Versenyzés ismeretlen vízen

Versenyzés ismeretlen vízen

A múlt hétvégén részt vettem egy baráti versenyen egy olyan tavon, ahol még sose horgásztam. Mivel a verseny nagyon izgalmas volt, és egész jól is szerepeltem, arra gondoltam, beszámolok nektek róla, méghozzá úgy, hogy megosztom veletek, hogyan és miként érdemes egy olyan tavon felépíteni a horgászatot, ahol még sose pecáztunk. Ha kíváncsivá tettelek, akkor tarts velem!

A versenyt a Bonnyai Horgásztavak 2-es számú taván tartották. Habár horgásztam már Bonnyán, ezen a tavon pont még nem, így semmi elképzelésem nem volt arról, hogy hogyan is érdemes itt horgászni, ezért a felkészülést azzal kezdtem, hogy megpróbáltam utánanézni ennek a tónak. A különböző internetes portálokon már szinte minden létező információt meg lehet találni egy adott vízterületről, így érdemes körülnézni. A verseny előtt annyit tudtam meg a tóról, hogy az átlagmélysége 2,5 méter, illetve, hogy nagyon sok ponty és amur lakja 1-8 kg-ig.

A 34-es helyet húztam, ami a tó egyik sarka volt

Ezen információk alapján egyértelműen pontyozásra készültem, így ennek fényében választottam ki a csalogatóanyagokat. Mivel a pellet manapság már mindenhol kiválóan működik, nyilván az egyik lehetőség az volt. A másik opció, ami szóba jött, a csemegekukoricás, illetve TTX-es horgászat. Én bíztam a pelletben, ezért elsőként azt kevertem be, de mivel a szabályzat nem limitált, előkészítettem egy kevés csemegét is, hátha kell.

Az Aqua pelleteket 1-1 arányban kevertem etetéshez, míg a 4S Method Pellet Mix került a method kosárba

A következő fontos kérdés a távolság. Én 3 különböző távot mértem ki a felkészülési időben, ezek a következők voltak: 24, 42 és 72 méter. Próbáltam egy közelebbi, egy közepes és egy távolabbi távot, hiszen ötletem se volt, hogy melyik fog működni. Viszont az etetés nagyon sokat elárult. Direkt figyeltem, hogy a szomszédos horgászok milyen távolságokat etetnek, és ebből nagyon sokat le lehetett szűrni. Szinte mindenki hasonló távokat dobált kb. 30-50 méterig, így a két kintebbi távomat etettem meg jobban én is. 72 méterre mindössze 3 method kosárnyi pelletet dobtam, 42 méterre 5 kosárnyit és végül 24 méterre szintén 5 kosárnyit, viszont oda 2XL-es Round kosárral.

5 ilyen kosár repült be 24 méterre

A horgászatot ugyanakkor a legtávolabbi etetésen kezdtem, méghozzá azért, mert a víz még mindig csak 5-7 fokos lehetett, illetve az árnyékos oldalon ültem, ahol a nap még nem sütötte meg a vizet.

Kezdődhet a verseny!

Reménykedtem, hogy a benti távon, ahol már egy ideje kapott fényt a víz, lesz eredmény, de sajnos nem volt. Az első 3 dobásomra mozdítás sem volt, így kijöttem a 24 méteres távra és milyen jól tettem! Első dobásra egy kisebb pontyot sikerült fognom. Hamar vissza is dobtam, de a következő két dobás megint nem adott halat. Ezt követően 3 kosár pelletet dobtam erre a távra, majd újra váltottam és a 42 méteren levő etetésre dobtam. Sajnos itt se volt semmi, szóval kicsit elkeseredett voltam. Már több mint fél óra eltelt a versenyből és még csak 1 hal volt a szákomban. Mindeközben többen a szektorból már 3-4 pontynál jártak.
Visszatértem a kinti távra, hátha végre odaállt a hal, és szerencsére igen! Újfent halat fogtam az első dobással, viszont most már nem álltam meg egy pontynál.

Végre beindult a peca

Egy erős másfél óra után 14 darab ponty és 3 kárász volt a szákomban. Szerencsére ez a mennyiség már nem számított rossznak a szektorban. Szépen összeállt a hal a kinti távon. Ezt egyébként egy Fine Max 330M típusú bottal horgásztam meg. Kiválóan tudtam a kis pontyokra pecázni ezzel a felszereléssel.

Rövid távú methodozáshoz a kedvenc botom

Viszont sajnos, ahogy elérkeztünk a félidőhöz, nagyon megálltak a halak. Mintha lesavazták volna a vizet. Próbálkoztam itt is, ott is, kint, bent, mindenféle csalival. Egy kárász kivételével semmit nem tudtam fogni.

Fátyolos kárász

Egy órán át próbálkoztam a különböző távokon, mire úgy döntöttem, nyitok egy új etetést. Láttam, hogy a szomszédok közül többen fogdossák a halakat kb. 30 méteres távról, így kihúztam az etetőbotot 30 méterre és 5 kosárral meg is etettem. Ezt követően a methoddal 1,5 méterrel túldobva az etetésen végre sikerült újra pontyot fognom. Habár kellett várnom a halra több mint 6 percet, annál boldogabb voltam, hogy megint görbül a feederbot.

Termetesebb ponty az etetés mögül

Ezt a halat szerencsére követték termetesebb társai, és az utolsó, szűk másfél órában sikerült jó súlyt gyűjtenem a szákba.

Repülhet be a method!

A nap folyamán egyébként folyamatosan próbálkoztam különféle csalikkal és aromákkal, de már az első 2 óra után egyértelmű volt, hogy mi kell a halaknak. Csalik terén kétféle volt, ami igazán jól működött: a puncs-mentás Tornado method és a narancssárga Quatro Fluo Pop up.

A mai nyerő csalik

Ezenfelül sokszor szépen adták a halat az édes aromák, legfőképpen az édes szamóca ízesítésű Tornado aktivátorok.

A kezem is piros lett tőlük, de hát a halaknak ez kellett

A versenyt 20 darab ponttyal és 5 kárásszal zártam.

Az utolsó halam ma

Alapvetően elégedett voltam ezzel a mennyiséggel. Habár voltak gyengébb időszakok a horgászatomban, amelyeken talán gyorsabban is felülkerekedhettem volna, úgy gondolom, hogy amikor megtaláltam a halakat, akkor szépen tudtam őket fogni. Végül a teljes fogásom 38,5 kiló volt, amivel a 3. helyet értem el a szektoromban.

Nagyon jó peca volt!

Összességében, ahhoz képest, hogy most horgásztam ezen a tavon először, nem is sikerült rosszul a horgászat, teljesen elégedett voltam ezzel az eredménnyel. Illetve az eredménytől függetlenül baromi jól éreztem magam. Jó hangulatban és sok hallal telt a verseny, szóval, semmi okom panaszkodni.
Igyekeztem minden tapasztalatot, illetve gondolatot megosztani veletek és remélem, találtok ebben az írásban legalább egyvalamit, amit később hasznosítani tudtok!

Írta: Bank Bálint
Fotók: Bank Bálint, Magyar Kata

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.