Kapitális kora tavaszi fogások

Tolnai Balázs 2024-04-10
Rettentően mozgatott a gondolat, hogyan lehet kitolni a nyári, remek, napsütéses, meleg időben töltött horgászataimat az őszi és a tavaszi időszakra. Ekkor a vízhőmérséklet alacsonyabb és a halak kapókedve is másképp alakul. Pedig számos videó igazolta, hogy igen, a hidegebb márciusi vízben is lehet halat fogni. A kísérletezésem és az Ordas-tavak jutalma két tok és egy tükörponty.

Felszíni úszós pontyhorgászat

Döme Gábor 2023-07-12
A legmelegebb kánikulai napokon gyakorta megfigyelhető jelenség, hogy a mederfenéken (bármilyen módszerrel) felkínált végszerelék horga érintetlen marad. Miért nincs kapás, hová tűntek a halak?
Videóval

Vízfelszíni pontyhorgászat

Sipos Gábor 2015-06-22
A hazai pontyhorgászat nagyrészt a feederezésről vagy a hagyományos fenekező horgászatról szól. Ennek oka, hogy az esetek nagy többségében a pontyot vagy akár az amurt a fenéken felkínált, nyugvó állapotú csalival lehet a leghatékonyabban horogra csalni. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor kedvenc halaink egészen a vízfelszínig emelkednek és a legfinomabb falatokért sem hajlandóak elhagyni a napsütötte, meleg, felső vízrétegeket. No, ekkor hiába várjuk, hogy megmozduljon a feeder spicce! Ekkor megfogásukhoz egy különleges módszert kell alkalmaznunk. Aki szereti a látványos, eredményes és hatékony horgászatot, azoknak biztosan tetszeni fog legújabb filmem és írásom!

Pünkösdi pontyok a Zala-torkolatnál

Kolozs László 2015-06-01
Mindig is nagy élmény volt számomra csónakból horgászni, ezért is járok gyakran a Zala torkolatához pecázni. A Balaton e szakaszán nem lehet a széles nádfal miatt fürdőzni, így a pontyok és egyéb halak kedvelt helyévé vált. Tapasztalataim szerint a hajnali órákban érdemes meghorgászni ezekre a halakra, hiszen ilyenkor kihúzódnak a sekélyebb vízterületekre. A mai nap során matchbottal próbálom megfogni a balatoni pontyokat.

A „módszer" iskolája 9.

Sipos Gábor 2014-09-17
A method horgászat mára az egyik legnépszerűbb fenekező technikává nőtte ki magát Magyarországon is. Egyre több olyan beszámolót hallok, amelyek a módszert dicsérik. E technika lényege, hogy a fenéken elterülő etetőanyag-halom tetején vagy közvetlen környékén kínáljuk fel a csalinkat. A nyári melegben azonban előfordul - főleg a mély kavicsbánya tavakon -, hogy a halak elemelkednek a fenéktől és nem hajlandóak elhagyni a meleg, felső vízréteget még a legcsábítóbb falatokért sem. Nos, ilyenkor hogyan lehet „methodozni”? Sehogy! Abba kell hagyni a horgászatot és meg kell várni, míg a halak újra ott lesznek, ahol horogra lehet csalni őket! Na persze, majd még a nyúl viszi a vadászpuskát, mi?! Ebben az epizódban megmutatom nektek, hogy mindenre van megoldás!

Húsevő vegetáriánus

Lóczki Gábor 2011-12-08
A horgászat páratlan élmény. Érthetném ezt akár szó szerint is, Párommal horgászni menni nagyjából akkora élmény lehet, mint női holmikért kajtatni egész álló nap egy fővárosi plázában - már ami az említett hölgy szemszögét illeti. Ott is előfordulhat, hogy a nap végén végül semmit nem viszünk haza, pedig mindent megpróbáltunk :) Így ez most nem is egy „Love story”, legalábbis nem a Kedvesem vonatkozásában…
Videóval

Vízfelszíni pontyok, avagy a leglátványosabb pontyhorgászat!

Attila Polónyi 2011-11-18
A nyári kánikulákban a pontyhorgászok nagy része kora reggel vagy délután, este horgászik legszívesebben, hiszen ez számukra a legfogósabb időszak, ez adja a legtöbb halat. Hova tűnnek napközben a pontyok, mit tegyünk a rekkenő hőségben a siker érdekében? Egy olyan, hazánkban kevésbé ismert módszert szeretnék bemutatni, amellyel ebben az időszakban különösen eredményesek lehetünk.

Nádi úszózás másképp, avagy mire is való a matchbot?

Bábosik Zoltán 2011-11-03
Nem tudom ki, hogy van vele, de én úgy gondolom, hogy a finomszerelékes horgászaton belül a matchbotos úszózás az egyik legélvezetesebb módszer. Karcsú, könnyű pálca, vékony zsinór, apró horog. A hajdani „feltalálók” többek között a távoli, pontos úszózásra fejlesztették ki, matchbotnál manapság ez a tipikusnak mondható rendeltetésszerű használat. Ha bevállalósak vagyunk és megspékeljük az alapot egy kis náddal, valamint a benne lakó halakkal, akkor igen élvezetes kis pecát kerekíthetünk. A következő beszámolóban a kedves olvasó egy számomra már megszokott, de számára valószínűleg új, érdekes módszerbe nyerhet betekintést.

Nem minden ponty fenéklakó, avagy mire használjuk a Haldorádó Pellet Wagglert?

Polyák Csaba 2011-06-14
A ponty a fenékről szedegeti a táplálékát. Harmonikaszerű szája is erről tanúskodik. Ezen okból kifolyólag a horgászok is a fenék közelében kínálják fel a csalit. A ponty ugyanis „porszívózza” a medret, így szippant be minden számára vonzó táplálékot. Van azonban a pontyozásnak egy izgalmas és egyben mozgalmas módszere, ahol teljes mértékben szakítanunk kell a beidegződéseinkkel. A ponty nem kizárólag a fenékről szedegeti a táplálékát, és nem feltétlen óvatoskodó, ha táplálkozik. Az angolok - már megint ők! - régen rájöttek erre, és előszeretettel horgásznak rá vízközt. Mindig tanulhat valami újat az ember, így kicsit beleástam magam a témába. Nem bántam meg, hiszen egy újfajta módszerrel ismerkedhettem meg, és hihetetlen élményekkel lettem általa gazdagabb.

Matchbottal 80 méter felett!

Papp József 2010-12-06
Nem is olyan régen, amikor egy 80 méterről fogott pontyot tettem föl a rekordlistára, megszóltak érte... Nem akarták elhinni, hogy nyolcvan méterről fogtam a halat, és hogy látni lehet az úszót erről a távolságról. Ezen eléggé berágtam, de aztán hagytam a témát. Igazából nem szeretem, ha kétségbe vonják, amit mondok, állítok. Tulajdonképpen meg sem engedhetem magamnak, hogy valótlant állítsak…

Piros Pontyos próbálkozások 2.

Hajdu Tamás 2010-02-10
A kereskedelembe kerülő etetőanyagok hosszas tesztelésen esnek át, mielőtt a fogyasztó kézhez kapja. Ezt az időt gyakran években mérhetjük. Az eddigi etetőanyag tesztjeim néhány horgászattal töltött hét, hónap tapasztalatain alapultak, mert úgy éreztem, akkor jött el az idő, hogy megfelelő képet alkothassak róla és azt mondatokba tudjam önteni. Az itt bemutatandó etetőanyagot már második éve használom, sok különböző vízterületen került bevetésre más-más évszakokban. Most jött el az idő, hogy beszámoljak az etetőanyagról, ami nem más, mint a Haldorádó Feeder Master Ponty Piros névre keresztelt csalogatóanyag.
Videóval

Nagyhalas koncepció, avagy Shimano Catana 450 SPC telematch & Shimano Seido 3000SRA szett bemutató

Polyák Csaba 2009-06-09
Amikor az adott hónap akciós szettjei között csemegézek, mindig igyekszem szem előtt tartani azt, hogy olyan összeállítást válasszak, ami valamilyen tekintetben kitűnik a többi közül. A legnagyobb érdeklődésre azok a szettek számíthatnak, amelyek egy „általános” megoldást kínálnak. A legtöbb horgász ugyanis olyan felszerelésekből igyekszik összeállítani a repertoárt, amivel keszegtől a pontyig minden megfogható. Vannak azonban olyanok, akik a matchbotos műfajban is egy bizonyos technikában vagy halfajban merülnek el jobban. A most bemutatásra kerülő szett azoknak szól, akik elsősorban nagytestű halak, és komoly távolságok leküzdésére alkalmas felszerelést keresnek.

Matchbot, bányató, aranyhal

Polyák Csaba 2009-03-22
A matchbotos horgászatnak van egy válfaja, amit eddig még nem próbálhattam ki. Nem azért, mert nem volt hozzá kedvem, egyszerűen azért, mert ehhez a fajta horgászathoz víz nem volt eddig a közelemben. Történetesen a bányatavak matchbotos horgászatára gondolok. Eddigi lakóhelyem közelében tőzeges „bányató” még csak-csak volt, de kavicsbánya tó legközelebb Nyékládháza határában volt fellelhető. Egy barátom meghívására látogattam el egy Dél-Pest közeli kavicsbánya tóra, ahol egy eddig nem próbált technikával, a „hosszú matchbotos” horgászattal ismerkedhettem meg.

Úszós pellethorgászat

Döme Gábor 2008-07-28
A pellettel való céltudatos horgászat egyre több horgászmódszert „fertőz” meg. Míg néhány éve kizárólag a bojlis horgászok ismerték és alkalmazták, manapság teljesen szokványos, hogy ezzel horgásznak a nagy halra pályázó feederezők vagy a hagyományos fenekezőt bevető horgászok is. De mi van az úszós technikát előnyben részesítő horgászokkal, akik szintén pellettel kívánnak csalizni?

Pontyozás matchbottal februárban…

Energo Team 2008-03-11
Csalóka volt az idei február, voltak napok, amikor hétágra sütött a nap megolvasztva napközben a jeget, de estére visszahűlt a levegő, és másnap reggel újból vékony jéghártya borította a tavat. Ezért február végén a biztos pontyfogás reményében, jobb híján melegvizes tavat célszerű keresni. Az ismert vizeken (Tata, Oroszlányi-tó paksi Duna-szakasz) egymásba érnek a horgászok, ezért választottuk a melegvizes tavat Rétimajorban, ahol kulturált körülmények között van lehetőség a ponty megfogására.

Mikor nem baj, ha egy nappal hosszabb a tél

Polyák Csaba 2008-03-10
Hosszúra nyúlt a téli vegetálásom. Mikor éppen kiolvadtak egy kis időre a vizek, én nem mehettem. Egyre jobban kezdett hiányozni a peca. Megfogadtam, hogy az első komolyabb felmelegedést követően nem habozok, ha törik, ha szakad, horgászni fogok. Szerencsére az égiek is megszántak, és a február végét ritkán tapasztalható 15-20 fokos enyhüléssel zárták. Mivel szökőévet írunk, plusz egy jó horgásznap! Azért nem mehet minden simán, a hétvégémet munkával kellett töltenem. Kész, elég volt! A következő hétvégére már eső és szélvihar várható, nem várhatok tovább. Gyorsan kiírattam magamnak egy nap szabit, és a hét közepén végre vízparton lehettem. Na, azért ez sem ment simán.

Örömpontyozás

Tóth Ferenc 2005-10-25
Igazi örömpecát láthattam a hétvégén egy Győr közeli halastavon. Elképesztő halmennyiség, idilli, horgászszívet gyönyörködtető környezet. Egy nem mindennapi versenyt láthattam, ahol igazán gyorsan kellett fogni a pontyokat, ha valaki győzelemre vágyott. Bevallom, viszketett a tenyerem.

Nem „ponty” úgy, ahogy elterveztük

Polyák Csaba 2005-06-15
„Az nem lehet igaz, hogy ne tudjunk pontyot fogni ezen a tavon!” Így fakadt ki Cibus a legutóbbi horgászatot követően. Valamiért elkerültek bennünket. Egy próbát azért megér… Lesz, ami lesz, próbáljunk meg túljárni az eszükön.

A begumizott matchbot

Balaskó Norbert 2004-07-26
Úgy tapasztaltam, hogy az erőgumi alkalmazása meglehetősen megosztja a könnyű szerelékkel békéshalazó horgászok népes táborát. Barátaimat a nevezett eszközről kérdezgetve, meghallgattam minden véleményt pro és kontra, de igazán nem lettem okosabb. Mivel szeretem kipróbálni azt, amiről később véleményt alkotok, ezért úgy döntöttem, mégiscsak teszek egy próbát az erőgumival.

Tavaszi meccs a pontyokkal

Polyák Csaba 2004-04-22
Hideg északi szél rázza a redőnyöm. Nem tudok aludni. Ha lehunyom a szemem, csillogó vizet, susogó nádast látok. A botok a garázsban, egyedül az orsókat hoztam be a lakásba, hogy meg ne ártson nekik a hideg. Féltem őket, hisz kedves játékszerek. Elővettem az egyiket, és máris megkönnyebbültem. Ahogy megtekerem a hajtókart és nézem, eszembe jut egy kellemes kora tavaszi horgászat, ahol ez a kis ékszer nagyon meg lett dolgoztatva. Miért is emlékezetes ez a horgászat? Rögtön kiderül.

Pontytelepítés után 2.rész

Vernicz Zoltán 2003-04-14
Nem is olyan rég, kb. 15 mázsányi ponty került telepítés jogcímén a lakóhelyemtől néhány km-re elterülő tóba. A telepítést követően a helyszínt rögtön elözönlötték a halfogásra kiéhezett horgászok. A viszonylagos halbőség ellenére azonban csak kevés horgásznak adatott meg az a lehetőség, hogy a szákba terelhessenek néhány pontyot. Az eredménytelenségek sorát az alacsony hőmérsékletű víznek, a halak gyenge kapókedvének és a használt horgászeszközök alkalmatlanságának tudtam be.

Szezonvégi horgászatok I. rész - Késő őszi pontyok nyomában

Vernicz Zoltán 2002-12-18
Nemsokára beköszönt a zord tél. Az állóvizek befagyása, sokak számára a horgászszezon lezárulását jelenti. Persze ez a megállapítás nem általánosítható, hiszen vannak olyan - sokak szemében megszállott - emberek, akik télen sem tudnak otthon tétlenül ülni, és rendszeresen felkeresik a még meghorgászható vizeket. A téli peca egy külön, speciális ismereteket igénylő műfaj, de erről majd máskor. Most még valamivel a kemény fagyok előtt járnunk, így igyekszem minél több élményt elraktározni az üres téli napokra.

Meccs a pontyokkal - 4:2

Csákó Gábor
Megrögzött pergető horgásznak tartom magam, de néha nem tudok ellenállni a kísértésnek és szívesen horgászom matchbottal is. Ráadásul igen eredményes horgászat volt kilátásban. A holtágon a szokásos őszi telepítés után összeállt a halcsapat, és a mélyebb részekre vonult a horgászok zaklatásai elől. Ellenük csak a célzott etetéssel és finom módszerrel való horgászat vezethetett eredményre. Mivel a cimborám Zsolt, már "kileste", hogy hol fogtak egyet-egyet, így nekünk csónakból könnyebb dolgunk volt, mint a partról messzire hajigáló sporttársaknak. Végül Csabival kiegészülve, hárman ültünk a csónakba, magunk mögött tudva már egy eredményes csukapergetést.

Hogy fogjunk pontyot kánikula idején?

Méhes Csaba 2002-07-10
Július elején járunk. A kánikula szinte elviselhetetlen. Hogyan is lehetne jobban eltölteni az időt ilyenkor, mint a vízparton ülve, kiélvezve a nap erejét és a víz hűsítő hatását, horgászbottal a kézben. Igy tettem én is a hét elején.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.