Vadvízi kalandok 8. rész - Balaton-parti pontyhorgászat

Vadvízi kalandok 8. rész - Balaton-parti pontyhorgászat

Biztosra veszem, hogy a Balatonról az üdülőszezon szezon kezdete előtt a legtöbb embernek a nyaralás, fürdőzés, hajókirándulás és az esti bulik jutnak az eszébe. No de mire számíthatnak már a főszezon előtt érkező parti horgászok? Egy tavaszi horgászat során lehetőségem nyílt arra, hogy belekóstoljak a sekély vízi, parti horgászatba. Az itt szerzett tapasztalatokról és további hasznos információkról olvashatnak a balatoni horgászat iránt érdeklődők.

Ha a „mire számíthatnak a parti horgászok?” kérdésre szeretnék rövid és egyértelmű választ adni mindjárt az írás elején, akkor nyugodtan mondhatom, hogy „nem sok jóra!”. A Balaton annyira körbe van építve, hogy nagyon nehéz könnyen megközelíthető, eredményes horgászat lehetőségét kínáló parti helyet találni. A legtöbben a mólokon és hajókikötőkben próbálkoznak kisebb-nagyobb sikerrel. Mielőtt valaki legyintene, hogy „na, akkor mégsem viszek a balatoni nyaralásra horgászbotot”, előtte azért nézze át a képeket és olvassa el írásomat. Ugyanis némi információgyűjtés után, amelyhez a leggyorsabb és legnagyobb segítséget pont az Interneten elérhető horgászoldalak nyújtják, bizony kiderül, hogy mindig van olyan terület, van olyan partszakasz, ahol lehet és érdemes is horgászni!

Ez a kép fogadott, amikor megérkeztem a Balatonra

Nekem ismét Willy, azaz Szári Zsolt horgászbarátom adta a tippet, aki már az elmúlt év őszén is segített abban, hogy a Fonyódon - egy stégen horgászva - felejthetetlen horgászélményekben legyen részem. Zsolt nagyon jól ismeri a Balatont, hiszen a partjától 5 méterre van a háza. Együtt lélegzik a nagy tóval, tudja jól, hogy éppen mit és merre fognak. Tőle tudtam meg, hogy tavasszal verhetetlen a déli, sekély, gyorsan felmelegedő oldal. Ekkor partról nagyon szép pontyfogásokra lehet szert tenni. Javaslatára a Fonyódi-árok mellett található partszakaszra telepedtem le és itt próbáltam szerencsét.

Érdemes ilyen viharos, szeles időben horgászni? Mint később kiderült, IGEN!

A megérkezésem napján rendkívül erős északi szél fújt, amely méteres hullámokat korbácsolt a Balaton felszínére. Mivel én ezt a déli parton pont szemből kaptam, kissé szkeptikus voltam, hogy valóban érdemes-e a felkavart, bezavarosodott alig 1,2-1,5 méter mély, nagyon erősen hullámzó vízben szerencsét próbálni. Zsolt is magáévá tette kedvenc gondolatomat, mely szerint „csak az fog halat, aki horgászik!”. Garancia a Balatonon (illetve egyetlen nagy természetes vízen) sincs, hiszen nincs két egyforma nap! Így hiába hallottuk, hogy az előző napokban még szépen fogtak ezen a helyen pontyot és kárászt - lehet, hogy ez már csak múlt idő…!

A félsátor menedékében megbújva már elviselhető volt az időjárás

Az erőteljes hullámzásban távoli dobásokat lehetetlen volt végrehajtani. 50-60, maximum 70 méterre tudtam végszerelékemet bevetni. Kezdetben fogalmam sem volt, hogy ez elegendő lesz vagy sem. Miközben a kapásra vártam, kénytelen voltam egy félsátrat is felállítani, amely mögé bebújva szélárnyékban voltam és nem lettem vizes a hullámverés miatt. A tavaly ősszel jól működő Nagy Ponty és Pelletes Fekete etetőanyagokkal és pelletekkel próbálkoztam elsőként. Jó két órát kísérleteztem eredmény nélkül…

Ponty a horgon!
Nem könnyű a szákolás sem az erőteljes hullámverés miatt
Gyönyörű balatoni potyka

Vittem magammal Haldorádó Vad Ponty etetőanyagot és hozzá passzoló kukoricát is. Amikor ezt legelőször (!) bedobtam, nem telt el 10 perc sem, majd a bot spicce határozottan meggörbült és néhány perc múlva megfogtam az első pontyomat! Természetesen ugyanezzel csaliztam újra, és ismét viszonylag gyorsan volt kapásom. Ezután mindkét kosaramba és horgomra is „Vad Ponty” került. Ettől kezdve folyamatossá vált a halfogás. Szép ezüstkárászok és egyre nagyobb pontyok szerettek volna megismerkedni velem. Csupán ennyi lett volna az eredményes halfogás titka? Úgy vélem, hogy az adott körülmények közepette a táplálkozási ingert mindenképpen a jól megválasztott etetőanyag és csali váltotta ki.

A nyerő csalikombináció, parton…
… vízben …
… és a hal szájában

De azt is oly sokszor hangoztattam már, hogy a legjobb csali sem ér semmit, ha nincs jól felkínálva! Én 3 szem Vad Ponty kukoricát fűztem fel a hajszálelőkére, amelyet egy szivacsdarab segítségével meglebegtettem, de csak annyira, hogy a horog még karcolja az aljzatot. Ez sokkal előbb adott kapást, minta fenéken fekvő csali!

A tavaszi időszakban gyakorta lehet fogni termetes ezüstkárászokat is. Az ő súlya meghaladta az 1,5 kilót!
Némelyik kárász mérete vetekszik a pontyéval

Folytatás másnap

A horgászat természetesen másnap is folytatódott, amikor megérkezett operatőrünk, Takács Péter, hogy megörökítse a nem hétköznapi horgászatot. A kora reggeli helyfoglalás után kíváncsian vártam, hogy amit megtapasztaltam előző nap, vajon működni fog ezen a napon is? A napfelkeltekor érkező első ponty máris megadta a válasz, azaz: IGEN!

Másnap a napfelkeltével érkezett a nap első pontya
Az időnként felerősödő hullámzásban még a vízimadarak is a parton kerestek menedéket
Újabb szép ezüstkárász

Ezen a napon már nem volt olyan erős a hullámzás, így időnként egészen nagyokat is sikerült dobni. Azt megfigyeltem, hogy minél távolabb tudtam a felcsalizott horgot a hullámzó Balatonba bedobni, annál gyorsabban volt kapás. Időnként ez meghaladta a 100 métert is! Ezen még a parton horgászó „helyi erők” is meglepődtek és elismerően nyilatkoztak. A dobásaim elérték vagy meg is haladták az egyébként jól felszerelt és kiváló (bojlis vagy surf) botokkal rendelkező helyi horgászok dobásait. Milyen felszereléssel sikerült mindezt elérni? Már itt is az új Spro Special Pellet Feeder 390H és 420H változatait használtam. Akik látták dobásaimat (voltak bőven), mind döbbenten nézték, hogy mire képes egy „egyszerű” feederbot!

A Spro Special Pellet Feederek itt is jelesre vizsgáztak
Bírták az erőteljes, távoli dobásokat és a hullámzást is

A sikeres balatoni horgászat alapvetően 4 dolgon múlott:

  1. Jó helyválasztás. Köszönöm, Willy, a tippet!!!
  2. Megfelelő etetőanyag kiválasztása. Ellenállhatatlan volt a balatoni halak számára a Haldorádó Vad Ponty, miközben elegendő volt belőle mindössze 1 kg, mert nem végeztem előetetést.
  3. Helyes csali-felkínálás. A Vad Ponty kukoricát nem horogra tűztem, hanem hajszálelőkére fűztem és kis mértékben meglebegtettem, amely így sokkal előbb adott kapást, mint a fenéken fekvő csali!
  4. Távoli dobások. Az új Special Pellet Feederekkel az erőteljes szembeszélben is kellően nagyot tudtam dobni.

Mindössze ennyi csalogatóanyagra volt szükségem a sikeres horgászathoz
Így „dolgozik” a Vad Ponty etetőanyag a vízben

A forgatás napján 18 db pontyot, 13 ezüstkárászt és 1 db dévérkeszeget fogtam. Ez egy intenzíven telepített horgásztavon is gyakorta irigylésre méltó fogás lenne, miközben mindez Magyarország legnagyobb taván, a Balatonon történt!

Köszönöm, Willy, a segítséged!!!
A nap legnagyobb hala
Természetesen minden hal visszanyerte szabadságát

Mindezek után azt javaslom, hogy akik a Balatonra készülnek, mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális halfogási lehetőségekről és semmiképpen se hagyják otthon felszerelésüket és 1-2 kg Haldorádó etetőanyagot vagy csalit is tegyenek a pakkba, ha biztosra akarnak menni… :-)

Tekintsétek meg a csodálatos horgásznapról készült filmet, amelyben további hasznos információkat is találtok:

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!

Írta: Döme Gábor
Fotó: Csapi Károly
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.