Sziki pontyok a sziki napon

Sziki pontyok a sziki napon

Igaz, nem vagyunk akasztóiak, azért mi is megünnepeljük a sziki napokat a barátokkal, és hogy egy sziki napon mi a legjobb azon belül, hogy a barátokkal közösen horgászhatunk? Hát az, hogy kedvencünkre, a sziki pontyra pecázhassunk, és kedvenc horgász tavunkon, az Akasztói Horgászpark és Halászcsárda területén tölthessük el ezt a szépnek ígérkező napot.

Az általunk jól ismert Akasztói Horgászparkban vettük célba pikkelyes barátainkat. Azt biztosra állíthatom, hogy ez az Alföld legszebb és legigényesebb horgászparkja, ahol nem csak a horgászok élvezhetik a szabadidejüket, hisz strand, szálláshely, a gyerekeknek játszótér és igényes étterem várja a vendégeket. És természetesen egy egészséges séta is jót tesz a tavak körül, akár evés után is. A megfelelő helyfoglalás végett már korán elindultunk, hogy nyitásra odaérjünk. Miután megvettük a jegyünket, a Horgásztóra mentünk, mivel most egy gyors horgászatot szeretünk volna, ahol nem fogott a halak minél nagyobb mérete, hanem inkább a minél nagyobb mennyiség volt a fő cél.

Kilátás a stégemről. Egyszerűen csodálatos!

Természetesen e tóban is megtalálhatóak a nagyobb méretű pontyok, mint ahogy a Csatorna-tóban, és természetesen az Extra- és Új Extra-tóban is, melyekhez már mindhármunknak volt is szerencséje.

Ákos barátom meglepetés pontya a Csatorna-tóból…
… az én egyik pontyom az Új Extra-tóból…
A legszebb látvány!

A korán kelésnek megvolt az eredménye, mivel a már megszokott és ismert helyre tudtunk menni. A felszerelések lepakolása után jöhetett a rod-podok és a tripodok felállítása, a horgászszékek kinyitása és természetesen a pecabotok előkészítése. Mivel Viktorral keresőhorgászatot terveztünk, heavy és extra heavy botokat vittem magammal a nagy dobótávolság elérése végett, ha esetleg a tó mélyebb részen lennének aktívabbak a pontyok. Amint kinyitottam a botokat, bekevertem az etetőanyagot, ami a Pelletes Fekete és az Édes Ananász etetőanyag volt egy kis angolmorzsával keverve. Csalinak a már megszokott módon egyik boton 2 szem Vörös Démon kukoricát használtam csalitüskén, a másikon két szem fűzött fűszeres-kolbászos kukoricát egy natúr ízesítésű technopufival meglebegtetve. Amint elkészültem, repültek be a szerelékek. Apropó, szerelék, most mindkét boton egy egyszerű szereléket használtam, amely a következőkből állt: egy fonott előtét zsinóron a végtelenségig csúsztatott 35 grammos Pellet Feeder kosár, amely alá egy Guru Speed Beads gyorskapcsot kötöttem. Horogelőkém 10 cm hosszú fonott előkezsinór volt 0,16 mm-es átmérőben, melyre egy 6-os méretű Gamatsaku A1 Team Feeder horgot kötöttem.

Ez már a halakra vár…
… ahogy ez is

A legelső hal Viktor barátomnak érkezett, meglehetősen gyorsan. A bedobás után 10 perccel húzta el a hal a „titkos”, házi készítésű csaliját.

Megvan az első…
… és a második

Amíg mi a Horgásztóban próbálkoztunk, addig Ákos a mögöttünk lévő Csatorna-tóban űzte a halakat - nem kis sikerrel! Míg mi keresőhorgászatot végeztünk, addig ő egy belógó fűzfa alá etetett egy pár gombócot.

A Csatorna-tóból is jöttek…
… igaz, az átlagméret kisebb volt

Viktor és Ákos egymás után szákolta a halakat, ám előttem mozdulatlan volt a víztükör, egy halmozgást sem láttam, hiába szemléltem a vizet. Azt egyébként fontos megemlíteni, hogy nyáron, a „forróságban” is aktívak a halak, egymás után ugrálnak a pontyok, megmutatják magukat a víz tetején úszva. Ezért nem hittem el, hogy ilyen szép napon ne lenne kapásom, ezért egyből a csalis táskához nyúltam, amiből előkerült egy doboz Vörös Démon és egy Nagy Ponty ízesítésű pufi, ami meghozta nálam is a kapásokat.

Végre a kezemben tarthattam az első halat…
A pontyok nem állhattak ellent a Vörös Démonnak…
… de még a dévéreknek sem sikerült!

A horgászat végéig a halak jelezték jelenlétűket, és természetesen meg is mutatták magukat. Végül a nap utolsó hala egy félszemű ponty volt, ami természetesen méretét meghazudtoló erővel küzdött, mint az összes sziki ponty.

… félszemű, de annál erősebb!

A 6 órásra sikerült horgászat során összesen 32 pontyot, 2 dévért, és egy kárászt zsákmányoltunk hárman, azért a horgászat végén Ákos megjegyezte, hogy „Egy ponttyal sikeresebb volt a mai pecám”. A legtöbb halat a Vörös Démon pufi adta. Azt nem állítom, hogy más csalival nem értem volna el kapást, de ma ezt a csalit húzták el a pikkelyes barátaink a leggyorsabban. Ez is azt bizonyítja, hogy mindig próbálkozni kell, mert nem mindig a „favorit” csalik válnak be. Az biztos, hogy egy eseménydús horgászatra sikerült, amire még sokáig emlékezni fogunk, és remélem, hogy még sok sziki napot fogok a barátaimmal eltölteni, természetesen a sziki pontyok társaságában.

Írta: Andriska Zalán (Zupix8)
Fotók: Molnár Ákos

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.