Tavaszi örömpecák 1. rész

Tavaszi örömpecák 1. rész

Az idén korábban érkezett a tavasz, talán egy hónappal járunk előrébb a megszokottnál, sokunk nagy örömére. A reggeli rigófütty, a virágba boruló fák, az ébredező állatvilág és még sorolhatnám, mást sem vár az ember lelke jobban a hosszú, szürke tél után.

A tavaszi hosszú előkés horgászatra vásároltam egy by Döme Fine Max 360M pálcát, amely kellően könnyű és kezes a pörgős horgászatokhoz. Hamar megszerettem, méghozzá annyira, hogy következő hónapban rögtön vettem még két darabot a by Döme Fine Max 390H-ból is. Ez utóbbiakat method horgászat céljából vásároltam, melyeket a tél folyamán fogok használni. Hogy miért csak télen? Szeretett horgászvizem, a Zsitva sajnos egy törpeharcsával fertőzött vízterület, így a tél beálltával tudok ennek a módszernek hódolni igazán, amikor a törpék passzívak. Tavasszal azonban már elvétve foghatók, ám ekkor sokkal könnyebb őket kikerülni a hosszú előkés módszerrel, mi több, a csalit is sokkal természetesebben tudjuk így a halak számára prezentálni.

Február ide vagy oda, a tavasz bizony berobbant
A tavasz…
… legszebb színfoltjai…
… a virágok

Néhány szót ejtek az általam használt etetőanyagokról. Többnyire két nagy kedvencemet használom a Gold Feeder családból: a Champion Cornt és a Secret Carpot. Mindkét etetőanyag mást „tud”, ha lehet így fogalmazni. A Champion Corn egy erősen kukorica bázisú, gyorsan oldódó, sokkal inkább a vízközti halak (főként ezüstkárász) megfogására tökéletesen alkalmas etetőanyag, a Secret Carp pedig egy „süllyedő”, teljesen a mederfenéken dolgozó, hideg vízi pontyhorgászathoz kifejlesztett, speciális keverék. Hogy mikor melyiket használom, nagyon egyszerű a válasz. Mindig mindkettőt, fele-fele arányban keverve, így a vízközti halak számára is kellően figyelemfelkeltő a keverék, a nehéz, aljzaton lapuló szemcsék pedig teljesen a csalira hegyezik a halak figyelmét. Számomra ez vált be az általam horgászott csatornán, és még egyszer szeretném kihangsúlyozni, hogy csupán azon időszakban, amíg a törpeharcsák nem túl aktívak.

Az első Fine Max pálcám egy 360 centiméter hosszú medium darab, amelyet a tavaszi, pörgős, hosszúelőkés horgászatokra vásároltam. E boton egy 5000-es méretű Fine Carp orsó található, mely tökéletes összhangban van a bot hosszával és karakterisztikájával
Annyira megtetszett ez a botcsalád, hogy nem sokkal utána rögtön vettem még két Fine Max 390 centiméter hosszú heavy darabot is, melyeket főként a téli method horgászataim során használok
Ezek a botok viszont már egy mérettel nagyobb, 6000-es méretű Gold Serie orsókat kaptak
Kárászos method előkém alkotóelemei
A víz melegedésével egyre inkább teret nyer nálam a hosszú előkés horgászat
A két kedvenc etetőanyagom a Gold Feeder szériából
Tavasszal előszeretettel használok világos, szinte majdnem rikító etetőanyagot és igyekszem még tovább fokozni a csalogatóhatást különböző aktivátorokkal

Néhány szó a csalikról és horgokról: ami a kora tavaszi method technikát illeti, 8-as, 10-es méretű horgokkal készülök, mivel a csalim rendszerint egy szem SpéciCorn kukorica, személyes kedvencem évekig az Édes Ananász ízesítésű volt, bár bevallom, újabban szinte mindig a Mangó kerül a hajszál végére. A hosszú előkés horgászat terén egészen más a helyzet, ennél a módszernél igencsak szeretek finomítani, valamint többféle csalit is alkalmazni. Horogméretekből 16-ost, maximum 14-est használok. Csalizni mindig viszek magammal csontit, pinkit, ezek bábját, csemegekukoricát és gilisztát is, hiszen sosem lehet tudni, hogy aznap épp melyik lesz a nyerő.

Tavaszi csemege a horgásznak is jár

A tavaszi kárászozásnak megvan a maga szépsége, megmondom őszintén, a nyári hónapokat rendszerint nagyhalazással, ponty- és amurhorgászattal, újabban pedig harcsázással töltöttem, régebben a pergetés szerelmese voltam évekig, ennek ellenére megunhatatlan számomra a finomszerelékes horgászat varázsa. Bármilyen halakra kell horgászni, mindig nagyon élvezem, mérettől és fajtól függetlenül. Nem csupán a halak és a módszer, de maga a természet szépsége és közelsége is lenyűgöző az ilyen jellegű vadvizeken, legyen az bármilyen csatorna vagy kisebb-nagyobb folyó. Ezekkel a vizekkel együtt kell élni, és bele kell tenni a munkát, időt, energiát a horgászatba vagy az azt megelőző napokban a halak felkutatásába. Főként tavasszal, amikor a halak rengeteget mozognak, jönnek-mennek a hosszú csatornán az ívás előtti időszakban. Ne legyünk restek, járjuk körbe a vizet, ha időnk engedi, számos esetben kifizetődik.

Az első pillantást…
… rögtön egy fordulás követi…
… roppant élvezetes a horgászat…
… megfelelően finom felszereléssel
Kora tavasszal még a method is jól adja a halat
Szinte kivétel nélkül jó kondiban vannak
Vannak köztük magas hátúak…
… és hosszúkásabbak is
Tavaszi kárászos teríték
Nagy öröm, amikor bónuszhalakat is sikerül zsákmányolni

Többnyire az ezüstkárász dominál, ritkábban kisebb pontyok, esetleg compó, szebb dévérkeszegek vagy bodorkák színesítik a fogást. Természetesen az ilyen bónuszhalaknak mindig nagyon örülök és külön kis élményként élem meg, amikor sikerül egy változatosabb terítéket összehozni. Vizeink többsége bőséges kárászállománnyal rendelkezik, így egész komoly mennyiséget megfoghatunk egy-egy horgászat során, amennyiben ráérzünk a megfelelő technikára és ütemre. Halakban és kapásokban gazdag horgászidényt kívánok minden kedves sporttársamnak!

A nappalok egyre hosszabbak, a természet is felébred
Napnyugta a Zsitván: számomra megunhatatlan

Írta: Bottyán Marián
Fotók: Bottyán Marián

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.