Úszós pellethorgászat

Úszós pellethorgászat

A pellettel való céltudatos horgászat egyre több horgászmódszert „fertőz” meg. Míg néhány éve kizárólag a bojlis horgászok ismerték és alkalmazták, manapság teljesen szokványos, hogy ezzel horgásznak a nagy halra pályázó feederezők vagy a hagyományos fenekezőt bevető horgászok is. De mi van az úszós technikát előnyben részesítő horgászokkal, akik szintén pellettel kívánnak csalizni?

Elvileg semmilyen gondot nem okoz az úszós szerelék horgán való felkínálása sem, ha a csali a mederfeneket érinti. Azonban az úszós horgászat lényege pont az, hogy a csalit a különböző vízrétegekben (vízközt) is fel tudjuk kínálni. Ennek különösen nagy jelentősége van fülledt, meleg kánikulai napokon, amikor a halak a felső meleg vízrétegben (a felszín alatt maximum 0,5-1,2 méterrel) úszkálnak. Megfigyeltem, hogy ekkor, ha „aranyport” szórunk a vízbe, akkor sem hajlandók a mederfenékre lemerülni. Ebben az esetben nincs más teendő, mint abban a mélységen felkínálni a csalit, ahol tartózkodnak. Természetesen ezt hagyományos úszós készséggel és „hétköznapi” csalikkal (csonti, giliszta, kukorica stb.) könnyedén megtehetnénk, de ezeket a csalikat az apróbb-nagyobb keszegek, kárászok előbb felveszik, mint a hőn áhított célhalaink, a pontyok vagy amurok. Azokon a tavakon, ahol ráadásul már megismerték a halak a különféle pelleteket, nem kérdés, hogy érdemes vízközt, úszós készséggel is felkínálni! Sőt, ez a technika alternatív megoldást nyújthat a törpeharcsával fertőzött vizeken is. Ugyanis, ha sikerül a termetes halakat vízközé csalni, miközben a törpeharcsákat a fenéken tudjuk tartani, máris elkerülhetjük a mohó halacskák támadását.

Kapásra várva
Ezek a speciális nagyteherbírású „Pellet Float” úszók biztosítják, hogy a pelletet vízközt is fel tudjuk kínálni
Egy ilyen nagyméretű csali sem tudja elmeríteni az úszót, miközben az mégis érzékeny marad

A hagyományos, finoman besúlyozott úszós készség (amelyen lehet önsúlyos vagy normál úszó) azonban nem bírja el egy nagyobb méretű pellet súlyát, és elmerül. Érdekességként említem meg, hogy egy 10 mm átmérőjű halibut pellet (gyártótól függően) 2-4 gramm, míg egy 20 mm-es 8-12 gramm is lehet. Tehát olyan speciális úszóra van szükség, amely még ezt a plusz súlyt is képes megtartani, nem süllyed el, de mégis érzékeny. Létezik ilyen? Igen! Természetesen a megoldás a pellet őshazájában, Angliában már régóta adott. Ehhez egy olyan speciális „Pellet Float” névre hallgató úszót használnak, amely első ránézésre olyan, mint egy szivar. A kissé „bumszli” önsúlyos úszó igen nagy és pontos dobások elérését biztosítja. Miközben a levehető (vagy ráhelyezhető) réz lamelláknak köszönhetően tökéletesen be lehet állítani, hogy a csali súlyát is figyelembe véve mennyi látszódjon ki az úszó antennájából. További fontos információ, hogy a Pellet Float annyi önsúlyt tartalmaz, amely nem kíván további nehezéket, ezért a zsinórra NEM KELL további SÚLYT rátenni. Nincs más teendő, mint egy fix úszórögzítő kapocs segítségével felrakni a zsinórra, majd felkötni a bevált pelletes horgunkat.

Egyszerű, hatékony szerelék
Ezek már a saját fejlesztésű, - angol mintára készült - HALDORÁDÓ CARP MASTER Pellet Float úszóim

Ha már adott a megfelelő úszós végszerelék, joggal merülhet fel a kérdés, „milyen bottal tudjuk a leghatékonyabban használni?”. Mindenképpen a hagyományosnál kissé erősebb matchbotot javaslok ehhez. Mindezt a bevetésre váró nagyobb össztömegű végszerelék (önsúlyos úszó + nagy csali) biztonságos célba juttatása, és a hőn áhított termetes halak fárasztása indokolja.

Fizikát látszólag meghazudtoló paraméterekkel rendelkezik a Spro Pellet Waggler matchbot

Magyarországon elsőként a SPRO cég kínál speciális pelletes matchbotot! Külön büszkeség számomra, amely munkám maximális elismerése is egyben, hogy az új botszéria az én nevemmel fémjelezve kerül forgalomba. A bot pontos neve Spro Pellet Waggler by Döme Gábor. A matchbot család 3 különböző hosszban - 3,6; 3,9 és 4,2 méteres kivitelben - kapható. A megfelelő hossz kiválasztását elsősorban a meghorgászandó távolság határozza meg. Aki ilyen botot választ, készüljön fel rá, hogy a matchbotos horgászat nagyhalas változatát kiszolgáló olyan speciális eszközhöz jut, amely képes az átlagosnál nagyobb (20 grammot meghaladó méretű) úszók gondtalan, távoli bevetésére, miközben megküzd akár a legnagyobb, kapitális halakkal is! Fizikát látszólag meghazudtoló paraméterekkel és iszonyatos erőtartalékokkal rendelkezik. Különösen ajánlott olyan vízterületeken, ahol az átlagosnál nagyobb igénybevételre és a nagytestű halak gyakori kapásaira számíthat! Ez a nem mindennapi bot ekkor mutatja meg, hogy mire is képes!

A bemutató készítése során akadt (szabályosan!) horogra ez az óriási busa!
A Pellet Waggler matchbot őt is legyőzte
Az akadás tökéletes, és szabályos

Amikor bemutató írás elkészítésén dolgoztunk (július elején), olyan fogásban volt részem, amelyre eddigi pályafutásom során még soha nem volt példa! Eredetileg a rendkívül erős húsos (Van Den Eynde Woodoo) és hallisztes (Van Den Eynde Mojo) etetőanyag keverékkel afrikai harcsát és pontyot szerettem volna fogni, a vízközt felkínált pellet + giliszta csalival. Az igazi döbbenetet az első hal kifogása okozta, ugyanis egy termetes fehér busa szippantotta be a vízközt felkínált csalimat. Hangsúlyozom, soha nem fogtam még szabályosan szájba busát, főleg nem pellettel!!! Így véletlenül sem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy megtaláltam busafogás titkos csaliját. A váratlan vendég viszont kiváló tesztalany volt arra, hogy megmutathassam Önöknek, mire is képes a nevemmel fémjelzett új matchbot, hiszen e hal csak több mint 20 perc kőkemény küzdelem után hitte el nekem, hogy csupán egy fotó erejéig akarom a partra segíteni!

Nyári, meleg vizes recept összetevői húsevő halaknak
Némi pellettel dúsítva nagyon kalóriadús eledel

Nyári, meleg vizes recept húsevő halaknak (afrikai harcsa, tok, ponty)

2 kg Van Den Eynde Bait-Tech Woodoo Method Mix

1 kg Van Den Eynde Bait-Tech Mojo

1 kg Van Den Eynde Bait-Tech Halibut select pellet

1 kg Van Den Eynde Bait-Tech Time bomb pellet

csali: halibut pellet + giliszta

Ez a szép ponty sem tudott ellenállni a vízközt felkínált pellet csalinak, és úgy lecuppantotta az úszót, hogy öröm volt nézni… a hűlt helyét
Az afrikai harcsa imádja a húsos etetőanyagot és csalikat. Egy ekkora hal kifárasztása már komoly „munka”
Nem egy szép teremtmény, de nagyon erős és sportos hal

A busa kifogása után, a „döglött”, meleg vízben azért sikerült több afrikai harcsát, sőt egy pontyot is fognom!

Eredményes kísérletezést és sikeres úszós pellethorgászatot kívánok minden megszállott finomszerelékes horgásznak!

Írta: Döme Gábor
Ábra: Csörgits Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.