Érthetetlen rövidítések a rakós botokon

Érthetetlen rövidítések a rakós botokon

Időről időre sokan terveznek olyan beruházást, amely egy hőn áhított horgászeszköz megvásárlásában ölt testet. A különböző cégek tucatszám kínálják újdonságaikat, amelyek között lehetetlen kiigazodni. Mindig vannak, akik „elkapkodják” a beszerzést, és személyes szimpátiájuk alapján vagy az eladóban bízva végül mégsem a megfelelő eszközt választják. A rutinosak igyekeznek minél több információt begyűjteni, amely a végső döntés meghozatala során nagy segítséget jelenthet.

A legnagyobb gonddal talán az új rakós bot vásárlásával kacérkodó horgászok küzdenek. A jogos dilemma oka az elkölthető magas összeg. Nem mindegy, hogy 50.000 vagy 250.000 forintot kell végül kiadni. Szinte naponta kérik segítségemet a tanácstalan emberek, hogy melyiket válasszák. Nem akarok, és nem is tudok senki helyett dönteni, de újabb használható, konkrét információkkal mégis segítségére lehetek a leendő vásároknak.

Sokak számára megfejthetetlenek a modern, elsősorban a Reglass (világ egyik leghíresebb olasz rakós bot gyártója) által készített botokon található jelölések és rövidítések. Mit jelent az, hogy Superlitium, TJ, Fusion, stb.? Vegyük sorra és tekintsük át, hogy egy-egy angol nyelvű rövidítés mit is jelent.

A Reglass botokon találjuk a legtöbb újítást és „érthetetlen” rövidítést

Új alapanyagok a (rakós)bot gyártásban

Superlitium

A Reglass különleges botalapanyaga, amely nem más, mint egy speciális karbon szövet, amit egy rendkívül könnyű fémmel, a lítiummal dúsítottak. A rakós bot szerkezete ezáltal erősebb, rugalmasabb és terhelhetőbb, mint a tisztán karbonból készült hagyományos botok esetében. A két anyag, a szénszál és a lítium ötvözése speciális és szupertitkosan őrzött gyártási folyamat.

Superlitium = speciális karbon lítiummal dúsítva

Biofibre Technology

A Shimano nevéhez fűződő technológia egy újfajta anyagot és bottag építést takar. A Biofibre (bioszál) nevű anyag a botgyártás egyik forradalmi újdonsága, amely, hosszú szénláncú aromás molekulákból épül fel, és négyszer(!) erősebb, mint bármely más karbon anyag. Ezek a rövid-középhosszú mérettartományba eső bioszálak nem szövöttek, hanem véletlenszerű elhelyezkedésűek: nem keresztezik egymást, hanem „úsznak” egy elasztikus gyantában, és minden irányból erősítik a karbon szövetet. A szálak körkörösen elhelyezkedve növelik a nyomószilárdságot, ellenállnak a csavarodásnak és elnyelik az ütéseket, a hosszanti lefutásúak pedig jelentősen növelik a törési szilárdságot. A bioszálnak van még egy hihetetlen extra tulajdonsága: ellenálló képessége a hőmérséklet csökkenésével növekszik. Jellemzői +80 és +10 Celsius-fok között változatlanok, és még tovább javulnak +10 és -20 Celsius-fok között!

Különleges bottagok

AB Tip

A gyártók - követve a horgászok elvárásait - évről évre merevebb és keményebb botokkal jelentek meg a piacon. A botok a halak alatt szinte nem, vagy csak alig-alig hajlottak, ezáltal egyre nagyobb szerepe lett a gumiválasztásnak, a gumizás milyenségének. Az AB Tip valójában egy olyan kétrészes top szett, ahol a spicc és a második tag nem teleszkóposan illeszkedik egymásba, hanem egybe van építve, egy darabban van. Hosszúsága megegyezik egy normális top szett első két tagjának gumizáshoz való visszavágás utáni hosszával. Előnye, hogy a gumi sokkal szabadabban dolgozik, ezáltal kevesebb lesz bevágáskor és fárasztáskor a letapadt gumi miatt elveszített hal. Továbbá nagytestű halak horgászatakor a kritikus, szákolás előtti pillanatban, mikor a kézben tartott bot hátrafeszül, a halak szákra húzását sokkal magabiztosabban tehetjük meg az AB Tippel, hiszen az egybeépítés miatt sokkal erősebb egy hagyományos tagolású, teleszkóposan illeszkedő első két résznél.

Az AB Tip a nagyhalas horgászatban különösen hasznos

Fusion

Amikor 13, 14,5 vagy esetleg 16 méteres hosszban horgászunk, a top szett gyakran libeg. Gyors horgászatnál, rövid zászló esetén ez a libegés gyakran gubancot eredményez. Az egyedülálló „Fusion” technológia, amit a top szett második tagjában használnak, kiküszöböli ezt a problémát. E különleges tag anyagát kétféle High Modulus Carbon egyesítésével alakítják ki, amit a gyártási folyamat során feltekernek az esztergatüskére. A tag belső része a hosszanti irányú szövéssel készül, ez sötétebb színű, míg a külső rész gyártásánál a hagyományos keresztszövésű technológiát alkalmazzák. Ennek végeredménye egy hihetetlenül szilárd második tag, megnövelt erőtartalékkal, amelyet a tag levétele után, fárasztásnál fogunk érezni.

A két különböző gyártástechnológiával létrehozott, majd összeolvasztott második tag erősebb, mint valaha!

Magic Steps

Ezzel az újdonsággal korábban nem találkozhattunk, hiszen a Reglass 2005. évi újdonsága. Kivel ne fordult volna elő, hogy gumija nedvesen nem akart visszacsúszni, vagy „beragadt” a bot belsejébe. Ezt egy kicsit feszesebbre spannolt gumival lehet némiképp korrigálni, de ekkor meg a legfinomabb horgászat lehetőségétől esünk el. A „Magic Steps” rendszer a bot spiccét és második tagját érinti (amit általában gumizunk). Kívülről semmi nem látszódik, de belül egy rendkívül elmés megoldás rejtőzik. A belső felülete nem teljesen sima, hanem lépcsőzetesen szűkül. Ezeken a vállakon feltámaszkodva csak minimális felületen érhet (tapadhat) hozzá a gumi a bottesthez. A gumi nedves és száraz állapotban is tökéletesen csúszik ki és be. Fantasztikus lépés ez a még tökéletesebb gumizás érdekében!

Mini Plus

Közvetlenül a horgászoktól jövő fejlesztés. Ez a párhuzamos falú, 60 cm hosszú tag ugyanolyan hosszú, mint egy mini toldó. A 4. és az 5. tag közé illeszkedik. Viszonylag gyakran előfordul, hogy a 4 részes top szett túl rövid, de az 5 részes top szett túl hosszú a vízmélységhez képest. A Mini Plus segítségével a top szettek hosszát úgy tudjuk beállítani, hogy a gyors horgászat minél gördülékenyebb legyen. A Mini Plus segítségével úgy lehet a pontos limitált bothosszt elérni, hogy nem kell a nehéz mini toldót használni. Kifejezetten előnyös, ha a spiccet kivéve vastag gumikkal, csőgumikkal horgászunk. A Mini Plus visszaadja a spicc által elvesztett hosszt anélkül, hogy a bot egyensúlya, kiegyensúlyozottsága gyökeresen megváltozna. A Mini Plus sokoldalúan felhasználható.

Újítások a még jobb rakós botok érdekében

Anti Friction System

A bot vastagabb tagjait (a hatodiktól egészen a kézrészig) matt, mikroporózus, tapadást gátló felülettel látták el, ami meggátolja, hogy a kezünkhöz tapadjon. Segítségével a rakós bot mozgatása jelentősen gördülékenyebbé, ezáltal gyorsabbá válik. Ezzel elkerülhető a szerelék betolásakor az úszó gubancolódása, kivételekor pedig a horgon lévő hallal tartott kapcsolat, a kontroll válik hibamentessé.

Sun Core

A Reglass által bevezetett világújdonság a Sun Ice technológia továbbfejlesztett, még tökéletesebb változata. Nagyon érdekes és látványos lett ettől a bot külső felülete. Úgy néz ki (erős nagyításban), mint a kígyóbőr. Kis apró lemezecskék, fémes hatást keltve sorakoznak egymás mellett, amitől szürke tónusú lett a bot. De mi is ez valójában? Olyan különleges, mikroszkopikus fém részecskékből összeállított hálózati anyag, amely egy speciális védőréteget biztosít a tagok felszínén. Ez növeli azok maximális csúszását, valamint képes a felszínen kialakult sztatikus elektromosság szétoszlatására, továbbá visszatükröző hatása megakadályozza az anyag felmelegedését. Még szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között (-15 és +70 Celsius-fok között) is változatlan marad az anyagszerkezet. Így a bot megtartja eredeti alakját és ebből következően eredeti tulajdonságait.

Sun Ice (alul) és Sun Core (felül) technológiával készült botok nem tapadnak a kézhez, és legnagyobb melegben sem hevülnek fel
A Sun Core-nak köszönhetően a bot külső felülete (erős nagyításban) úgy néz ki, mint a kígyóbőr

Teflon Joint

A top szett bontási pontjain az illesztési felületeket egy speciális teflon (PTFE - poli-tetrafluor-etilén) réteggel látták el, melynek tesztelése során kiderült, hogy ötvenszer (!) tartósabb az eddigi karbon-karbon illeszkedéshez képest. Nincs többé idő előtt szétkopott top szett, vagy emiatt összeszorult bottag. Ilyen réteghez hasonlót mi is felvihetünk a botunkra Teflon Spray-vel, csak ezt a bontási pontokon minden horgászat után újra pótolni kell.

Az illesztések végén található teflon réteg meggátolja az idő előtti szétkopást

Power Zone

Az egyik legfontosabb újítás a Reglasstól. A legnagyobb terhelésnek kitett 5., 6., 7., 8. tagok alsó részei még egy plusz, kiemelt belső erősítést kaptak. Ennek a jelentősége fárasztásnál domborodik ki, amikor szinte ugyanolyan keményen foghatjuk a lerövidített tagot és húzhatjuk vele a halat, mintha a nyéltagot fognánk. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy dupla teherbírásúak lettek így a „Power Zone”-nal ellátott botok, ellentétben a hagyományos rakósokkal.

A tagok alsó részei a Power Zone-nak köszönhetően egy speciális erősítést kaptak

Írta: Döme Gábor és Takács Péter
Fotók: Döme Gábor

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: