Új generációs csalik a nagyhalas horgászatokhoz

Új generációs csalik a nagyhalas horgászatokhoz

A műanyag csali imitációk elterjedése forradalmasította a szelektív pontyhorgászatot. A legtöbb hazai pecás valószínűleg a különböző ízű, színű és formájú „Spéci” termékeknek köszönhetően ismerkedett meg ezekkel a modern csalikkal. Mi, termékfejlesztők nagyon sok energiát fektetünk abba is, hogy a maximális fogósság mellett a lehető legkönnyebb használhatóság domináljon. Azt szeretnénk, hogy minél több horgász átélhesse azt az élményt, amelyet a kapitális halak megfogása jelent. Ha ez még viszonylag egyszerűen is kivitelezhető, akkor a siker és az elégedett horgász garantált!

Ahhoz, hogy a mai cikk témájához kanyarodhassak, néhány gondolat erejéig rá kell térnem, miként is kezdődött a Spéci termékek szárnyalása. 2015 tavaszán került bemutatásra a SpéciCorn. Ez a kukoricaszem méretű és formájú imitáció 6 ízben elérhető. Egyszerű használata, hatékonysága - na meg nem utolsósorban gazdaságossága - még a sokat látott és tapasztalt horgászokat is meglepte. Kis túlzással a 6 pici tégely tartalmaz annyi csalivariációt, amellyel bárhol, bármikor lehet halat fogni. E termék sikeressége olyan átütő volt, hogy kézenfekvő dolognak tűnt további olyan imitációk elkészítésében gondolkodni, amelyek a megnövekedett igényeket is ki tudják szolgálni.

A SpéciCorn volt az első csali imitáció, amely helyet kapott a Haldorádó termékek közt
A SpéciCorn újraírta a kikönnyített csali fogalmát

A SpéciCorn használatának egyvalami szabott határt, az pedig a csali mérete: nagyobb halak horgászatához már több szemet kellett a csalitüskére szúrni. Így aztán ennek leegyszerűsítése okán, megalkottuk a SpéciCorn Mega változatot. Ez a nagyméretű és nagyobb felhajtóerejű „óriáskukorica” imitáció abban 6 ízben került forgalomba, amelyek már bizonyítottak a nagyhalas horgászatok során. A SpéciCorn Mega termékcsalád tagjai már vaskosabb horgokhoz és nagyobb, nehezebb csalik kikönnyítéséhez is alkalmasnak bizonyultak.

A SpéciCorn Mega méretében és felhajtóerejében is 3X akkora, mint normál méretű társa
Minden Spéci termék 6 ízben került forgalomba

Annak érdekében, hogy a legnagyobb pontyok megfogásához használt csalikombinációk is kikönnyíthetővé váljanak, a kukorica formájú szortimentet kiegészítettük a SpéciTiger elnevezésű lebegő tigrismogyoró utánzattal. A modern, céltudatos nagyhal-horgászat elképzelhetetlen tigrismogyoró nélkül, így kézenfekvő volt e csali megalkotása. Ahogy az eddigiek, ez is 6 ízben és változatos színekben került forgalomba a bojlis és nagyponty-horgászok legnagyobb örömére.

Ízesített, színes tigrismogyoró utánzat = SpéciTiger
Utóbbi két csalival már termetes kombinációkat lehet készíteni

A nagyobb testű halakra horgászók után ideje volt a finomabb módszereket kedvelők felé fordítani a figyelmet. Számukra készült el a SpéciMaggot, amely egy lebegő csontkukac imitáció. Ez is fél tucat ízben és tégelyenként többféle színben jelent meg, így a keszeghorgászok vagy finom pontyhorgászok széles repertoárban válogathatnak immár a kisebb imitációk közt. Jelentős különbség az eddig megismert csalikhoz képest, hogy ennek alapanyaga a legpuhább, legrugalmasabb. Miért fontos ez? Mert ezt akár a horogra is fel lehet tűzni - hasonlóan, mint az élőt -, és nem gátolja a biztost akadást, miközben a kicsi halak hiába csipegetik, nem tudnak vele megbirkózni!

A SpéciMaggot a finomszerelékes horgászok számára készült
Ez volt az a csali imitáció, amit már egyből a horogra is lehetett tűzni!

Ez utóbbi csalinál jött a felismerés, hogy jó lenne olyan nagyobb méretű, kifejezetten pontyozás során használható imitációt készíteni, amelyet a tégelyből kivéve azonnal horogra lehet helyezni. Olyan méretben gondolkodtunk, amely önmagában is fogós csalit jelenthet, és használatához tulajdonképpen semmi másra nincs szükség. Így született meg a SpéciPellet, amely egy 12 mm hosszú és 9 mm átmérőjű, hordó formájú lebegő csali. A tégelyéből kivéve azonnal szemet szúr a pellet imitáción lévő szilikon szár, amelynek végén egy gyűrű található. Ez az apróság teszi igazán egyszerűvé a SpéciPellet használatát. Nincs más teendő, mint ezen a lyukon átvezetni a horgot, és a csalizás művelete kész is van!

Ízes, színes, 12 mm-es, szilikon szárral készülő pop-up műpellet - ez a SpéciPellet
Tulajdonképpen nincs más teendő vele, mint a karikán átfűzni a megfelelő horgot, és már kezdődhet is a peca

No, persze van számos apróság, trükk, praktika, amellyel még eredményesebben lehet használni ezt az innovatív csalit. Ezek bemutatásáért jöttem ma ide a Király Ponty Horgásztóra (info: kiralypontyhorgaszto.hu), ahol reményeim szerint néhány kapitális ponty is megkóstolja ezeket a finomságokat.

A Király Ponty Horgásztó megfelelő helyszínnek tűnt a szelektív, nagyhalas feederezés bemutatásához

SpéciPellet

A Spéci termékek új generációja is 6 ízben kerül forgalomba: ananász és banán, eper és méz, polip és tintahal, kék fúzió, fokhagyma és kagyló, valamint fűszeres máj. Jól látszódik, hogy igazán különleges, kevert ízek teszik még egyedibbé a palettát. Ezek azért kerültek bele a szortimentbe, mert a pontyhorgászattal töltött sok ezer óra alatt ezek az ízek bizonyultak a legfogósabbnak! Szinte biztos, hogy ezek között ott van az a csali, amely bárhol megállja helyét és segít megfogni a hőn áhított halat.

A SpéciPellet is 6 ízben kerül forgalomba
Főleg kevert ízekből áll a SpéciPellet paletta
Nem rejtem véka alá, hogy ez a személyes kedvencem!

De nem biztos, hogy az, ami kiválóan működik egy nagy halsűrűségű, intenzíven telepített tavon, épp olyan eredményes lesz egy szerényebb halállományú természetes vízen is. Ezért van a széles választék, hogy minden körülményhez tudjunk alkalmazkodni és megfelelő alternatívát kínálni. Ráadásul olyan intenzívek és erősek az aromák, hogy egy egész napos horgászat után még a nap végén is érződik a csalin - többek között ezért is ennyire fogós minden Spéci termékünk. Feltűnő az is, hogy ízenként két színváltozat található a tégelyben, így legyen szó kristálytiszta vagy zavaros vízről, mindig megfelelő tónusú csalit lehet felkínálni.

Mindegyik íz két, hozzá passzoló színben áll rendelkezésre

A SpéciPelletet kifejezetten azoknak ajánljuk, akik kedvelik a szelektív nagyponty-horgászatot. Ez a csali ugyanis mérete és felhajtóereje miatt is megköveteli a nagyobb horgot. 6-os, 8-as méretű, vastaghúsú pontyozó horogra van szükség ahhoz, hogy ideális pozícióba kerülve, a fenéken kikönnyítve lehessen felkínálni. Az általam kedvelt modellek a Gamakatsu G-Carp Specialist R és RX horgok. Többféle módszerrel lehet egyébként a SpéciPelletet horogra helyezni.

Ezek a nagyméretű, erős, nehéz, vastaghúsú horgok ideálisak a SpéciPellethez

1. A legegyszerűbb megoldás - Tűzd fel a horogra!

A legegyszerűbb, ha a tégelyből kivéve a pellet „szárán” lévő fülbe bújtatjuk a horgot, majd a csalit a megfelelő pozícióba helyezzük. Nagyon fontos, hogy a csalizás után MINDIG ki kell próbálni, hogyan is áll a fenéken felkínált csali. Ez csak egy mozdulat, de a horgászatunk sikere múlhat rajta! Mindennel együtt, ez a csalizás nem vesz igénybe többet 5 másodpercnél! Kell ennél egyszerűbb csalizási mód?

Ennél egyszerűbb csalizási mód nincs! Egyszerűen át kell vezetni a horog hegyét a szilikon gyűrűn, és optimális helyzetbe hozni a csalit
Így áll optimálisan a vízben egy SpéciPellet. Egy ilyen végletekig kikönnyített csalit szinte észrevétlenül szippant fel még a legérzékenyebben táplálkozó ponty is
A Fluo aromában ázó ananász-Banán ízű SpéciPelletnél látszódik legjobban, hogy mennyire „ragadós”, sűrű és nehéz is az a folyadék, amely igazán fogóssá teszi ezeket a csali imitációkat
Ezzel az egyszerű csalizási módszerrel tudtam becsapni a horgászat legnagyobb, közel 15 kilós pontyát, amelynek megfogását a kamera is megörökítette (a képen mellettem Király Attila, a Király Ponty Horgásztó tulajdonosa)

2. Csalitüskés csalizási módszer

Aki esetleg kisebb horgon szeretné felkínálni a SpéciPelletet, vagy csak szimplán szereti a csalitüske alkalmazását, nyugodtan használhatja így is ezt a csalit. Ehhez nem kell mást tenni, mint a pelletről egy mozdulattal leszakítani vagy levágni a szilikon szárat, és már tűzhető is a csali. 10 mm-es tüske elegendő hozzá. Ezzel a módszerrel egyébként kicsit elnehezítjük a lebegő csalit, így egy számmal kisebb horgot is használhatunk hozzá.

Ha eltávolítjuk a pelletről a szilikon szárat, csalitüskére is húzhatjuk
Főleg method szerelékkel használtam ezt a csalizási technikát
Visszahozta a csalit!
Néhány hal oldalán vékony iszapréteg volt tapasztalható. Ők már a téli helyükön gyülekeztek, vélhetően már nem keresték a táplálékot. Jókor, jó helyre dobtam, olyan csalival, amelyet nem bírtak megállni „szó” nélkül!

3. Hajszálelőkés csalizás

Ahogy minden félkemény vagy puha csalit, úgy ezt is lehet hajszálelőkén felkínálni. Erre a szilikon szár eltávolítása után van lehetőség. Ha csak magában használjuk, akkor hosszában célszerű egy fűzőtű segítségével a hajszálekére fűzni, majd stopperrel megütköztetni. De használható csalikombinációk, akár nehezebb bojlik vagy pelletek kikönnyítésére is!

Akár nehezebb, nagyobb méretű pelletek kikönnyítéséhez is alkalmas a SpéciPellet
Hihetetlen, hogy 10 fok alatti vízhőmérsékletnél ez a nagy kombináció is elkelt! Sokszor nem is a csali mérete a lényeg, hanem annak súlya!
A Király Ponty Horgásztavon kötelező, míg máshol csak „illendő” a horog ütötte seb fertőtlenítése
Egyszerű, fogós és rengeteg lehetőséget tartogat még a SpéciPellet!

A SpéciPellet részletes bemutatása után érdemes néhány szót szólni a horgászatról is. A Király Ponty Horgásztó egy népszerű nagyhalas víz. Aki ide jön, annak egyértelmű szándéka, hogy nagytestű pontyot fogjon, ami lehet akár élete hala is. Manapság már rengeteg olyan adottságú tó van, ahol viszonylag rövid idő alatt is van esély kapitális pontyot fogni, ám badarság azt állítani, hogy mindez egyszerű is. Az ilyen helyeken a pontyok már voltak horgon, így tanultak, rafináltabbak, mint vadvízi társaik, így aztán minden fondorlatot be kell vetni ahhoz, hogy túljárjunk az eszükön és újra horogra csalhassuk őket.

Minden fondorlatot be kell vetni ahhoz, hogy a kitanult, öreg pontyokat horogra lehessen csalni
Hideg vízi nagyponty-horgászatok során előfordul, hogy akár egy órán keresztül ücsörgünk, mire megmozdul a spicc…
… ám, ha megmozdul, akkor lehet kapaszkodni!
Újabb szép hal a szákban
Az ilyen pillanatokban már senki se gondol a hosszú várakozásra!

A használt végszerelékek senkinek nem fognak újdonságot jelenteni, hiszen a feederbotos pontyhorgászatok során legtöbbször ezeket használjuk. Az egyik botra 35 grammos Pellet Feeder, míg a másikra 30 grammos Method Flat Feeder kosarat tettem. Előbbivel a tó közepére, egy pontba dobáltam, hiszen vélhetően már a mély vízben gyülekeznek a halak, míg a másik bottal keresőhorgászatot végeztem, főleg a horgászhelyem jobb oldalán lévő nádfalat pásztázva.

Ezzel a végszerelékemmel megpróbáltam egy helyre dobálni
Kedvenc method végszerelékem a keresőhorgászatok legjobb alternatívája

Mivel célzottan nagy pontyra horgásztam, evidens, hogy olyan etetőanyaggal készültem, amellyel fel tudom kelteni a pontyok érdeklődését. A mikropelletekkel is dúsított, rendkívül tartalmas, magas fehérjetartalmú Top Method Feeder Brutal Liver etetőanyag kézenfekvő választásnak tűnt. Ez a korábban már bemutatott csalogatóanyag önmagában is megfelelt volna a célnak, ám én még tartalmasabbá tettem. Ennek oka az volt, hogy ebben a tóban a nagy pontyok igen jól vannak tartva. A bojlis kollégák által bejuttatott több napos etetések szinte folyamatosan terített asztalként várják a pontyokat. Feederbottal, feederkosárral egyszerűen esélyünk sincs annyi eledelt bejuttatni, amellyel felvehetnénk a versenyt a behordással vagy a spombozással szemben. Arról azonban gondoskodhatunk, hogy a nagy számban előforduló kapitális pontyok felfigyeljenek a mi egyetlen kosár kajánkra. Éppen ezért adtam a Brutal Liverhez fél zacskó Record Carp Stick Mix - Fekete Tintahal keveréket.

Szelektív nagypontyos csalogatóanyagom alkotóelemei
A keverék csak durvára őrölt, nehéz, darabos alkotóelemeket tartalmaz
Legyen szó Method Flat kosárról vagy…
… Pellet Feeder kosárról, ez a keverék garantáltan jól megáll mindkettőben

Ez a kifejezetten nehéz, durvára őrölt, darabos, nagy szemcséket tartalmazó, rendkívül tápanyagdús etetőanyag is 2017-ben kerül majd forgalomba. Az etetőanyag keverékemet egy kevés CSL Tuning - Tenger Kincse hideg vízi aromával tettem még csábítóbbá, hiszen a víz hőmérséklete már 10 Celsius-foknál kisebb. Ez így egy tartalmas és intenzív keverék, elképzelhetetlennek tartom, hogy kikerüljék a pontyok. Ja, de újfent felhívnám a figyelmet arra, hogy a jóból nem kell sok! Mindössze 1,5 tasak etetőanyagot kevertem be! Ennyivel a rövid, késő őszi, kora tavaszi horgászatok megoldhatóak. Ráadásul nem egy pörgős, gyors horgászatról van szó, hiszen a cél, hogy minél több termetes pontyot fogjak. Ezzel a kajával, biztosra veszem, hogy még egy óra múlva is nyugodtan ülhetek, lesz a kosár körül a finom falatokból, amely megvárja a később érkező termetesebb és persze óvatosabb egyedeket is.

Az akváriumi felvételek is igazolják…
… hogy a nehéz keverék kizárólag fenéken bont
A Top Method Brutál Máj és Record Carp Stick Mix - Fekete Tintahal nehéz szemcséi garantáltan megvárják a későn érkező termetes egyedeket!

A szelektív feederes nagyponty-horgászat eszközigénye sem átlagos. Már én is többször estem abba a hibába, hogy lefinomított felszereléssel érkeztem nagyhalas vízre. Jobb esetben csak végtelenségig elhúzódó fárasztások sora lett a büntetésem, ám sajnos sokszor a legnagyobb halakhoz hozzá sem tudtam szólni a „pilincka” botjaimmal. Fontos dolog, hogy akármennyire is tiszteljük az ellenfelet, egy másodpercre sem szabad átadni az irányítást, mert annak halvesztés lehet a vége. Viszont a ló túloldalára sem szabad átesni! A merev, durung botokkal komoly sérüléseket okozhatunk a halnak, nem is beszélve arról, hogy a halfárasztás élménye megy veszendőbe!

Rugalmas, erős, határozott még a nagy halak fárasztásánál is: ez a Power Fighter XH

Erre a horgászatra én a by Döme Team Feeder Power Fighter családból a 420 XH és 390 XH botokat választottam. Erős, ám rugalmas botok ezek. Hosszuk alkalmassá teszi őket a 70-100 méteres dobások kivitelezésére. A rövidebb bottal a tó közepére hajigáltam a Pellet Feedert, míg a hosszabbikkal a nádfal előtt próbálkoztam. Utóbbi a horgászhelyemtől 50-120 métert jelentett, hiszen nem dobtam kétszer ugyanoda, míg meg nem találtam egy olyan bedőlt fa melletti részt, ahol több kapást is kicsikartam method végszerelékemmel. Ez olyan 90 méterre lehetett. A rugalmas, hosszú bot jól jött, mikor el kellett navigálni a megakasztott halakat az akadó környékéről. Ebben egyébként nagy segítség volt a by Döme Team Feeder Long Cast orsó gyorsfékje, hiszen ezzel a másodperc tört része alatt tudtam alkalmazkodni a fárasztás igényeihez! Mi sem bizonyítja jobban felszerelésem alkalmasságát, hogy a horgászat ideje alatt mindössze egyetlen hal ment el fárasztás közben!

Munkában a Long Cast orsó!
Ezzel a felszereléssel az ilyen méretű halak számára nincs menekvés, csak fotózás után!

A végére hagytam egy nagyon fontos dolgot! A vásárlói visszajelzések sokat jelentenek számunkra, odafigyelünk a részletekre. Éppen ezért, a SpéciPellet már új csomagolással, pontosabban olyan záró betéttel kerül forgalomba, amely megfelelően használva teljesen kizárja az aroma folyását.

Megfelelő használat:

1. lépés: tekerjük le a kupakot
2. lépés: vegyük ki a záróbetétet, ami tulajdonképpen egy műanyag dugó
3. lépés: válasszuk ki a csalizásra szánt pelletet, majd töröljük szárazra a záró dugót,
4. lépés: a dugót tegyük vissza úgy, hogy a felesleges levegő távozni tudjon, így teljesen rászorul a tégelyre a záró betét
4. lépés: tekerjük vissza a kupakot

Természetesen nemcsak ezeknél a Spéci termékeknél lesz új a csomagolás, hanem év közben a család összes tagjánál le lesz cserélve a régi nyomás-érzékeny betét a kupakban, és helyére kerül ez a műanyag aromazáró dugó. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a tégely felborulásakor történő aromafolyást vagy az ügyetlenkedéskor fellépő baleseteket ez sem gátolja meg, de az eddig tapasztalható aromaszivárgást igen!

Bár ez a csodaszép tőponty már a forgatás után érkezett, előtte végig dolgozott a kamera, így a SpéciPellet használatát élőben is megtekinthetik!

A Spéci termékek szárnyalása töretlen. Felhasználásuk roppant széles körű, a methodos feederezéstől a tradicionális pontyozáson át egészen a bojlizásig. A jól összeválogatott aromák, a magas minőség és a termékek felhasználásának részletes bemutatása az, ami a Haldorádó csali imitációit elismertté tették már rövid pályafutásuk során is.

Ha felkeltette érdeklődését az új SpéciPellet, akkor tekintse meg a bemutatóját, amiben termetes pontyok is „véleményezik” ezt a modern csalit:

Az írásban bemutatott újdonságokat elsőként a 2017. február 3-án kezdődő XI. Haldorádó Pontyhorgász Napok rendezvényen lehet megvásárolni, amelyre nagy szeretettel várunk mindenkit!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Takács Péter, Nagy Gábor, Haldorádó archívum
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.