Egy új generáció a csalis táskámban

Egy új generáció a csalis táskámban

Sziasztok! Először is szeretnék bemutatkozni! A nevem Putz Tamás. Szeretném megosztani veletek, hogy miként kerültem először kapcsolatba a Haldorádó termékekkel, és milyenek voltak az első benyomások, tapasztalatok, és persze a kísérletezéseim során szerzett tapasztalatokat, trükköket is ismertetem az írásban. :) A történetem elején szeretnék pár szót szólni, és rövid betekintést nyújtani a horgászataimba, majd annak részleteibe.

Alapvetően két tó van az életemben, ahová számtalan emlék és élmény fűz, valamint ezeket látogatjuk legtöbbet velem tartó barátaimmal, családommal.

Az egyik ilyen varázslatos horgászvíz az Adácsi-tó. Tulajdonképpen ezen a vízen váltam igazi pontyhorgásszá. Azelőtt, még gyermekhorgászként csak a spiccbotozáshoz értettem, és rekordhalként bizony egy tekintélyes, 0,20 kg-os kárásszal büszkélkedhettem. :-D Ezen a tavon tanulhattam meg a fenekező, majd a bojlis horgászat minden apró fortélyát, és ahogy telt az idő és egyre több apró, ám de annál hasznosabb rafinált praktika birtokába jutottam, úgy nőtt az eredményességem, és nem utolsósorban a fogott halaim mérete. :)

A másik tóval csak később kerültem kapcsolatba; ide már sok tapasztalat birtokában látogattam el először. Ez a hely nem más, mint a Lisóczki-horgásztó. Erre a tóra minden mondható, csak az nem, hogy művíz. Itt bizony tenni kell annak érdekében, hogy megtaláljon minket az a bizonyos szerencse. Talán ez a tó áll hozzám legközelebb. Most jogosan kérdezhetitek, hogy miért… A válasz egyszerű! Szeretem a kihívásokat, és számomra hatalmas örömöt jelent, ha a sok tóparton ülő horgász közül nekem sikerül halat fognom, az én apró kis ,,titkom” válik be. Na és persze az sem utolsó szempont, hogy 5 km-re lakom a tótól, ezáltal lehetőségem nyílik a hetenkénti két-három horgászatra, ami(k) alatt bőven van időm tesztelni, tapasztalatokat gyűjteni.

Bizony már megint kint ülök és töröm a fejem, hogy hogyan is tudnám elérni a kapásjelzőm halak általi mozgatását :)
És talán nem is hiába…

A horgászbarátaim körében egyfajta csodabogárnak számítok, mivel az átlagosnál jóval kitartóbb vagyok a horgászatok alatt, és sokkal jobban tud bántani vagy inkább bosszantani a tény, amikor betlizem.

Az elmúlt 1-2 év alatt rengeteg horgászcsalit és etetőanyagot volt módom kipróbálni, tesztelni, és nem kis mennyiség halmozódott fel a csalis táskámban ez idő elteltével.

A modern fenekező horgászat híve vagyok, ezzel a módszerrel próbálom horgomra csalni bajszos barátainkat. Nálam a csalik közül a pelletek és a kukoricák merítik ki a kedvenc, minden horgászaton bevetett csalik fogalmát. Átlagosnak mondható végszerelékeket alkalmazok, melyeket használatuk előtt a terepviszonyoknak és a várható halak súlyának megfelelően választok, alakítok ki. A leggyakrabban használt, univerzális szerelékem egy 35 grammos, gubancgátlós etetőkosár, ami egy 25-ös monofil zsinóron foglal helyet, majd alatta egy 10-es forgókapocsba kapcsolódik a 12-es és kb. 20 cm hosszú fonott előkezsinór, melynek végére az általam favorizált VMC Fastgrip horog kerül, 6-os méretben. A másik változat, amit szívesen használok horgászataim során, valójában csak egy extra kellék és elem hozzáadásával „épül” fel az alap változatra. Ez nem más, mint egy PVA csomag, a kosár fölött elhelyezve. Tudom, elsőre talán kicsit bizarrnak látszik… belegondolva, hogy micsoda súlya és légellenállása lehet ennek egy dobás során, de kihasználva bojlis botom dobósúlyát és a maximum 80 méterre történő horgászat nem éppen nagy dobásigényét, megoldott e módszer könnyed kivitelezése.

Egyszerűen összeállított, de erős szerelékeim

Hogy mi kerül a PVA hálóba?! Természetesen itt sem kell leragadnunk a magvaknál, a pelletek széles választékából összeállított mixen kívül préselt, tömörített etetőanyag is kerül bele. Napjainkban megszámlálhatatlan ízű, illatú, méretű, formájú, összetételű, szép, színes dobozba csomagolt csalogató anyag kapható hazánkban. Tény, hogy nem egy van köztük, ami tekintélyes múlttal és csáberővel bír, mind a halak, mind a horgászok körében.

Arzenálom egy része

Mint már említettem, az évek alatt sok-sok csalit tudtam kipróbálni, de csak nagyon kevés volt olyan, ami valóban elnyerte nálam a ,,tuti csali” címet. :) Mindegyiknek volt valami pici, apró hibája ami miatt nem volt töretlen a bizalmam felé. Gondolok itt a viszonylag hamar elillanó illatra, nem megfelelő állagra, kifogásolható horogállóságra és persze a gyenge eredményességére.

Ha jól választunk csalit, érdemes kilátogatni a tópartra a szélsőséges éjszakákon is…
… de a tűz melege sosem jön rosszul!

Mikor először láttam, hogy már Haldorádó termékek közül is lehet válogatni a boltok roskadozó pocain, úgy gondoltam, hogy minden mindegy alapon kipróbálom valamennyit.

Először az etetőanyagokat volt szerencsém kipróbálni e ma már széles palettáról. Az eredmény jóformán megdöbbentett. Már akkor éreztem, hogy jó helyre tévedt a kezem a polcon, mikor felnyitottam a zacskót, és megszagoltam a keveréket. Mindegyiknek fantasztikus, intenzív és erős illata volt, amit eddig csak egy-két más anyagnál tapasztaltam. Sőt… E keverékek közül számomra a Ponty Piros és az Amur L’amour vált be leginkább.

Első bevetésük során - érdekes módon - csak nekem sikerült a tavon halat fogni, pedig a csalim nem sokban különbözött a sporttársaimétól, csak épp az etetőanyaguk volt más. Ezt a horgászatot követően már céltudatosan ezeket a keverékeket kerestem a boltban, és ahogy egyre többet horgásztam velük, úgy sikerült egyre több apró trükköt kitalálni, és egy cseppnyi pluszt adni hozzájuk, amivel még tovább tudtam fokozni a már amúgy sem csekély fogósságukat.

Szeretnék megosztani veletek kettőt ezek közül!

- 2 kg Haldorádó Ponty Piros
- 1 doboz epres VDE csemegekukorica
- 0,4 kg főtt takarmánykukorica
- 1 csomag mini aszalt gyümölcs mix (szilva, mangó, körte, mazsola, barack)

By: Ponty Piros

- 2 kg Haldorádó Amur L’amour
- 1 doboz csemegekukorica
- 0,7 kg kukoricapehely
- 0,6 kg főtt mag mix (kukorica, köles, napraforgó, zöldborsó, csicseriborsó, búza)

Amur L’amouros keverékem, áldozatai

Ezek a mennyiségek egy átlagosnak mondható, egynapos peca során - mely alatt azt értem, hogy csak az a mennyiség kerül beetetésre, amit az etetőkosárral a nap alatt a vízbe juttatunk - bőven elegendőek lesznek. Remélem, nektek is beválik, és annyi örömötöket lelitek benne, mint én! :)

Később, mikor láttam, hogy megjelentek a pelletek, nagyon megörültem, mert úgy gondoltam, hogy ha csak feleannyira lesznek jók és fogósak, mint az etetőanyag keverékek, akkor már élesíthetem a fényképezőgépemet a hétvégékre! :)

A Pellet Fan Club egy tagja

És miért is ne lennének ugyanolyan jók?! Már alig vártam, hogy a kezem között tarthassak 1-1 darabot belőlük. Mikor végre beszerezhettem néhányat ezekből a csalikból, bizony nem csalódtam bennük… ugyanaz az átlagon felüli, egyből érezhető intenzív illat jellemezte őket, mint ami az etetőanyag családot.

A Vörös démon-trágyagiliszta kombinációt kívánta meg a hideg vízben ez a kis tőponty
Egy éjszakai pellet nassoló

Sok szép halat köszönhetek e csaliknak, közülük is leginkább a Mézes-Pálinkás és a Nagy Ponty fantázianevű ízesítés vált be. A sok horgászat alkalmával sok dobozzal be kellett szereznem ezekből a finom kis granulátumokból, mert a pikkelyes vendégek kiettek a készletemből.

A pellet család büdösebb egyedeivel + némi elő csalival néha a nyolcbajszúak körében is sikerült sikert aratnom (Tenger kincse + nadály)

Ezeket a kalóriadús csalogató anyagokat eredményesen kombináltam élő anyagokkal, pl. trágyagilisztával, csontkukaccal, nadállyal, sőt az amurozáskor használt Amur L’amour pelletet friss zöldlucerna hajtással spékelve kínáltam fel a növényevőknek, és szó mi szó, elég jó étvággyal fogyasztották torpedószerű kedvenceink. Évszaktól függetlenül, és nem csak kapástalan időszakban, mindig érdemes ilyesmivel dúsítani, gazdagítani csalinkat, mert lehet, hogy pont ez a kis plusz falat a „tányéron” éri majd el a kívánt hatást.

Sokszor kevésen múlik a siker, de ha rájövünk a trükkre, az érzés összehasonlíthatatlan!

Hiába a fogósabbnál fogósabb pelletek, az esetek többségében mégiscsak kukoricával csalizok, ezért már kezdtem érdeklődni, hogy nem terveznek-e „véletlenül” ilyen csalikat készíteni, amikor az egyik délután VÉGRE! megláttam az új termékek között a Haldorádó Horgászportálon. Látatlanban is maximális bizalommal és lelkesedéssel vásároltam mindegyik ízből 1-1 üveggel, mert okulva a pelletek és az etetőanyagok példáján, gondoltam, hogy ismét nagy dolgot sikerült alkotniuk a készítőknek.

Egy gyenge kapási időszakban fogott ponty sokat tud jelenteni… NE bízzuk a véletlenre!
Azon a meleg napon a Kék villám volt a nyerő
Én már csak ilyen rendes vagyok… mindent visszateszek a helyére! Ez minden halnak kijár!

Nos, mióta megvannak ezek a csalik, szinte csak ezekkel horgászom és ezeket kombinálom egyéb más csalikkal, élő anyaggal. Talán a rövid idő miatt, amióta nálam vannak ezek a csalik… de igazán nagy halat még nem sikerült fognom velük, viszont annál több átlagos, 2-3-5 kg-os pontyot, amurt.

A halfogás nyújtotta öröm sokszor nem a fogott halak méretével arányos! :)
Várlak jövőre, kis barátom! Akkor is Kukorica Tuning lesz a csali!

Többnyire füzérként kínálom fel ezeket a szemeket, kb. 5-6 darabot helyezek fel a hajszálelőkére. Egy jó tanács: attól függően, hogy mik a kiszemelt célhalaitok, válasszatok ki legalább kétféle, az adott halfajra ajánlott ízesítést, amiket - szerintem - mindenképp érdemes egy csalizás alkalmával kombinálni. Pl. amur horgászatánál a Mézes-Pálinkás az Amur L’amourral kombinálva vagy a Nagy Ponty a Nagy Amurral kombinálva is eredményesen használható csali„kavalkád” lesz a víz alatt.

Az Amur L’amour - Mézes Pálinka szelektáló hatása ismét bizonyított!

A másik számomra bevált alternatíva, mikor nemes egyszerűséggel egy édeskés illatú anyagot kombinálunk egy merőben eltérő, kellemetlenebb, büdösebb anyaggal. Ez is egy olyan egyszerű, ám de nagyszerű találmány, amely nem egyszer mosolyt csalt már a horgászok arcára, mikor már feladták a horgászatot, és nyugtázták, hogy ismét sikerült vásárolniuk egy rossz csalit.

Repülj, Mandula BOMBA!

Most úgy gondolom, hogy kitárult a világ, mert olyan csalik és etetőanyagok birtokában vagyok, melyek felhasználási lehetőségének szinte végtelen a tárháza, és amikről tudom, hogy nem rajtuk fog múlni,hogy mikor fogom ki az új NAGY ŐT. Végre megvan a tökéletes csali!

Ez a szép koi is a Mandula BOMBA ízű kukoricát kívánta meg
Természetesen C&R! Megérdemli a babusgatást

Mindenkinek „mezei sporiként” ajánlom ezeket a termékeket, mert az élet minden területén igaz, hogy egyszer mindent ki kell próbálni, de ezt jobb minél előbb! :D Higgyétek el, be fog válni! Jó választás lesz, megfizethető áron! ;)

Kedvenc csalogató anyagaim a palettáról

Személyes megjegyzésem gyanánt annyit szeretnék mondani a Haldorádó csapatnak, hogy gratulálok a munkájuk gyümölcséhez, és további sok sikert kívánok a horgászat terén!

És még valami, fejlesztési ötletként… én szívesen látnék a pelletek és a kukoricák között valamilyen egzotikus gyümölcs ízesítést… pl. mangó, ananász, vagy hasonló gyümölcsös ízt.

Írta: Putz Tamás
(tomi9206)
Fotók: Darula Norbert, Tóth Péter,
Bánáti Zoltán, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.