Method suli 3. rész – Az alap feeder felszerelés összeállítása, a megfelelő orsó kiválasztása

Method suli 3. rész – Az alap feeder felszerelés összeállítása, a megfelelő orsó kiválasztása

Annak érdekében, hogy használni tudjuk a botot, mindenképpen szükség van valamilyen orsóra is. Ezen a téren legalább olyan nagy a kínálat, mint a botoknál, és a választás sem könnyebb. A sorozat harmadik epizódjában bemutatom, milyen orsókat lehet találni a By Döme TEAM FEEDER szériában, és melyek azok, amelyek az előző részben kiválasztott feederekhez megfelelőek lehetnek.

Fiatalkoromban, mikor orsót szerettem volna vásárolni, már előre féltem, milyen felesleges dolgokkal fog engem traktálni a horgászboltos. Mindig elkezdte mondani a feleslegesnek tűnő műszaki paramétereket, amelyekből és egy kukkot sem értettem, aztán csapágyszámmal dobálódzott, ami számomra túl sokat nem mondott. Megfogtam, megtekergettem, és ha tetszett, akkor megvettem, függetlenül a papírdobozra írt sok-sok adattól.

A megfelelő orsó kiválasztása legalább annyira nehéz feladat, mint a botválasztás

Ettől függetlenül, aki komolyabban is szeretné magát belevetni az orsók tanulmányozásába, megteheti, hiszen az orsók adatlapjain minden részletre kitérő leírásokat lehet találni. A továbbiakban viszont az egyszerűség elvét követve segítek kiválasztani olyan kezdő kategóriájú orsót, amely jó társa lehet a kinézett botunknak. Hasonlóan a botoknál látottakhoz, most is érdemes végig szaladni a kínálaton.

Master Carp
Ez az orsócsalád haladó horgászoknak ajánlott, de akár kezdők is használhatják. Nyeletőfékes modell, így elsősorban ponty horgászatához ajánlom. Ez a modell a Master Carp botokhoz illik a legjobban.

A Master Carp orsó, ahogy a bot is, a céltudatos pontyhorgászok eszköze
A Master Carp botok megbízható társa ez az orsó

Long Cast
Ahogy a botoknál is, a „long cast” itt is a nagy dobást jelenti, tehát kifejezetten arra valók, hogy távolra be tudjuk juttatni vele a végszerelékünket. Kezdőknek nem ajánlott ez az orsó, mert használata gyakorlott mozdulatokat kíván, valamint egy átlagos távolságban történő horgászat nem is igényli az ilyen precíziós eszközt.

A Long Cast orsó használata gyakorlott mozdulatokat kíván
Ennek az orsónak minden eleme a távdobást szolgálja
Method versenyeken előszeretettel használom ezt az orsót, mert nagyon gyors vele a horgászat

Fine Carp
Ez az orsó az azonos nevű botokkal alkot jó párt, de akár a folyóvízi megterhelést is bírja. Pecíziós, gyorsfékes szerkezet, amelynek az előnyeit csak a gyakorlott pecások tudják kamatoztatni.

A Fine Carp a finomszerelékes és versenyhorgászok kedvelt orsója, de jól bírja a nagy megterhelést jelentő folyóvízi horgászatot is

Pro Method
Ez az előző orsóval teljesen megegyező modell a profi method horgászoknak készült. Jó társa a Pro Method feederbotoknak.

A Pro Method orsó finomszerelékes versenyzésre is alkalmas, hisz nagyon jól bírja az akár extrém igénybevételt is
A Pro Method orsó a fehér botok méltó társa

Pearl Carp
Ez a gyöngyházszínű, nyeletőfékes orsó akár kezdőknek is remek választás lehet. Valamivel kedvezőbb árfekvésű, mint a Master Carp.

A Pearl Carp egy kedvező árú nyeletőfékes modell

Power Fighter
Ennek az orsónak a neve megegyezik a választott botunkkal, így nem nehéz kitalálni, hogy ez az a szerkezet, amelyet kerestünk. Ebből a modellből az 5000-es és a 6000-es méret az, amely passzolna a 360-as botokhoz. Akkor ajánlom ezt az orsót kezdő horgásznak, ha egy bottal pecázik. Ezzel a legkönnyebb elsajátítani a feederezést, azonban azt tudomásul kell venni, hogy a legtöbb hazai vízen két bottal lehet horgászni, és mivel pontyra pecázunk, a legtöbbször ezt ki is használjuk.

A Power Fighter kitűnő tanuló orsó

Carp Fighter
A Carp Fighter tulajdonképpen megegyezik az előző modellel, annyi különbséggel, hogy ezen van nyeletőfék. Kétbotos horgászatnál mindenképpen javasolt a nyeletőfékes orsók használata, így én ezeket ajánlom azoknak, akik most ismerkednek a feederezéssel. Ez egy kedvező árfekvésű orsó, így nem kell vagyont sem költeni rá. Az 5000-es méret pont passzol a Power Fighter 360-as botokra, így tulajdonképpen el is dőlt az orsó kérdése.

A Carp Fighter egy alap felszereltségű nyeletőfékes orsó
Az 5000-es méret tökéletes választás a 360-as Power Fighter botjainkhoz
A hétköznapi horgászatok megbízható harcosa a Carp Fighter

Bizonyára vannak, akik még nem hallottak nyeletőfékről, nem is ismerik a működési elvét, így röviden elmondom. Az orsó hátsó részén van egy kapcsoló, amit ha átváltunk, aktiváljuk a nyeletőféket. Ez azt a célt szolgálja, hogy kapás esetén a hal a zsinórt minimális ellenállással tudja húzni, így nem kell félni attól, hogy berántja a botunkat a vízbe. Az orsó végén található tekerőgombbal lehet szabályozni a nyeletőfék ellenállásának mértékét. Kapás esetén, bevágás előtt a hajtókar negyed fordulatával lehet kikapcsolni a nyeletőféket. Ekkor egy kattanást lehet hallani. Innentől már a precíziós első fék végzi a munkát. Egyszerű így elmondva is, de használat közben tapasztaljátok majd meg, mennyire könnyű használni.

Kedvező ára ellenére ez az orsó meglepően jó technikai paraméterekkel rendelkezik
A nyeletőfék nagyon hasznos „felszereltség”, ha pontyhorgászatról van szó
A Power Fighter feederbot és a Carp Fighter LCS orsó tökéletes párost alkot
A következő részben – immár a vízparton – fel is töltjük az orsók dobját a megfelelő zsinórral, tartsatok velem akkor is!

Megvannak a botok és az orsók, ám még messze vagyunk attól, hogy be is vethessük a végszerelékünket. Először is ki kell választani, hogy milyen zsinór kerüljön az orsó dobjára. Ez lesz a következő rész témája, tartsatok akkor is velem!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.