Mixer 1. rész - Bevezető

Mixer 1. rész - Bevezető

Új cikksorozat indul a Haldorádón - a finomszerelékes horgászok nagy örömére -, amelyben kiemelten fogunk foglalkozni az aktuális időszaknak megfelelő etetőanyag receptekkel és azok elkészítésének, helyes felhasználásának minden mozzanatával. Mindezt változatos helyszíneken, több finomszerelékes technikát bemutatva (match, rakós, spicc, feeder-picker). Az egymásra épülő részekben megpróbálunk minél több, az aktuális hónapnak megfelelő hasznos jó tanáccsal szolgálni!

Donalddal gondoltunk egy merészet: elindítjuk ezt az etetőanyagokkal és etetési technikákkal foglalkozó cikksorozatot.

A sorozat nem titkolt célja, hogy az átlag magyar horgásznak használható és elérhető árú etetőanyag recepteket nyújtson. Éppen ezért szinte kizárólag különböző hazai gyártók termékeit fogjuk használni. Csupán, egy-két esetben fog előkerülni külföldi gyártók terméke, ha azt nem tudtuk mással kiváltani. Lehetőség szerint mindig a 3000 forintos felső határ alatt maradunk (az élő anyag, és a föld külön kategóriát képez!), ezáltal az olvasónak a hatalmas hazai etetőanyag kínálatban egyfajta „térképet” szeretnénk nyújtani.

Ez a látvány fogad minket egy nagyobb horgászboltban: ekkora választék könnyen összezavarhatja az embert
Na, akkor keverjünk!
A pontos etetés…
… nagyban befolyásolhatja eredményességünket

Betekintést nyerhettek majd a tavaszi leheletfinom keszeg-, illetve pontyhorgászat trükkjeibe csakúgy, mint a késő őszi horgászatok titkaiba. Mielőtt azonban belemélyednénk a horgászatba, megpróbáljuk az etetőanyagokkal, aromákkal, adalékanyagokkal, földekkel kapcsolatban felmerülő alapkérdéseket helyretenni. Ugyanis hiába akarunk máris a vízparton domborítani, ha az alapvető ismeretek hiányoznak!

Íme, a „Mixer” című sorozat első 10 részének tartalma:

 • 1. rész - Bevezető (ezt olvashatjátok most)
 • 2. rész - Etetőanyag bekeveréshez szükséges kellékek
 • 3. rész - Tavaszi etetőanyagok
 • 4. rész - Poraromák
 • 5. rész - Folyékony aromák
 • 6. rész - Hogyan változtassuk meg az etetőanyag színét?
 • 7. rész - Adalékanyagok
 • 8. rész - Földek, sóder
 • 9. rész - Tavaszi pontyos portya
 • 10. rész - Tavaszi keszeges portya

Az alapok elsajátítása után a horgászat és a különböző technikák kerülnek reflektorfénybe. A horgászatok alatt olyan alapvető kérdésekre keressük majd a válaszokat, amelyek még eredményesebbé tehetik legkedvesebb időtöltésünket. Apró, de fontos dolgokra (is) megpróbálunk rávilágítani, mint például az erőgumi használatának jelentősége, vagy etetőanyag színének fontossága…

A jól megválasztott csalogató anyag…
… szelektáló hatással bír
Megtudhatjuk, mi kerül a vízbe!
A tartalmas kaja bevetésre vár
Minden adott egy eredményes horgászathoz
Többféle módszer célkeresztbe kerül…
… hogy mindenki megfoghassa álmai halát!

Az egyes részekben szereplő etetőanyagokat, ezek elkészítésének módját és a velük való horgászatot is részletesen bemutatjuk. Ezenkívül a sokszor visszatérő kérdésekre próbálunk meg választ adni, látványos demonstrációkkal alátámasztva minden általunk állított dolgot. Néhány további kérdés, amire választ kaphatnak azok, akik figyelemmel kísérik az új sorozatot:

 • Milyen jelentőséggel is bír a helyes, szakszerű etetés?
 • Menyire befolyásolja etetőanyagunk állaga az eredményességünket?
 • Miként befolyásolhatjuk etetőanyagunk vízbe érkezés utáni oldódását?
 • Menyi vízzel érdemes keverni az egyes etetőanyagokat?
 • Miért is kell áttörni az etetőanyagot?
 • Hogyan és mikor adjuk az etetőanyaghoz a plusz aromát (ha szükséges)?

Fontos megemlíteni, hogy ezt a cikksorozatot nem saját szórakoztatásunkra készítjük! Ez nektek, a finomszerelékes horgászat alapjaival ismerkedő horgászoknak készül! A sorozat akkor lesz sikeres, és csak akkor jut el a célközönséghez, ha ennek szerkesztésbe Ti is beleszólhattok. Az első 10 rész tervezett tartalmát olvashattátok, azonban a további 10-20 rész megszerkesztésébe, témaválasztásába Ti is nyugodtan beleszólhattok. Lehet, hogy egyes részeket még tovább kell boncolgatni, hogy valóban minden részlet tisztázódjon, és hogy minden felmerülő kérdésre választ kaphassatok. Ne felejtsétek el, hogy csak akkor lesztek jó horgászok, ha tisztában vagytok az alapokkal, és tudjátok, vagy legalábbis sejtitek, mi történik a víz alatt! Mi segítünk ebben, ha Ti leírjátok, megmondjátok nekünk, hogy miről szeretnétek még több információt kapni. Szerkesszük együtt ezt a sorozatot, hogy az oldal tényleg tartalmas és értékes része lehessen!

Írta: Hajagos-Tóth Tamás (Donald),
Futó Márton (marci88)
Képek: Marci88, Gazza, Döme Gábor, Donald

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.