Indul a versenyszezon

Indul a versenyszezon

Már javában zajlanak a 2023-as horgászversenyek selejtezői. Úgy érzem, egy hónappal saját megmérettetésem előtt eljött az idő a célzott felkészülésre. Mit jelent ez? A következő sorokban részletesen elmondom!

A helyszínt nem kell bemutatni: Törökbálint

Mivel az én selejtezőm a Törökbálinti Horgásztavon kerül megrendezésre, evidens, hogy ide jöttem és a jövőben is ide fogok járni gyakorolni. De pontosan mit is?
Nyilván nagyon fontos kérdés a megfelelő csalik, aromák, etetőanyagok kiválasztása, de úgy hiszem, ezen a helyszínen van egy ezeknél is sokkal fontosabb szempont. Ez pedig a technika. Mégpedig a távoli dobások technikája.

Itt távdobó felszereléseket kell használni
Elkél a „Long Cast” feliratú orsó

Megmondom őszintén, már jó ideje nem volt alkalmam kettőnél többet dobni 100 méteres távolságba, így eléggé meglátszott rajtam a gyakorlat hiánya.

A kosárba szánt csalogatóanyag

A horgászatot 96 méteren kezdtem. A Fine Max 420-as bottal ez a távolság kényelmesen elérhető, ha kellő technikával rendelkezik az ember.

Hamar jött az első kapás
Mindjárt megvagy!
A nap első hala

Manapság már annyira átlagosnak tűnik a 100 méteres táv megdobása, hogy sokan azt hiszik, velük van a baj, ha nem megy nekik. A valóság ugyanakkor szerintem az, hogy 100 métert dobni márpedig nem könnyű.

Újabb szép hal a kezemben

Az alapvető, hogy kell egy távdobásra alkalmas, jól összeállított felszerelés, viszont nagyon-nagyon sok múlik a technikán. Sokáig én magam se tudtam 90-100 méter fölé menni, pedig minden felszerelésem megvolt hozzá. De kis segítséggel és sok gyakorlással mára már 140 métert dobni se jelent gondot.

Próbálkoztam több különböző csalival…
… és néhány aromával is

Persze nagyon jó dolog elmondani, hogy dobtam ekkorát, dobtam akkorát. De nem távdobó versenyen vagyunk, nem az számít, ki dob a legmesszebb. Rendkívül fontos a pontosság, és az igazi gyakorlást ez igényli. Ugyanis ha szeretnénk sok halat fogni, nem árt többször visszadobni ugyanarra a helyre.

Egy jól működő csalizás
Először egy adag pellet…
… majd az aroma…
… végül még egy adag pellet
Jöhet a kapás!
Gyönyörű!

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy nagyon precízek vagyunk, minden dobás ugyanoda megy, de egyszerűen nincs ott hal, ezért távolabbra kell nyúlni. Nem tehetünk mást, távolabb kell dobni.

Ha 100 méter már nem elég…
… én mindig ezt a párost veszem elő

Szerencsére ezekkel a felszerelésekkel és jó technikával a 120-130 méter is simán elérhető. Én például ma 130-ra akasztottam ki ezen a boton a zsinórt.

Meg is lett az eredménye
Csodálatos színekben pompázó hal
Ha egy üzlet beindul…

A halak jó étvágya kompenzálta a kezdeti ügyetlenségemet, de bőven van még mit gyakorolni. Nem állok rosszul, van még egy teljes hónapom, de a legfontosabb: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

Írta: Bank Bálint
Fényképek: Bank Bálint, Mikola Levente

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.