Mesterkonyha 4. - Különleges adalékanyagok

Mesterkonyha 4. - Különleges adalékanyagok

A különböző élőhelyeken fellelhető, azonos fajtájú halak táplálkozási szokásai is eltérnek egymástól. Teljesen másként táplálkozik, például (a magyar horgászok kedvenc hala) a ponty egy kristálytiszta, mély kavicsbánya tóban, és másként egy sekély, zavaros vízben. A sikert döntő módon befolyásolhatja a csalogató etetőanyag színe, íze és számos egyéb tényező. Ezeket figyelembe véve úgy alakíthatjuk át alapkeverékünket, ahogyan azt a körülmények megkívánják. Az etetőanyag-gyártó cégek rohamos fejlődésének, biztos szakmai hátterének és elképesztő ötleteiknek köszönhetően manapság csupán a fantázia szab határt, hogy mit is csináljunk egy teljesen kész vagy alap etetőanyaggal. Azt szeretnénk, hogy más legyen a színe, más legyen az ízesítése, netán vízközt oldódva már hatalmas felhőt képezzen, vagy lent a fenéken oldódás közben „füstöljön”? Mindez manapság nem lehet akadály! Tekintsük át a különleges adalékok használatát!

A különleges adalékokkal tehetjük igazán fogóssá etetőanyagunkat

Etetőanyag színezők

A legismertebb beavatkozás az etetőanyagok színének a megváltoztatása. Erre azért lehet szükség, mert - különösen a kora tavaszi időszakra jellemző tiszta, áttetsző vízben - az élénk színű, mederfenék színétől eltérő keverékek riasztóak az óvatos, félénk halak számára. Sokkal előbb etetésünkre csalhatjuk kedvenceinket, ha sötétre festjük a bevált „csemegét”. Nyáron ez pont fordítva működik! A rengeteg apróhal támadását elsőként az élénk színű keverékekkel tudjuk kivédeni. A sötét mederfenéken messziről jól látható, rikító sárga foltba nem mernek az apróságok beleúszni. Kontúrjaik jól kirajzolódnak e terülten, elvész „láthatatlanságuk”, előbb észreveszik így őket a ragadozó halak, könnyebben válnak prédává. Csak a nagyon éhes és termetes halak merészkednek egy hatalmas, rikító folt közepébe.

A leghatékonyabb festékporok (Pelzer Baits - Boilie Colors, Mosella Max Edition - Boilie Farbkonzentrat, Van Den Eynde Colors) használata nagyon egyszerű. 1-2 kg száraz keverékre csupán grammokat, alig késhegynyi mennyiséget szórjunk rá. Keverjük jól össze, és ezután nedvesítsük meg. Pillanatok alatt elérhetjük a kívánt színhatást.

Fontos! Soha ne felejtsük el, hogy a világos (natúr) színű keverékeket tudjuk a legkönnyebben bármilyen színűre megfesteni. Egy sötétbarna kaja nehezen festhető meg sárgára.

A festékporokkal tetszőleges színűre festhetjük etetőnket

Színezők és felhősítők vízközti horgászatnál

Vannak olyan speciális festékporok, amelyek ráadásul - kis sűrűségüknek köszönhetően - hatalmas felhőt képezve lassan süllyednek le. Ezek közül a legismertebb a Sensas Tracix és a Mosella Neon. Hol vehetjük ennek hasznát? A vízközti, apróhal horgászatban bizonyította létjogosultságát. Sneci, vörösszárnyú és apró karikakeszeg imádja a lassan süllyedő, hatalmas, színes felhőt. Ebben táplálék után kutatva, biztonságban érzi magát. A felhősítő használatával többszörösére növelhető az etetőanyag csalogatóhatása, illetve a nehéz keverékek is alkalmassá tehetők vízfelszín közeli horgászatra. Mindez akkor a leghatékonyabb, ha „toccsanós” (túlnedvesített) a kaja.

A felhősítők a vízközti horgászatot tehetik még eredményesebbé

Színezők és felhősítők fenéken történő horgászatnál

A dévérkeszeg horgászatnál bizonyosodott be számos alkalommal, hogy igazán hatékonnyá akkor válik a mesterkeverék, ha „füstöl” is. Ehhez olyan speciális adalékanyagra van szükség, amely kellően nehéz, tehát súlyt ad az etetőanyagnak, amely így könnyebben, pontosabban dobható vagy lőhető, és vízbe érkezéskor csak a kívánt helyen lép működésbe. Ez lehet fenék feletti 1-2 méter vagy kizárólag a mederfenék. A Sensas Litou (sárga színű) és Litou Extra (narancssárga színű) ennek az elvárásnak tökéletesen megfelel. A lassan bomló etetőanyag a mederfenéken füstölög. Ez a hatás tovább erősödik, ha beleúszik néhány hal. Pillanatok alatt akkora „köd” keletkezik, hogy a halak az orrukig sem látnak. Ezt imádjak! Mohón és bátran táplálkoznak, hiszen senki sem látja őket…

A Litou a fenékhorgászat során használt leghatékonyabb felhősítő

Etetőanyag ragasztók

Időnként növelni kell az etetőanyag tapadó hatását, hogy egészben a fenékre érjen, vagy több élő anyagot tudjon magával vinni. Ekkor jöhetnek számításba a különböző bázisú ragasztók.

  1. Sensas Collix

    A legismertebb, édes ízű, enyhén karamellás illatú ragasztópor, amely különösen a keszeges keverékek tapadó hatását fokozza. A megnedvesített kész keverékre is rászórhatjuk, majd kevéske víz hozzáadásával máris érezzük a különbséget. Óriási előnye, hogy nem változatja meg a keverék homogenitását (nem lesz csomós a kaja).

  2. Sensas Décollix

    Pont ellentétes hatású, mint a Collix. A túlságosan ragadós kaját szétdobja, amely így egyenletesen és gyorsan oldódik.

  3. Mosella MX

    Ez a ragasztópor nem csak ragaszt, hanem színez is egyben!

  4. Top Mix Etető ragasztó

    A többféle ízben készülő adalékanyag a hétköznapi horgászatok legegyszerűbb és leghatékonyabb ragasztója. Különösen a kosaras horgászok kedvelik. Az etetőkosárba belenyomott keverék lassabban és egyenletesebben oldódik ki. Egy zacskó (150 g) 5 kiló száraz etetőanyaghoz elegendő.

  5. Sensas Pudding

    Az alapozó etetés előtt a megnedvesített, élő anyaggal bekevert etetőanyag (főleg ha kicsit több csontit vagy szúnyoglárvát kevertünk bele) nehezen formálható gombócokká. Ha ekkor rászórunk kevéske natúr, ízesítés nélküli pudingport, máris megváltozik a helyzet. A keverék remekül fog tapadni, több élő anyagot elbír és jól formálható. Vízbe kerülve azonban gyorsan és egyenletesen oldódik.

A keszeges keverékek legjobb ragasztója (Collix) és lazítója (Décollix)
Ez a ragasztópor nem csak ragaszt, hanem színez is egyben!
Az etetőkosaras horgászok kedvelt ragasztója
A natúr pudingpor használatával a megnedvesített kész keverék remekül fog tapadni, több élő anyagot elbír és jól formálható

Változtassuk meg az ízhatást!

Gyakorlati tapasztalatok egyértelműen igazolják, hogy a különböző vízhőmérséklet mellett komoly jelentősége van a keverék ízének. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az sós vagy édes ízű! Nagyon hatékony adalékokkal tudjuk ezt a kívánt módon befolyásolni.

Fontos! A natúr etetőket célszerű sózni vagy édesíteni. Az erősen sós kajából nehezen tudunk édeset készíteni, de ugyanez fordítva is igaz.

  1. Top Mix Ízfokozó

    Ennek a különleges adalékanyagnak köszönhetően fokozható a keverék íz és aroma hatása. Vagyis a vaníliás még vaníliásabbnak, az epres még epresebbnek fog érződni, és segíti ezek gyors, egyenletes terjedését. Élelmiszeriparban használt adalék, amely sós ízűvé változtatja keveréket.

  2. Sensas Sweetix

    Rendkívül erős édesítőszer. Olyan finom, porcukorszerű anyag, amely tízszer édesebb, mint a répacukor! Egy kávéskanálnyitól már olyan édes lesz a kaja (1-2 kiló), mint a méz. Ezt különösen a dévérkeszegek és kárászok imádják.

  3. Sensas Sel Brun

    Különleges eljárással készített, barnára színezett só. Az erős sós íz riasztja az apróhalakat, de mágnesként vonzza a nagyokat! A természetes ásványi anyagot jól ismerik a halak, amely 8 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vízben a pontyos keverékek nélkülözhetetlen adalékanyaga.

  4. Mosella Amirom

    Ez az adalék némiképp kilóg a sorból, hiszen nem az ízét változtatja meg a keveréknek, hanem annak fogósságát javítja. Olyan étvágygerjesztő stimulátor, amely az etetésre tévedő halak éhségérzetét fokozza, így tovább az etetésen tarthatók. Főleg a nagytestű halakra van érzékelhető hatással.

Az etetőanyag íze legalább olyan fontos, mint aromája és színe! A különböző adalékokkal ez könnyedén variálható
Ez az étvágygerjesztő stimulátor az etetésre tévedő halak éhségérzetét fokozza

Dúsítsuk „élő anyaggal” a keveréket

Köztudomású, hogy a legjobb keverék is még jobbá tehető kevéske élő anyag hozzákeverésével. Bizonyos körülmények között ez azonban kivitelezhetetlen. Nem lehet beszerezni, túlságosan gyorsan megromlik, nehéz eltárolni, kezelni, stb.. Ezen a problémán segítenek a szárított és liofizált (fagyasztva szárított) adalékok. Ezek közül a legismertebbek a következők:

  1. Vörös szúnyoglárva

    A halak természetes tápláléka. Minden vízben előforduló rendkívül vonzó csemege. A kiszárított egész lárva (beszerezhető akvarisztikai boltokban), ahogy megszívja magát vízzel, máris lassan elmerül. Akár szárazon, akár nedvesen keverjük etetőnkhöz, annak csalogatóhatását jelentősen megnöveli. A Sensas Fouillix tömény szúnyoglárva-kivonat. A 33 g szúnyogport (ennyi a zacskó tartalma) 300 grammnyi élő szúnyoglárvából nyerik. Különösen a keszeges keverékeknél vált be.

  2. Bolharák

    A bolharák, a halak egyik ismert természetes tápláléka. A későbbi felhasználásának sikerét a gondos feldolgozás garantálja. Testének jelentős része víz, ezért élőhelyéből eltávolítva a levegőn rövid időn belül rothadásnak indulna. Egy speciális eljárásnak köszönhetően a víz úgy kerül kivonásra az élőlény testéből, hogy közben minden értékes alkotóelem sértetlen marad. A folyamat neve liofizálás - fagyasztva szárítás. Ha felhasználás előtt a bolharákot beáztatjuk (pótoljuk az eltávolított nedvességet), pont ugyanolyan lesz, mintha most emeltük volna ki a vízből, csak éppen nem mozog. A nagyobb testű halak (pontyok, nagy dévérek) csemegéje.

  3. Garnélarák

    A garnélarák a (tengeri) halak ismert természetes tápláléka. Termete lényegesen nagyobb, mint a bolharáké. Keményebb, húsosabb falat. Magas olajtartalma és intenzív erős illata miatt különösen nagy hatással van az édesvízi halakra. Felhasználás előtt célszerű ledarálni vagy durván összezúzni (ez a nagy darabok miatt lehet lényeges), majd áztassuk be, és keverjük hozzá az etetőanyaghoz. A hatás megdöbbentő!

  4. Crysalis = selyemhernyóbáb

    A selyemszálaktól megszabadított selyemhernyó gubóját kiszárítják, majd kétféle módon kínálják a horgászoknak. Az egész, darabos crysalis bábot használatba vétel előtt be kell áztatni, mert különben fellebeg. A kellően megnedvesített, felpuhult báb (ezt legalább 24 órás áztatás alatt tudjuk elérni!) különösen a folyóvízi horgászatok során bizonyította rendkívüli csalogató hatását. A kész folyóvízi etetőanyagokhoz hozzákeverve vagy dróthálóba helyezve, olyan hatással van a domolykóra, paducra, márnára és jászkeszegre, amely leírhatatlan. Az őrölt változat a legjobb minőségű sneciző anyagok nélkülözhetetlen adaléka. A lassan süllyedő, felhős anyag igazi csáberejét különleges fanyar íze és rendkívül magas fehérjetartalma adja.

Vörös szúnyoglárva, minden hal természetes tápláléka
Bolharák, garnélarák és crysalis: különleges „élő anyagok” különleges keverékekhez
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.