Tejsavas őszi pontyok

Tejsavas őszi pontyok

A nyári horgászatok egyértelmű sikertermékei a tejsavas erjesztésű etetőanyagok, magvak és az ezekhez passzoló csalik. A felmelegedett vizekben ezekkel a csalogatóanyagokkal – némi túlzással – az adott tó összes halát ki lehetne fogni. Az ősz beköszöntével viszont egyre kevesebben szavaznak bizalmat e termékeknek, pedig amíg vizeink hőmérséklete drasztikusan le nem csökken, eredményesen használhatók!

Mindezt igazolva szeptember közepére újfent egy horgászatot terveztem a Baktói Bojlis Horgásztóra. Sok év kihagyás után májusban horgásztam itt először, majd a nyári forróság idején is eltöltöttem itt néhány eredményes éjszakát. A tó rendkívül sokat fejlődött az utóbbi időben, így bátran állíthatom, hogy egy kiválóan halasított, igazi nagyhalas horgászparadicsommá nőtte ki magát. Fontos megemlíteni, hogy ez a tórendszer két tavat tartalmaz. Az esetek döntő többségében én az úgynevezett „nagy tavat” választom a horgászatra, annak is a hátsó részét.

Őszi horgászatom helyszíne a Baktói Bojlis Horgásztó úgynevezett „nagy tava” volt

Kora reggel érkeztem a tópartra, majd egy gyors alapozó etetéssel indítottam a horgászatot. Az etetésre szánt magvakat a horgászhelyemmel szembeni túlpartról szórtam be több lépésben, hogy folyamatos legyen az etetés. Ezen a tavon az egyik legeredményesebb módszer, ha a szemközti part elé, attól visszább egy-másfél méterre horgászunk. Ezt a sávot járja a hal, ezért ezt etettem meg fél vödör START Erjesztett Mag Mixszel, amit tigrismogyoróval és tejsavas kukoricával turbóztam fel.

Kiváló alap az őszi horgászatokhoz is…
… hal legyen az úszóján, ami egy ilyen falatokkal megterített „asztal” mellett el tud úszni

Az alapozó etetés után mindkét végszerelékemet gyorsan a helyére dobtam és bíztam a jó szerencsémben. Sokan azt gondolják, hogy az ilyen típusú vizeken az ember letolt gatyával, a tónak háttal állva, csukott szemmel is könnyedén fogja a termetes halakat. Ezzel szemben a valóság az, hogy ezeket a sokszor megfogott, kitanult pontyokat egyre nehezebb horogra csalni. Ezen a tavon nem szoktam sokáig várni a kapásra, ha az nem érkezik meg harminc percen belül, újat dobok. Ez a horgászat szerencsésen indult, már elsőre egy darabosabb pontyot sikerült horogra csalnom.

Már a kapás pillanatában lehetett sejteni, hogy jó hal lesz, ám miután így „megállt” a bot a kezemben, már egészen biztos voltam benne
Csak nagyon nehezen tudtam szákolási pozícióba terelni
Egy egészséges, erőtől duzzadó tükrös volt az elkövető
Sok horgásznak fog még örömet okozni

A hűvös reggel után gyorsan melegedett az idő, gyönyörű őszi nap volt, vétek lett volna nem horgászattal tölteni. A halak is meglehetősen aktívak voltak, így a remek kezdés után a folytatás sem okozott nagy csalódást. Az elmúlt időszakban nélkülözhetetlen kiegészítővé vált számomra a By Döme TEAM FEEDER Kapásjelző. Sokan idegenkednek a használatától, míg mások eddig is használtak valamilyen elektromos kapásjelzőt. Véleményem szerint egyértelműen van létjogosultsága ennek az eszköznek. Munkámból adódóan az esetek döntő többségében alig néhány órát tudok csak aludni egy-egy horgászat előtt. De az sem ritka, hogy éjszakás műszak után, alvás nélkül kezdek meg egy horgászatot. Ember legyen a talpán, aki ilyen körülmények közepette is rezzenéstelen arccal képes figyelni a botok spicceit. Ilyen helyzetekben bizony aranyat ér egy ilyen kapásjelző, amit a feederbotos horgászat igényeihez hangoltak. Ha viszont nincs szükség hangjelzésre, kikapcsolt állapotban egy dizájnos bottartó fejként szolgál.

Nagyhalas horgászataim nélkülözhetetlen eszközévé vált a By Döme TEAM FEEDER Kapásjelző…
… így egyetlen kapásról sem maradok le
Újfent jó hal küzdött a horgon…
… kemény fárasztás után sikerült csak szákba terelnem
Egy újabb mutatós tükrös…
… gyönyörű narancsszínű „lapáttal”

Az etetőkosarakban az erjesztett mag mixes etetéshez tökéletesen harmonizáló tejsavas keveréket kínáltam fel. Ez a keverék három különböző összetevőből áll, könnyedén elkészíthető és garantáltan fogós még ősszel is. Ez egy teljesen hallisztmentes, mondhatni naturális kaja, így gyakorlatilag bármelyik vízterületen eredményesen használható. Íme, az összetevői:

  • 1 zacskó FermentX FX 1
  • 1 zacskó Gold Feeder N-Butyric Carp
  • 1 zacskó FermentX Additive Tejsavas Micro Mag Mix
 

Őszi tejsavas keverékem nagyponty-horgászathoz…
… amivel tökéletesen harmonizálnak ezek a csalik
Két különböző végszerelékkel kínáltam fel ezeket a finomságokat

Nem titkolt célom volt, hogy a termetes pontyok mellett horogra csaljak legalább egy szép amurt is, bár – az igazat megvallva – erre elég csekély volt az esély, ugyanis a tórendszer másik tavában élnek nagy számban. Ez a tervem nem is jött be, pedig sok mindent megpróbáltam. Ám, ha amurt nem is, gyönyörű pontyokat azért sikerült még fognom ezen a napon.

Method technikánál minden esetben egy vékony réteg etetőanyagra helyezem a felcsalizott horgot…
… majd ezt fedem be egy újabb réteggel…
… kész is, nehezen lehetne ennél egyszerűbb és hatékonyabb
A Pellet Feeder Complete kosárba rengeteg etetőanyag tölthető…
… jó nagy gombócokat dobtam be a halaknak…
… amik egyértelműen nagyra értékelték az igyekezetemet

Kicsit frusztrált, hogy a tó néhány amurja közül egyet sem bírtam horogra csalni, de ki lenne elégedetlen, ha „futószalagon” érkeznek a pontykapások, amiket rendszerint izgalmas fárasztások és gyönyörű halak követnek?! Egészen sötétedésig horgásztam, amivel egy újabb eredményes napot zártam ezen a remek tavon.

Remek őszi horgászat volt ez…
… minden percét élveztem halmérettől függetlenül
Ez a sokat megélt, öreg harcos volt a nap utolsó termetes hala. Tőlem megkapta azt a bánásmódot, amit sajnos mástól nem
Ha amur nem is, egy másik ritkaság, egy koi ponty azért megtisztelt egy közös fotóval
Imádom ezt az időszakot a vízparton tölteni, pláne, ha ilyen eredményes napot sikerül zárnom

Ez a horgászat is ékes példája, hogy még ősszel is kiválóan működnek a tejsavas csalogatóanyagok, csak megfelelően kell használni őket. Személyes tapasztalatom, hogy ameddig vizeink nem hűlnek 10 °C fok alá, addig érdemes ezekkel kísérletezni és jó eséllyel okoznak kellemes meglepetést.

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Libor Erika

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.