Édesszájú márnák

Édesszájú márnák

A folyóvízi peca mindig izgalmas, ám számomra a márna horgászata az, amely igazi adrenalin-löket. E szilaj, vad hal megfogása nemcsak óriási élmény, de hatalmas kihívás is. A kapástól a merítésig tartó percek olyan sportteljesítményt jelentenek, amelyet talán egyik békés halunk megfogása sem. A fárasztásig eljutni azonban nem mindig olyan könnyű, mint amilyennek tűnik, és jó néhány trükköt kell bedobni ahhoz, hogy végül megmozduljon a spicc. Ebben az epizódban a márnafogás általam leggyakrabban használt technikáját szeretném bemutatni.

A budapesti Duna idén ősszel kifejezetten adakozó volt a horgászokhoz. Szokatlanul sok halat fogtak arrafelé, és ami külön öröm, hogy rendkívül változatos zsákmányra lehetett szert tenni. Ezeket a híreket hallva, én is kimentem néhányszor a folyóra horgászni, és magam is tapasztaltam azt a haldömpinget, amiről beszéltek. Ám, mielőtt azt hihetnék, hogy bárki bármivel tud halat fogni a Dunából, bevallom, nem volt annyira könnyű, mint ahogy én azt gondoltam. Kapástalan órák árán jöttem csak rá, hogy kizárólag akkor működik a módszerem, ha annak minden eleme megfelelő. Amikor 2 órányi ücsörgés után egy apró változtatást követően minden dobás halat eredményez, akkor bizonyosodik be, hogy az apróságoknak óriási jelentőségük van. A továbbiakban szeretném bemutatni, milyen eszközök és praktikák segítségével tudtam becserkészni szeretett bajszos torpedóimat.

Elképesztő mennyiségű halat rejt a Duna

Kedvenc partszakaszom jellegzetessége, hogy a márnákat már a parthoz közel is jól lehet fogni. Elég mindössze 15-20 métert dobni a halak megtalálásához, így nem kell a hatalmas kosarakat távolra hajigálni. Elegendő a 115 grammos Haldorádó Barbel River kosár ahhoz, hogy megálljon a végszerelék. Ezt a méretű és tömegű kosarat még szinte bármilyen közepesen erős bottal be lehet vetni, ám a különösen akadós terepen megakasztott márnák kifárasztásához már bivalyerős botra van szükség. Én a Nevis Motive Carp Feeder XXH 3,90-es változatát használom, amely olyan, mint a népszerű „Feláldozhatók” című filmben az öregedő akcióhősök. Nem túl szép, nem túl kecses, de amikor kell, számítani lehet rá, és elpusztíthatatlan.

A márnázáshoz elkél az erős bot, amivel kivezethetjük a halakat az akadóból
Nem mellékesen a nehéz kosár is igényli a keményebb botot

A sok akadó miatt a lehető legegyszerűbb végszereléket alkalmazom a fővárosi szakaszon. Egy hurkot kötök a 25-ös főzsinórom végére, majd azt kettévágom. Az egyik szálba kötöm a kosarat, míg a másikba a horogelőkét. Apropó, horogelőke! Kulcskérdés lehet a megfelelő vastagságú és fajtájú előke. A dunai feederezéshez nehéz 18-asnál vékonyabb monofil zsinórt használni, mivel a kemény bot és a nagy kosár lehetetlenné teszi. Így aztán fonott előkét használok 14-es méretben és kb. 80 cm hosszban Ez már bírja az agresszív fárasztást!

A Motive feeder spicce kitűnően jelzi a márna vehemens kapását

Sokan azt gondolják, hogy a márna horgászatánál nem kell kis horgot használni, mert úgyis mindent megzabál. Ez bizony nem így van! Legutóbbi horgászatomkor a 10-es méretű, vastaghúsú horoggal kapást sem tudtam kicsikarni, míg a 12-es méretű Gamakatsu 2260B típusút első dobásra megette a márna. Ez túlzóan hangzik, pedig nem az! A rohanó vízben a lobogó előke végén lévő, horgon felkínált csali természetes mozgása a kulcs ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Hogy éppen ehhez mekkora horog és milyen vastag előke kell, arról csak az adott szituációban lehet megbizonyosodni.

Minden apró változtatás meghozhatja a sikert
Helyes kis márnakölyök
A márnák kedvenc eledele a csonti - kicsi, könnyű horgon felkínálva különösen hatásos

Hogy milyen csalogatóanyagok kellenek a márna fogásához? Az első és legfontosabb a csontkukac. Ez megragasztva olyan nekik, mint bikának a vörös posztó. Vonzza a márnákat, mohón túrják a kavicsok között görgő lárvákat. Egyértelmű, hogy a horogra is a fehér csontkukac a nyerő. Három-négy szem csonti már feltűnő falat a halaknak.

A ragasztott csonti helye a kosár közepén van
A fehér lárvákat a sodrás szépen kimossa a kosárból, a márnák pedig nagy igyekezettel kapkodják össze azokat

A csonti szakszerű ragasztását a ”Csontiragasztás egyszerűen” című írásomban részletesen is bemutatom.

Az erős merítő nyél…
… és a damilos merítőháló olyan eszközök, amelyek nagyban megkönnyítik a Dunai horgászatot

Az őszi, lehűlő vízben a márna is előszeretettel fogyasztja az édes falatokat. A Haldorádó Sajtos Bajszos keverék bár alapvetően sós ízesítésű, nem lehetetlen, hogy édessé tegyük a kosarunk tartalmát. Erre a legegyszerűbb adalék az édesítőszer, ám egyetlen hátránya, hogy a kajába keverve onnan már nem lehet azt kivenni. Így aztán ezt a szert kicsit másként használtam fel, de erről essék szó kicsit később, előbb lássuk, milyen hozzávalók szükségesek a sós-édes, tartalmas márnás etetőanyag elkészítéséhez:

Sajtos eledel, amelyet adalékanyagokkal még jobban fel lehet turbózni
Ez ám a tartalmas keverék!

Kedvenc márnás csalogatóanyagom alapja, ahogy már említettem, a Sajtos Bajszos, ami egy erősen sajtos, orrfacsaró szagú és kicsit sós etetőanyag. Hogy tápértékét növeljem, szoktam hozzá tenni még egy kevés Parmezán sajtliszet.

A sajtliszt, az angolmorzsa és a pastonchino olyan adalékok, amelyeket imád a márna

Két kiló kajához mindössze egy marékkal szoktam tenni a sajtlisztből. A szárazanyag így kész is van, be lehet nedvesíteni a keveréket. Mivel egy jól tapadó etetőanyagról van szó, óvatosan kell bánni a vízzel, nehogy túlságosan csirizessé váljon a kaja állaga. Egy kis pihentetés és rostálás után belekeverem azokat az összetevőket, amelyek tovább gazdagítják a keverék tartalmát. A Pastonchino-márna és a Piros Angolmorzsa olyan nehéz adalékok, amelyek megakadnak a kövek, kavicsok közt, és a halak sokáig elidőznek a szedegetésükkel. Ezekből szintén egy-egy marékkal kell az alapkajához tenni.

A micro pellet és a főtt búza helyben tartja a halakat

A főtt búza és a Szuper Színes Micro Pellet kellemesen édeskés ízű hozzávalók, amelyek szintén nehéz szemcsék, ám jóval darabosabbak, mint a morzsák, így a testesebb halak kedvéért kerülnek a kajába. Ezek mennyiségét az szabja meg, mennyi halra számítunk, és mennyit bír el a kaja tapadása. Kétkilónyi etetőanyaghoz a két-két marék még belefér.

Édesítőszerbe „panírozott” csontigombóc

Tipp:Hogy ne az összes etetőanyagunkat édesítsük meg, érdemes kicsit másként alkalmazni az édesítőszert. Az édesítő porba forgatott csontigombóc felületén megtapadó ízesítő robbanásszerű hatást okoz a vízben. A sós alapú etetőanyag közt guruló édes csontihalom nagyon csábító az intenzív ízeket kereső halak számára. Ebben az esetben érdemes a horogra való csontikra már előző nap édesítőt szórni, hogy átvegyék annak ízét!

Mézédes fehérjebomba!

A márnázásnak van még egy rendkívül fontos momentuma, az pedig a figyelem. Ennél a pecánál bizony ott kell ülni a bot mellett, és résen kell lenni! A folyóvizek torpedója hihetetlen agresszív kapás után óriási vehemenciával kezd menekülni. Azonnal fel kell venni a kontaktust és a lehető legerősebben kell arra törekedni, hogy a halat elhúzzuk a fenéktől.

De tudok örülni, mikor ilyen szép márnákkal lehet küzdeni

Ellenkező esetben a márna addig túrja a fejét, míg akadót nem talál, és el nem tépi az előkét vagy a főzsinórt. A Duna a zöldfülűek kegyetlen tanítómestere, ám aki átmegy a vizsgán, az előtt egy olyan halban gazdag horgászvíz nyílik meg, amely mindig élményekkel teli pecákkal kecsegtet!

Horgászparadicsom egy kőhajításnyira a belvárostól, ez a fővárosi Duna
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.