Pontyözön Kőröshegyen

Pontyözön Kőröshegyen

A mai horgászat alkalmával a kőröshegyi Völgyhídi-tóra látogattam el egy pörgős peca reményében. Nagyon sok hal van ebben a vízben, főleg pontyok, de igen szép a tó amur-és kárászállománya is. Kinéztem egy szimpatikus horgászhelyet és neki is láttam a pakolásnak. Az ilyen csodás környezetben különösen jó élmény a pecázás, arról nem is beszélve, hogy mennyi halat lehet itt fogni.

Újra és újra lenyűgöz e kis tavacska látványa

A szigeten foglaltam helyet egy nagyobb nádas terület sarkával szemben.

Itt horgásztam ma

A horgászatot minimális alapozó etetéssel kezdtem. 3 duplán töltött method kosárral dobtam a kiszemelt helyre. Apropó, hely: kicsit féltem a nádas közelébe horgászni az ott megbújó akadók miatt, így azoktól kicsit jobbra alakítottam ki az etetést. Nos, ezzel se jártam sokkal jobban, de ne is szaladjunk ennyire előre.

Oda horgásztam egész nap, kb. 1 méterre a túlparttól

Kellett kis idő, mire a halak megtalálták a nekik bejuttatott csalogatóanyagot. Az első két dobásra semmi akció nem volt. 10-10 percet vártam, de sajnos nem jutottam kapásig. A harmadik dobást már kicsit csüggedve végeztem, viszont amikor 3 perc után karikába hajlott a botom, egyből el is felejtettem aggodalmamat. Szépen, nyugodtan fárasztottam a halat, amikor az elindult kicsit jobbra. Apró pattogást éreztem a zsinóron, majd el-elakadt, és végül elment a hal a horgomról. No, sebaj! Megtalált valamit a víz alatt, ez van, majd a következő meglesz! Hát, nem lett meg… 4 ponty ment el egymás után ugyanúgy, az akadó miatt. Próbáltam erőltetni egyből a halat megakasztás után, de alig kellett jobbra mennie, és már lepattant a horogról. Ezt pedig hamarosan követte a második probléma: ráállt a kárász az etetésemre. A következő bő fél órában csak kárászt tudtam fogni… Mondjuk, ennek az volt a pozitívuma, hogy ezek a kis halak legalább nem tudtak bemenni az akadóba.

Törtem a fejem, hogyan kerüljem ki azt az akadót

Sok kárásszal később végre rájöttem, hogy hogyan tudnám orvosolni a problémát. A következő ponty akasztása után felálltam a ládán és a botot felemeltem olyan magasra, amilyen magasra csak tudtam. Reméltem, ha a zsinór nagy szöget zár be a vízzel, akkor nem akad el, és ki tudom fárasztani a halat.

Ezzel a technikával próbáltam kikerülni a víz alatti akadót

Szerencsére bejött ez az ötlet. Végre sikerült megfognom a nap első pontyát!

Te már nem menekülsz!

Most már csak arra kellett valami megoldást találnom, hogy hogyan fogjak pontyokat a kárászok helyett. Mivel az etetést nem akartam elhagyni, arra jutottam, hogy megetetem még jobban, hátha odaáll a ponty és elveri onnan a kárászokat. Ezúttal 5 duplán töltött kosárnyi pelletet dobtam be. Egy ideig még jöttek a kárászok, de idővel visszatértek a pontyok az etetésre. Úgy tűnik, ezt is sikerült megoldani.

Végre egy újabb ponty

Nagyon szépen összeállt ez a peca. Szinte minden dobásra 1-2 percen belül kapás érkezett. Igazán pörgős horgászat volt.

Ezt a rövid távot egy Fine Max 330M bottal horgásztam

Nagyon kedvelem ezt a botot, mert egy elég finom pálca, de közben van benne egy kellemes feszesség. Baromi jó vele horgászni.

A magasba tartott bottal már nem volt halvesztésem
Sorra jöttek a potyók
Megvagy!
A csalit is visszahozta

Igazi örömpeca volt a mai. Gyönyörű környezetben sok halra lehetett horgászni. Olyannyira sok halat tudtam ma fogni, hogy két doboz pelletet is teljesen elhasználtam. No de ha már a pelletnél tartunk, azt nem mondtam még, hogy milyen csalogatóanyagokat használtam ma. Igazán egyszerű volt a recept: összesen 2 doboz 4S Tavaszi Method Pellet Boxot kevertem be. Csalinak több mindent is próbáltam, de egyértelműen a Sipi 1 és Sipi 2 csalik működtek a legjobban. Különféle aromákkal is próbálkoztam, de ezek ma nem kellettek a halaknak.

A mai csalogatóanyagok

Végül szűk 4 óra horgászat után fejeztem be a napot, mert teljesen elhasználtam 2 doboz pelletet. Baromi intenzív volt ez a peca. Összesen 22 pontyot fogtam ma és még legalább ugyanennyi kárászt. Gyakran szóba kerül, hogy a method horgászathoz elég mindössze minimális adag etetőanyag, ami igaz is, de ma olyan sok halra tudtam horgászni, hogy végül szükség volt a több kajára. Mondjuk, ez legyen a legnagyobb bajom!

A nap búcsúhala is megérkezett
A 22. ponty ma

Írta: Bank Bálint
Fényképek: Bank Bálint, Lévay Viktória

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.