Pontyok a híd alól

Pontyok a híd alól

A mai horgászaton egy számomra új vízterületre látogattam el. Akik autóval járnak le a Balatonra, azoknak biztosan ismerős az a bizonyos völgyhíd, ahonnan utazás közben először láthatunk rá szinte az egész magyar tengerre. Ma ez alatt a hatalmas híd alatt vettem üldözőbe a halakat, a kőröshegyi horgásztavon.

Nemcsak a hídról, de a hídra is szép a kilátás

Kora reggel érkeztem a tóra. A parkolás pillanatában -5 Celsius-fokot mutatott autóm hőmérője.

Kemény fagy volt az éjszaka

Sajnos nem emelkedett valami gyorsan a hőmérséklet. Mire kipakoltam a felszerelésemet a kiszemelt horgászhelyre, már baromira fázott a kezem, így muszáj volt pár percet lehelgetnem, mire végre nekiláthattam a horgászatnak.

Mai napra szánt kaja…
… illetve a pellet

Elég érdekes a tó kialakítása. Tulajdonképpen két külön tórészlet van. Én a nagyobbikon foglaltam helyet, a sziget egyik sarkában.

Ezen a helyen állítottam fel a ládámat
Vágjunk bele!

Az első dolgom az volt, hogy végeztem pár próbadobást, ugyanis szerettem volna kiakasztani a zsinórt, hogy végig egy adott helyen, illetve környékén tudjak horgászni. A kiszemelt hely nem volt más, mint az előttem található nádcsücsök. A zsinóromat úgy akasztottam ki, hogy a sarok elé tudjak dobni, illetve ezzel még jobbra, a nád oldalát több méteren át meg tudjam pontosan horgászni.

Arra a helyre próbáltam minden alkalommal bedobni

Az első dobásom után alig 10 percet kellett várnom, mire erős, botgörbítős kapásra lettem figyelmes. Sikerült megakasztanom a nap első halát, de mindjárt a bevágás után sajnos el is ment. No, sebaj, ez cseppet se szegte kedvem, sőt! Abszolút boldog voltam, hisz már az első dobásra volt jelentkező, így bizakodva vártam a folytatást. Próbáltam minél pontosabban a lehető legközelebb dobni a nádhoz. Hogy tudtam ezt megtenni, ha ki volt akasztva a zsinórom egy fix helyre? Amikor a próbadobásokat végeztem, ügyeltem arra, hogy a botot függőlegesen felfelé tartsam, mikor a zsinór megfeszül és kiakasztom a zsinórt. Ezzel a módszerrel, ha dobás után nem a fejem fölött, hanem kicsit alacsonyabban tartottam a botot, akkor akár fél méteres különbségek is lehettek a dobásaim között. Ezzel próbáltam játszani, egyszer kicsit visszább állítottam meg a kosarat, máskor továbbengedtem. Kerestem, hogy merre lehetnek a halak.

Kapásra várva…

Alapvetően azt gondoltam, hogy a halak elhúzódnak a nádtól 1-2 méterre, hisz elég hideg volt még a víz, de tévedtem. A halfogás, egészen pontosan a gyors halfogás kulcsa az volt, hogy minél közelebb dobjak a túlparthoz. Egy-egy tökéletes dobás után hamar igazolták a halak ezt a tapasztalatot. Fél órával a horgászat megkezdése után már szákban volt az első pontyom…

Végre megvan az első pontyom

… majd a második…

Rá se kellett sokat várni

… és a harmadik is.

Aktívak a pontyok

Sajnos segítő híján nem egyszerű magamat lefotózni a hallal, és mivel e mellé még baromi hideg is volt, nem bajlódtam az időzített fényképekkel, visszaengedtem a halakat, amint tudtam. Nagyon szépen jöttek a pontyok, illetve be-beugrott néhány kárász is a bajszosok közé.

Neki is megtetszett a pellet

Így, hogy a „becsülethalak” már megvoltak, elkezdtem bátrabban kísérletezni. Az idei Haldorádó újdonságok közül hatalmas népszerűségnek örvendenek a Tornado Activator aromák. Mivel az elmúlt horgászatokon sokat próbálgattam a sűrűbb géleket, ma nagyobb hangsúlyt fektettem a spray-ekre.

A mai favoritok

Érdekes tapasztalat, hogy nekem nemcsak ezen a horgászaton, hanem minden másik idei pecámon is jellemzően az édes aromák és csalik működtek jobban. A mangós Tornado Method ma is aratott, de a piros színű, szamócás ízű pellet szorosan a nyomában volt.

Az édes csalik mentek a legjobban

Nagyon szeretem a fokhagyma-mandulás ízvilágot is, ez rendszerint a kifejezetten hideg vízben eredményes. Sok szép halat köszönhetek már az ilyen ízű csaliknak és etetőanyagoknak, de ebben az évben nekem még nem okoztak átütő sikert valamiért, pedig ma sem voltam rest, több mint egy órán át próbálgattam a fokhagymás Tornado Methodot és a hozzá passzoló aromákat. Egy kárászt tudtam fogni.
No de hát ezért érdemes próbálkozni, hogy lássa a horgász, mivel érdemes pecázni. Így a horgászat utolsó felében újra az édes cuccokat erőltettem, nem is eredménytelenül.

Mehet rá 3-4 fújás az epres spray-ből
Íme, az édes pelletkupac

Volt, hogy olyan jó helyre tudtam dobni, hogy nem volt időm lerakni a botot a tartóra, mert már vette ki a kezemből a hal. 10 másodperc sem telt el a bedobás után. Jó, ez csak egyszer fordult elő, de milyen éhesnek kellett lennie a halnak, hogy egyből „megtámadja” a beérkezett kosarat? Hideg vízben ez nem jellemző.

Újabb szép ponty a horgon
Szépen dolgozik a bot
Ez a termetesebb ponty már matracot érdemelt

Kora délután hagytam abba a horgászatot. Habár éppen csak kezdett végre kellemessé válni az idő, sajnos más teendők miatt muszáj volt összecsomagolnom. Nagyon jó horgászatot tudhatok magam mögött. A hideg víz ellenére 15 pontyot tudtam fogni ma, ami szerintem nem rossz eredmény. Alig várom, hogy nyáron is visszatérhessek erre a tóra és a zöld nádasok elől foghassam a szebbnél szebb pontyokat, illetve a tó nagy amurjait.

Írta: Bank Bálint
Fényképek: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.