Botavató horgászat a Pintér-hídi horgásztavon

Botavató horgászat a Pintér-hídi horgásztavon

Hosszú várakozási idő után ismét kaphatók a Spro Team Feeder botok, amelyek megújult külsővel, új, kurrens méretekkel és két különböző minőségben kaphatók. Azon szerencsések egyike vagyok aki, a megjelenés után pár nappal már egy élményekben dús horgászat során, kedvenc horgásztavamon próbálhattam ki őket. A kétszer 10 órás horgászat nem kevés élménnyel és hallal ajándékozott meg… Ha kíváncsiak vagytok a fogások részleteire és arra, hogy mire képesek ezek az új botok, tartsatok velem!

A hétvége mindkét napját horgászattal töltöttem, egységesen 10-10 órát horgásztam reggeltől estig. A helyszín kedvenc tavam, a mindszenti Pintér-hídi horgásztó volt. Hosszú évek óta járok ide, nagyon szeretem ezt a tavat, amely 7,5 hektáron, festői környezetben a Kurca és Tisza folyó ölelésében helyezkedik el.

Festői környezet…
… tiszta, gondozott horgászhelyek…
… vadregényes, nyugodt környezet

A tó híres rendkívüli halállományáról, a rengeteg kapitális ponty és amur mellett megtalálható itt a csuka, a süllő, de van keszeg, kárász, sőt nyáron afrikai harcsa is. Gyakorlatilag teljesen törpeharcsamentes. A tó 3 oldala horgászható, a két rövid és az egyik hosszú, a túlpartról tilos a horgászat. A legszélesebb pontja 250 m, az én horgászhelyemnél (17-es) 220-230 m széles lehet. A viszonylag sekély parti rész, a nagy mennyiségű természetes táplálék és a durván 100 m-nél kezdődő medertörés miatt az tud itt eredményesen horgászni, aki minél távolabb tudja a végszerelékét bejutatni, ami minimum 100 m, vagy ennél is nagyobb távolságot jelent. Ekkora táv elérése megfelelő bot és hozzá illő orsó nélkül elképzelhetetlen. E feladatra az új Spro Team Feeder Master Carp botcsaládból két távdobó nagyágyút vittem magammal, 4,20 XH méretben.

Az új Master Carp

E botot kézbe véve rögtön észrevehető, mennyivel karcsúbb, kecsesebb, mint elődje, mégis rendkívül erős és hihetetlen mód terhelhető, köszönhetően az IMT 8 Power Carbon alapanyagnak. A jó távdobó bot mit sem ér megfelelő orsó nélkül. Ha távoli, nagyhalas horgászatról van szó, én mindig a Spro Team Feeder Special 550M LCS orsót részesítem előnyben. A 63 mm-es dobátmérő kellően nagy ahhoz, hogy könnyedén dobjunk vele 100 m fölé is akár, a precízen állítható első fék rendszer nem hagy cserben egy kapitális hal fárasztásánál sem, a nyeletőfék pedig gondoskodik arról, hogy egy hevesebben kapó hal se tudja lerántani botunkat az állványról. Lekerekített fém zsinórklipsze tökéletessé teszi a hajszálpontos kiakasztott zsinórklipszes horgászathoz. Ez az orsó minden nagyhalas feederhorgász igényeit kielégíti.

Igazi távdobó orsó, ami minden nagyhalas feederhorgász igényeinek megfelel, 100%-ban illik az új Team Feeder botokhoz

Az elmúlt évek tapasztalata egyértelműen azt mutatja, hogy a kereső horgászat eredményesebben működik itt, ezen a tavon, mint pontos etetésre horgászni, de az is csak akkor, ha nagy távolságba dobjuk a végszereléket. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a Haldorádó Method Flat Feeder kosarát választottam a végszerelék lelkének. Ezzel a kosárral a legsérülékenyebb, legpuhább csalik is gond nélkül bevethetők hatalmas távolságokba. A megtöltéséhez töltőszerszámra sincs szükségünk, két lépésben megtölthető kézzel. Ezt a technikát én gyakorta nem a hozzá illő soft pelletekkel, hanem nagyobb méretű fűzött pelletekkel, kukoricákkal, esetleg bojlikkal szoktam használni, így a legnagyobb pontyok is könnyen elcsábíthatók. E tó egyik jellegzetessége, hogy a halak nagyon hozzá vannak szoktatva az erősen hallisztes-halolajos táplálékhoz, ezt mindenképp szem előtt kell tartani az etetőanyag összeállításakor.

A horgászat stratégiája tehát a következő: nagy halakat szeretnék fogni method technikával, fűzött csalikkal, gyorsan oldódó hallisztes etetőanyaggal és nagy távolságba horgászva. Röviden így lehetne összefoglalni. Az etetőanyag-keverék kétfajta anyagból áll: 1 kg Pelletes Fekete és 1 zacskó Top Method Feeder Maximum Green. Az első lépés, hogy a Pelletes Feketéből minden darabos szemcsét el kell távolítani, ami úgy a legegyszerűbb, ha egy kislyukú törőszitán keresztül öntjük a vödörbe még szárazon. A törőszitán fenn maradt pelletekre, darabos szemcsékre most nincs szükség, a vödör alján finom por állagú, már (pellet nélküli) Pelletes Fekete van most már. Ezt keverjük össze még szárazon a Maximum Greennel. Ha jól elkevertük, nincs más dolgunk, mint a létező legkevesebb vízzel összeállítani, amitől egy nyomásra összeáll, de nagyon gyorsan oldódik. Ezután többször törjük át a legkisebb lyukú törőszitán.

Igazi nagyhalas összeállítás, amit még a finnyásan táplálkozó pontyok sem tudnak kikerülni
Tökéletes állagú, teljesen homogén etetőanyag, ami rendkívül gyorsan oldódik

1. nap

Az első bedobást követően rövid időn belül már horgon is az első ponty, igaz, nem egy kapitális példány, de az egész napra előrevetítve biztató kezdet.

Az első jelentkező

Több hasonló méretű társát sikerült szákba terelni, a darabszámmal elégedett vagyok, de ma a nagytestű pontyok a célhalak - lehet, hogy csalit kellene váltani?! A csere megtörtént, most már az egyik kedvenc nagyhalas csalim van a horog mellé fűzve, izgatottan várom, megérkezik-e a hőn áhított nagy hal. A csaliváltás - úgy látszik -, eredményes, hisz agresszív, botgörbítős kapás érkezik. Ahogy meggörbül a botspicc, megszólal a nyeletőfék, a bothoz lépek és berántok, ekkor karikába hajlik a lágy bot. Nekem ettől emelkedik az adrenalin-szintem, hihetetlen érzés fog el ilyenkor, ami semmi máshoz nem hasonlítható. A hal rögtön a szemben lévő nádast célozza meg, igaz, a túlpart nagyon messze van, nem sok esélye van, hogy belehúzza a szerelékemet a nád kiszabadíthatatlan fogságába.

Az erős felszerelés megmutatja a halnak az utat
Ahogy megérzi a sekély partot, ismét menekül, a bot pedig gyönyörűen követi a hal minden mozdulatát
Ekkor láttam meg először, mi is akadt a horgomra
Elfáradt a nagy öreg ponty, ideje megszákolni
Gyönyörű, egészséges tőponty, a pontos súlya 8,76 kg
A halakkal való kíméletes bánásmód a legfontosabb egy horgászat során, számomra ez a legnagyobb élmény, mikor látom egészségesen elúszni

Egy ekkora csata és egy ilyen gyönyörű hal után kellő önbizalommal várom a folytatást, ezért gyorsan újra is csalizok és visszadobom a szerelékemet. Szép nagy ponty volt, amire vágytam, de élnek még szebbnél szebb halak a tóban, vajon sikerül még fogni belőlük? Lassan déli 12 óra is elmúlik, nagy a meleg, a halak is érzik ezt, a kapások megritkultak. 40-45 perc után, ha nincs kapás, mindig újracsalizok - soha nem szabad a semmin ülni. Miközben az egyik végszerelékemet csalizom, a másikon határozott kapással jelentkezik az újabb hal, amit a nyeletőfék megszólalása is jelez, így nem maradok le a kapásról még csalizás közben sem. Ismét jó hal van a horgomon, remekül működik az előre eltervezett stratégia.

A bot görbülete is jelzi, hogy nem hétköznapi méretű hal van a horgomon
Nagy csata után ő is a szákba került
Ilyen halak élnek ebben a tóban: ez itt 7,72 kg

Két nagytestű ponty és számos kisebb után ideje a csalikról szót ejteni… Az évek során egyértelműen egy gyártó mellett tettem le a voksomat, szinte csak az ő termékeikkel horgászom - ez nem más, mint a Haldorádó. Soha annyi és akkora méretű halat nem fogtam, mint e termékek használatával. Kis számban használok még SBS minibojlikat is, ha a helyzet úgy kívánja.

A kellő mennyiségű csali elengedhetetlen - ki tudja, melyik lesz a jó?

A sok minőségi csali közül persze nekem is vannak kedvenceim, amik soha nem maradhatnak otthon, amikkel mindig szívesen horgászom. Az egyik ilyen csali a Fluo Oldódó Lebegő Pellet Édes Ananász, a másik pedig a Carp Bonbon Black Squid ízesítésben. Ezzel a két csalival megszámlálhatatlan mennyiségű halat fogtam az évek során, kifejezetten szeretem a nagyhalas horgászatban használni őket. Nélkülük soha nem indulok útnak. A mai horgászat során a Fluo Ananászra és a Magyar Betyár Oldódó Süllyedő Pelletre volt a legtöbb kapás.

A Fluo Ananász és a Carp Bonbon egy horgászatról sem hiányozhat

Van még a napból egy kis idő, amit horgászatra tudunk fordítani, az eddig bevált stratégiát követve útnak engedem a Flat kosarakat… Rövid időn belül újabb nagytestű ponty akad a horgomra, ami szintén a Fluo Ananászra csábult el. Ma már a harmadik nagytestű ponty, ami a matracon pihen.

A hal száján látszik a csali nyoma, le sem tagadhatná, hogy ízlett neki a Fluo Ananász… a pici szakáll nélküli horog tökéletesen akadt
Az új Team Feeder kiválóan vizsgázott a nagy ponty ellen
7,22 kg-os tükrös, a nap harmadik nagytestű hala

Ezen a napon már nem jött több nagy hal, egy-két kisebb jelentkezett csupán. Ideje összegezni az első nap eseményeit. Összesen 10 db pontyot és 1 kárászt fogtam, ebből három súlya meghaladta a 7 kg-ot. Elégedett vagyok és izgatottan várom a holnapot, vajon mit tartogat nekem még a tó?

2. nap

Másnap már kora reggel a tópartra érkeztem. Gyorsan, de precízen összeállítottam a szerelékeket, és már mehettek is a helyükre a végszerelékek. Az első nap egyértelműen a Fluo Ananász volt a favorit csali, úgyhogy mindkét hajszálelőkére ezt fűztem elsőnek. Method kosár használatánál és fűzött, keményebb csaliknál elég lenne csak a horgot a kosárba nyomni, de a nagy lendítőerő miatt így könnyedén kieshetne, ezért ilyenkor a csalit és a horgot is befedem etetőanyaggal.

A csali és a horog is a kosár közepében utazik, így garantáltan nem esik ki idő előtt
Még egy réteggel befedve tökéletes, áramvonalas, ezért rendkívül jól dobható

A mai reggel is jól kezdődik, 10 percet sem töltött bent a végszerelék, és máris gazdára talált a csali. A nap első hala mindig jó előjel, bármekkora is legyen…

A kis mohó, gyorsan érkezett

Nem kellett sokat várni, a másik botomon is kapás van. Ez már nagyobb hal.

Akcióban az új Master Carp
Belegörbül a halba, esélyt sem adva neki a menekülésre. Élmény ezekkel a botokkal fárasztani
A matracon pihen a nagy töves, 6,72 kg a pontos súlya
Méltó ellenfél volt

A fantasztikus kezdés után egy újabb szép hal jelentkezett, természetesen ő is a Fluo Ananászra csábult el.

5,90 kg-os tőponty

A reggel még sűrűn jelentkező kapások megritkultak, valószínűleg a hatalmasat eső légnyomás miatt.

A hétvége során mindkét végszerelékem lelke a Method Flat Feeder kosár volt, egyedül a horog fajtájában és a horogelőke hosszában volt különbség. Kétféle horgot használtam, az egyik a Gardner Mugga 10-es méretben, a másik pedig a Guru QM 1-es szakáll nélküli horga, úgyszintén 10-es méretben. A Gardner horgot 12 cm-es, a Guru horgot 20 cm-es előkére kötöttem, mindkettőhöz a Haldorádó Braxx fonott zsinórját használtam 16-os méretben. A horogelőke gyors és könnyű cserélhetősége érdekében a Korum gyorskapocs közepes gyöngyét használom. A kétnapos horgászat végén egyértelműen kijelenthető, hogy a kisméretű, szakáll nélküli horog hosszú előkével felkínálva működött jobban.

A sikeres végszerelékhez szükséges alkotóelemek

A minél nagyobb dobótávolság elérése érdekében mindkét botom 4,20-as volt, a gondtalan használatot és elhelyezést a Haldorádó Feeder Buzz Bar döntött kereszttartói biztosították. A szintkülönbség miatt még jobban érzékelhetők a kapások, és teljesen biztonságos a két egyforma hosszúságú bot használata.

A szintkülönbségnek köszönhetően nem akadnak össze a spiccek egy hevesebb kapásnál sem

A horgászatnak mindig akkor van vége, ha már az összes végszerelék kint van a vízből, hiszen soha nem lehet tudni, mikor érkezik meg álmaink hala. A horgász hétvége végére búcsúhalként jött ez a kis tükrös, ami tovább javítja a statisztikát.

A hétvége utolsó pontyocskája

A horgászatra szánt idő lassan véget ér, ideje összegezni a második napot. 6 db pontyot sikerült fognom, ebből kettő volt nagytestű, de a többi sem volt kisebb két kilónál. A két nap alatt, 16 pontyot és 1 kárászt sikerült szákba terelnem, amik összsúlya meghaladja az 58 kg-ot. A 16 pontyból 5 db nagytestű volt, a legnagyobb majdnem 9, de a legkisebb is közel a 6 kg-hoz. Az új Team Feeder Master Carp Feederek kiválóan szerepeltek a hétvége során, minden csatát megnyertek, bátran merem állítani, hogy ez a bot Döme Gábor és a Spro egyik legjobb munkája! Ideális lehet minden nagyhal-horgásznak, akinek fontos a magas minőség!

Az új Team Feederek engem meggyőztek, bátran ajánlom mindenkinek
Nem maradt más hátra, összepakolás után - újabb szép emlékekkel gazdagodva - irány haza!

Írta: Borbiró Ádám
Fényképezte: Zana Katalin, Libor Erika, Borbiró Ádám

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.