Hajszál híján

Hajszál híján

Amikor már úgy véljük, hogy nincs tovább, és nem lehet újabb dolgokkal előrukkolni, akkor döbbennünk rá, hogy mennyi kiaknázatlan lehetőség és megoldatlan probléma hever a lábunk előtt. Van, aki legyint és azt mondja, hogy erre nincs megoldás, míg néhányan - közöttük jómagam is - folyamatosan az újabb technikákat, csalikat és apró „finomságokat” kutatom. Az állandó kísérletezések közepette egy régi - sok bosszúságot okozó - problémára sikerült megoldást találnom, miközben egy zseniális csalit is sikerült végleges formába önteni.

A céltudatos nagyhal-horgászat során gyakorta használok fűzött csalit. Ekkor nem a horogra, hanem hajszálelőkére felfűzve a horog öblébe vagy a szárán rögzítem a csalit. Az „összekötő kapocs” igen sokféle lehet. A leggyakrabban a különféle szilikon hajszálelőkéket és karikákat alkalmazom, amelyek rendkívül praktikusak és gyors, egyszerű használatot biztosítanak. Kezdetben azonban nagyon sok halat veszítettem velük. Értetlenül álltam a botgörbítős kapást követően rövid időn belül távozó termetes halak láttán. Mi lehet a probléma? Biztosra veszem, hogy ezzel a kellemetlen érzéssel minden kezdő és kísérletező kedvű horgász találkozott már, míg rá nem jön, hogy hol is hibázott. Bár legtöbben még sok hal elvesztése után is beérik a „finnyázva esznek ma a halak” magyarázattal. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk!

Miközben feederbotjaim spiccét figyelem, folyamatosan új megoldásokon agyalok…
Sok hal akad a horgomra…
… de nem mindet tudom fotózásra bírni

Leggyakoribb hibák fűzött csalik alkalmazása során

  • Túlságosan közel van a füzér a horoghoz
  • Nem mozog a csali, merev, természetellenes a felkínálása
  • Nincs összhangban a horog és a csali mérete
  • Rossz helyen van a horgon a füzér, amely így kitakarja a horog hegyét
  • Ha nincs megfelelő helyen rögzítve a csali, dobás közben ismét lecsúszik a horog öblébe, gátolva a biztos akadást

A halak elvesztését gyakorta a rossz csali felkínálás okozza. Itt túl szorosan van a füzér a horgon
Itt túlságosan kicsi a horog a csalihoz képest
Az akadás már jelentősen javítható, ha a füzért a horog szárán rögzítjük, szabadon hagyva az öbölrészt és horoghegyet

Egyszerű megoldások fűzött csalik alkalmazása során

  • Minimum 1-2 cm legyen a horog és csali közötti távolság, de még jobb, ha ez tetszés szerint állítható!
  • Engedjük, hogy a csali szabadon mozogjon, úgy viselkedjen a vízben, mintha semmi köze nem lenne a horoghoz
  • Ha megfelelő helyen rögzítjük a csalit, kisebb horgokat használva is eredményesek lehetünk, így tovább finomíthatjuk végszerelékünket

Az egyik legjobb megoldás a monofil zsinórra kötött horog fonott hajszálelőkével kombinálva
A csali természetes mozgása mellett (amely több kapást eredményez) az akadás szinte 100%-os!

Új típusú megoldás

A hosszas kísérletezések során egy olyan megoldás vált be, amely során ötvözöm a monofil és a fonott zsinórok előnyeit! Monofil - a vízben szinte „láthatatlan” - fluorocarbon előkezsinórra kötöm a horgom. 0,20 mm-esnél semmiképpen sem használok vékonyabbat. A leggyakrabban Spro Vision Line 0,22 mm átmérőjű zsinórt használok, amely már kellően merev, de mégsem túl vastag. Pont erre a viszonylagos merevségre van szükségem, amely a csalit felszippantó hal szájában benntartja az előkét. Sokkal nehezebben tudja ezt kifújni, mint a vékony, rendkívül lágy fonott előkére felkötött horgot. A csalit azonban a horog szárán rögzített 0,06-0,10 mm átmérőjű szuperlágy fonott hajszálelőkére fűzöm, amelynek hosszát (a csali méretének megfelelően) egy szoros szilikon cső segítségével szabályozom. A vékony fonott előkére felhúzott csali külön életet él, abszolút természetesen mozog. A legóvatosabb halak gyanakvását is elaltatja, miközben a csupasz, kicsi horog tökéletesen akad a csali ideális elhelyezkedése miatt.

Az új Hybrid Pellet lebegő és süllyedő változatban készül
A különleges pelletcsaládot a legfogósabb Haldorádó aromákkal ízesítettük

Hybrid pellet

Az ideális csalirögzítési módszer csiszolgatása közben véletlenszerűen bukkantam egy olyan pelletre, amely ezzel a technikával verhetetlen párost alkot. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak együtt használhatók, de ha kapást tudtunk elérni, a hal kifogásának esélye 99%! Mi az új csali különlegessége? Olyan speciális, kukorica formájú, élénk színű, rendkívül kalóriadús pellet, amely készül lebegő és süllyedő változatban is. Külön-külön is fogósak, de együtt alkalmazva olyan balanszírozott (teljesen kikönnyített) csalira tehetünk szert, amely akkor is a hal szájába kerül, ha nem azt akarta felszippantani! A lapos pellet hossza 10 mm, szélessége 6-7, míg vastagsága 4-5 mm. Az ideális méretű csali lebegő változata nagy felhajtóereje ellenére sem tud felemelni egy közepes méretű horgot a fenékről. Ezt a tulajdonságát kihasználva nem nehéz elképzelni, miként helyezkedik el a mederfenéken. A horog fekszik vagy éppen karcolja a lágy iszapot, miközben a hajszálelőkére felfűzött lebegő csali(kombináció) 1-2 centire (vagy amennyire elengedjük a horogtól) lebeg! Nincs szükség semmilyen segédeszközre (pufira, szivacsra), de attól sem kell tartani, hogy a teljes előkehosszban felemelkedik.

Ilyen csali kombinációkat hozhatunk létre velük

A próbahorgászatok során vált egyértelművé számomra, hogy milyen kincs is került a kezembe. Az alapterméket - saját elképzeléseim és tapasztalataim alapján - tovább turbóztuk, majd a legjobban bevált Haldorádó aromákkal ízesítettük.

Ha kell tetszés szerint tovább dipelhetők, könnyedén aromásíthatók

A végtermék egy különleges, süllyedő és lebegő csalit egyaránt tartalmazó Haldorádó Carp Master Hybrid Pellet névre keresztelt termékcsalád lett. Ha egy garantáltan eredeti, igazán különleges csalira vágysz, amellyel még a legöregebb halak sem találkoztak, ne keress tovább!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Csapi Károly

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.