Videóval

A rakós botos horgászat iskolája 8. rész - Összetapadt bottagok szétszedése

Papp József 2010-09-06
Rakós botos horgászatnál időnként előfordul, hogy horgászat közben a top szettet nem tudjuk levenni a botról, mert a tagok összetapadnak, vagy horgászat végén a rakóst hasonló probléma miatt nem tudjuk szétszedni. A közelmúltban egy verseny végén fordult elő, hogy kétségbeesve jött oda hozzám az egyik versenyző, mert a botját nem tudta szétszedni, hogy mi a megoldás. De az is nemrég történt, hogy hasonló problémával a neten kerestek meg, de még mielőtt válaszoltam volna, megérkezett a következő levél, hogy késő, a botot sikeresen eltörték és inkább tagra lenne szükség. Ekkor elhatároztam, hogy elkészítem ezt az anyagot.
Videóval

A rakós botos horgászat iskolája 7. rész - Filmes összefoglaló

Papp József 2010-06-28
Az elmúlt hetekben kimerítő részletességű anyagot olvashatott minden érdeklődő a rakós botról és minden hozzá tartozó, általam fontosnak ítélt tudnivalóról, a botok származásától azok kiválasztásáig, kiegészítve a fontosabb tartozékokkal. Ez az anyag nem a rakós botos horgászatról szólt, sokkal inkább annak eszközét, a rakós botot mutatta be A-tól Z-ig. Megígértem, hogy a sorozatot egy videóval zárom le. Szavamat tartottam: Takács Petivel egy szép tó partján elkészítettük a vizuális változatot és néhány ponttyal tettünk pontot a film végére.

A rakós botos horgászat iskolája 6. rész - A rakós botos horgászat tartozékai

Papp József 2010-05-24
Az 1-5. részben a rakós botos sorozat elméleti részét „veséztük” ki. Megismertük a botokat gyártásuktól a kiválasztásukig. Aki botot akar venni, mindent tud a botválasztásról, megveheti azt. A következő részekben gyakorlatiasabb mezőkre evezünk. A 6. részben a rakós botos horgászat kiegészítőit nézzük át.

A rakós botos horgászat iskolája 5. rész - A rakós bot ára és kiválasztása

Papp József 2010-05-15
A korábbi írásokban részletesen megtárgyaltuk a rakós botok gyártását, alkatrészeit, jellemzőit. Ezekkel az írásokkal az volt a szándékom, hogy ha a jövőben rakós botról beszélünk, akkor egy nyelvet beszéljünk és az alapvető dolgokkal minden mostani és jövőbeli rakós botot használó horgász tisztában legyen. A következőkben még szót ejtünk egy zsebbevágó kérdésről, a botok áráról, majd áttérünk gyakorlatiasabb mezőkre és megpróbálok segítséget adni a bot kiválasztásához.

A rakós botos horgászat iskolája 4. rész - A mini toldó és a rakós botok fontos jellemzői

Papp József 2010-05-09
A sorozat előző részében a rakós bothoz tartozó top szettekhez kapcsolódó tudnivalókat részleteztem, azonban a bot másik végéhez illeszthető kiegészítőt sem hanyagolhatjuk el, folytassuk tehát a mini toldóval!

A rakós botos horgászat iskolája 3. rész - Rakós botok és tartozékaik

Papp József 2010-02-11
A sorozat újabb részében szeretném tisztába tenni a rakós bot és a hozzá tartozó top szettek dolgait. Tapasztalatom, hogy a botoknál komoly fogalomzavar van e tárgyban. Nagyon aprólékos, részletekbe menő anyagot készítettem, így a legkezdőbb kezdő is megértheti a top szett fogalmát és el tudja képzelni azt. Nem is kevertem hozzá semmilyen más témát, most csak és kizárólag a top szettekkel foglalkozunk. Folytassuk tehát a megkezdett sorozatot!

A rakós botos horgászat iskolája 2. rész - Alapfogalmak, a rakós botok fajtái

Papp József 2010-01-14
A sorozat újabb részében megpróbálom tisztába tenni azokat a sokakat érdeklő alapfogalmakat, hogy mitől lesz egy rakós bot „keszeges” vagy „pontyos”. De az se keseredjen el, aki egy mindenre jó „allround” botot keres! Aki pedig arra kíváncsi, hogy mi a jó rakós ismérve, az a cikkből megtudhatja, hogy milyen összefüggésben van a bot súlya, átmérője és hossza. Tehát, folytassuk a megkezdett sorozatot!

A rakós botos horgászat iskolája 1. rész - Alapfogalmak és a rakós botok gyártása

Papp József 2010-01-09
Sokan tudják, akik pedig eddig esetleg nem tudták, most egyértelművé válik számukra is, hogy a rakós botos horgászat a kedvencem. Nagyon sok időt fordítok erre a technikára és minden apró részletének csiszolgatására. Pénzt, időt, energiát nem kímélve fejlesztem a legjobb olasz botgyártókkal karöltve a saját TOP MIX márkanéven forgalomba hozott rakós botjaimat. Ezekre nagyon büszke vagyok, hiszen saját gyermekeimnek tekintem, és ha majd egyszer elhiszik azt, hogy magyar ember is képes ilyenre, akkor talán nagyobb üzleti siker is lehet belőle. Ettől azonban egyelőre még messze állunk. Addig azonban töretlenül visz előre a szívem, és öröm számomra, hogy mind többen érdeklődnek a módszer iránt. Ezt a sorozatot kifejezetten e nagyszerű technika megismertetésének szentelem, hiszen számos kérdéssel szembesülnek a kezdők, sőt a haladók is. Tehát, aki a rakós botos horgászatról szeretne minél többet megtudni, tartson velem!

A rakós botos horgászat ABC-je 15. rész - Oldalsó gumikivezetés, avagy a Shimano BeastMaster XTB teszt

Takács Péter 2008-08-28
A külföldi finomszerelékes újságok már több mint egy éve írnak a rakós botos horgászat újdonságaként emlegetett oldalsó gumikivezetésről. Ha az ember kézbe vesz egy angol Advanced Pole Fishing (kifejezetten rakózásról szóló havilap), vagy egy Coarse Fishing (finomszerelékes havilap) újságot, szinte 100%, hogy legalább egy cikkben szerepel ez a technika. Ezért gondoltam, hogy kipróbálok egy olyan rakós botot, aminek az oldalán vezették ki a gumit. Mit mondjak, még így bevezetőnek? Stílszerűen majd’ kifúrta az oldalam a kíváncsiság…

A rakós botos horgászat ABC-je 14.rész - A legolcsóbb rakós bot tesztje

Takács Péter 2008-05-22
Az ötlet, hogy teszteljek egy olcsó kategóriás botot, innen, a Haldorádó Horgászportál Fórumából származik. Egy érdekes beszélgetés alakult ki az X2 Bottom Line rakós bot körül. A hozzászólók között egy páran egyértelműen lehúzták ezt a botot, már csak az ára miatt is, hogy ugyan milyen lehet az a bot ennyi pénzért…?! Megmondom őszintén, a Hit parkos kiállítás estéjén Polyák Csabival beszélgettünk arról, hogy mennyire eltérőek lettek az emberek pénztárcái az utóbbi időben. Sokan megveszik a méregdrága felszereléseket, viszont százszor többen az olcsóbb, szerényebb kategóriájú termékeket vásárolják, mert nincs rá több pénzük! Azonban soha ne felejtsük el: „nem minden esetben a legdrágább a legjobb és legolcsóbb a legrosszabb!”

Érthetetlen rövidítések a rakós botokon

Döme Gábor
Időről időre sokan terveznek olyan beruházást, amely egy hőn áhított horgászeszköz megvásárlásában ölt testet. A különböző cégek tucatszám kínálják újdonságaikat, amelyek között lehetetlen kiigazodni. Mindig vannak, akik „elkapkodják” a beszerzést, és személyes szimpátiájuk alapján vagy az eladóban bízva végül mégsem a megfelelő eszközt választják. A rutinosak igyekeznek minél több információt begyűjteni, amely a végső döntés meghozatala során nagy segítséget jelenthet.

A rakós botos horgászat ABC-je 13. rész - Az etetőcsészék

Takács Péter 2005-12-06
A rakós botos horgászatot a pontossága emeli ki a többi finomszerelékes módszer közül. A pontosság nem csupán a csali vezetésre és a folyamatos kontrollra értendő, hanem az etetésre, illetve ennek kiterjedtségére is. Az etetés lehető legkoncentráltabb létrehozásával és az ehhez szükséges segédeszközökkel foglalkozik ez a rész.

Úszók rakós botos horgászathoz

Balogh Róbert 2005-09-23
Olyan sok rakós botos módszerhez alkalmazható úszó van a piacon, hogy nem kis fejfájásba kerül, mire az ember a megfelelőt kiválasztja - legalábbis eddig így volt, ezután talán egyszerűbb lesz a döntés. Ehhez kell ez a rakós botos úszókkal kapcsolatban minden részletre kiterjedő útmutató.

A rakós botos horgászat ABC-je 12. rész - Hasznos kiegészítők

Takács Péter 2005-09-05
Az előző részben bemutatásra kerültek a horgászládák azon tulajdonságai, amik a rakózásra alkalmassá teszik őket. Mivel a rakózással ismerkedők gyakran felteszik azt a kérdést, hogy mi kell még ehhez a módszerhez, ebben a részben összegyűjtöttem azokat a szükséges kiegészítőket, amik könnyebbé, biztonságosabbá teszik a horgászatot

A rakós botos horgászat ABC-je 11.rész - A ládákról

Takács Péter 2005-06-16
Napjainkban már a jó láda nem csak a versenyzők kiváltsága. Viszont az, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő ládák közül melyiket is válasszuk már nagyon nehéz kérdés. A rakós bot vásárlása mellett ez a másik kellék, ami a legnagyobb anyagi befektetést igényli vagy igényelheti, és úgy tűnik, hogy egy olyan kiegészítő, amit nem lehet mással kiváltani. Ebben a részben megpróbálom összeszedni azokat a fontos tulajdonságokat, amik egy ládát alkalmassá tesznek rakózásra. Ezek között előfordul szükséges, elégséges és luxusnak tűnő feltétel is. Hogy melyik hova sorolandó, azt mindenki döntse el maga.

A rakós botos horgászat ABC-je 10.rész - Szerelék ötletek V. MárnaPapp József mesterhorgász segítségével

Takács Péter 2005-05-24
A szerelékes sorozat ötödik részében a folyóvizek erőművét, a márnát vesszük üldözőbe. Ehhez kértem meg Papp József mesterhorgászt, hogy segítsen szereléket összeállítani azoknak, akik ki szeretnék próbálni rakós tudományukat a márnákkal szemben, valamint adjon néhány jó tanácsot, hogyan tudjuk horogra csalni ezt a halat.

A rakós botos horgászat ABC-je 9. rész - Szerelék ötletek IV.Keszegezés folyóvízen Ambrus Tibor csapatvilágbajnokkal

Takács Péter 2005-05-17
Az állóvízi keszegezés után „még nehezebb vízre eveztem” és megkerestem Ambrus Tibor csapatvilágbajnok, egyéni világbajnoki harmadik helyezettet, hogy adjon tanácsot tavaszi keszeghorgászatra, mégpedig folyóvízen.

A rakós botos horgászat ABC-je 8. rész - Szerelék ötletek III.Keszegezés állóvízen Békési Attila mesterhorgász segítségével

Takács Péter 2005-04-27
A szerelékes sorozat harmadik részében, egy szerintem nehéz horgászmódszerhez, a keszegezéshez kértem segítséget Békési Attila mesterhorgásztól. Hogy miért írom, hogy nehéz horgászmódszer? Ennek oka igen egyszerű, hiszen a tökéletes etetőanyag, szerelék mind-mind kevés lehet, ha nem rendelkezünk megfelelő fizikummal ehhez a reményeink szerint igen intenzív „bottologatáshoz”. Ebben Attila sajnos a sok-sok gyakorláson kívül nem tud mást tanácsolni, de a szerelék és etetőanyag összeállításában a segítségemre volt a mindig vidám versenyhorgász

A rakós botos horgászat ABC-je 7.rész - Szerelék ötletek II. Pontyok Papp József mesterhorgász segítségével

Takács Péter
A szerelékes sorozat második részében a tavaszi pontyozással kapcsolatban kerestem meg Papp József mesterhorgászt, hogy segítsen szereléket összeállítani azoknak, akik már tavasszal üldözőbe szeretnék venni a pontyot. Tanácsot kapunk az etetőanyag, csali kiválasztásához is. Arra gondoltam, azokat a horgászokat, akik segítségemre vannak, önéletrajzszerűen is bemutatom, innen bárki megtudhatja, kik ők és mióta vannak kapcsolatban a horgászattal.

A rakós botos horgászat ABC-je 6.rész - Szerelék ötletek I.

Takács Péter 2005-03-30
Mivel már az időjárás is kezdi elfogadni azt, amit már a naptár is jó ideje mutat, miszerint tavasz van, arra gondoltam, hogy a szükséges kellékek és felszerelések bemutatásába beillesztek egy pár aktuálisabb, fontosabb részt: a tavaszi szerelékeket. Ezeknek a részeknek az elkészítéséhez megkerestem több magyar élvonalbeli mesterhorgászt, hogy adjanak konkrét javaslatokat, tippeket a rakós botos horgászattal most ismerkedőknek a szerelékük összeállításához. Fontosnak tartottam, hogy ne csak általánosan tegyenek ajánlásokat, hanem írjanak le pontos típusokat is, hiszen ha valakinek megtetszik az „ajánló”, akkor könnyebben be tudja szerezni a szerelékekhez szükséges elemeket. Szerencsére többen is jelezték, hogy segítenek ezen anyagok összeállításában. Ameddig ezek az e-mail-ek befutnak hozzám, elöljáróban egy saját szerelék tippet osztanék meg az olvasóval.

A rakós botos horgászat ABC-je 5.rész - A „szállítmányozás” és karbantartás

Takács Péter 2005-03-14
Nehéz helyzetbe kerültem, amikor elkezdtem összegyűjteni az anyagokat ehhez a részhez, mert számomra ez a rész bizonyult a legnehezebbnek. Nem a benne lévő információk tették nehézzé a megírását, hanem éppen ellenkezőleg, annyira egyszerű dolgokról van benne szó, hogy bizonyára sokaknak nem tartalmaz semmilyen új információt. Mégis, ha a rakós botos horgászat minden összetevőjét, eszközigényét meg szeretnénk ismerni, akkor nem maradhat ki a sorból ez a rész sem. A cím alapján bizonyára sokak gondoltak hirtelen egy fuvarozó cégre. A helyzet nem is áll ettől annyira távol, hiszen ennél a horgászmódszernél van szükség a legtöbb szállítandó felszerelésre. Természetesen szállítás közben nem sérülhetnek eszközeink, azok megóvása elemi kérdés. Szó lesz továbbá a botok karbantartásáról, a használat közbeni állagmegóvásról, valamint az ehhez szükséges eszközök is bemutatásra kerülnek.

A rakós botos horgászat ABC-je 4.rész - Gumizás

Takács Péter 2004-12-22
A hagyományos gumizásról már nagyon sok anyag készült a különböző szaksajtókban, ezért én most megpróbáltam összeszedni a modernebb, „új generációs” eszközöket rakós botunk begumizásához. Mivel megrögzött pontyhorgász vagyok, ezért most olyan termékeket válogattam össze, amelyek kimondottan a pontyhorgászatban nyújtanak nekünk nagy segítséget. Stabilak, erősek és megbízhatók.

A rakós botos horgászat ABC-je 3.rész - Gumizás kellékei

Takács Péter 2004-11-30
Ahhoz, hogy a rakós botunk „használható” állapotba kerüljön, elengedhetetlen annak megfelelő begumizása. Ennél a módszernél a hal fárasztását a gumi végzi, ezért nem mindegy milyen kerül a botba, hiszen ezzel a döntésünkkel behatároljuk egyben azt is, hogy mekkora helyen tudjuk majd fárasztani a halat, vagy csak ő fáraszt egy pár másodpercig minket... A jól megválasztott gumi mérettel és gumizási módszerrel egy TÖKÉLETES fékrendszerű orsót „szerelünk” a rakósunkba.

A rakós botos horgászat ABC-je 2.rész - A botgyártás titkai és az érthetetlen rövidítések

Takács Péter 2004-11-22
A rakós bot igen különleges gyártástechnológiát igényel, hiszen a botoknak komoly terhelést kell kibírniuk, már csak a hosszuk miatt is, a mindennapi horgászat során. Ezt a technológiát minden gyártó féltve őrzi. Több e-mail-t is írtam a nagy cégeknek, hogy küldjenek egy pár képet a gyárról, vagy a gyártási folyamatról, mert egy rakós botokról szóló cikket szeretnék vele színesíteni, illetve egy-két sorban a folyamatot írják le, de válasz nem érkezett. Magamra maradtam…

A rakós botos horgászat ABC-je 1.rész - Az elrettentés

Takács Péter 2004-11-12
Egy dolog motivált, amikor megírtam ezt a cikksorozatot, hogy a bő 1 éves rakós botos horgász pályafutásom alatt szerzett tapasztalataimat megosszam veletek. Egyértelmű célként tűztem ki - mivel a (rossz)élmények sora még nagyon friss -, hogy a hozzám hasonló kezdők dolgát megkönnyítsem. Valamint, lépésről lépesre haladva miden olyan fontos dolgot nagyító alá tegyek, amely a rakós botos horgászattal kapcsolatos. Szeretném megköszönni a Fórum tagjainak azt a sok-sok tanácsot, amivel segítették elsajátítani ezt az érdekes és eredményes technikát. Most is számítok segítségetekre! A cikksorozat akkor lesz teljes és valóban informatív, ha mindenki elmondja majd az adott témánál tapasztalatait, észrevételeit.

Praktikák kezdő rakós botos horgászoknak I.

Tóth Ferenc
Ha valaki rakós bottal akar horgászni, készüljön fel arra, hogy a puszta horgászboton kívül sok egyéb dologra is szüksége lesz. A rakós bottal való horgászat kellékei már szállítóeszközt tételeznek fel, de ez ne riasszon ez el senkit, szerencsés esetben a halfogás öröme messze kárpótol bennünket. Nézzük mi is kell ahhoz, hogy gond nélkül, kényelmesen tudjunk horgászni. Mindez a rakóson kívül.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.