Pontyok rövid pórázon

Pontyok rövid pórázon

Horgászatomat egy kis magántavon ejtettem meg úszós és feederbottal. A két eltérő módszer eltérő eredményt adott. Beszámolóm során látni fogjuk, hogy hiába a tapasztalat, nyitottnak kell lenni más módszerekre is. Feederbottal jó eredményeim vannak ezen a tavon, most matchbottal is szerencsét próbáltam, igaz, nem sok tapasztalatom van ilyennel ezen a terepen. Próba-szerencse!

Sajnos kevés olyan tó van a lakhelyem környékén, ahol sportjeggyel lehet horgászni. Szeretek csupán a horgászat öröméért kimenni, pihenni és próbálkozni, mivel tudnám megfogni a halakat. Végre az egyik horgászegyesület lakhelyemen (amiben én is tag vagyok) bevezette a sporthorgász jegyet az általa kezelt vízterületen, ezért esett a választásom a Magyarcsanád szélén található Csanád Horgásztóra.

Szeretek reggel kijárni, autóból látni a napfelkeltét
A helyszín. A halőrház mögött körülbelül 20 méterre telepedtem le

A legegyszerűbben a 43. sz. főútról megközelíthető tó területe körülbelül 1 hektár, ami hamarosan bővítésre kerül. A kis vízterület ellenére találhatók benne nagyobb pontyok és amurok is. A horgászrend szerint a 4 kg-nál nagyobb pontyok és amurok védelem alatt állnak, így ezeket vissza kell engedni a gyors fotózás után. Személyenként 2 bottal és 1-1 horoggal lehet horgászni, pergető horgászat nem engedélyezett. Rendszeresen telepítenek a tóba pontyokat és amurokat is, nyári időszakban afrikai harcsákat is. Utóbbiból volt már 9 kg-os fogás is a tavon. Nagyon sok kárász is található a tóban, így ha nagyobb halakat szeretnénk fogni, szelektálni kell az apróhalat. A tópart nagy részét nádas borítja, ugyanakkor a környék rendezett, karbantartott horgászhelyek mellett 2-3 stéget is kialakítottak. Napijegyet a vízparti halőrháznál lehet váltani. A tó mélysége 0,5-2 méter között változik.

Mai horgászatomon feeder- és matchbot is bevetésre került. Az úszós készséget a balra lévő nádastól körülbelül fél méterrel beljebb és tőlem 6 méter távolságra vetettem be.

Kész horgászállás
Kezdődhet a horgászat

Pálcám egy nagyon könnyű, de erős pontyos bot a Daiwától. Mivel sokszor nagy távokat kell meghorgásznom az itthoni vízen, 420-as méretben és 10-40 gramm dobósúllyal az Aqualite Power Match botot választottam. Nehezebb wagglerekkel nem akadály az 50 méter, de ahhoz jól látható úszóantenna is szükséges, és jól is kell repülnie az úszónak. Szerelékem egy 7 grammos Maros Mix Maros25-ös waggler fixre szerelve, Cralusso fix úszórögzítő kapoccsal. A főzsinórra 2 gramm ólmozást tettem fel kettő részre osztva. Mivel pontyozásra készültem, nem kellett agyonbonyolítani: ha viszi a ponty, akkor viszi a 2 grammnyi teljes ólmozást is. Jelzőólmom 0,3 gramm, felette 30 centire a 1,7 grammos főólmozás. Főzsinórom 16-os Tubertini Gorilla Sinking monofil zsinór volt, előkének pedig 20 centisre kötött T-Force 14-es monofil előkezsinórt használtam 16-os Gamakatsu LS2260B-vel. A főzsinórt egy Spro Passion 730-as - precízen állítható első fékes, kimagaslóan jó zsinórkezeléssel bíró, nagyon könnyű - orsó adagolta.

Pár részlet a matchbotról és az orsó zsinórprofiljáról. Kiváló a zsinórprofil, és az esztergált hajtókarral nincs holtjáték

Visszatérve a helyszínre, alapozó etetésnek 2 kisebb gombócot dobtam be és 2 marék csemegekukoricát. Etetőanyagnak Haldorádó Ponty Piros etetőanyagot használtam. Későbbiekben 1-1 marék kukorica és gombóc etetőanyag kerül be fenntartó etetésnek.

Az etetést igyekeztem a lehető legpontosabban elvégezni, rövid távon annyira nem volt nehéz

Másik felszerelésem egy 25-80 grammos dobósúlyú Cormoran Speciland 390-es feederbot volt Cormoran 5PiF3000 orsóval, 20-as főzsinórral és 14-es T-Force előkével 8 centire kötött Cralusso Maruseigo horoggal. Ezt a szereléket a tó közepén lévő sekélyebb részre jutattam alapozó etetés nélkül. Inkább a matchbotra figyeltem, valamint úgy tapasztaltam, hogy feederre nem kell alapozó etetés ezen a tavon. Legalábbis eddig nem kellett. Mivel a feederbot gyakorlatilag 25 percenkénti újracsalizással se mozdult meg, nem találtam vele halat. Csontival jöttek a kárászok, de az általam tapasztalt, jól bevált Haldorádó Red Tuning pelletek (Mandula Bomba és a Kék Villám) se működtek. Elég változékony volt az időjárás, (reggel hideg, 8 óráig szélcsend, majd felélénkült a légmozgás, de 11 órától már enyhe szél volt és a kabát is lekerült), ez lehetett a pontyok érdektelenségének oka, de nem is ez a lényeg, mert a matchbot kipróbálása volt most a fontosabb.

Reggel fél 7 körül kezdtem meg a horgászatot, de nagyon nagy volt a csend. Egyedül voltam a tavon, és a vízfelszínen sem igazán láttam mozgást. Maradtam annál, ahogy itt többször is horgásztam már - feeder felszereléssel sejtettem, hogy hova érdemes dobni, de mint írtam, ez ezúttal nem vált be. Viszont a matchbottal a nádfal elé „lógatva” egész eredményesnek bizonyult a horgászat.

A bot elég sokáig maradt a bottartón, de ami késik, nem múlik

Csak kukoricával csaliztam, nem flancoltam pelletekkel, élő csalival pedig a kárászok miatt nem próbálkoztam. A szerelék jelzőólmát letettem fenékre, ami jól is látszódik képen, hogy mennyi emelkedik ki ilyenkor az úszóból.

Az úszó fekete osztása alatt 2 cm emelkedik ki a vízből a fenékre tett jelzőólom miatt

Első pontykapásom 8 előtt érkezett: nagyon lassú, oldalra kimozduló, húzós kapás volt, eltelt 5-10 másodperc, mire ténylegesen elmerült az úszó. Jött a bevágás és a fárasztás. A botnak nem jelentett akadályt a tóban átlagos ponty, egy 1,5 kg-os példány volt. Gyors fotózás után mehetett is vissza. A lassú kapás ellenére se nyelte be a horgot a hal, jól tettem, hogy kivártam. A képen is jól látható, hogy mennyire óvatosan veszi még fel csalit.

Az első ponty, amit sikerült a merítőhálóba terelni. Mindig használok pontymatracot, hogy ne verjék szét magukat a vergődő halak
Az úszó köré érkezett a marék kukorica, majd a gombóc etetőanyag

A következő halra több mint 1 órát kellett várni, itt már tudtam fotózni a bot karakterisztikáját is. Nagyon elégedett vagyok az összeállítással, nagyon jól dolgozik a bot. Az orsó, mint említettem, nagyon jól engedi a zsinórt, nem tapad le a fékje. Ez a kapás már egy kicsit gyorsabb volt, egy nagy szippantással mélyebbre is nyelte a horgot a hal.

Igyekeztem a bot akciójáról is képet készíteni - ezt látom, amikor hal van a horgon
A második méretesebb hal is a pontymatracon, nagyon jól küzdött. Rövid fotózás után ez is mehetett vissza

A harmadik ponty már egy kisebb példány volt, de annál hevesebben védekezett. A horgászat végén egy kis kárászozást is megejtettem, csak hogy lássuk, mekkorák is ezek a példányok. Pár nagyobb dobást is sikerült lencsevégre kapnom, hogy a dobási karaktert is lássuk, szerintem nagyon jól sikerültek.

Harmadik pontyom nem volt kapitális méretű
A bot dobási karaktere 7 grammos waglerral és 2 gramm ólmozással. Körülbelül 30 méter volt a táv, amit megdobtam a képek kedvéért. Lehet még terhelni a botot!
Ekkora kárászokat lehetett ma fogni
Csali lehetőségek töredéke. A többi egy táskában várja, mikor kerül rá a sor
A csontinak nincs ideje leérni a fenékre, vízközt elkapják az 5-7 dekás kis kárászok, de fogtam már itt 20 dekásakat is

Összegezve a beszámolót, a reggeli rossz idő ellenére sikerült kicsikarni a tóból pár pontyot. Kárászból nagy mennyiséget lehetne fogni, szerintem még üres horoggal is. A pontyok most nem voltak túlzottan közreműködőek, végül 3 került partra. Élmény ide kijárni, sose megyek haza rossz szájízzel, hogy nem fogok semmit. Ha a pontyok nem jönnek kukoricára/pelletre, akkor kárászozással múlatom az időt, és néha beugrik egy ponty is a csontira vagy más élő csalira. Ha mégis megtalálom a napi kedvencüket, alig lehet leállítani őket.

Kedvessy Viktor Gábor (vkedvessy)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.