Pünkösdi pontyok a Zala-torkolatnál

Pünkösdi pontyok a Zala-torkolatnál

Mindig is nagy élmény volt számomra csónakból horgászni, ezért is járok gyakran a Zala torkolatához pecázni. A Balaton e szakaszán nem lehet a széles nádfal miatt fürdőzni, így a pontyok és egyéb halak kedvelt helyévé vált. Tapasztalataim szerint a hajnali órákban érdemes meghorgászni ezekre a halakra, hiszen ilyenkor kihúzódnak a sekélyebb vízterületekre. A mai nap során matchbottal próbálom megfogni a balatoni pontyokat.

A csónakom a balatonszentgyörgyi csónakkikötőben van elhelyezve. Ez a kikötő van a legközelebb a Zala folyóhoz. A kikötőbe hajnalban, kb. 4:25-kor érkeztünk meg feleségemmel. Nem szokott eljönni velem horgászni, de most kivételt tett. Segített fényképezni, közben élvezte a csónakázást és a gyönyörű időt.

Tavaszi vihar okozta károk
Mindig csodás a balatoni napfelkelte

Szélcsend idején kimondottan jó matchbottal horgászni a Balatonon. Nekem az egyik kedvenc módszerem a finomszerelékes úszózás. A Balaton esetében nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása. Ha látni pontyugrást a tavon, akkor érdemes megállni azon a helyen. Szerencsére mi láttunk ugrást, kb. 500 m-re a Zala-torkolattól. A csónak rögzítése után első dolgom egy jelzőbója elhelyezése volt.

500 m-re a torkolattól
Ólom, damil és egy 0,5 l-es palack

Mivel a ponty és a keszeg a fő halak, amiket a horgomra szeretnék csalni, olyan etetőanyagot kellett kevernem, ami nem hétköznapi. Ami számomra nagyon bevált, az a Haldorádó Pelletes Fekete etetőanyag. Ehhez kevertem 1 kg áztatott kenyeret, 0,5 kg saját recept alapján elkészített, nagyon büdös magkeveréket, egy doboz csontit és egy kis csemegekukoricát.

A jól bevált kaja
Kukorica, búza és galambtáp
Elkészült a mai napi menü
A pontos etetés meghozza a sikert

Egy Shimano Hyperloop AX Float 10-30 g dobósúlyú matchbottal horgásztam, amin egy Shimano Seido 3000 SRA harcifékes orsó volt 20-as főzsinórral.

Kedvenc botom
Tökéletes összhang a bot és az orsó között

A horgászat során a Serie Walter Match 6 g-os úszót használtam fixre szerelve. Ez alatt egy 1 g-os csúszó ólom volt megütköztetve egy gyönggyel és egy feeder gyorskapoccsal. A horogelőkém 18-as volt 6-os méretű Owner horoggal. Csemegekukoricával horgásztam.

Nem kellett sokat várni az első kapásra: a hal gyönyörűen elhúzta az úszómat. A bevágás után egyből megszólalt a fékem. Jól indult a nap! Vigyáznom kellett, nehogy a csónak alá kerüljön a hal és a leszúró vas elvágja a zsinóromat. Szerencsére ez nem történt meg, és pár perc múlva sikeresen szákoltam.

Nagyon jól dolgozik a bot akció közben
Már merítem is az első pontyot
A nap első hala

A ponty után megjelentek a keszegek. Egymás után jöttek a tenyeres dévérek.

Egy a sok közül

A sok feltolós kapás után egyszer csak egy szép elhúzós következett. Megjött a második ponty!

Ismét kiválóan működik
Kifáradt rendesen
Gyönyörű balatoni tükrös

Ahogy egyre melegebb lett, úgy csökkent a kapások száma is. Körülöttem már nem lehetett nagyobb hal mozgását látni, és a keszegek sem kaptak olyan intenzíven. Már éppen kezdtem pakolni, amikor ismét egy szép kapás jelentkezett. Itt a harmadik!

Szép, egészséges potyka
Keszthelynél indul a Pünkösdi Regatta

Összességében rendkívül eredményes volt a horgászat. Három pontyot és tizennégy darab keszeget tudtam horogra csalni. A felszerelésem ismételten bizonyította, hogy nagyon jó választás volt számomra. Kimondottan élvezetes horgászaton vagyok túl. Különösen örülök annak, hogy ennyi halat sikerült fognom és ezt a szép eredményt pont egy pályázati beszámolóban tudom közzétenni.

Írta: Kolozs László (laca86)
Fotók: Kolozs Orsolya

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.