissza a szerelést, örültem a korai kapásnak, pláne a szép tőpontynak. A következő kapásra várva elmerengtem az idei szezon történésein, fogásain. Emlékezetes fárasztásokban és remek fogásokban volt részem. Gondolataimat azonnal félbeszakította egy erőteljes, nyeletőféket megszólaltató húzós kapás, amely most az erősebbik feederen jelentkezett. Gyors bevágás után a hal könnyen adta meg magát, a partig könnyedén jött, majd ott hevesebb védekezésbe kezdett. 5-6 perces fárasztást követően sikerült megszákolnom a tükröst. A 10-es méretű Owner horog szépen akadt. E ponty is 2 kg körüli volt, és további érdekessége volt számomra, hogy talán 3 pikkelynél több nem volt rajta! A hal visszaengedése után már repült is vissza a helyére a szerelék. 45 perc horgászat után már 2 halam volt. Reméltem a hasonló folytatást…

Íme, a szinte pikkely nélküli tükörpontyom
Szeretem ezt a fajta pici, de erős Owner horgot, szinte mindig biztos vele az akadás

A következő kapásra nagyjából 40 percet kellett várnom. Nagyon finom, szinte kistestű halat sejtető kapásra lettem figyelmes, azonban a bevágás után erősen elkezdett kifelé úszni. De a lendülete hamar alábbhagyott, a feederbot szép lassan felőrölte a hal erejét. Szákolást követően lemértem a szép tükröst, a súlya 2,60 kg volt. (Ha lassan is, de nő a halak egyedsúlya..)

A finom kapás szép halat adott, ő már a mai nap harmadik pontya volt

A hal visszaengedése közben a másik feederemet vehemens kapással elhúzta valami. Gyors bevágás után azonnal éreztem, hogy nem ponty, inkább kárászra gyanakodtam. Gyanúm beigazolódott, egy gyönyörű koi kárász éhezett meg a mézes csemegére.

Hibátlan, gyönyörű koi kárász, nagyon sok él belőle a tóban. Természetesen kívántam tőle…

A két gyors fogást követően minél hamarabb próbáltam visszajuttatni a végszerelékeket az etetésre. Éppen a reggelimet készültem elfogyasztani, amikor a Spro feederen határozott, spiccgörbítős kapásra lettem figyelmes. A bevágás ült, kezdődhetett a következő fárasztás.

Vehemens kapás után remekül küzdött a hal. Szépen meg is dolgoztatta a medium erősségű feederbotot

A sikeres fárasztás után a matracon már a mai nap negyedik pontya pihent. És talán az eddigi legnagyobb is. A horogszabadítás és a fotózás után megmértem, súlya: 3,60 kg volt. Ezek után nem is maradt más hátra, mint hogy visszaengedjem őt is.

Egy újabb szép, egészséges, erőtől duzzadó ponty
Minden hal megérdemli a kíméletes bánásmódot. Szerintem ez a horgászat egyik legfontosabb része

Délelőtt 11 óra 30 percig sikerült fognom még egy szép, 3,72 kg-os tükörpontyot, és két dévérkeszeget. A kapások száma viszont a hőmérséklet emelkedésével arányosan, rohamosan kezdett csökkenni.

A nap hala lett ez a szép „golyó” tükörponty a maga 3,72 kg-os súlyával

A kapástalanság kiküszöbölése érdekében elsőként újabb csalogató gombócokat juttattam be az etetésre, továbbá mindkét feederemen csalit váltottam. A heavy feederen a Pelletes Fekete etetőanyagból válogattam ki pár darab pelletet, azokat áztattam be Haldorádó Tuning Kék Villám aromába, majd szilikon hajszálelőkén kínáltam fel a halak számára. A medium feeder horgát egy szem Haldorádó Vörös Démon (érett szamócás) ízesítésű kukoricával csaliztam fel. Azután vártam a fejleményeket…

A reggeli kapásdömping után a feederbotok spiccei egyszer csak mozdulatlanok maradtak

Az eredmény nem maradt el. 12:45 körül határozott ejtős kapás törte meg a kapástalan csendet. A ponty az etetéstől nem messze található karósort vette célba, de szerencsére időben sikerült elfordítanom. 10 perces fárasztást követően ő is a pontymatracra került. A szép, nyurgatestű tükrös súlya 3,40 kg volt, és Kék Villámos pellettel sikerült kifogni. Megérte csalit váltani…

Kapástalan időszakban sokszor eredményes lehet, ha változtatunk a csalin… ez a ponty is ennek ékes bizonyítéka

A meteorológusok által ígért 25 fok valósnak bizonyult, ami a halak kapókedvére is rendesen rányomta a bélyegét. Azt hiszem, ennek volt betudható a reggeli kapásokkal bővelkedő időszak után, majd a délutáni kapástalanság.

Hiába a délutáni már-már nyárias meleg, ez az elszáradt diófalevél bizony az őszt vetíti már elénk…

14:10 körül még sikerült fognom egy kb. 2,50 kg-os tükörpontyot, őt a Haldorádó Vörös Démon névre elkeresztelt, érett szamóca ízesítésű kukoricával sikerült elcsábítanom. De a nap utolsó hala egy szép dévérkeszeg lett.

Újabb bizonyíték, hogy csak folyamatos variálással lehet kapást elérni a kapástalanságban
Ő zárta a sort a mai napon

E két hal megfogása után képtelen voltam egy apró kapást is kicsikarni. Végül 17:20-kor elkezdtem összepakolni, befejeztem a horgászatot.

A mai horgászat összegzése: Sikerült 7 pontyot, 3 dévérkeszeget, és 1 kárászt fognom. A halak összsúlya valamivel több mint 20 kg volt! Legnagyobb pontyom 3,70 kg-os volt. Öt pontyot fogtam a Mézes Pálinka aromába áztatott csemegekukoricával, egyet fogtam Kék Villám aromába áztatott pellettel, és egyet a Haldorádó Vörös Démon fantázianévre hallgató kukoricával.

Az eredményes horgászat nélkülözhetetlen elemei. Nagyon nagy mértékben növelik a fogási esélyeinket

Bár kapitális halat nem sikerült ma fognom, ennek ellenére azt hiszem, nem rossz teljesítmény egy ilyen frontos, változékony őszi időjárás mellett. Nálam a Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyag jelesre vizsgázott, mindenkinek csak ajánlani tudom! Sikerült elérnem, sőt túlszárnyalnom a kitűzött célomat. Köszönöm, Haldorádó!

A hal szeretete és tisztelete a legeslegfontosabb a sporthorgászatban

Írta: Bugyinszki Gábor
Fotók: Kotulák Krisztina

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.