FermentX ősszel

FermentX ősszel

Véget ért a nyár! Nincs már izzasztó meleg, nincs késő estig világos, a nyári szabadságolások ideje is elmúlt. A városokban is nagy már a nyüzsgés, hiszen az iskola is elkezdődött. Egész egyszerűen szeptember 1-jével felpörgött az élet, és a legtöbben átadták magukat a szürke hétköznapok forgatagának. Mi, emberek hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a természetben is minden egy csapásra megváltozik, és egyik napról a másikra gyökeresen meg kell változtatni valamit a horgászatban, hogy eredményesek lehessünk…

A halaknak azonban nincs naptárjuk, náluk az átállás - ahogy a természetben minden - szépen, fokozatosan történik. A vizek jóval lassabban hűlnek, mint a levegő, és a nyáron bevált horgászmódszerek, csalik még sokáig eredményesen használhatóak, ha jókor, jó helyen alkalmazzuk őket! Ahogy mindig, ezen a nyáron is a tejsavas erjesztésű FermentX etetőanyagok voltak a legnépszerűbbek a Haldorádó kínálatából. Ez teljesen érthető, hiszen a meleg vízben ezek a keverékek nagyon hatásosnak bizonyultak. Hogy miért beszélek múlt időben? Mert ezt a terméket egyértelműen nyári etetőanyagnak ismerik a horgászok, és ahogy beköszönt az ősz, úgy el is felejtődik a tejsavas keverékek használata.

Szép emlék a nyárból? Nem, ez egy őszi amur!

E sztereotípiának szeretnék most véget vetni. A lassan visszahűlő vízben a halak ugyanúgy horogra csalhatóak a FermentX termékekkel, mint nyáron. Sőt vannak olyan helyek, mint pl. aktuális horgászatom helyszíne, a Kápolnásnyéki-tó, ahol a tejsavas etetőanyagok még késő ősszel is eredményesebbek, mint bármilyen más csalogatóanyag. Azonkívül, hogy demonstrálni szeretném a tejsavas kaják eredményességét ősszel, van még egy oka annak, hogy itt voltam, ez pedig nem más, mint az új FermentX Oldódó Pelletek részletes bemutatása.

Íme, a teljes Haldorádó FermentX etetőanyag és csali paletta

Ezek a kemény, fúrt, 12 mm-es oldódó pelletek minden olyan ízváltozatban rendelkezésre állnak, mint a FermentX etetőanyagok. A Tejsavas Betainos, Nagy Ponty, Mézes Pálinka, Nagy Amur és Édes Fűszeres változatokban forgalomba kerülő FermentX család így már etetőanyag és csali formájában is elérhető.

Íme, az újdonság: a FermentX csalizó pellet család

E FermentX etetőanyag alapból készült pelletek fő vonzerejét az adja, hogy fokozatos oldódás mellett ontják magukból az igazán egyedi, finom ízeket. A kosárból kioldódott etetőanyag halom mellett vagy éppen annak közepében felkínált falat szinte elvész a kaja közt, ám markáns íze, aromája miatt mégis könnyen megtalálja a hal!

A csali ott van a kupac közepén, szinte észrevétlenül, mégis megtalálja hal! Hogyan? Markáns ízével válik kikerülhetetlenné

Mint említettem, a pellet oldódó. Az, hogy mennyit bír a vízben, nagyban függ a vízhőmérséklettől, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy 40-80 percet is kibír a vízben.

A csali oldódása függ a víz hőmérsékletétől, de még a leghidegebb vízben is garantáltan „dolgozik”!

Íme, egy független „szakértő”, Szél Gábor kisfilmje, amelyből kiderül, hogyan is oldódik az új pellet. Köszönet, Gábor, a kisfilmért!

A csalizás egyébként rendkívül gyors, mivel fúrt pelletről beszélünk. Annak ellenére, hogy a csali méretéhez képest nem túl nehéz, érdemes kicsit kikönnyíteni. Ehhez a legegyszerűbb egy szem SpéciCorn műkukoricát használni. Ez pont annyira billenti fel a pelletet, hogy az ne gyűrje maga alá teljesen a horgot, ne takarja ki az, amikor a hal felszippantja a csalit.

Egy szem SpéciCorn pont annyira könnyíti ki a pelletet, amennyire kell

A melegedő és hűlő vízben a FermentX családból a Tejsavas Édes Fűszeres az, amelyik a legeredményesebbnek bizonyult számomra. A horgászat napján is ezt használtam, így nem kérdés, hogy milyen pellet került a horog mellé. Apropó, horog! A csali mérete közepesen nagy (12 mm), mégsem érdemes túl nagy horoggal használni, mert oldódódás közben is veszít a méretéből, így a később rászívó hal számára sem lesz gyanús.

A FermentX Tejsavas Édes Fűszeres család a lehűlő vizek egyik favoritja
Kellemes aromával és narancsos-pirosas színnel rendelkezik a FermentX Édes Fűszeres etetőanyag

10-es méretű Guru QM1 horgot használtam, bízva az amurok aktív táplálkozásában. Ez a horog nekem bevált e harcos halak horgászatánál is. Ez a tűhegyes, furcsa alakú kampó erősen beül az amur csontos szájába is, és annak ellenére, hogy szakállmentes, biztosan tart! Többször előfordult már, hogy merítéskor az amur kiugrott a hálóból, nem kis galibát okozva ezzel, de ez a horog minden belazulás, rángatózás és forgolódás ellenére is biztosan tartott és egyáltalán nem tágította tovább a sebet.

A Guru QM1 horog 10-es méretben pont megfelelő méretű a FermentX pelletekhez
Az amurok fárasztását nemcsak erővel kell bírni, hanem türelemmel is. Amikor azt hisszük, vége (mint a képen), valójában csak akkor kezdődik!

Ha már a FermentX pelletek felfűzését könnyűnek mondtam, akkor az etetőanyaggal történő horgászat egyenesen gyerekjáték. Mindösszesen annyi vele a teendő, hogy a zacskó kibontása után kicsit szétmorzsoljuk a már kész nedves kaját. Természetesen át is lehet törni rostán a gyorsabb, egyenletesebb oldódás érdekében, de ez nem feltétele a rendeltetésszerű használatának.

A FermentX kaják a zacskóból kiöntve már kosárba is tömhetők
Nem csak az amurok rajonganak a tejsavas etetőanyagokért

Mint minden horgászvíznek, a Kápolnásnyéki tónak is megvan a megfejtése. Az egyik az erjesztett kaja, míg a másik a pontosság. Most sokan kacagnak, hiszen egy ilyen kis kiterjedésű tavon a pontosság nem lehet olyan nehéz. Azonban a hűbelebalázsok pórul járhatnak itt is. Az itteni legeredményesebb helyek ugyanis a túloldali nádasban vannak. Nem írtam félre, a nádasBAN. Oda be kell dobni, hogy a nappali órákban esélyünk legyen jó halat fogni.

Az Altiva Carp Feeder 3,60-as változataival könnyen és pontosan megdobható a 60-70 méteres távolság
Rizikós, de eredményes a pontos dobás

Egy szó, mint száz, a feladat adott, úgy kell a nád tövétől 50 centire felkínálni a csalit, hogy merülés közben a horog ne akadjon bele a növényzetbe. Ezt kizárólag method technikával lehet megoldani, aminél a csalit és vele a horgot is kosár közepe rejti. Ha a gombócot jó erősen összenyomjuk, akkor biztos, hogy a kb. 2 méteres merülés alatt nem fog szétoldódni, hanem majd a fenéken elterülve fogja várni a halakat.

A method végszerelék az akadós helyek meghorgászásában is nagy segítséget nyújt…
… mivel a horog bezárva utazik és merül le a nádszálak közvetlen közelébe

Kapás esetén éppen ezért már a bevágás után észnél kell lenni! Nem szabad azonnal, erőből tépni a halat, ám engedni sem ajánlatos. Rugalmas bottestre van szükség ahhoz, hogy behúzott fékkel meg tudjuk tartani az ellenfelet. Ez a huzavona eltarthat néhány másodpercig, ám ezután a hal elkezd oldalazni és távolodni a kritikus helytől. Innentől már lehet a megszokott módon fárasztani.

A kapások még az őszi időszakban igen erélyesek, éppen a balos botom próbálja meg ellopni a koma
A bevágás utáni első feladat: tartani!
A nádfal előtt ilyen szép pontyok,..
… és amurok járnak

Az ilyen nem túl nagy kiterjedésű tavakon, ahol nagytestű halakra is lehet számítani, én a Nevis Altiva Carp Feederek 3,60-as változatait használom. Mivel a dobástáv közepes, olyan 60-70 méter, elég a rövidebb bot ahhoz, hogy elérjük a kívánt távolságot.

A pontossághoz a jó boton kívül a megfelelő orsó is követelmény. Én ezen a pecán is a Nevis Envy 60 nyeletőfékes orsókat használtam

A vénasszonyok nyara még kellemes, napos idővel emlékeztetett ezen a napon minket a nyárra, ám hamarosan hűvösebbre fordul az idő, és a vizek is jelentősen visszahűlnek. Ekkor az általam kedvelt FermentX Édes Fűszeres a túlságosan savas kémhatása miatt már nem működik a tőle megszokott hatékonysággal. Ekkor sem kell elfelejteni a tejsavas etetőanyagokat, csupán kicsit lágyítani kell rajtuk. A túl aromás csalogatóanyagok sem jók már az olyan vizeken, ahol a kukorica (nyáron erjedt kukorica) a hal domináns eledele. Erre az állapotra én a következő kellemes, igazán különleges keveréket javaslom:

Hűlő vizekben hatásos tejsavas keverékem alapanyagai: FermentX Tejsavas Betainos + Fluo Energy Ördögűző etetőanyagok

FermentX Tejsavas Betainos + Fluo Energy Ördögűző együtt!

E két csalogatóanyag 1:1 arányú keverésének eredménye egy kicsit mandulás-fokhagymás aromájú, de kukoricás, natúr eledel, amelyben érződik az a kellemes fanyarság, amely a tejsavas keverékekre jellemző, mégsem olyan „vad” és savanyú, mint önállóan. Ezzel még akár késő ősszel is eredményesek lehetünk! Elkészítésénél egy-két dologra oda kell figyelni:

Első lépésként földnedvesre kell keverni az Ördögűzőt
Ezután át kell törni a Tejsavas Betainos etetőanyagot
Az Ördögűzőt is szükséges áttörni az elegyítés előtt
Végül a két különböző etetőanyagot keverjük össze! Az eredmény egy homogén, egyenletes szemcsézetű keverék…
… amely jól tapad, mégis gyorsas oldódik és robbanásszerűen terjed a vízben

A tejsavas etetőanyagokat eddig szinte kizárólag a nyári, meleg vízi horgászatokra ajánlották, ám amint a példa is mutatja, vannak olyan helyek, ahol még ősszel is lehet, sőt érdemes az erjesztett kaják használata. A vénasszonyok nyara még bizonyára tartogat számunkra kellemes horgászidőt, amikor akár még amurokra is lehet pályázni.

Ha kitartóak vagyunk, az eredmény nem fog sokat váratni magára

Később, ahogy hűl a víz, a natúrabb változatú tejsavas keveréket ajánlom. Ez a keverék a reménytelennek hitt időszakokban is felkeltheti a tavi torpedók és a finnyás pontyok figyelmét!

Aztán, ahogy a hajnali fagyok jelentősen visszahűtik a tavakat, és azok hőmérséklete 10 Celsius-fok alá csökken, a tejsavas kaják elvesztik létjogosultságukat. Ilyenkor már csak az ezen időszakra fejlesztett hideg vízi anyagokkal lehetünk eredményesek, amely már egy újabb írás témája. Na de ne menjünk ennyire előre, előttünk áll még egy szép, változatos ősz, ha tehetjük, használjuk ki annak minden ígéretes horgásznapját!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Takács Péter
Videó 1: Szél Gábor
Videó 2: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.