By Döme TEAM FEEDER Master Long Cast 6600 és 6700 orsók bemutatása távdobás közben

By Döme TEAM FEEDER Master Long Cast 6600 és 6700 orsók bemutatása távdobás közben

A távdobó felszerelések folyamatos fejlesztése egyre nagyobb határokat feszeget, és a botok, orsók specializálása már elért arra a szintre, hogy kizárólag a horgászon, na meg a fizikán múlik, hogy milyen messzire veti be végszerelékét. Ebben az írásban a megújult By Döme TEAM FEEDER Master Long Cast 6600 és 6700-as orsóit szeretném akció közben bemutatni.

Megjelenésüket tekintve letisztult, igényes kivitel jellemzi az orsókat elegáns és sportos, piros-fekete dizájnnal. Robosztus felépítésük ellenére viszonylag könnyűek, hiszen a nagyobb méret is mindössze 534 gramm!

Távdobásra specializált orsók
A 6600-as modell sekély, míg a 6700-as változat mély dobbal rendelkezik
A nagy kiterjedésű tavakon sok esetben a halfogás feltétele a 100 métert meghaladó dobástávolság
A 130 méter feletti dobásokhoz már csak tökéletes összhangban lévő felszerelés jöhet szóba

Egyik különlegessége ennek az orsószériának a 100%-osan por- és cseppálló, precíziós gyorsfék, amely fél fordulattal szinte teljes egészében zárható. Hogy miért van erre szükség? A nagy távolságú horgászatok során, ha a féket teljes egészében nem zártuk le, ha nem stabilizáltuk, akkor a lendületes dobás során megcsúszhat a zsinór, amely súlyos ujjsérülést okozhat. Ennek esélye egy gyors mozdulattal teljes egészében kizárható.

Egyik különlegessége ennek az orsószériának a 100%-osan por- és cseppálló, precíziós gyorsfék, amely fél fordulattal szinte teljes egészében zárható
Lendületes dobás indításához teljesen be kell szorítani a féket, és érdemes egy dobókesztyűt is felvenni
A vastag dobóelőke itt már elengedhetetlen

A csökkentett méretű, kecses, piros és fekete színű testben egy közepes (4,6:1) áttételű szerkezet található. A testben meglapuló 6 + 1 csapágy könnyed, sima futást eredményez. A precíz zsinórképért a szuper lassú (9 hajtókar-fordulat alatt megy egyszer fel, majd le vissza a kiinduló helyzetbe), csigatengelyes dobemelés felel. A nagy átmérőjű (69 mm), alumínium távdobó dob nemcsak gyors zsinórbehúzást tesz lehetővé, de az új fejlesztésű, távdobó kilépő éllel gyorsan és sokkal kisebb ellenállással pereg le róla a zsinór.

Az orsók áttétele 4,6:1
Rendkívül szép, elegáns megjelenésű orsó
A 6600-as modell a távdobásra specializált feederes összeállítások elengedhetetlen eleme
Ha ilyen halak laknak a parttól távol, akkor nincs mese, oda kell dobni!
A precíz zsinórképért a szuper lassú, csigatengelyes dobemelés felel. A nagy átmérőjű (69 mm), alumínium távdobó dob gyors zsinórbehúzást tesz lehetővé

A peremfutó orsók közös sajátossága, hogy figyelmetlen használat esetén a dob alá tekeredhet a zsinór. Ennek kiküszöbölésére a dob alatt egy „gubancgátló keret” van a tengelyen, amelyet gyakorlatilag észre sem lehet venni. A dobon természetesen 2 db lekerekített fém zsinórklipsz található. A csapágyazott zsinórvezető görgő garantáltan nem csavarja a zsinórt, precízen teszi azt a helyére.

A „gubancgátló” keret megakadályozza, hogy a meglazuló zsinór beszaladjon a dob alá
Az új fejlesztésű, távdobó kilépő élnek köszönhetően gyorsan és sokkal kisebb ellenállással pereg le a dobról a zsinór
A hatalmas dobbal a robosztus, 4,6-os áttétel is biztosítja a gyors zsinórbehúzást
Természetesen ezeken a By Döme TEAM FEEDER orsókon is két lekerekített fém zsinórklipsz található
A precíz szerkezetnek köszönhetően mind dobás, mind halfárasztás során a maximumot tudjuk kihozni az orsóból
Csak idő kérdése, és a távolra bevetett készség gazdára talál
A Long Cast Pro orsó a Master 430LC bot tökéletes társa

A filclamellás, portól védett fék természetesen bármilyen beállítás mellett hibátlanul működik és finoman adagolja a zsinórt. Emellett a rotorfék – mely különösen fontos a távdobó orsóknál – nyitott felkapókarnál blokkolja a rotor elfordulását, megakadályozva ezzel a felkapókar dobás közbeni, véletlen visszacsapódását.

A csapágyazott zsinórvezető görgő garantáltan nem csavarja a zsinórt, precízen teszi azt a helyére
A rotorfék – mely különösen fontos a távdobó orsóknál – nyitott felkapókarnál blokkolja a rotor elfordulását
A végtelen visszaforgásgátló már alaptartozék a modern peremfutó orsóknál

Milyen zsinórt érdemes az orsóra tenni?
Elsősorban a vastagságra kell figyelni, hiszen minél nagyobb a zsinór átmérője, annál nagyobb a felülete, nagyobb az ellenállása, így nehezebb vele a távdobás. Éppen ezért a komoly távdobásokhoz egyértelműen a 0,18 mm-es átmérőt ajánljuk, de a 0,20 mm-es monofil még megfelelő lehet. A By Döme TEAM FEEDER Long Cast zsinór speciális felületkezelésének köszönhetően még könnyebben szalad le a dobról, így alkalmas a távdobáshoz. Ebből egy tekercs elegendő, hisz 350 méterrel megtelik a dob.

Ha már a bot és az orsó is Long Cast, a zsinórt is érdemes ebből a családból választani! Távdobáshoz a 0,18-0,20 mm zsinórátmérő ajánlott
Minden egyes ilyen szép ponty alátámasztja azt, hogy vannak szituációk, amikor a bűvös 100 méter fölé kell dobni

Gyakorlat közben mit kamatoztatunk az orsó tulajdonságaiból?

 • Precíziós első gyorsfék rendszer, mely 100%-osan por- és cseppálló és pillanatok alatt megszorítható, így elősegíti a gyors, lendületes dobások kivitelezését!
 • Szuper lassú dobemelés (9 hajtókar-fordulat alatt megy egyszer fel, majd le vissza a kiinduló helyzetbe), így biztosítva a távdobáshoz elengedhetetlen tökéletes zsinórprofilt.
 • Megerősített, masszív ház és rotor, amely még strapabíróbbá teszi az orsót, kiegyenlített, sima futást biztosítva
 • Megerősített tengely, mely még a legnagyobb lendítések és legkomolyabb fárasztások során is kellő tartást ad a szerkezetnek.
 • Az erősített, cső felkapókar bírja a megterhelést és a legnagyobb lendítések során sem csapódik vissza!
 • Nagyméretű, ergonomikus hajtókar-fogantyú, amely kényelmes és határozott behúzást eredményez, ráadásul halfárasztás során is stabilitást nyújt.
 • Új kialakítású, szélesebb dob távdobó kilépő éllel, így érhetjük el azt a távolságot, amelyről eddig csak álmodtunk.
 • A csapágyak száma (6 + 1) is nőtt, valamint ezek minősége is egy lényegesen magasabb szintet üt meg.
 • Anti-twist rendszer, amely meggátolja a zsinór csavarodását, így az sokáig megőrzi azt az állapotot, amely biztosítja számunkra a tökéletes dobások kivitelezését!
 • Áttétel: 4,6:1
 • Alumínium távdobó dob, amely nagy méretével (69 mm-es átmérő) biztosítja, hogy távolról is gyorsan kihúzhassuk végszerelékünket.
 • Forgácsolt fém hajtókar.
 • Dupla fém zsinórklipsz.
 • Csapágyazott zsinórvezető görgő, mely a zsinórt óvja a felesleges tekeredéstől!
 • Csigatengelyes dobemelés.
 • Grafit-Hybrid orsótest.
 • Végtelen visszaforgásgátló.
 • Az orsó illesztése és ezen keresztül a használati értéke is lényegesen jobb lett!
 

Nagyméretű, ergonomikus hajtókar-fogantyúja kényelmes és határozott behúzást eredményez, ráadásul halfárasztás során is stabilitást nyújt
Az egyenletes zsinórlepergés következtében nemcsak nagyobb távokat érünk el, de mindezt pontosabban is tudjuk tenni

Mire való ez az orsó?
A sekély dobú modell kifejezetten a nagyhalas, távdobó feeder horgászathoz, míg a nagyobbik méret a folyóvízi feederezéshez, valamint bojlis, nagyhalas horgászathoz készített távdobó orsó, amikor vastagabb (0,30-0,35 mm-es) főzsinórt kell használni. Haladó, illetve profi horgászoknak egyaránt nyugodt szívvel ajánljuk! A legtöbbek által használt 3,6-3,9-4,2-4,3 méteres távdobó botokhoz ideális választás. A család szisztematikusan 2 különböző méretben kerül forgalomba:

 • Master LC 6600: dobátmérője: 69 mm, 97 cm-t húz be egy hajtókar-fordulatra, tömege: 530 g, zsinórkapacitása: 0,20 mm / 220 m, 0,25 mm / 170 m
 • Master LC 6700: dobátmérője: 69 mm, 97 cm-t húz be egy hajtókar-fordulatra, tömege: 534 g, zsinórkapacitása: 0,30 mm / 380 m, 0,35 mm / 280 m
 

A sekély dobú 6600-as modell kifejezetten a nagyhalas, távdobó feeder horgászathoz, míg a 6700-as méret a folyóvízi feederezéshez, valamint bojlis, nagyhalas horgászathoz készített távdobó orsó
Távdobáshoz specializált method kosarak
Az olyan versenypályákon, mint a Törökbálinti Horgászpark, egy jó távdobó felszerelés a sikeres versenyzéshez elengedhetetlen
Aranyhasú ponty 130 méterről

Írta: Sipos Gábor
Fotó és videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.