Finom picker

Finom picker

Végre tavasz van! Bár sokan még csak most térnek magukhoz „téli álmukból” és az első horgászatra készülnek. Néhány kérdés, amely ilyenkor a felszereléseit rendezgető, az év első nagy kalandjára készülő horgászokban felmerül: „Mivel is próbálkozzak… úszóval fogjak keszeget? Nem, inkább fogok pontyot feederrel! Vagy válasszam a biztos pickerbotos technikát, amely során jöhet keszeg és talán még ponty is?! Igen, ez kell nekem!” Ha egy könnyed, szórakoztató, szinte biztos fogást nyújtó finomszerelékes technikára vágytok, tartsatok velünk!

Alapfogalmak tisztázása

Sokak számára nem teljesen egyértelmű, hogy mi a különbség a feeder- és pickerbotos horgászat között, ezért mielőtt belemélyednénk a témába, az alapfogalmakat tesszük tisztába. Mindkettő horgászmódszer a fenekező horgászat legérzékenyebb, olykor végletekig lefinomított változata. Mindkét technika alkalmazására igaz, hogy- ellentétben a hagyományos fenekező módszerrel - nincs szükség semmilyen plusz kapásjelzőre. A kapást a botvégbe illeszthető, rendkívül érzékeny és vékony rezgőspicc közvetíti a horgász számára. Minden bothoz több különböző erősségű (általában 2-3 db) cserélhető spicc jár. Ezek kiválasztása során a meghorgászandó távolságot és a halak kapókedvét kell figyelembe venni. Azaz ha egy szuper finom horgászatra készülünk, ahol ráadásul nem is kell túlságosan nagyot dobni, a legérzékenyebb spiccet illesszük botunk végébe! Ahogy nő a meghorgászandó távolság és egyre több kapásra számíthatunk, úgy kell a spicceken is erősíteni. A feeder és picker óriási előnye még abban rejlik, hogy tulajdonképpen hullámzás- és szélálló. Azaz, amikor a hagyományos kapásjelzőt úgy lengeti a szél, hogy az óvatos kapások kiszűrése szinte lehetetlen, a vékony rezgőspiccel ellátott feeder- vagy pickerbot ekkor is használható marad.

A finom pickerbotos technika gyorsan megmutatja minden vízen, hogy ki a legnagyobb létszámú lakója
Az érzékeny Spro Inspiration picker még a halak gondolatát is jelzi!

Mi a különbség?

A feeder és picker között az alapvető, legszembetűnőbb különbség a botok hosszából adódik. A pickerbotok hossza 2,4 métertől maximum 3 méterig terjed, míg egy valamirevaló feederbot 3,3 métertől indul és 4,5 méterig meg sem áll. Sőt vannak még ennél hosszabb botok is! A további különbség a botok terhelhetőségében és dobósúlyában keresendő. Míg a pickerbotok zöme 10-40 gramm dobósúlyú, addig a feederbotok dobósúlya 40-től indul, és akár 200 gramm bevetésére is alkalmasak lehetnek. A nagyobb dobósúly és a keményebb, erősebb bottest lényegesen nagyobb dobótávolságok elérést biztosítja a feederbotoknál. A pickerbotok nem távdobásra, hanem a leheletfinom fenekező horgászat kivitelezésére alkalmasak. Felveszik a versenyt akár a legérzékenyebb úszós készségekkel is, miközben egy jól beállított fékrendszerű orsóval, kellő gyakorlattal és türelemmel szinte bármekkora hal megfogható a segítségükkel. A picker alapvetően keszeghorgászatra való, de mint említettem, nem ijed meg a termetesebb halaktól sem.

A szerelék „lelke” a nyitott csepp feederkosár, amelyből gyorsan kioldódik a finom csalogatóanyag
A végszereléket vékony, 12-es Spro Vision Line horogelőke és könnyű, vékonyhúsú, kisméretű Gamakatsu 1810B és Feeder Extra horgok teszik teljessé…
Így működik a végszerelék a víz alatt

Felszerelés választás

A legnépszerűbb picker bothossz a 3 méteres, amely segítségével minden különösebb erőfeszítés nélkül dobhatunk akár 30-40 métert is, miközben mégis a legérzékenyebb bot van a kezünkben. Ehhez egy 30-as méretű, kifogástalan fékrendszerű orsó ideálisnak tekinthető. A főzsinór javasolt vastagsága 0,16 mm. Ezzel tökéletesen harmonizál a 0,14-0,12 mm átmérőjű horogelőke. A horog méretét a halak mérete és a csali fajtája határozza meg.

A Spro DragMaster EX-Class 830 harcifékes orsó (a 16-os Carp Feeder zsinórral) méltó társa a botnak

Csalik és etetőanyagok

Tavasszal főként a húsos csalikkal lehetünk eredményesek. A szúnyoglárva, csontkukac, pinki fogóssága felülmúlhatatlan. 1-2 szál vékony giliszta azonban okozhat meglepetést, így a tavaszi csalik tárházából ki ne hagyjátok! A megfelelő etetőanyag kiválasztása során egyértelműen a sötét színű, sok természetes összetevőt, főként pörkölt olajos magvat tartalmazó és fűszeres ízesítésű etetőanyagokat javasoljuk. 1-2 kilogramm egy egész napos horgászatra elegendő. Ekkor nem jóllakatni, hanem a horog közelébe kell a halakat csalni.

Tavaszi picker-keszeg keverék Pintér Zoltán ajánlásával

A horgászat taktikája

Ha kiszemelt célhalaink főként keszegfélék, akkor egy jól összehangolt szerelékkel, csalival és etetőanyaggal nagyon gyorsan kapásra bírhatóak. Azonban ha 10-20-30 perc elteltével is érintetlen marad csalink, próbálkozzunk másikkal! Gyakorta csak szúnyoglárvával tudjuk az első bátortalan dévérkeszeget és bodorkát horogra csalni. A másik véglet az, amikor olyan jól sikerült a helyválasztás és minden egyéb, hogy szinte letenni sincs idő a botot, máris üti a spiccet a hal.

Bevetésre kész!
A rugalmas pickerbot már egy termetesebb keszeg alatt is szépen görbül
A giliszta csali gyakorta ad szebb keszegeket

Ekkor, a sokadik apróság kifogása után a horgász agya jár, hogyan lehetne még nagyobb keszeget vagy esetleg pontyot is horogra csábítani? Ehhez a finom felszerelést egy fokkal „durvítani” kell, azaz egy kicsit nagyobb (pl. 14-es) horgot kell feltenni, és a szúnyoglárva vagy csontkukac helyett gilisztát vagy 1 szem csemegekukoricát kell a horogra feltűzni. Ekkor lényegesen ritkábban lesz kapásunk, de a kifogott halak mérete észrevehetően nagyobb lesz, sőt akár olyan bónusz halakra is szert tehetünk, amelyek kifogása ilyen finom felszereléssel akár életre szóló élményt is jelenthet!

A tavaszi örömhorgászat végeredménye

Írta és fotózta: Döme Gábor
Ábra: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.