Mixer 2. rész - Az etetőanyag keveréséhez szükséges eszközök

Mixer 2. rész - Az etetőanyag keveréséhez szükséges eszközök

Már nyakunkon a tavasz, lassan felpezsdülnek a vizeink. Már alig várjuk, hogy újra a vízparton tölthessünk egy kis időt a zsúfolt hétköznapok után. Ám mielőtt konkrét horgászatra adnánk fejünket, érdemes áttekinteni néhány alapvető kérdést, például azt, hogy miben keverjük meg etetőanyagunkat, milyen segédeszközök jöhetnek ehhez számításba? Hogyan befolyásolják ezek etetőanyagunk állagát, oldódási idejét? Ha ezekkel már tisztában vagyunk, akkor léphetünk tovább, akkor választhatjuk ki a konkrét etetőanyag típusokat, annak függvényében, milyen halfajra szeretnénk horgászni!

A hatékony finomszerelékes horgászat nélkülözhetetlen eleme a megfelelő etetőanyag. Ennek bekeveréséhez és szakszerű előkészítéséhez több hasznos kellék található a mai magyar piacon. Ilyenek a vödrök, dézsák, rosták, elektromos keverők és még számtalan hasznos segédeszköz, ami nagy segítségünkre lehet a kiválasztott keverék gyors és hatékony bekeverésnél. Ismerkedjünk meg ezekkel közelebbről, ezzel egyben választ kapunk arra is, miért van rájuk szükség, milyen funkciót töltenek be a horgászok kelléktárában?

Számtalan eszköz áll rendelkezésünkre a mai világban

Vödrök, dézsák

A vödrökre és a dézsákra az etetőanyag bekeverésénél van nagy szükségünk. Ezekben tudjuk megfelelően átdolgozni a megnedvesítésre szánt etetőanyagot, vagy megragasztani az erre a célra szánt élő vagy szemes anyagot. A vödrök és dézsák közti különbség alapvetően a méretükből adódik. A kifejezetten horgászati célra gyártott vödrök általában 17 és 25 literes szabványos méretekben készülnek, míg a dézsák 35-40 literes méretben kerülnek a boltok polcaira.

40 literes dézsa, 25 literes vödör, 17 literes vödör - horgászok számára

De mikor melyiket válaszuk? Kisebb mennyiségű (2-3 kg) mix bekeveréséhez elegendő a kisebb vödör használata, míg a nagyobb tételek esetén már a dézsa használata célszerű. Ennek elsődleges oka, hogy egy csurig rakott vödörben nem tudjuk kellően átdolgozni a keverékünket. Minduntalan kihullik belőle, miközben az alsó része mégis száraz marad. Ugyanekkora mennyiség nedvesítése, átmozgatása egy nagyobb térfogatú dézsában szinte gyerekjáték.

Újra és újra visszatérő kérdés, hogy érdemes-e megvenni a gyári - horgászok számára készített speciális - vödröket, dézsákat, és ha igen, miért? Számos ok sorolható fel a beruházás mellett. Sokaknak az esztétikai szempont sem utolsó, ám sokkal fontosabb, hogy e vödrök és dézsák anyagukban jócskán eltérnek az otthoni mosószeres és festékes vödröktől. Közel sem olyan merevek, ezért jobban bírják a különböző mechanikai behatásokat. Továbbá a gyári vödrökhöz kapható rosták, törősziták más termékkel körülményesen, és csak kompromisszumok árán használhatók. Fontos megemlítenünk azok számára, akik esetlegesen a versenyzés gondolatával kacérkodnak, hogy ezeknek a szabványosított vödröknek a használata a limitellenőrzésnél is elengedhetetlen.

A versenyzők nélkülözhetetlen kelléke a limitáló csalis doboz készlet
Ismert űrtartalmuk miatt a pontos vízmennyiség kimérésénél is nagy hasznát vehetjük
A vödör falán található kalibrációs skála nagy segítségünkre lehet a mennyiségek meghatározásában

A gyártók mára már számtalan plusszal teszik vonzóbbá termékeiket, mint például a kivehető belső tál, és a légmentesen záródó fedél. A lezárt edényben a már előző este bekevert etetőanyag sem veszít nedvességéből és aromaanyag tartalmából. A belső kerek tállal egy második kisvödröt válthatunk ki, ebben nyugodtan előáztathatjuk a kukoricapogácsát, szállíthatjuk csalis dobozainkat vagy bármi mást, ami külön edényt igényelne.

A kivehető belső tál számtalan dologra felhasználható, míg a fedél légmentes etetőanyag tárolást biztosít

Ám azok számára is van megoldás, akik helyhiánnyal küszködnek. Hisz nem ritka, hogy otthon vagy szállításnál nincs hely egy vödör, vagy épp egy dézsa számára. Az ezzel a problémával küszködő horgászoknak nyújt tökéletes megoldást a vászon keverőedények használata. Főleg a biciklivel közlekedő ifjúságnak ajánljuk figyelmébe a balesetmentes közlekedés érdekében. Ezekből is készül több méret, melyek szállítási mérete üresen majdhogynem nulla!

A vászon keverőedény szállítási mérete (üresen) minimális
Praktikus kis eszköz a mindennapokban
Szinte minden ismert cég kínál változatos méretű és kivitelű (pl.: fedeles) vászon keverőedényt is

Törősziták

Hol tudjuk hasznosítani a különféle törőszitákat? Elsősorban a megnedvesített etetőanyag áttörésé során, hiszen elsődleges céljuk az etetőanyagok és a földek könnyebb kezelhetőség érdekében történő homogenizálása. Akkor beszélhetünk homogén egységről, ha egy adott halmaz paraméterei a rendszer minden részében megegyeznek, tehát ha maga az anyag egynemű, azonos tulajdonságú elemekből áll. Most, hogy egy alap kémia kurzuson átestünk, gondoljuk át, miért is fontos, hogy homogén legyen az etetőanyagunk? A válasz egyszerű: mert így kiküszöbölhetjük a nagy, darabos, csomóba összeállt, túlnedvesített szemcséket, és egyenletes oldódást biztosítunk az etetőanyag vízbe juttatása után. Így minden etetőanyag részecske közel azonos módon dolgozik a vízben, és mivel ez kontrollálható, ezt úgy teszi, ahogy mi azt szeretnénk! Ily módon nem csupán a véletlenre vagy a bizonytalanra bízzuk mindezt!

Bal oldalon az áttörés előtti, míg jobb oldalon az áttörés utáni állapot látható. A különbség szembetűnő!
Megéri a plusz munkát!
A megfelelő lyukméretű törőszita kiválasztása is fontos!

A piacon több különböző (dézsára, illetve vödrökre, valamint különféle csalis edényekre való) átmérővel és alapvetően 3 lyukbőséggel találkozhatunk. Ezek közül nem minden esetben egyértelmű, hogy melyiket is válasszuk.

Alapvetően 3 különböző lyukbőségű törőszitával találkozhatunk

Szóval, melyiket mikor kell használni? A legnagyobb lyukú rostát a darabosabb (sok kukoricapogácsát, préselt főtt kukoricát és magvakat tartalmazó) pontyos, illetve a durva szemcsés (esetleg már kővel nehezített) folyóvízi etetőanyag áttörése során célszerű használni. E rosták lyukbősége (gyártótól függően) 5,5-8 mm. A közepes lyukú rostát a közepes és finomszemcsés etetőanyagok áttörésére használjuk. Ezek lyukbősége (gyártótól függően) 4-5 mm. Az apró lyukút csupán a megfelelően előkészített föld átdolgozására, valamint az élő anyag rostálására, mászatására használhatjuk, így elválasztva az élő egyedeket az elpusztultaktól. Ezek lyukbősége (gyártótól függően) 2,5-3 mm. A közepes méretű törőszita „mellesleg” a csontkukac, míg az apróbb lyukú a pinki és szúnyoglárva mászatására is kiváló.

Csalis dobozra illeszkedő élő anyag (pinki és szúnyoglárva) mászató szita

Vízporlasztó - „spricni”

Az etetőanyag és föld a nagy melegben - ha nincs lefedve - könnyen és gyorsan kiszáradhat. Az elvesztett nedvességet pótolni kell, illetve a finomhangolást, „az utolsó simításokat” sokkal könnyebben elvégezhetjük egy olyan eszközzel, amely finoman, de egyenletesen adagolja a szükséges vízmennyiséget. A szemfüles horgászok hamar felfedezték a növények gondozásához használt vízporlasztót, amely kiváló szolgálatot tehet az etetőanyag utónedvesítése során is! Fontos kihangsúlyozni, hogy használata nem létkérdés, de egy precíz, jól felszerelt horgász kelléktárából nem hiányozhat! Ugyanis nincs annál bosszantóbb, mint amikor egy könnyelmű mozdulattal túlnedvesítjük a már teljesen kész, vagy a kissé kiszáradt kaját, hiszen ez már nem úgy bont és nem ott dolgozik, ahol kellene! A spricni használatával azonban a hibázás esélye szinte nullára csökkenthető! (Ezzel együtt is érdemes megfogadni azt a tapasztalt versenyzők által is gyakran hangoztatott, bölcs tanácsot, hogy mindig legyen tartalékban nálunk egy kevés száraz etetőanyag. Ez az egyetlen, ami egy túlvizezést okozó „baleset” esetén megmentheti etetőanyagunkat!)

Az etetőanyag utónedvesítéséhez vagy a föld megfelelő állagának beállításához használható spricni. Érdemes pumpával nyomás alá helyezhető típust választani, ezzel minimális erőkifejtéssel is pontosan oda és annyi vizet permetezhetünk, ahol és mennyire szükségünk van

Elektromos keverő

A mai rohanó világban egyre kevesebb időnk jut kedvenc hobbinkra, az etetőanyag keverésére is... Ezt az „időveszteséget” hivatott kompenzálni az elektromos keverő. E szerkezet segítségével néhány perc alatt bekeverhetjük etetőanyagunkat, előkészíthetjük földünket. A folyamatos forgómozgás jó homogenizáló hatása miatt etetőanyagunkat még rostálni sem feltétlenül szükséges. E készülék azoknak is komoly segítséget jelent, akik sokat és minden alkalommal jelentős mennyiségű etetőanyagot vagy földet felhasználva horgásznak. Gondolom, legtöbbünk számára nem ismeretlen, hogy mennyire meg tudja viselni tenyerünket az a fokozott igénybevétel, amit az előbb említett műveletek jelentenek. Kereskedelmi forgalomban több különböző formájú keverőfejjel találkozhatunk. Ezek kizárólag hálózatról üzemelő vagy nagyteljesítményű akkumulátoros fúróba csatlakoztatva vehetők használatba. Az akkumulátoros fúrógépek egyértelmű előnye, hogy bárhol használhatók.

Nagy segítséget nyújtanak ez elektromos fúrógépek az etetőanyagok gyors és hatékony, „nagyüzemi” keverésében

A következő rész taralmából

Most, hogy megismerkedtünk az etetőanyagok bekeverésében segítséget nyújtó eszközökkel, máris elkezdhetünk gondolkodni, hogy mi alapján is válasszuk ki az adott időszakban megfelelő etetőanyagunkat. Ebben próbál majd segítséget nyújtani a sorozat következő része.

A következő cikkben már a tavaszi etetőanyagokkal foglalkozunk majd!

Írta: Hajagos-Tóth Tamás (Donald) és Futó Marci (Marci88)
Képek: Marci88 és Döme Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.