48 óra a Nagyréti Horgásztavon

48 óra a Nagyréti Horgásztavon

Az idei szezon első hosszabb túráját a békéscsabai Nagyréti Horgásztóra terveztem. 2017-ben horgásztam már ezen a tavon és mindjárt elsőre sikerült is gyönyörű pontyokat fognom. Ekkor megfogadtam, hogy a jövőben egészen biztosan visszatérek ide. Az eltelt évek alatt a tó egy igazi bojlis paradicsommá nőtte ki magát, a halállomány fejlődése pedig egészen elképesztő. Minden adott volt egy remek, nagyhalas horgászathoz, a kérdés mindössze annyi volt, hogy sikerül e jó eredményt elérnem feederbotos módszerrel.

Nagyon kedvelem az ilyen típusú nagy pontyos, bojlis tavakat. Mindig nagy kihívás számomra feederbotos módszerrel ilyen vízterületen jó eredményt elérni. Bár a tavon engedélyezett a behúzás, a bójázás és a csónakból történő etetés is, egyáltalán nem akartam ebbe az irányba elmozdulni. Azt a fajta horgászatot akartam a halakra erőltetni, amit a legjobban szeretek űzni. Bojlis-method módszer egy tuti etetőanyaggal és egy-két fogós csalival karöltve. Ennyi mindösszesen? Igen, ha ez máshol mindenütt tökéletesen működik, itt miért ne lehetne jó?! A fentebb leírtakból egyértelműen következik, hogy sem alapozó etetést nem végeztem, sem a meghorgászandó területet nem jelöltem meg bójával, sem pedig csónakkal nem húztam be a végszerelékemet. Nagy távolságú kereső horgászatot végeztem, ahonnan pedig halat sikerült fognom, oda igyekeztem visszadobni a végszerelékemet. A horgászhelyet, amely szám szerint a 2-es állás volt, és amelyhez egy jól felszerelt kis ház is tartozott, délben foglaltam el. Sok időt nem töltöttem az elhelyezkedéssel, fél egykor már mindkét feederbotom a kapásokat várta. Eső előtti, kellemetlen, nyomott idő volt ezen a napon, ami rá is nyomta a bélyegét a halak kapókedvére. A nappali órákban egyetlen kapást sem sikerült elérnem. Az első jelentkező már sötétben, csaknem 9 óra kapástalanság után érkezett, és rögtön a túra legnagyobb hala volt az elkövető.

Eső előtti, kellemetlen, nyomott idővel vette kezdetét ez a horgászat, ami a halak kapókedvére is rányomta a bélyegét
Az első jelentkező már sötétben érkezett, ráadásul rögtön a túra legnagyobb hala volt az elkövető
Az éjszaka leple alatt bátrabban táplálkoztak a nagy pontyok, újabb óriást tarthattam a kezemben
A túra első tőpontya is „beköszönt”, remek éjszaka volt ez

A jól sikerült éjszakát intenzív esős nappal váltotta fel, ez viszont kifejezetten kedvezett a halfogásnak. Hiába, ami jó a halnak, nem feltétlen jó a horgásznak. De kit érdekel, milyen az időjárás, ha karikába görbül a feederbot?!

A jól sikerült éjszakát követően, másnap reggel intenzív eső fogadott…
… de felszereléseim…
… a kapásokat várták…
… és nem is hiába
Az esős időjárás kifejezetten kedvezett a halfogásnak…
… így több nagy pontyot is sikerült fognom már a reggeli órákban
A nemes ellenfél és a tökéletesen összehangolt nagyhalas felszerelésem
Kőkeményen megdolgoztatták a felszerelésemet és engem is a nagyréti pontyok
Mozgalmas csatákban…
… és nagy halakban gazdag horgászat kezdett kibontakozni

Az első 24 óra intenzív horgászat után egyértelműen sikerült megtalálnom azokat a csalogatóanyagokat és stratégiát, ami a legjobban működik. Lassabban épült fel ugyan ez a horgászat, mint ahogy arra előzetesen számítottam, ám a megfogott halak mérete és mennyisége több mint kellemes meglepetés volt számomra.

Ha a tó legnagyobb pontyai a célhalak, nehezen tudok a Monster Pellet Box - Máj & Vér pellet mixnél jobbat elképzelni
SpéciAdditive - Folyékony máj kivonattal tuningoltam ezt a keveréket, így vált tökéletessé
A csalik terén már nehezebb dolgom volt, de szép lassan kirajzolódott, hogy mi az, ami a legjobban működik
Felcsalizott, pofonegyszerű végszerelékeim
Horogelőkéim legfontosabb alkotóelemei. A túra során egyetlen halat sem veszítettem a fárasztások során, így bátran mondhatom, hogy tökéletesen állták a sarat (vagy a halat)
A DART Pro XL 55 grammos method kosarat előbb csak a bordákig töltöttem meg…
… ezután félig töltöttem a szilikon formát és erre helyeztem a felcsalizott horogelőkét…
… majd színültig töltve a töltőszerszámot egy préselés után…
… megkaptam azt a „töltetet”, amelyet már csak aromázni kellett. A Monster Gel Booster - Hot Mangó adta meg azt a plusz csáberőt, amitől igazán fogóssá vált ez az összeállítás
A halak zömét a parttól 100-110 méterre eső zónában sikerült horogra csalnom, így szükség volt a vastag monofil dobóelőkére
A túra csalija egyértelműen a Monster Pop Up Method - Vörös Lazac volt…
… nem hétköznapi halakat köszönhettem ennek a különleges „golyónak”
A kisebb, 9 mm-es szemet félbevágva és egy Red Halibut Carp Pellet - Fekete Tintahal pellettel kombinálva is nagyon fogósnak bizonyult
Micsoda gyönyörű töves, neki is ez a kombináció tetszett meg
Imádom ezeket a gyönyörű…
… hatalmas halakat
A késő délutáni órákra elvonultak az esőfelhők, kellemes tavaszi idő lett…
… egy szép pontyot ebben az időszakban is sikerült fognom

A nap egyre lejjebb bukott az égen, elérkezett az utolsó este és éjszaka. „Mit tartogathat nekem még a tó, hova lehet még fokozni ezt a remek horgászatot?” E gondolatok jártak a fejemben, miközben a lemenő nap utolsó sugaraiban újradobtam mindkét végszerelékemet. Előfordult, hogy a kapások csak 3-4 óra várakozás után érkeztek, így fontos volt, hogy a jónak vélt helyen várják a végszerelékeim a halakat. Sűrűn újat dobni és kapkodni nem volt értelme. Ez az éjszaka mindössze egyetlen akciót tartogatott számomra, ám kora hajnalban egy újabb matuzsálem ébresztett. Soha rosszabb ébresztőt!

Elérkezett az utolsó este, mindkét feederbotom feszes spiccel várta a nagy pontyokat
Rendesen benne jártunk már az éjszakában, amikor ez a szép töves megérkezett
Kora hajnalban ez a hatalmas tükrös ébresztett, nagyon boldog voltam
A reggeli órákban sikerült megfognom a túra utolsó halát, méltó befejezése volt e számomra felejthetetlen horgászatnak

A 48 órás túra alatt 13 pontyot sikerült fognom, amelyek közül a legnagyobb 16,6 kg-ot nyomott. Három halam meghaladta a 15 kilogrammot, három pedig nem sokkal maradt alatta. Ennyi kapitális méretű pontyot egyszerre talán még soha nem sikerült fognom. Ezek viszont csak számok, ami igazán fontos, azt ott helyben kellett átélni és megtapasztalni. Ez a horgásztúra és ez a remek tó olyan élményeket adott számomra, amit csak nagyon kevés horgászat. Szerencsésnek érzem magam, hogy időről időre ilyen fantasztikus élményekben lehet részem, és mindezt a Haldorádó színeiben élhetem át.

A számok nem hazudnak, ám ennél sokkal fontosabbak azok az élmények és azok a nem hétköznapi, gyönyörű halak, amelyeket ez a fantasztikus horgásztúra nyújtott számomra
Köszönöm szépen a csodás élményeket, Nagyréti Horgásztó, találkozunk még!

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.